Barberry hiasan TounbergDi barberry Tunberg yang terkenal, yang terkenal dengan ciri-ciri hiasannya, ia tumbuh di lereng bukit beberapa wilayah China dan di Jepun, tukang kebun memberi perhatian pada separuh kedua abad sebelum terakhir. Dan sejak 1864, apabila spesies ini tersebar sebagai budaya hiasan, penternak menghasilkan lebih daripada 50 jenis barberry yang berlainan.

Barberry spesies Tunberg, yang gambar dan deskripsinya dibentangkan di bawah, adalah tumbuhan sederhana yang menduduki tempat yang layak di lindung nilai hidup, di kawasan campuran dan penanaman kumpulan. Mereka bertahan dengan ketabahan:

  • kekurangan kelembapan dan beku;
  • serangan serangga dan penyakit;
  • tumbuh di kawasan bandar, di kawasan-kawasan berbatu dan tidak terlalu kaya dengan tanah organik.

Tetapi mereka menyukai banyak cahaya matahari dan tanah berudara ringan. Pada masa yang sama, pokok renek yang cantik dengan daun kuning, jingga, warna ungu dan cokelat mengekalkan dekorasi sepanjang tahun.

Barbaris Tunberga Erecta (Erecta)

Barbaris Tunberga ErectaSemenanjung barberry dari Tunberga Erekta dibezakan oleh bentuk piramida menegak mahkota dan tumbuh hingga ketinggian 1.5 meter. Pucuk berdiri tegak berselerak dengan daun bulat kecil warna hijau kaya. Dalam tumbuh-tumbuhan muda, mahkota sangat padat, tetapi apabila cawangan tumbuh, mereka kehilangan ketegangan, dan semak belukar berkembang sedikit. Pada pucuk pertumbuhan hijau muda muda, pancang tajam kelihatan jelas.

Berbagai barberry ini mekar setiap tahun, memberikan bunga halus kecil berwarna kuning atau kemerah-merahan. Menjelang musim luruh, beri merah terang dengan kulit berkilat padat yang masak di semak barberry Tounberg Elekt, yang sehingga musim sejuk menyokong penampilan menarik tanaman itu.

Barbaris Tunberga Admiral (Kekaguman)

Barbaris Tunberga LaksamanaBarberry luar biasa yang menarik Tunberga Admirayshn – ketinggian pokok kecil miniatur tidak lebih daripada setengah meter dengan mahkota padat bulat dengan garis pusat sehingga satu meter. Budak semak boleh tumbuh di satu tempat sehingga 50 tahun, hanya tumbuh 5-7 cm setahun.

Untuk membezakan barberry semacam ini dari sebilangan tumbuhan berkaitan yang sama indah boleh dilakukan oleh dedaunan yang luar biasa. Daun bujur kecil dicat pada musim panas dengan nada kuning dan oren, dan pada musim luruh mereka menjadi berair, merah. Pada masa yang sama, di sepanjang tepi setiap helaian, tepi tepi yang halus kelihatan jelas.

Pada bulan Mei pada semak ada berus kuning, diameter kira-kira sentimeter, warna, dan pada musim gugur barberry Tunberga Admireyshn sudah menghiasi buah-buahan dari warna merah yang terang.

Barbaris Tunberga Koronita (Coronita)

Barbaris Tunberga KoronitaKetinggian barberry dari Tunberga Koronita adalah ciri-ciri pelbagai spesies ini. Mahkota semak dewasa mempunyai ketinggian kira-kira satu setengah meter dan lebar tidak lebih daripada satu meter, yang disebabkan oleh susunan menegak pucuk muda. Dengan usia, cawangan menjadi semakin merebak.

Perhiasan tumbuhan adalah dedaunan berbulu pisau runcing, pada pucuk muda yang mempunyai pewarna ungu-merah dengan sempadan hijau, dan pada cawangan-cawangan yang lebih tua dengan duri merah jambu besar daun menjadi gelap, hampir ungu.

Pada musim bunga di barberry dari Tunberga Koronita, bunga kuning elegan mekar, di tempat yang beri merah berkilat merah muncul pada bulan Oktober.

Barbaris Tunberga Harlequin

Barbaris Tunberga HarlequinBarberry yang sangat hiasan dari Tunberga Harlequin mempunyai ketinggian kira-kira satu setengah meter. Diameter belukar dewasa adalah kira-kira 2 meter. Setiap tahun, tumbuhan ini menghasilkan peningkatan sehingga 15 cm. Pada masa yang sama, pucuk muda dengan kulit berwarna kekuningan atau kemerahan menutupi kecil, tidak lebih daripada 3 cm panjang, bunga maroon yang berwarna merah maroon.

Dedaunan seperti yang menakjubkan, seperti gambar barberry pelbagai dan spesies ini – adalah jarang walaupun untuk budaya hiasan ini. Dan bunga kecil kuning yang muncul pada bulan Mei dan Jun mempunyai sedikit wangian dan sering dikumpulkan dalam beberapa keping dalam paksi daun. Menjelang akhir pucuk musim panas dihiasi dengan beri berkilat bulat beri berai karang, tersisa di semak sebelum musim bunga.

