Apa yang anda perlu ketahui apabila membesarkan kemuliaan pagi di rumah dalam periuk

Saya tinggal di sebuah apartmen, ada balkoni terbuka. Pada musim bunga saya memasukkannya ke dalam bekas loket petunia dan pelargonium. Beritahu saya, adakah mungkin untuk berkembang di rumah kemuliaan pagi di dalam periuk? Dalam bekas, tidak ada kemungkinan untuk menganjurkan sokongan untuk tenunan, dan saya tidak mahu bunga itu “lari” melalui balkoni kepada jiran-jiran.

kemuliaan pagiIpomea adalah salah satu daripada tumbuhan yang digunakan dengan keseronokan oleh tukang kebun untuk menanam di taman berhampiran paviliun musim panas. Melangkah mereka dengan pucuk lama mereka, tumbuhan ini bukan sahaja menghasilkan kesan yang luar biasa semasa berbunga, tetapi juga memberikan bayangan yang diperlukan. Anda boleh menanam anggur ini walaupun di dalam megacity, tetapi sudah sebagai budaya balkoni tembikar. Untuk menakutkan pucuk menjalar panjang tidak diperlukan – setelah mengatur keadaan bunga yang sesuai, untuk mengagumi bunga di sepanjang musim panas akan ada bukan hanya pemilik, tetapi juga orang yang lewat.

Apa yang perlu diambil kira apabila menanam Ipomoe di rumah dalam periuk, sebagai tambahan kepada keadaan biasa yang semakin meningkat? Pertama sekali, terdapat tiga faktor:

  • pilih masa untuk menyemai benih;
  • mengambil periuk dan tanah yang sesuai;
  • menyediakan lampu yang baik;
  • menjaga sokongan untuk batang menjalar.

Bila hendak menabur?Anak benih Ipomian

Morning Glory mempunyai pertumbuhan yang sangat pesat, benih biasanya bercambah dengan baik dan berkembang cepat, jadi anda perlu segera membuat keputusan sama ada untuk menanam anak pokok pada jendela di sebuah apartmen, atau menyemai benih terus ke dalam periuk, berdiri di beranda, di mana mereka akan terus berkembang.

Anda boleh menyemai Ipomoe pada anak benih pada akhir bulan Mac. Jika tidak ada cara untuk memberikan pencahayaan yang baik dan sokongan untuk anak benih, anda boleh menyemai benih terus ke dalam periuk dan biarkan di balkoni. Dalam kes ini, ia tidak boleh dilakukan lebih awal daripada akhir bulan April, dan pucuk itu sendiri akan disingkirkan.

Ipomoea terus ke dalam menanam periuk (atau memindahkan anak benih sedia untuk balcony), menganggap bahawa ia semak thermophilic dan tidak akan bertahan suhu di bawah 2 darjah Celsius.

Apa periuk yang diperlukan?

Untuk kemuliaan pagi, perlu mengambil periuk yang cukup besar. Untuk satu tumbuhan, anda memerlukan sekurang-kurangnya 3 liter tanah. Di bahagian bawah periuk mesti diletakkan lapisan saliran – bunga tidak seperti genangan air. Oleh itu, substrat itu sendiri harus ringan dan longgar.

Peranan pencahayaan untuk kemuliaan kemuliaan pagi

Tempat yang paling sesuai untuk periuk dengan bunga adalah balkoni selatan. Ia juga akan baik untuk mekar di sebelah timur atau sebelah barat rumah. Tetapi balkoni utara, sayangnya, tidak begitu sesuai untuk menanam pokok anggur. Ia agak mustahil untuk mendapatkan belukar hijau di sana, tetapi kekurangan cahaya akan memberi kesan negatif kepada bunga: ia akan sangat jarang atau tidak sama sekali.

Ciri-ciri penjagaan untuk kemuliaan pagi tandasfalconry

Satu periuk boleh ditanam semak beberapa, membuat jarak antara mereka adalah kurang daripada 20 cm. Apabila pemindahan benih Ipomoea tempat yang kekal di dalam periuk harus sedar bahawa ia kurang diterima. Ini perlu dilakukan dengan kaedah pengendalian, berhati-hati supaya tidak merosakkan akar.

Untuk liana untuk cawangan dengan baik dan tidak untuk meregang, pucuk harus bermula untuk mencubit di peringkat 4 daun sebenar.

Secara berasingan, ia sepatutnya menyebut sokongan untuk bunga: ia dipasang di peringkat benih, apabila benihnya rendah, jika tidak, ia akan saling berkaitan. Dalam periuk itu sendiri, anda boleh membina struktur tiang buluh dengan memasangnya dalam bentuk wigwam, atau anda boleh meletakkan grill plastik hiasan.

Video tentang peningkatan kemuliaan pagi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector