кућна радионица на дрветуРадионица за рад са дрвеним производима користи разне алате, машине и инсталације. Неке дрвене машине за кућну радионицу се често користе, док су друге дизајниране да обављају само одређени високо специјализирани рад. Треба напоменути да је рад са дрветом код куће веома различит од рада у дрвопрерађивачкој и столарској радњи.

кућна радионицаОвај чланак даје преглед неких популарних машина за радионицу у дрвету, а такође говори о њиховој намјени.

Машина за брушење

Гриндер Холзстар БТС 250Машине за брушење користе се за давање дрвених производа, односно површину, идеалну глаткоћу. На којим машинама не могу бити само обрађени нови производи. Машина за брушење на стаблу омогућава вам поновно обраду готова или чак кориштена у свакодневном животу од дрвених дијелова који су се погоршали током рада или су изгубили гладак површине.

У зависности од функционалне сврхе и карактеристика дизајна, апарати се деле на:

 • трака;
 • вибратор;
 • угаони;
 • диск типа (орбитал);
 • четкање;
 • комбиновано.

Иако све ове машине имају различите структуре и израђују материјал на различите начине, сви имају исту функцију – да се површини дрвета дају савршено глатки изглед. Вреди напоменути да индустријске машине за прераду дрвета имају много више сорти од оних које се користе код куће. Штавише, функционалност индустријских уређаја је много шира, а њихове могућности далеко превазилазе могућности уређаја који се могу користити у кућним радионицама.

Код куће се најчешће користе мини-машине за брушење дрвета. Приликом обраде малих делова њихових функција је довољно.

Машина за пила

машина за пиљење МакитаОпрема за пиле је машина која вам омогућава да сечете дрвене производе или делове на равној линији. У самосталним радионицама за прераду дрвета, најчешће се одабиру машине са елементом за резање на диску. радити на машини за пиљењеМеђутим, у зависности од специфичног рада главног резног елемента, опрема за пиле се дели на следеће типове:

 1. Диск. Ова опрема, која има глатку радну површину и диск пиле. Током рада, дрвени елемент се напаја на диск у правцу дуж кревета. Диск је тако ситно и глатко исечио материјал да нема чипова, стратификацију и тако даље.
 2. Стрип. У овом апарату, поступак резања се врши траком. Међутим, у кућним радионицама веома ретко користе овакве машине за обраду дрвета, јер су веома густи и густи. Често се користе у индустријским пилама.
 3. Са флексибилном тестером. Таква опрема може имати различиту пилу (траку, коноп или ланац). У индустријским условима користите само траку, али за рад у кући можете одабрати било које од горе наведених. Уређај овог типа резања материјала довољно брзо, тихо, а брзина рада на овом уређају превазилази брзину рада на диску.

Радити на таквој машини, морате се придржавати свих сигурносних правила, јер су сви елементи за резање врло оштри и опасни!

Кружна машина

кружна машина БЕЛМАСХ ЦБС-2000Кружне тестере имају неке сличности са уређајем за пиле. Функције кружне машине за обраду дрвета су:

 1. Распростирање резане грађе и дуж и преко.
 2. Израда дрвених греда.
 3. Испитивање шперплоче.
 4. Израда застакљених перли.

Related  Када је неопходно инсталирати пумпу да би се повећао притисак воде

Кружна тестера је дрвена машина која се може направити ручно.

По врсти конструкције кружне тестере могу се поделити у три категорије:

 1. Десктоп. Користи се у домаћим условима. Тежина такве машине варира до 25 кг. Такав уређај можете инсталирати на било коју радну површину, на пример, на столу.
 2. Са постољем. Ова машина је такође преносива, али опремљена посебним постољем, који вам омогућава да рукујете плочама велике дужине.
 3. Стационарни. Најчешће се такве машине за обраду дрвета користе у индустријској производњи. Стационарност, то јест, непокретност и стабилност дизајна омогућавају вам да радите на овом уређају врло прецизно и квалитетно.

За све горе наведене кружне тестере, морате одабрати различите резне диске.

Дебљина машине

машина за дебљину Утоол УТП-12Основна сврха машине за дебљину дрвета је да глатке површине глодају. Поред тога, такве машине се користе за калибрирање свих истих врста производа у једној величини.

Дизајн различитих биљака омогућава сечење и дуж дрвета и шире.

воркфловУређај има радну површину у облику стола. Састоји се од 2 дела. Један од њих служи дрвеним елементом, а други узима. Између ових површина је специјална осовина у облику ножа, која производи резање. Након резања, дрвени елемент улази у пријемни сто. У овом делу машине постоје посебни ваљци који подржавају бар.

Приликом избора таквог уређаја обратите пажњу на начин снабдевања дрвне грађе на радном подручју. Неки модели пружају само ручну храну, ау другим се то може аутоматски десити.

Машина за спајање

Прома ХП-200Ц планерПланер је опрема која се користи за прераду дрвета. Различите машине за спајање имају различите карактеристике, али њихова основна сврха је да се претходно обрађује дрво пре него што се обрађује на другим машинама.

Ове машине за прераду дрвета могу бити 2 врсте:

 • једнострано;
 • двострани.

Related  Техничке карактеристике Електропил Интерскол

Једнострани рад се врши само са једне стране дрвеног елемента, двострани имају могућност симултане обраде две стране (суседне).

