Sihat, spathiphyllum yang indah dalam periukUntuk spathiphyllum untuk menikmati berbunga yang banyak, anda hanya perlu membayar banyak perhatian dan penjagaan kepada kilang.

Tetapi dengan ini, persoalan mungkin timbul mengapa bunga spitifillum tidak hanya menghasilkan daun? Sukar untuk memberi jawapan, kerana perlu menganalisis apa kesilapan yang dibuat dalam menjaga dia.

Cpatifillum tidak berbunga – apa yang perlu saya lakukan?

Bunga spathiphyllum tidak berbungaSpathiphyllium tergolong dalam keluarga Aroids dan malar hijau. Secara umum, ia mempunyai nama – “kebahagiaan wanita”. Sesetengah orang berhujah bahawa jika bunga diletakkan di dalam rumah dengan seorang perempuan simpanan yang belum berkahwin, maka dia akan mendapati separuhnya lebih cepat. Tetapi jika terdapat pertengkaran dan pertengkaran di rumah ini, maka bunga itu akan mati.

Ketinggiannya, lelaki kacak boleh mencapai kira-kira 30 sentimeter. Kadangkala terdapat varietas yang tumbuh lebih tinggi atau sebaliknya boleh sangat kecil (dwarfish). Terdapat lebih daripada 40 jenis spathiphyllums.

Tumbuhan yang menakjubkan adalah hiasan dalaman yang popular. Suka untuk daun yang cantik tumbuh dari tanah. Biasanya mereka mempunyai bentuk bujur, menunjuk pada bahagian atas. Daunnya hijau gelap. Sudah tentu, menarik bunga spathiphyllum yang sangat indah, yang terpesona oleh rupa salji putih. Inflorescence adalah tunas, dibingkai oleh satu kelopak tunggal, terletak pada batang. Spathiphyllum akan menggembirakan tuannya dengan berbunga yang banyak beberapa kali setahun. Proses pembungaan boleh bermula dari pertengahan musim bunga dan terakhir hingga awal musim gugur. Dengan permulaan musim sejuk, bunga dalaman mengambil contoh dari alam semula jadi dan melewati keadaan rehat.

Hasil penjagaan yang betulPerlu dipertimbangkan bahawa tumbuhan itu agak termophilic. Suhu optimum untuk spathiphyll pertumbuhan adalah 22-23 darjah. Suhu adalah sehingga 18 darjah, ia juga bertoleransi dengan baik, tetapi tanda pada termometer tidak boleh jatuh di bawah.

Spathiphyllum tidak suka draf!

Tetapi masih bunga betina tidak kentut dan tidak memberi masalah kepada pemiliknya. Tetapi apabila tumbuhan itu berhenti berbunga atau daun mula menjadi hitam, kecerahan itu hilang – semua gejala ini menunjukkan masalah kesihatan dan penjagaan yang tidak wajar. Jadi kenapa tidak spitfillum berbunga, apa yang perlu dilakukan? Dalam apa yang boleh menjadi sebab?

Related  Kami membentangkan gambar dan deskripsi anda tentang pelbagai jenis kotak kayu

Kesukaran yang timbul ketika berkembang

Akibat penjagaan yang tidak betul untuk spathiphyllumMari kita lihat lebih dekat pada penjagaan dan cari alasan mengapa spathiphyllum kacak tidak berbunga di rumah. Sebahagian daripada mereka mungkin:

  1. Pencahayaan tidak betul.
  2. Udara basah.
  3. Penyiraman bunga tidak sah.
  4. Pemakanan yang tidak mencukupi atau berlebihan.
  5. Pemindahan yang salah.

Pencahayaan tidak betul

Spathiphyllum di rumahSpatifillium adalah tumbuhan yang penuh kasih sayang. Jangan letakkan periuk pada cahaya matahari langsung, kerana ia berbahaya kepadanya, tetapi kekurangan cahaya tidak menggalakkan berbunga. Adalah lebih baik untuk meletakkan periuk di sebelah timur atau di atas meja di dekat tingkap. Dalam cahaya terang, tanah biasanya kering dengan cepat, dan daun mula menjadi kuning, tepi akan menjadi lebih gelap. Dengan kekurangan cahaya matahari, kelopak akan mengubah bentuknya menjadi bentuk yang lebih panjang. Mekar mungkin menjadi kurang kerap, atau tumbuhan akan berhenti berbunga sama sekali.

