tuja Aurea Nana di tamanThuya Eastern Aurea Nana adalah pokok malar hijau kerdil yang dimiliki oleh tumbuh-tumbuhan semak renek. Perdu ini sangat rumit terhadap keadaan kandungan berbanding dengan jenis baratnya. Tetapi jika anda menanam dengan betul mematuhi semua peraturan yang diperlukan, maka tumbuhan itu dapat dengan cepat menetap di tempatnya. Untuk menanam dan menanam tumbuhan malar hijau dengan betul, adalah wajar menimbang semua peraturan dan ciri penanaman.

Penerangan

buah-buahan dari thuya Aurea NanaKonifer banyak tertarik dengan kecantikan dan saiz padat, jadi ia cuba untuk berkembang di kawasan pinggir bandar atau berhampiran rumah. Jika sebelum ia ditanam terutamanya di barat laut China di Beijing, kini meluas di seluruh dunia, dan ini adalah kerana kecantikan yang luar biasa renek malar hijau ini.

“Pohon Kehidupan” – ini kadang-kadang nama Thuya Aurea Nana, keterangannya menegaskan bahawa ia berbeza dengan pertumbuhan yang lambat dan panjang umurnya. Kadar pertumbuhan tahunan tidak melebihi 5 sentimeter. Jangka hayat mencapai 1000 tahun.

Beberapa ciri penting penampilan:

 1. Belukar mempunyai mahkota tebal dengan bentuk yang memanjang. Diameter mahkota ialah 0.7 meter.
 2. Cabang bercabang, emas.
 3. Pada musim sejuk, pokok renek konifer menjadi lebih cantik – ia memperoleh warna gangsa yang terang.
 4. Pucuk muda disusun dalam dua baris. Pada tahun keempat mereka memperoleh bentuk bulat, naungan mereka menjadi gelap.
 5. Saiz terbesar ketinggian pokok renek dewasa adalah satu setengah meter, tetapi terdapat pokok renek dengan ketinggian 2.5-3 meter.

Thuya Aurea Nana sesuai dengan suhu yang lebih rendah. Juga cepat terbiasa dengan keadaan bandar.

Varieti

Tumbuhan evergreen hiasan Thuya Nana, gambaran yang perlu dipelajari dengan penjagaan khas, terdapat beberapa jenis. Secara semula jadi, terdapat hampir 60 jenis pokok renek konifer ini, tetapi tidak semuanya boleh tumbuh dalam keadaan iklim negara kita. Yang paling popular adalah jenis berikut:

 1. Pyramidalas aurea adalah thuya, yang mempunyai jarum dengan warna kuning emas. Spesies ini sering digunakan untuk membuat penghalang angin. Pada musim panas, ia boleh diterima dengan baik oleh kemarau yang teruk, dan pada musim sejuk boleh tumbuh walaupun dengan fros meningkat – tahan sehingga -25 darjah Celcius.pyramidalas aurea
 2. Tuya timur Aurea Nana – dwarfish. Spesies ini boleh membesar hingga dua meter, sementara ia mempunyai ketumpatan jarum yang meningkat. Pada musim panas, jarum mempunyai warna emas, pada musim sejuk – gangsa. Adalah disyorkan untuk berkembang di kawasan yang cerah dengan pencahayaan yang mencukupi, di tempat gelap mahkota tidak terbentuk secara tidak wajar.Aurea Nana dalam landskap

Related  Penjagaan di rumah dan penanaman Kalanchoe Mini Mix yang unik

Ciri-ciri penanaman tui Aurea Nana

Untuk mengembangkan belukar tuya Nana yang cantik dan sihat, penanaman dan kejururawatan perlu dipelajari sepenuhnya. Ia adalah dari pematuhan yang betul dengan semua keadaan bergantung kepada pertumbuhan penuh tanaman ini. Ia tumbuh dengan baik di kawasan dengan tanah yang neutral, berasid, kasar, serta dengan substrat tiruan. Di samping itu, ia bertolak ansur dengan kemarau, tetapi pada masa yang sama ia dapat menahan hubungan dekat dengan air bawah tanah.

Pendaratan

Tumbung tuya Aurea NanaPenanaman thwa di taman dianjurkan pada musim bunga, lebih dekat pada awal bulan Mei. Menanam benih di tapak sehingga pertengahan September dibenarkan. Walau bagaimanapun, banyak tukang kebun, berhujah bahawa jika anda menanam semak belukar pada musim bunga, maka ia akan mempunyai peluang yang lebih baik untuk menyesuaikan diri sebelum fros.

Semasa pendaratan thai Aurean Nana di timur, beberapa cadangan penting perlu diambil kira:

 • untuk menanam adalah disyorkan untuk memilih tapak dengan pencahayaan yang baik tanpa cahaya matahari langsung;
 • perlu membuat komposisi tanah yang sesuai, yang akan memastikan tumbuhan tumbuhan yang lengkap dan sihat – 2 bahagian lembaran atau rumput, 1 bahagian gambut dan 1 bahagian pasir. Campuran ini harus diisi dalam lubang penanaman pokok renek;
 • kedalaman lubang harus sesuai untuk ukuran akar belukar – kira-kira 60-80 sentimeter;
 • ia adalah disyorkan untuk meletakkan lapisan saliran di bahagian bawah telaga. Sekiranya air bawah tanah bersebelahan, saiz lapisan mestilah sekurang-kurangnya 15 sentimeter;
 • Leher akar tidak boleh mendalam, ia harus berada pada tahap dengan tanah.

Arahan penjagaan

Aurea Nana dalam bidang terbukaPada tahun pertama selepas penanaman, pokok semak terutamanya memerlukan penyiraman biasa. Apabila menyiram adalah disyorkan untuk mematuhi peraturan berikut:

 • semak disyorkan untuk air sekurang-kurangnya dua kali dalam 7 hari;
 • Selepas pengairan beberapa bulan boleh dikurangkan kepada sekali dalam 7 hari;
 • Pada hari-hari panas anda boleh minum lebih kerap;
 • pastikan anda memantau sama ada tanah terlalu kering;
 • Adalah disyorkan bahawa jarum disiram secara teratur menggunakan pistol semburan.

Untuk mengurangkan penyejatan kelembapan dari tanah, ia disyorkan untuk mulsa dengan cip atau kulit kayu pain.

Pada bulan April-Mei, makan semak nitroammophous dilakukan – 30 gram setiap 1 meter persegi. Pada bulan Oktober adalah disyorkan untuk mengisi baja dengan kalium.

Tuya Aurea Nana biasanya tertutup fros pada musim sejuk, tetapi anak benih muda harus ditutup dengan bahan penutup. Pencahayaan solar pada musim bunga boleh menjejaskan jarum yang lembut, ia harus ditutup dengan agrofiber. Berkhatan sanitasi dilakukan setiap tahun pada musim bunga.penyingkiran cawangan kering

Related  Kami membentangkan gambar dan deskripsi anda tentang pelbagai jenis kotak kayu

Jika anda betul-betul mengikut semua peraturan dan cadangan yang diperlukan untuk penanaman dan penjagaan, maka anda boleh menanam tumbuhan konifer yang indah di taman anda atau di sebuah pondok. Thuya Aurea Nana boleh menjadi lindung nilai yang indah yang tidak hanya akan mencantikkan tapak ini, tetapi juga melindungi dari angin kencang.

Kenalan dengan tuya Aurea Nana – video