spesies dan jenis yang berlainan di laman web iniTumbuhan konifer semakin popular. Dan salah satu peranan utama dalam berkebun dimainkan oleh thuja, spesies dan jenis dengan gambar yang memukau dengan pelbagai bentuk, saiz dan warna-warna yang menghairankan. Nenek moyang tui moden adalah belukar Amerika Utara liar, yang pertama sistematis dan diterangkan oleh Karl Linnaeus.

Jika sifat merupakan tumbuhan malar hijau sering kelihatan seperti pokok renek yang besar atau pokok sehingga bangunan berbilang tingkat, di taman-taman dan taman-taman sering ditanam jenis kerdil tidak melebihi satu meter. Mahkota padat tumbuhan liar, berkat usaha peternak dalam tui hiasan, telah menjadi piramidal dan bulat, ovoid atau kolumnar.

Jenis, yang dipanggil Thuja occidentalis, Thuja occidentalis, atau, dalam gambar, dengan akhir abad XVIII itu, ia telah berkembang dengan mengorbankan tanaman hiasan yang jauh berbeza spesimen ditemui pertama dari utara benua Amerika.

barat dalam landskapPada pelupusan penduduk musim panas dan pereka landskap profesional tidak hanya tuja dengan hijau, jarum perak, tetapi juga tumbuh-tumbuhan beraneka warna atau emas. Oleh itu, sebelum merancang penanaman konifer di laman web ini, ia berguna:

  • untuk mengkaji jenis, spesies dan gambar yang ditawarkan;
  • bandingkan kekuatan dan kelemahan mereka;
  • mencipta semua keadaan untuk pertumbuhan aktif dan jangka panjang tumbuhan.

Bersama dengan teduhan barat dalam berkebun, spesies lain dari konifer ini digunakan. Selalunya ia dilipat, serta biota, kerana asal Asia disebut thuya timur.

Tui Danica Barat (T. occidentalis Danica)

Thuya Western DanicaAntara jenis yang paling popular – diwakili dalam gambar thuya Danica dengan mahkota padat yang sangat padat dalam bentuk bola. A kecil, hampir tumbuhan kerdil adalah sesuai untuk sempadan rendah, penanaman individu dan kumpulan di padang yang luas atau dalam sudut-sudut terpencil taman, terhadap latar belakang pokok besar, pokok renek hiasan dan juga warna.

Anak benih DanicaPada ketinggian 60 cm diameter mahkota Danica Arborvitae adalah 80-100 cm. Silnovetvyaschiesya pucuk ditutup dengan jarum bersisik lembut, yang pada bulan yang lebih panas, dicat dengan warna-warna terang hijau muda, dan dengan musim luruh menjadi merah-gangsa. Bagi varietas Denmark, dibesarkan pada tahun 1948, terdapat pertumbuhan yang sangat perlahan, jadi thuja, walaupun tanpa potongan rambut, tetap baik.

Kelebihan konifer termasuk rintangan fros, keupayaan untuk tumbuh di penumbra dan tidak terdedah kepada luka bakar musim bunga, yang serius merosakkan penampilan.

Thuja barat Miriam (Thuja occidentalis Mirjam)

thui barat MiriamTuyu barat ternyata menjadi bahan yang sangat baik untuk kerja peternak. Hari ini, nenek moyang kelainan moden telah ditanam kepada jenis kegemaran, seperti Danica. Anda dapat melihat bahawa gambar spesies ini dan jenis Tui Miriam mempunyai banyak ciri yang serupa.

Kilang yang diperolehi kerana mutasi yang diperhatikan dan tetap jarum adalah keturunan langsung dari pelbagai Denmark. Ia mempunyai mahkota bulat yang padat sama dengan diameter sehingga 80 cm, peningkatan tahunan yang kecil dan ketahanan yang sangat baik.

Perbezaan utama antara Tui Miriam adalah warna kuning musim panas kuning jarum bersisik, yang pada musim sejuk menjadi coklat.

barat Miriam dalam landskapThuj Miriam disyorkan pada tanah dengan tindak balas asid lemah. Walaupun tumbuhan itu tidak berakar, tanahnya tetap lembap. Di masa depan, pokok renek menjadi lebih tahan terhadap kemarau, tetapi tumbuh lebih baik dengan penyiraman biasa. Konifer itu sesuai dengan landskap taman Jepun, ia akan sesuai di kaki bukit Alpine atau menentang latar belakang tanaman hijau yang lebih tepu.

