taman sayuran di negara iniWalaupun kawasan anda mempunyai tanah yang subur dan cukup cahaya matahari, ini tidak mencukupi untuk mewujudkan taman yang ideal yang anda impikan. Pakar tukang kebun selalunya sering tidak mengambil kira banyak faktor dan membenarkan kesilapan biasa.

Sebagai contoh, di halaman belakang saya terdapat batu-batu, tanah berpasir dan lebih banyak teduh daripada kawasan yang cerah. Setelah memulakan berkebun, beberapa tahun pertama saya membuat kesilapan, tidak mengambil kira ini dan banyak lagi ciri-ciri lain.

Sungguh baiknya saya tidak begitu bergantung kepada pendaratan saya, seperti, misalnya, petani atau penduduk luar bandar, yang mana hasil panen adalah sumber utama pendapatan dan makanan. Walau bagaimanapun, adalah baik untuk melihat hasil kerja anda dalam bentuk bilangan sayur-sayuran, buah-buahan dan buah-buahan yang mencukupi, serta katil bunga yang indah dan rumput yang rapi.

penuaian yang indahSaya kadang-kadang membuat kesilapan. Saya tidak mempunyai masa yang cukup untuk menyediakan tanah, yang sangat penting. Dan dalam bulan-bulan musim panas terutama panas dan lembap saya mempunyai detik-detik keputusasaan total – apabila perlu untuk memulakan merumput, saya tidak melakukannya.

Namun saya dapat mengatakan bahawa sejak beberapa tahun kebelakangan ini, saya telah memperoleh pengalaman dan mencapai kejayaan dalam berkebun. Sudah tentu, saya masih terlalu awal untuk memenangi hadiah-hadiah pada spesimen terbesar sayur-sayuran dan buah-buahan, atau taman yang paling indah dan dijaga rapi, tetapi kini plot peribadi saya, sekurang-kurangnya, kelihatan jauh lebih baik daripada sebelum ini.

Saya akan bercakap tentang empat kesilapan yang paling biasa dari tukang kebun permulaan, yang mana saya sendiri perlu pergi. Saya berharap nasihat saya akan berguna kepada mereka yang baru mula melakukan homestead mereka – mengelakkan kesilapan, mereka akan mempunyai lebih banyak peluang untuk berjaya!

Menanam terlalu banyak spesies tumbuhan

perancangan penanamanApabila anda masih pemula dalam berkebun, jangan terbawa pada tahun pertama oleh pelbagai penanaman. Saya faham bahawa ia adalah idea yang sangat menarik – meletakkan sedikit segala-galanya, tetapi anda akan mempunyai lebih banyak peluang untuk berjaya jika anda adalah terhad kepada jenis sahaja, dan menambah jenis baru tumbuhan pada tahun berikutnya.

Apabila saya mula-mula mengarahkan benih bukan hibrid di kedai dalam talian, sedikit terlalu jauh dengan jumlah jenis – saya ingin cuba untuk berkembang mereka semua. Tetapi seperti yang berlaku kemudian, ia mengambil masa yang lama untuk menjejaki pertumbuhan dan perkembangan sebilangan besar spesies tumbuhan dan belajar tentang masing-masing sebanyak mungkin – cara menanamnya dengan betul, keadaan apa yang diperlukan untuk penanaman mereka, dan sebagainya.

Sekarang bahawa saya mempunyai pengalaman yang cukup di belakang saya, saya tahu dengan tepat spesies tumbuhan yang paling sesuai untuk berkembang di taman saya dan yang tidak. Dan jika saya boleh kembali beberapa tahun yang lalu – pada masa pendaratan pertama saya – saya lebih suka ditanam cahaya sedikit untuk tanaman sayuran seperti kacang dan kacang.

Terlalu dekat menanam tanaman ke satu sama lain

tiada penanaman tebalKesalahan tukang kebun permulaan ini tidak dapat dipisahkan dengan yang diterangkan di atas. Jika anda ingin menanam sebanyak mungkin spesis tumbuhan, maka anda akan cuba mengisi tapak anda dengan benih dan biji maksimum.

Apabila saya mula berkebun, saya bermimpi hasil tuaian yang kaya, dan saya cuba, sejauh mungkin, untuk menyemai benih yang dekat dengan satu sama lain. Ia seolah-olah saya semakin banyak menanam, semakin besar hasil panen saya. Di samping itu, saya tidak nipis benih dari benih, kerana saya tidak tahan dengan tumbuhan yang sihat.

kesesuaian tanaman di katilKerana kesilapan saya, bukan hasil panen yang kaya, saya menjadi lemah, tumbuhan yang tumbuh perlahan-lahan. Di samping itu, sukar untuk sampai ke penanaman tanpa menginjak-injak mereka, kerana saya benar-benar terlupa untuk meninggalkan ruang yang cukup di sekeliling tumbuh-tumbuhan.

Kesimpulan dari pengalaman sedih saya adalah ini: kurang berkecai, semakin baik hasil panen. Bilangan tumbuhan yang lebih kecil yang terletak pada jarak yang mencukupi antara satu sama lain adalah ikrar pucuk kuat dan sihat dan hasil tanaman sayur-sayuran, buah-buahan atau beri yang baik.

Penyiraman yang salah – terlalu kerap atau pada masa yang salah

penyiraman biasaSaya membuat kesilapan ini berkali-kali. Juruwang mula terlalu prihatin tentang air yang mencukupi untuk tumbuhan mereka, jadi tersilap mereka sering dituangkan. Tidak dinafikan, beberapa jenis tumbuh-tumbuhan memerlukan air lebih kerap, tetapi secara umum, mereka bertindak balas lebih baik untuk menyiram sederhana atau pengairan (seperti dalam hujan) daripada air yang banyak dari hos – di mana setiap kali, lulus oleh tumbuh-tumbuhan, anda merasakan bahawa mereka tidak mempunyai air.

penyiraman pagiDi samping itu, sangat penting untuk menyiram tumbuhan. Tempoh terbaik adalah permulaan hari, bukan petang. Kelembapan yang berlebihan pada waktu malam boleh menyebabkan penyakit kulat, terutama bagi tumbuhan yang tidak bertolak ansur dengan keadaan yang terlalu basah.

Penanaman tumbuhan yang tidak sesuai

kita memerhatikan giliran tanamanJika ternyata anda telah membetulkan semua kesilapan, tetapi taman masih tidak berkembang, memberi perhatian kepada apa tanaman ditanam antara satu sama lain. Ketidakpatuhan tumbuhan boleh menjadi punca utama kegagalan anda.

Kedekatan beberapa spesies tumbuhan sangat berguna – ia membantu melindungi mereka daripada serangga dan perosak, dan juga membantu memperkaya tanah. Walau bagaimanapun, terdapat spesies yang boleh menghalang pertumbuhan tumbuhan tetangga.

merancang katilRancangan perladangan yang sesuai dengan kesesuaian spesies akan memberi anda peluang yang lebih baik untuk berjaya dalam berkebun dan mempunyai rumah yang ideal untuk impian anda.

Bagaimana untuk mencapai penuaian yang baik – video