Udara lembap

Oleh kerana di tanah air bunga ini adalah iklim yang lembab, ia bernilai menyembur air di sekitar tumbuhan dan percikan batu kecil di mana terdapat panci. Ia cukup untuk mempunyai mikroklimat yang diperlukan di sebelahnya.

Penyiraman bunga tidak sah

Akibat penyiraman terlalu banyakSekiranya spathiphyllum tidak dibasahi dengan betul, maka tidak sepatutnya menunggu berbunga, ia juga boleh menimbulkan kematian tumbuhan. Pastikan air sebelum menyiram, ia mestilah suhu bilik. Pada musim panas dan semasa berbunga, spathiphyllum perlu dibekalkan dengan cecair. Pada musim sejuk, penyiraman disyorkan untuk mengurangkan, manakala periuk tidak boleh diletakkan berhampiran peranti pemanasan. Jika terdapat banyak air, maka daun akan turun, dan jika terdapat kekurangan kelembapan, mereka akan membengkok dan menjadi lembap.

Taburkan spatifillium sebagai tanah kering. Semburnya dua kali seminggu dengan air pada suhu bilik. Tanpa pengairan biasa, daun bunga kehilangan keanjalannya. Lap mereka dengan span lembap.

Cuba untuk tidak mengisi kilang! Tetapi jika ini berlaku, maka biarkan parit air dan penyiraman seterusnya dilakukan hanya selepas tanah di dalam periuk telah dikeringkan. Daun-daun besar menguap banyak kelembapan, masing-masing, untuk memakan air tumbuhan hiasan itu lebih kerap.

Gaun yang tidak mencukupi atau berlebihan

Bunga SpathiphyllumSalah satu sebab mengapa tidak tidur spiifillum di rumah, boleh menjadi dan kekurangan zat makanan. Untuk memberikan bahan-bahan tambahan untuknya diperlukan dalam semua masa perkembangannya. Pada musim bunga dan musim panas, suplemen dilakukan sekurang-kurangnya sekali dalam 7 hari. Apabila ia sejuk di luar, makanan ini perlu dipotong sekali sebulan. Lebih baik menggunakan campuran istimewa yang boleh dibeli di kedai-kedai. Untuk spathiphyllum, baja yang mengandungi nitrogen dan sedikit kalium akan berguna.

Jangan keterlaluan, kehadiran sebilangan besar bahan, boleh meracuni bunga.

Pemindahan tidak betul

Tanaman DewasaBunga tumbuh cukup cepat, dan akarnya cepat meluap periuk. Pastikan pemindahannya tepat pada masanya. Menyebarkan spathiphyllum oleh apa yang dipanggil “kanak-kanak”. Tetapi dia tidak suka pemisahan paksa. Untuk kesediaan, lebih baik menunggu hingga “bayi” sepenuhnya masak dan menjadi tanaman bebas. Selepas ini, belukar yang terbentuk perlu ditransplantasikan ke dalam periuk yang berasingan.

Related  Penanaman dan penjagaan Bougainvillea di pelbagai kawasan di negara ini

Tumbuhan yang sihat dengan berbunga yang banyakApabila menanam atau menanam spathiphyllum, tanah harus dipilih sedikit berasid, ini akan menggalakkan pembangunan tanaman yang baik. Ia layak untuk tinggal di campuran seperti: humus, daun, gambut, tanah berkayu. Nisbah harus 1: 1: 1: 2. Juga untuk peningkatan ditambah arang. Perlu ada saliran yang baik. Untuk melonggarkan ia adalah baik untuk menambah kayu atau bumi konifer. Sekiranya substratnya padat, maka akarnya tidak akan dibekalkan dengan udara, dan kerana itu tumbuhan ini akan berkembang dengan baik.

Pilih pot untuk spathafillum supaya tidak besar untuk akar. Pembungaan berlaku hanya apabila akar bunga itu benar-benar menduduki semua ruang dalam periuk.

Ibu bapa yang berpengalaman tahu kaedah bagaimana membuat spathiphyllum berbunga. Mereka berhujah bahawa jika anda memotong bahagian yang tidak perlu lama, maka ia harus membuat perbungaan baru secepat mungkin.

Sekiranya anda mengikuti cadangan untuk penjagaan spatefillum, maka dia akan berterima kasih kepada anda dengan berbunga yang luar biasa.

Nuansa penjagaan spathiphyllum – video