Related  Hiasan bukit alpine – juniper Andorra Compact

Thuya West Reingold (T. occidentalis Rheingold)

Thuya West ReingoldJarum emas dan mahkota yang dimahkotai luas adalah sebab mengapa Rheingold menikmati perhatian khusus dari pemilik rumah negara. Dalam warna semulajadi semak dengan nada perunggu yang sejuk, muncul, yang tidak merosakkan pada semua jenis thuja, atau keseluruhan landskap. Pelbagai ini merujuk kepada dwarfish. Hanya dalam tumbuhan yang sangat lama, mahkota itu boleh tumbuh hingga ketinggian 2.5 meter. Ini, kerana kadar pertumbuhan perlahan, hanya berlaku dalam 15-20 tahun selepas penanaman.

Belukar sama baiknya sebagai cacing pita dan sebagai sebahagian daripada pagar hiasan. Tumbuhan muda berakar di dalam bekas dan menghiasi dengan sempurna teres, taman musim sejuk, balkoni dan balkoni. Nipis, pucat fleksibel jenis tuya ini menanggung potongan rambut yang baik, yang membantu mengekalkan bentuk mahkota yang indah dan jenis jarum yang sihat.

Thuya Western Spiralis (T. occidentalis Spiralis)

thui barat SpiralisThija dan jenis piramida dengan mahkota konik sempit sangat diperlukan untuk lindung nilai yang mengekalkan keindahan dan kefungsian mereka sepanjang tahun. Hari ini ramai tukang kebun ada di pelupusan tukang kebun, dan Thuya Spiralis adalah salah seorang daripada mereka.

Untuk konifer ini dicirikan oleh bentuk pucuk yang asli, berpilin spiral, yang memberikan nama pelbagai. Mahkota spesimen dewasa kelihatan seperti kon sempit dan mencapai ketinggian 3 meter. Cawangan-cawangannya ditutup dengan jarum bersisik yang berwarna hijau tepu.

Oleh kerana thuja ini tumbuh lebih cepat daripada tumbuhan lain yang berkait rapat, semak-semak memerlukan potongan rambut tetap dan pemilihan tempat yang sesuai untuk ditanam. Dalam naungan, thuja menjadi longgar, kehilangan bentuk yang betul.

Thuya West Tuffet (T. occidentalis Golden Tuffet)

thu Barat Golden TaffetLain belukar kerdil c mahkota bulat diperuntukkan jarum kuning terang, yang jauh ketinggalan di belakang nipis, melabuh di hujung pucuk dan sejuk menjadi panas, warna merah-coklat atau oren.

Untuk Thuya Golden Taffet menunjukkan sifat terbaiknya, dia dipilih kawasan yang terang dengan tanah longgar yang sederhana. Jika mahkota semak belukar kekal di tempat teduh untuk masa yang lama, warnanya akan pudar dan kehilangan sebahagian besar daya tarikannya.

thuja Golden Taffet di tamanDalam loji taman spesies ini dan jenis, seperti dalam Arborvitae photo, sempurna menghiasi kawasan berbatu, sempadan, rumput kecil di sebelah heather, perennials berbunga tinggi, tidak kabur konifer terang kecil.

Berbentuk heather barat Thuja (T. occidentalis var Ericoides)

heather baratDi bawah keadaan yang menggalakkan, heather membentuk tebal padat tebal. Bentuk heather Thujia tidak memiliki keupayaan ini, tetapi dalam bentuk semak mempunyai banyak kesamaan. Mahkota bercabang bercabang berbilang bertitik, berkembang, menjadi bola yang tidak teratur dengan diameter kira-kira satu meter.

Pucuk ditutup dengan jarum lembut, yang di bahagian atas belukar mempunyai warna hijau atau kekuningan yang cerah. Pada kayu saka, sayur-sayuran dicat dalam warna kulit yang lebih tenang atau berwarna kelabu.

Ciri ciri pelbagai adalah warna musim sejuk yang luar biasa dengan warna kekuningan dan warna coklat.

Thuya West Amber (T. occidentalis Jantar)

thuya barat amberTeduh kuning musim panas dan warna cerah, kuning-kuning dari jarum musim sejuk adalah ciri khas Tui Yantar dengan mahkota cuneiform dari ketinggian 1.8 hingga 3.5 meter. Walaupun pelbagai ini baru-baru ini tersedia untuk peminat tumbuh-tumbuhan konifer, terima kasih kepada ketumpatan mahkota, warna asli dan unpretentiousness, tumbuhan itu telah menemui ramai penyokong.

