ayamKebarangkalian siapa yang menetas dari telur dalam inkubator – ayam atau ayam, kira-kira 50/50 dengan sedikit kelebihan terhadap spesies lelaki. Sebagai peraturan, majoriti berminat untuk menghilangkan betina dari telur inkubasi, atau, sekurang-kurangnya, menjadikan mereka sebahagian besar brood. Ia akan menjadi lebih baik jika ada cara untuk meningkatkan jumlah ayam di ayam, bukan ayam ayam. Ternyata dia sebenarnya!

Walaupun terdapat banyak cara yang berbeza yang membantu menentukan jantina anak ayam (termasuk panjang bulu pada sayap, perbezaan dalam warna bulu, penentuan seks fikiran kloaka), ada juga yang tidak sesuai hanya untuk baka ayam tertentu, dan kaedah khas seperti peperiksaan cloacal untuk mewujudkan seks, lebih baik dipercayakan kepada profesional. Di samping itu, dari generasi ke generasi-kisah ramai isteri lama ‘, bagaimana untuk menentukan siapa yang menetas dari telur – wanita atau lelaki, tetapi mereka tidak terbukti secara saintifik dan tidak selalu menghasilkan hasil yang diharapkan, yang boleh dilihat hanya selepas sebagai telur akan menghasilkan ayam.

cockerelSaintis dari University of Leipzig di Jerman sedang berusaha untuk mewujudkan satu spektroskop itu, yang kononnya akan membolehkan untuk meneroka embrio tiga hari semasa tempoh pengeraman untuk menentukan jantina anak-anak ayam mereka sebelum mereka menetas dari telur. Walau bagaimanapun, teknologi ini masih dalam pembangunan, dan saya mengesyaki ia akan menjadi agak mahal apabila ia menjadi tersedia kepada pengguna.

Mengenai bentuk telur

ayam dan telurRamai yang percaya bahawa bentuk telur dapat menentukan jantina ayam masa depan secara tepat. Walau bagaimanapun, malangnya, ini adalah mitos. Mereka mengatakan bahawa bentuk telur menunjuk kepada lelaki masa depan, dan lebih bulat kepada ayam. Tetapi pendekatan ini tidak boleh dianggap berwibawa. Walau bagaimanapun, sesuatu yang aku bersetuju – hanya dalam kes apabila setiap ayam meletakkan bertelur sepanjang masa bentuk yang sama, anda akan melihat bahawa sebahagian daripada mereka menetas lebih telur daripada embrio perempuan, dan lain-lain – dengan lelaki. Tetapi dalam mana-mana ia adalah cara yang tidak boleh dipercayai untuk menentukan hubungan seks.

Anda mungkin akan terkejut apabila mengetahui bahawa terdapat cara yang anda boleh mengubah nisbah ayam dan ayam dalam brood.

Bagaimana untuk menukar nisbah ayam yang memihak kepada ayam, bukannya ayam

Ternyata, itu semua tentang suhu! Saya membaca bahawa jika suhu dalam inkubator sedikit meningkat, maka kemungkinan besar, lelaki akan menetas, dan jika diturunkan, kemungkinan besar ayam itu. Ia juga menarik bahawa telur yang menetas oleh ayam kemungkinan besar menetas oleh wanita. Saya berfikir bahawa dalam keadaan semula jadi semuanya disusun dengan cara yang munasabah, kerana kawanan burung memerlukan ayam lebih daripada ayam. suhu pengeramanNampaknya suhu di mana telur penetasan disimpan benar-benar memainkan peranan penting. Cuba untuk mengekalkan suhu penyimpanan selama beberapa hari pada suhu 4 ° C daripada mod yang disyorkan pada suhu kira-kira 16 ° C, supaya lebih banyak ayam akan dikeluarkan. Untuk kesimpulan sedemikian, para saintis Australia, yang menjalankan kajian itu.

ayam menetasDan sekarang perkara yang paling penting! Perlu diingat bahawa apa sahaja yang anda lakukan, ia tidak boleh mengubah jantina anak ayam di dalam telur – ia sudah ditentukan terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, untuk sebab tertentu, embrio lelaki nampaknya lebih sensitif terhadap suhu rendah, jadi mereka tidak akan menetas dari telur mereka. Oleh itu, jumlah anak ayam yang menetas akan berkurangan, tetapi peratusan individu wanita di antara mereka akan lebih tinggi.

Sungguh menyedihkan bahawa kebanyakan anak ayam tidak akan dilahirkan. Tetapi orang-orang yang lebih suka menyimpannya dalam kawanan mereka, tidak cenderung membiak lelaki dalam jumlah yang sama dengan wanita. Jadi ayam ayam-ayam yang dahsyat akan ditakdirkan dari awal lagi. Walau bagaimanapun, ini lebih berperikemanusiaan daripada memberikan penetasan kepada ayam yang tidak diingini.

tentukan jantina ayamSaya benar-benar mendapati maklumat ini sangat menarik. Apabila saya mengarahkan telur penetasan di Maine adalah cuaca sejuk, dan saya tidak akan terkejut bahawa pada satu perjalanan ketika, telur adalah dalam keadaan suhu kira-kira 4 ° C. Pada hari-hari awal tempoh pengeraman, saya juga sedikit menurunkan suhu di dalam inkubator untuk ayam telur. Ia adalah menarik untuk melihat apa yang akan menjadi nisbah ayam dan ayam dalam brood.

Adakah anda seorang yang cuba menggunakan kaedah ini? Jika ya, sangat menarik untuk mengetahui keputusan anda.