обрада дрветаПоред тога, такве машине су подељене по типу феед феед-ова:

 • аутоматски;
 • мануал.

Машина са аутоматским улагачем користи посебан механизам за транспорт или интегрисани аутоматски механизам за увлачење докумената.

Копир машина

копир машина АНДРЕОНИ Медиа 2Машине за копирање (често израђене у моделима “копирање” или “претварање копирања”) су дизајниране да креирају копију узорка дрвеног производа што је ближе оригиналу. Такви уређаји вам омогућавају да брзо обављате посао, понекад направите неколико копија дела у исто вријеме. копир машина на послуНа таквим машинама се користи техника копирања шаблона. Ова технологија вам омогућава да постигнете исти облик свих елемената одређеног дела, као и прецизно копирајте овај део један или више пута. Стога се практично елиминише могућност технолошке грешке, пошто се већина корака обраде резане грађе врши аутоматски.

Потребно је напоменути да фотокопирни апарати имају довољно димензија, али истовремено и високе чврстоће чак и уз често кориштење, већ дуго раде без квара и поправки, ако се вријеме троши на сервисирање уређаја. Штавише, машине за копирање и глодање омогућавају производњу елемената са максималном прецизношћу сличном једна другом.

Равна машина

Планер за дрво Зенитецх ФС 400Скенери се користе да дају жељени облик дрвеном блоку. Након обраде дрвених производа на таквој машини, његова површина је савршено глатка и глатка, без брушења, чипса и деламација.

Дизајн овог уређаја омогућава извођење обраде дрвених делова у било којој равни:

 • вертикално;
 • хоризонтално;
 • нагнут под било којим углом.

Ова могућност постиже се због чињенице да све машине за обраду дрвета за обраду дрвета имају водилицу која подешава угао нагиба. Захваљујући чињеници да је цјелокупна конструкција довољно јака и стабилна, приликом рада на различитим плановима могуће је постићи високу прецизност обраде дрвета, јер је ниво вибрација минималан.

Радна површина ове јединице је подељена на два дела:

 • мобилни;
 • непомично.

Између ових делова налази се осовина покретног ножа. Њен главни задатак је сјечити танак део дрвеног дијела. Кад се комад дрвета помера дуж радног стола, ваљци држе део.

Планер може имати два или три ножа. Ако их има троје, квалитет обраде дрвета се значајно побољшава. За такав уређај постоји заменљиви сет ножева. Неки су дизајнирани да раде са меким дрветом, други су тежи.

Избор ножева зависи од дрвета од којег се прави бетонска шипка.

Банд сав мацхине

Јет-машина за пила Јет ХВБС-56М 414458МТрачне жаге које се користе за сечење дрвета имају главну разлику у томе што је уз њихову помоћ могуће исећи дрво, дајући му било какав облик. Овај уређај вам омогућава да направите резове као равну форму, а кривулине.

Related  Близу познанства са моторним чекићима Ецхо

По начину лоцирања такве машине се класификују у такве сорте:

 • вертикално;
 • хоризонтално.

У зависности од тога како су аутоматизовани радови у овом дизајну, ове машине су подељене на:

 • потпуно аутоматско (углавном се користе у индустрији);
 • полуаутоматски (који се користи за израду намештаја, у таквим машинама се врши аутоматизовање рада резне пиле и погона);
 • Приручник (на овим уређајима материјал мора бити ручен, а процес пиле се такође ручно подешава, такве машине се сматрају домаћинством, које се користе у приватним радионицама).

Такође, такви апарати су класификовани према врсти траке:

 • са уским тестерима (од 2 до 6 цм, најчешће коришћеним за израду намештаја);
 • са широким тестерама (од 10 до 30 цм).

Ако ове машине сматрамо у зависности од њихове моћи, оне се појављују на:

 • столарија;
 • дељење;
 • бревопилние.

У кућним радионицама углавном се ради о малим димензијама, а не суштински, полуаутоматски или ручни.

Комбиноване машине

комбинована машина Зенитецх МФЛ 300АКомбиноване машине – уређај који се често користи за третирање дрвета код куће. Ово је врло згодно, јер често није могуће опремити кућну радионицу са различитим радним инсталацијама.

Комбинована машина може истовремено изводити многе функције, на примјер:

 • савинг;
 • млевење;
 • грооминг;
 • ресуспенсион;
 • планирање.

Индустријске комбиноване машине за обраду дрвета могу се подијелити у двије условне категорије:

 • домаћинство;
 • професионално.

Главне разлике у ова два типа су димензије, параметри мотора, напон напајања.

Штавише, неке машине за дрво комбинованог типа могу бити домаће и са истим успехом се користе у кућним условима.

Као што се може видети из материјала описаног у овом чланку, за различите врсте прераде дрвета постоје посебне инсталације, од којих се сваки бави својим задатком. Неке од њих могу делимично заменити функционалност једне од других. Неке машине, на пример, копирање, намењене су само за обављање одређеног посла. Посебан тип машина за обраду дрвета за домаће радионице – комбиновани. Њихова функционалност је шира, а обим примене проширује се на многе фазе обраде дрвета. Ови уређаји се најчешће бирају за рад код куће.

Уређај машина за обраду дрвета у радионици – видео