Related  Pilih untuk kebun anggur honeysuckle honeysuckle anda

Tui adalah musim luruh, mudah menyesuaikan diri dengan keadaan bandar moden. Budak tidak mengalami matahari musim bunga aktif dan pada peningkatan sekitar 10-20 cm setahun mengekalkan bentuk semula jadi yang betul.

Tuya Yantar sesuai untuk berkembang di udara terbuka dan dalam bekas. Dalam kes ini, kilang akan menghiasi teres luaran yang luas, balkoni atau kawasan berturap berhampiran rumah.

Thuya West En. T. occidentalis En. Bowling Ball

Thuya West Mr. Bowling BallDwarf tuya Bowling Ball dengan mahkota sfera halus menarik perhatian bukan sahaja dalam saiz kecil, tetapi juga jarum nipis berkilat yang memberikan kesan ringan dan kelembutan. Pada musim luruh pada pucuk muncul smear gangsa, yang berterusan hingga musim bunga.

Seperti kebanyakan jenis miniatur, tuja ini mempunyai kadar pertumbuhan yang sangat rendah. Oleh itu, hanya dengan 10-15 tahun tumbuhan mencapai diameter 70-90 cm. Budak tidak perlu potongan rambut kerap, cukup untuk mengeluarkan pucuk yang rosak pada musim bunga dan sedikit untuk membetulkan bentuk sfera.

Juara Barat Thuya (T. occidentalis Little Champion)

Juara Little Thuya BaratCiri-ciri Tui Little Juara adalah bentuk bulat-ovoid mahkota dan jarum bersisik hijau, yang untuk musim sejuk menjadi coklat-coklat. Pelbagai merujuk kepada kecil, hampir dwarfish. Pada usia 10 tahun, pokok renek itu mencapai ketinggian tidak lebih daripada satu setengah meter. Selama setahun tanaman tidak menambah lebih dari 6-10 cm dan boleh digunakan dalam penanaman kumpulan dan sebagai tumbuhan tunggal di dasar batu besar, bersebelahan dengan pohon-pohon konifer atau daun. Dari tujai varieti ini, pengawas bentuk bebas atau budaya pot yang sangat baik diperolehi.

Juara Thuya Little mempunyai potongan rambut yang baik, tetapi tidak memerlukan pemangkasan yang kerap. Kilang ini bersahaja, tanpa kerugian yang serius, bertahan musim sejuk, mengambil pencemaran udara bandar dan kemarau yang tidak teratur.

Thuya Western Filiformis (T. occidentalis Filiformis)

Filipina Thuya WestDalam kebanyakan jenis, thujas dari pucuk barat sangat cawangan, tetapi terdapat pengecualian. Ini termasuk filiformis thuya Filiformis dengan cawangan seperti benang asal, yang mana semak belukar menjadi jerami kecil. Jarum bersisik hijau terang rapat mengelilingi pucuk dan menekankan sifat luar biasa tumbuhan.

Kebudayaan konifer yang tumbuh secara perlahan adalah penyayang matahari, tidak bertolak ansur dengan tempoh kering yang lama dan tetap, tetapi tidak kelihatan tertindas apabila ditanam di dalam sebuah tab mandi atau di dalam sebuah bandar. Pada usia 10 tahun, thuya pyramidal luas mencapai ketinggian 1.5-2 meter pada diameter diameter mahkota yang sama. Tui Foliformis adalah universal dan kerana keindahannya yang luar biasa ia akan menjadi bintang yang terang di taman.

Thuja barat Wagneri (T. occidentalis Wagneri)

thu West WagneriPelbagai tuja dengan jarum kelabu-hijau sesuai untuk berkembang di kawasan dengan musim sejuk. Rintangan fros tinggi tumbuhan bukan satu-satunya kelebihannya. Touya Wagneri adalah padat, terima kasih kepada banyak nipis, banyak cawangan yang bercabang, mahkota ovoid. Ia dengan sempurna mengekalkan bentuk semulajadi dan tidak memerlukan penjagaan yang memakan tenaga.

Apabila menanam semak, perlu diambil kira bahawa spesimen dewasa mencapai ketinggian 3.5 meter, dan mahkota tumbuh hingga 1.5 meter lebar.

Bahawa tumbuhan seberat itu tidak kehilangan rayuannya pada musim bunga, pada musim gugur ia terikat. Ini akan menyelamatkan pucuk-pucuk tuya dari keretakan dan layu.

