Tetamu hutan di kawasan pinggir bandarVarieti geranium liar boleh dilihat di hampir semua kawasan dengan iklim yang sederhana, subtropika dan tropika. Dalam budaya geranium taman jangka panjang telah diperkenalkan oleh orang Yunani purba dan persamaan buah-buahan dengan paruh panjang burung digelar Geranion, iaitu kren.

Geraniums di taman: tetamu dari alam liar

Bunga geranium yang luar biasaTerdapat pendapat bahawa nama itu diperbetulkan untuk tumbuhan dengan dedaunan terbuka dan bunga halus seawal abad pertama era baru terima kasih kepada Dioscorides. Kemudian, geranium jalanan lama dari Abad Pertengahan, yang telah menemui aplikasi dalam ekonomi dan amalan perubatan, popular di Eropah. Dan di Rusia di taman depan ia muncul dalam abad XVIII. Pengedaran dan kepelbagaian spesies telah membawa kepada hakikat bahawa nama Geraniaceae mendapat seluruh keluarga, termasuk kira-kira 400 spesies geraniums, dan lebih daripada 200 spesies Pelargonium Afrika Selatan.

Di padang liar, geranium lebih suka menetap di padang rumput, di bawah bayang-bayang hutan konifer dan daun, di pergunungan dan sepanjang sungai. Varieti kebudayaan geranium saka:

  • dipelihara tidak menonjolkan tumbuhan semulajadi, penyesuaian mereka kepada musim sejuk yang teruk, musim panas yang kering;
  • menjadi lebih hiasan dan cerah, beberapa daripadanya mekar dua kali untuk satu musim, berbeza dedaunan beraneka ragam dan terutama bunga besar.

Selain warna yang mudah wujud dalam majoriti geraniums, taman, jenis saka dan kacukan boleh sila penanam terry berbunga dan warna yang tidak dapat ditemui di padang rumput atau pembersihan hutan, ditutup dengan geraniums.

Geranium di taman berbeza dengan saiz dan bentuk belukar, pelbagai warna, warna dan dedaunan. Kebanyakan tumbuhan mempunyai corolla berbentuk rata atau cawan, yang terdiri daripada lima kelopak dengan urat yang disebut. Daun geranium tidak kurang cantik daripada bunganya. Bergantung kepada spesies, mereka boleh menjadi hijau atau berbintik-bintik, dibulatkan atau dibuang secara fancifully.

Pengeluaran semula geranium jalan saka

Apabila mencipta keadaan yang selesa untuk pertumbuhan, buah-buahan tumbuhan yang dipanggang secara spontan dibentangkan, b benih berselerak jauh di sekitar. Dan pada musim bunga pucuk didapati jauh dari penanaman pokok geranium.

Di satu pihak, samosev membolehkan anda mengemaskini dan mengubah wajah taman dengan tidak sengaja. Sebaliknya, dengan tanaman geranium tetap tumbuh di taman – bukan kejutan yang paling menyenangkan. Untuk mengelakkan diri sendiri, lebih baik mengeluarkan buah-buahan yang tidak dicuci.

Geranium taman tumbuh dengan baik dengan biji benihJika penjual bunga akan menggunakan benih sendiri untuk menyemai, dia harus menyelesaikan tugas yang sukar. Pengeringan buah matang segera dibuka, dan benih yang belum masak tidak dapat menghasilkan pucuk yang diinginkan. Oleh itu, terlebih dahulu, bahagian atas peduncle dengan buah-buahan tersembunyi dalam beg kanvas kecil dan terikat dari bawah supaya benih kekal di dalamnya.

Related  Kami menghiasi laman web kami dengan julukan batu permata dari pelbagai Arrow Blue

Kerana kesulitan proses dan penghasilan tanaman yang tidak disahkan, biji-bijian untuk penyebaran tanaman geranium perennial jarang digunakan. Ia lebih berkesan dan mudah untuk mendapatkan tumbuhan baru dengan membahagikan semak dewasa.

Penyimpanan dan penjagaan geranium sebelum menanam di negara ini pada musim bunga

Untuk geranium musim sejuk dari taman dipindahkan ke dalam bekasJika geranium sudah ditanam di taman atau di jalan, anda boleh membahagikan belukar dan menanam bahagiannya pada awal musim luruh. Apabila rhizome dengan putik tunas perlu dibeli dan tidak ada kemungkinan untuk menanam geranium di dalam tanah sebelum bermulanya cuaca sejuk, adalah penting untuk memastikan rizom itu padat dan berdaya maju.

Adalah penting untuk diingat bahawa geranium jalanan yang dahsyat telah membangunkan akar periferi. Dalam bahan penanaman, bahagian sistem akar ini mesti dipelihara sebelum menanam, dan kemudiannya menyediakan tumbuhan dengan pemakanan dan kelembapan.

Untuk melakukan ini, rizom dituangkan dengan gambut dan diletakkan dalam bekas atau beg berlubang. Dalam bentuk ini, geranium masa depan untuk taman harus berada di 1-4 ° C sehingga masa penanaman. Substrat gambut harus sedikit dibasahi, memastikan akarnya tidak kering atau rosak. Kontena dipilih sedemikian rupa sehingga akarnya ditutup dengan tanah dan tidak terjalin.

