Untuk masa yang lama saya bermimpi tentang perkebunan peonies, tetapi di sini jiran saya berkongsi semak dan berjanji untuk memberikan satu varieti pada bulan September. Beritahu saya, adakah saya perlu membuat baja untuk pai ketika menanam pada musim bunga atau musim luruh? Apa ubat yang patut saya gunakan?

Peonies blossomPeonies merujuk kepada tumbuh-tumbuhan yang tidak bertoleransi pemindahan, mereka dapat hidup di satu tempat sehingga tahun 50. Oleh itu, sangat penting, walaupun sebelum menanam, untuk menentukan lokasi belukar dan mencipta bekalan nutrien yang diperlukan untuk pion untuk pembangunan selanjutnya.

Budidaya tumbuh-tumbuhan tidak begitu mencabar pada komposisi tanah, tetapi mereka tumbuh dengan baik di atas tumbuhan dengan keasidan neutral. Adalah disyorkan untuk memperkayakan tanah miskin dengan menggunakan bahan organik dan mineral pada peringkat penanaman.

Tanam tumbuhan seawal musim bunga (sebelum benih mula membina buah pinggang), dan pada awal musim luruh, tetapi kebanyakan kedai bunga mengamalkan penanaman bulan Ogos.

Penanaman musim bunga pion dapat dilakukan tidak lebih awal daripada suhu udara mencapai nilai 10 derajat panas.

Persenyawaan dalam lubang penanaman

Pendaratan pion

Tempat untuk menanam bunga perlu disediakan terlebih dahulu, sekurang-kurangnya 2 minggu sebelum pembuangan (di mana tanah itu akan mempunyai masa untuk diselesaikan). Untuk melakukan ini, menggali kemurungan yang agak besar, saiz tidak kurang daripada 50 cm diameter. Ini akan membolehkan sistem akar kuat membangun dengan bebas dan akan memungkinkan untuk membuat baja yang diperlukan.

Dalam setiap lubang, perlu mencurahkan:

  • 15 kg humus;humus
  • 250 g makanan tulang;tulang tulang
  • 200 g baja nitrogen-fosforus;superfosfat
  • 150 g baja kalium;kalium sulfat
  • 35 g tembaga sulfat.tembaga sulfat

Apabila pion yang tumbuh di tanah dengan keasidan yang tinggi, limau (sehingga 200 g) juga mesti ditambah.

Memberi makan peonies selepas penyingkiran

Semak muda yang ditanam di dalam tanah dengan pengenalan nutrien untuk seluruh musim disediakan dengan semua unsur jejak yang diperlukan untuk pembangunan. Pembajaan lanjut perlu dilakukan, bermula dengan tahun kedua penanaman pion.

Related  Kaedah memerangi penyakit dan perosak petunia

Jumlah peonies untuk keseluruhan tempoh vegetatif memerlukan 4 pembajaan tambahan:

  1. Selepas penampilan pucuk muda dan mencapai ketinggian 10 cm. Pada awal Mei, taburkan pemotretan dengan larutan urea.
  2. Sebelum memulakan tunas. Taburkan tumbuhan dengan penyelesaian komponen mineral: tambahkan 2 sudu teh ke baldi air. urea dan 4 sudu teh. penyediaan “Ideal”. Penggunaan untuk penyiraman – sekurang-kurangnya 6 liter di bawah belukar. Selepas seminggu, lakukan pengantin utama dengan sodium humate.
  3. Semasa tempoh penanaman. Tuang semak dengan penyelesaian yang terdiri daripada nitrosfosca dan “Agricola untuk tumbuhan berbunga” (4 sudu teh setiap satu untuk baldi air). Setelah berehat 5 hari, menyemburkan peonies pada daun Buton (10 g untuk jumlah air yang sama).
  4. Selepas akhir berbunga. Menjalankan pembajaan akar dengan baja yang kompleks, contohnya “Kemira-musim gugur”.

Penggunaan baja tepat pada masanya apabila pion yang semakin meningkat adalah kunci kepada bunga yang subur, jadi jangan mengabaikannya.

Membuat baja apabila menanam pai – video