Thuya West Little Giant (T. occidentalis Little Giant)

Thuya West Little GiantSebuah gergasi kecil. Nama jenis tui ini dibenarkan sepenuhnya kerana crown mahkota Little Giant yang tinggi tidak melebihi separuh meter, tetapi tumbuhan yang indah itu tidak boleh dilewatkan bahkan di antara bunga dan pokok yang paling mewah.

Related  Gambar dengan penerangan spesies dan jenis juniper untuk kotej

Bentuk kurung kerdil adalah salah satu yang terkecil. Ia sempurna memegang bentuk semulajadi sfera padat. Pada musim panas, thuja berpakaian jarum hijau terang, yang berubah warna menjadi coklat dalam cuaca sejuk.

Thuya barat Fastigiata (T. occidentalis Fastigiata)

Thuja barat FastigiataMengingatkan Cypress Thuya Fastigiata kerana pucuk ke atas mempunyai bentuk lajur padat. Tumbuhan yang kuat dengan jarum wangi hijau tidak pernah berubah warna, tanpa kehilangan yang nyata, ia mentolerir fros dan boleh membesar hingga ketinggian 6 meter.

Menurut deskripsi varieti, thuya sangat sesuai untuk lindung nilai yang akan berjaya menyembunyikan tapak dari mata yang tajam, tetapi tidak akan mengambil banyak ruang.

Thuja West Sunkist (T. occidentalis Sunkist)

ahli sihir baratTui dengan jarum emas adalah salah satu perhiasan yang paling asli di taman. Mereka tidak kehilangan kecantikan mereka pada musim sejuk, mereka kelihatan hebat bersama kawan-kawan hijau mereka. Tui Sunkist Barat mempunyai jarum musim panas yang sangat cerah. Pada musim sejuk, mahkota padat semak menjadi lebih gelap, hampir gangsa.

Oleh kerana pertumbuhan yang perlahan dan penyesuaian yang baik, belukar tidak memerlukan pemotongan dalam yang kerap. Pada usia 10 tahun, budaya konifer tumbuh hingga 2 meter. Ketinggian maksimum tui ini adalah tiga meter, yang memungkinkan menggunakan Sunkist untuk dinding hidup dan patung-patung hijau yang menakjubkan.

Thuya dilipat Can-Can (T. plicata Can-Can)

thuya dilipat Kan-kanKonkan-seperti thuja Kankan, seperti jenis tuja lain yang dilipat, menunjukkan ketabahan musim sejuk yang tinggi dan kesederhanaan yang melampau. Tinggi ketinggian kira-kira satu setengah meter ditutup dengan jarum berkilat padat, hijau gelap pada kayu saka dan cahaya, lebih cerah – di hujung pucuk. Variasi ini jarang berlaku untuk keupayaan Tui. Ia mengekalkan warna sepanjang tahun, dengan pertumbuhan tahunan pokok semak tidak melebihi 10 cm.

Thuja dilipat Cornicum (T. plicata Kornik)

thuja dilipat CornicePengusaha Poland menerima bentuk asal thuja yang dilipat dengan mahkota kerucut, yang terdiri daripada pucuk hijau kuning yang luas. Tui Kornik cukup besar. Dengan lokasi yang betul untuk penanaman dan penjagaan yang sedikit, pokok semak tiga meter itu menjadi lindung nilai padat dengan jarum pain wangi.

Thuya melipat Wipcord (T. plicata Whipcord)

Wipord melipatNama Thuya Vippord adalah disebabkan bentuk pucuk yang menyerupai tali gantung. Dahan-cabang tumbuhan ini sedikit bercabang, ditutup dengan jarum bersisik bersisik, sepanjang ketebalan kecil dan bentuk meleleh. Oleh sebab ini, konifer dewasa mempunyai bentuk hemisfera dengan ketinggian 50 hingga 100 cm dan garis pusat hingga 150 cm. Semenanjung sempurna memegang beban angin, mengalami musim dingin yang dingin, tidak kehilangan dekoratif dalam sinar matahari penuh. Walau bagaimanapun, kemarau boleh menyebabkan kemudaratan yang tidak boleh diperbaiki kepada semak-semak dan keindahannya.

Kepelbagaian varieti menarik bukan hanya penduduk musim panas biasa, tetapi juga tuan seni topiari, yang, dengan bantuan potongan rambut yang teliti, memberikan tanaman bentuk yang paling aneh.

Video tentang varieti tuja untuk taman