Semut dewasa barberry Tounberg Harlequin mentolerir sumur musim sejuk, dan tanaman muda lebih baik terlindung sehingga frosts tidak merosakkan dekoratif.

Barbaris Tunberga Rose Glow (Rose Glow)

Barbaris Tunberga Rose GlowIa dibezakan oleh variegated, pada tunas muda, daun barbar Tunberga Rose Glou – ini adalah pokok renek rata dengan ketinggian satu setengah meter. Mahkota hampir sfera terdiri daripada pucuk merah jambu merah yang jelas pada tahun ini dan cawangan-cengkerang berwarna kelabu gelap sepanjang tahun. Dedaunan varietas ini dan jenis barberry, seperti dalam foto, mengubah warna dalam nada ke pucuk. Pada pertumbuhan ia berbintik-bintik, dengan bintik putih atau merah jambu pada latar belakang ungu, dan pada cawangan lama ia menjadi lebih gelap, motley hilang.

Bunga, karmin di luar dan kuning di dalam corolla, muncul pada bulan Mei. Buah-buahan barberry Tungberg Rose Glou berwarna merah terang, berkilat kaya. Berries masak pada bulan September dan menghiasi pucuk sehingga musim sejuk, dan kadangkala menjadi hiasan asal tapak dan musim sejuk.

Barbaris Tunberga Golden Rocket

Barbaris Tunberge Golden RocketIni adalah pelbagai yang cerah dengan mahkota piramida lima meter dan dedaunan warna kuning-hijau kaya. Belukar lima tahun dari Roket Golden Tunberga dalam ketinggian tidak melebihi 70 cm, lebar mahkota padat adalah separuh dari saiz. Bunga kuning kecil muncul pada awal musim panas, dan beberapa buah buah mid-strip memperoleh warna merah pada akhir musim panas atau pada bulan September.

Di banyak rantau Rusia semasa frosts, pucuk roket Tunberga Golden boleh menembak, yang tanpa membekukan salji beku ke tahap penutup salji. Tetapi dalam keadaan ini, perhiasan tumbuhan tidak lama lagi dipulihkan. Dan semasa musim sejuk, mahkota padat tidak pecah, lebih baik mengikatnya atau menguatkannya pada musim gugur dengan grid.

Barbaris Tunberga Orange Rocket (Orange Rocket)

Tunerge Orange RocketSyurga kecil dan bersahaja barberry, roket oren tidak dibezakan bukan hanya oleh bentuk piramida padat mahkota, tetapi juga oleh dedaunan jingga oren yang luar biasa untuk ketinggian musim panas. Warna daun ini dipelihara sehingga permulaan musim gugur, apabila dedaunan itu mendapat mulas merah.

Budak dewasa yang ketinggian tidak melebihi 1.2 meter dan lebarnya 40 cm. Barbaris Tunberga Orange Rocket tumbuh perlahan-lahan, tidak takut keluar dari tanah dan selesema, tetapi apabila ditanam di bawah naungan, ia boleh kehilangan kebanyakan dekorasi.

Red Lady Barbaris Tunberga Dart

Barbaris Tunberga Dart'с Ред ЛедиTumbuh-tumbuhan elegan barberry mewah Tunberga Darts Red Lady dengan mahkota bulat yang indah, dengan garis pusat kira-kira 70 cm, ditutup dengan dedaunan ungu, di mana bunga kuning kuning atau kemerahan yang kelihatan pada bulan Mei kelihatan sangat mengagumkan.

Pucuk muda spesies ini dan pelbagai barberry, digambarkan, dicat, seperti daun, dalam warna ungu yang berair, ditutup dengan duri dan diatur secara menegak. Pada tahun kedua, warna kulit berwarna gelap, dan cawangan mula menyimpang dengan kuat. Daun padat dengan permukaan berkilat menjadi oren menjelang musim gugur, dan beri merah yang jelas kelihatan terhadap latar belakang mereka.

Ketua Red Barbaris Tunberga (Ketua Merah)

Barbaris Tunberga Red ChiffYang tinggi, mencapai barberry dua meter yang tinggi dari pelbagai hiasan Red Chiff membentuk semak yang tersebar luas dengan pucuk merah gelap dan dedaunan berbentuk lancet yang sama menyempit ke petiole. Pembungaan bermula pada hari-hari terakhir bulan Mei atau pada bulan Jun, apabila bunga kuning dikumpulkan pada semak yang dikumpulkan untuk 3-7 keping. Buah berwarna merah jambu atau merah dipetik pada bulan September dan kekal di cawangan walaupun di bawah salji.

Dengan barberry hiasan yang tinggi, Tungberg Red Chif di tengah-tengah boleh membekukan secara serius pada musim sejuk, jadi muda dan lemah oleh tanaman transplantasi pada musim luruh adalah lebih baik untuk ditutupi.

Ciri-ciri barberry Tounberg – video