Apabila tanam, tumbuhan dengan sistem akar tertutupJika tumbuhan itu telah memasuki pertumbuhan walaupun di dalam bilik bawah tanah atau peti sejuk, ia perlu dipindahkan ke bilik sejuk yang cerah. Di sini, geranium tanaman saka sedang menunggu penanaman dalam bekas dalam dan tanah yang berkhasiat ringan dan penjagaan biasa, yang menyediakan untuk melembabkan substrat.

Yang paling mudah dalam pilihan yang boleh dipercayai apabila menanam dan merawat geranium tanaman saka adalah pengambilalihan bahan penanaman dengan sistem akar tertutup. Anak pokok semacam itu mudah berakar dan boleh dibawa ke tanah secara praktikal dalam mana-mana musim panas.

Bilakah anda boleh menanam geranium di jalan? Tumbuhan tidak banyak menderita daripada pembekuan, dan kebanyakan spesies cepat mula tumbuh di tempat baru. Oleh itu, apabila tanah dipanaskan hingga 15-18 ° C, rizom boleh dipindahkan ke tanah terbuka. Bergantung kepada keadaan rantau dan cuaca, kali ini paling sering berlaku pada separuh pertama bulan Mei. Apabila fros malam mengancam, geranium tanpa gula di taman lebih baik diliputi dengan bahan bukan tenunan.

Related  Menanam dan merawat spiri Vangut di belakang rumah

Menanam geranium di taman dan menjaga budaya

Untuk geranium berkembang, anda perlu memilih tempat yang sesuaiTerdapat jenis hiasan geranium taman hari ini, penanam bunga yang berminat dalam tumbuhan ini dari penternak dari Belanda dan Great Britain. Walaupun fakta bahawa spesies ditanam lebih terang, mereka mekar dengan banyaknya dan untuk lebih lama di geranium taman memerlukan syarat pemilihan yang serupa dengan yang tumbuh dalam nenek moyang liar mereka.

Apabila geranium musim bunga ditanam di tanah terbuka, tapak penanaman dipilih bergantung kepada pelbagai dan spesies:

  1. Meadow, Himalayan atau geranium yang indah di jalanan akan bertumbuh dan berkembang secara aktif jika tumbuh-tumbuhan berada di bawah sinar matahari dan mereka disediakan dengan penyiraman yang berlebihan.
  2. Di sudut kering taman, di mana terdapat banyak matahari, pelbagai bunga besar dan merah-coklat sangat diperlukan.
  3. Geranium Georgia kelihatan baik di bukit Alpine.
  4. Sekiranya ada tempat yang lembap di kawasan luar bandar di bawah naungan pokok-pokok, geranium rumput akan tumbuh dengan indah.
  5. Geranium Balkan, apabila ditanam dan dijaga di kampung, mudah bertolak ansur dengan kemarau dan teduhan.

Dengan penjagaan yang betul, geranium di taman akan menyenangkan dengan bunga megahSemua geranium telah bercabang akar panjang, yang mengalami pemindahan yang sangat buruk. Untuk mengurangkan tekanan prosedur ini dan memudahkan penjagaan seterusnya, untuk menanam geranium di taman membuat lubang penanaman yang agak dalam. Kedalamannya perlu beberapa sentimeter lebih besar daripada panjang akar yang tersebar di tanah nutrien di bahagian bawah. Selepas pengisian yang berhati-hati, tapak penanaman disiram, dan tanah dicampakkan dari atas.

Oleh kerana kebanyakan spesies tumbuh dengan ketara selama beberapa tahun, harus ada sekurang-kurangnya 20-30 cm antara geranium individu di taman.

Oleh kerana ketumpatan mahkota dan minyak penting dirembeskan bersebelahan dengan geraniums enggan menetap di rumpai, dan tidak semua perosak boleh membahayakan tanaman hiasan.

Walau bagaimanapun, walaupun tidak bersahaja, mampu berdiri untuk tumbuhan memerlukan sokongan. Penjagaan geranium di taman selepas penanaman terdiri daripada:

  • dalam air biasa yang memenuhi keperluan spesies tumbuhan tertentu;
  • di atas pakaian, yang pertama dengan bantuan penyerapan kompos dan gambut dilakukan segera selepas pemindahan;
  • dalam pemangkasan musim luruh dedaunan yang layu dan penyingkiran musim panas inflorescence pudar.

Related  Bagaimana untuk menyelesaikan masalah apabila thuja tercinta saya menguning selepas musim sejuk

Geranium taman bungaMusim bunga untuk geranium mesti bermula dengan persenyawaan dengan baja nitrogen. Ia akan mendorong tumbuhan untuk pembentukan dedaunan subur, dan sebulan kemudian tumbuhan diperkenalkan dengan cara yang kompleks, yang termasuk nitrogen, fosforus, kalium dan mikroelemen. Spesies yang biasa tinggal di kawasan pergunungan atau gersang memerlukan lebih banyak baja daripada jenis biasa.

Geranium tanaman saka adalah hiasan hijau yang tidak biasa, menarik dan sangat menarik di mana-mana laman web. Kilang itu adalah universal dan boleh digunakan dengan jayanya dalam tanaman tunggal dan kumpulan, tanpa memerlukan penjagaan khas.

Geranium di taman dan taman – video