Kleusy dalam reka bentuk tamanTropika membentangkan dunia dengan roda. Penanaman dan penjagaan di tanah terbuka di belakang tumbuhan adalah mudah, dan landskap dibuat hebat. Sepanjang musim, kilang itu mempunyai masa untuk membuat belukar indah, berbulu berwarna, berhiaskan baldu. Bentuk batang rusuk, daun bergerigi, kolep mengingatkan nettles dan telah menerima nama samaran negara yang lembut – “jelatang.” Kolej ini dihargai untuk daun hiasan pelbagai kombinasi warna, pertumbuhan yang pesat dan tidak bersahaja dalam penjagaan. Pada musim gugur, kilang kolus malar hijau, penjagaan di rumah akan diterima dengan rasa terima kasih, terus menggembirakan dedaunan yang terang.

Agrotechnics of the koleus

Coleus, loji penyayang panas. Baginya, suhu berada di bawah 120 C sudah maut. Untuk pucuk dan perkembangan belukar di bawah keadaan yang menggalakkan masa tidak mencukupi. Oleh itu, di tengah tali pinggang, kolega di tanah terbuka ditanam dengan menanam dan menjaga anak benih. Benih boleh dituai dengan sendiri, tetapi mereka tidak akan memberi pewarna semak induk. Lebih baik menggunakan bahan varieti daripada ladang khusus. Diusahakan dari biji, coleus menjadi baik di tanah terbuka.

Tumbuhan muda dengan cepat meningkatkan dedaunan, dan tugas tukang kebun adalah untuk memastikan:

  • Tempat bercahaya dengan perlindungan teduhan dan angin;
  • menyiram biasa dan banyak;
  • baja mingguan, pada musim bunga dengan kepulan nitrogen, kemudian, ekstrak abu untuk daun berwarna terang;
  • Semen dipotong sewaktu tumbuh, memberikan bentuk yang diingini.

Dengan penjagaan yang betul, roda di taman akan kelihatan seperti gambar.Komposisi taman roda

Cara menanam benih dengan betul

Coleus boleh disebarkan melalui kaedah benih dan keratan. Sekiranya tumbuhan muda diperoleh daripada biji benih, benih akan menghasilkan pewarna yang berbeza daripada daun. Untuk mendapatkan belukar yang sama, penyebaran dengan keratan digunakan.

Pembenihan dilakukan pada bulan Mac atau April, bergantung kepada ketibaan musim panas di rantau ini. Biji-bijian sangat kecil, mereka diletakkan di atas permukaan substrat dan sedikit ditaburi dengan pasir. Bekas ditutup dengan kaca, disimpan dalam kehangatan, sentiasa melembabkan permukaan. Muncul dalam dua minggu, pucuk akan menghalang tempat cahaya sejuk, supaya tidak meregang.

Related  Idea-idea menarik dari katil bunga dengan perennials

Anak benih benihMasa yang diperlukan untuk menyelam koleus ke dalam cawan berasingan ditentukan oleh keadaan anak benih muda. Sekiranya mereka menghulurkan, mengganggu satu sama lain, ini bermakna bahawa masa untuk pemindahan telah tiba. Oleh itu, penting untuk mengurai benih kolea sekurang-kurangnya mungkin sehingga pada peringkat sekolah, anda akan mendapat tumbuhan yang kuat dengan akar yang dikembangkan.

Memilih roda tidak akan menyebabkan kesukaran. Anak benih mempunyai kadar kelangsungan hidup yang baik, mereka berkembang pesat. Selepas batang tumbuh hingga 10 cm, mereka mula mencubit, membentuk belukar. Sekiranya musim panas berlarutan, anda boleh membuat transshipment kilang lagi dalam kaca yang lebih besar.

Untuk memastikan penanaman di tanah terbuka dan menjaga roda dari anak benih, menggali lubang-lubang, isi dengan tanah yang subur, air dan transplantasi semak, sekurang-kurangnya menganggu akar. Menyokong untuk menampung beberapa hari untuk kelangsungan hidup yang lebih baik. Air tumbuhan dengan air yang lembut dan hangat.

Untuk menonjolkan keindahan daun yang diukir dan warna cerah roda, perlu menanamnya dengan latar belakang tumbuh-tumbuhan monokrom. Kulisk yang dicipta oleh mereka akan menjadi perlindungan yang sangat baik dari angin.

Pada musim luruh, tumbuhan tahunan akan digali, dibawa ke haba untuk penyebaran masa depan. Kustik dengan sempurna menenggelamkan rumah di tingkap, gembira dengan daun cerahnya. Tetapi penjagaan roda dikaitkan dengan pemangkasan. Jika tidak, semak belukar hanya akan menghulurkan dan kehilangan hiasan.

Tumbuhan dari keratanDari bulan Februari hingga Mei, semua pucuk atas terputus memberi garpu di dalam air atau dalam pasir basah selama sedozen hari. Kemudian mereka duduk di gelas, memberikan penjagaan yang betul dan menerima semak muda untuk musim bunga berkebun di balkoni dan kawasan taman.

Benih Cherenkovannaya sepenuhnya mengulangi pewarna semak ibu.

Penjagaan roda di rumah

Kilang itu akan menghiasi penampilannya dengan mana-mana tempat di rumah dan tamanDi rumah, kilang itu tidak memerlukan perhatian khusus. Kilang itu perlu ditanam dalam periuk yang luas. Tanah subur dan saliran yang baik akan mewujudkan keadaan bagi pembangunan sistem akar. Sebuah tumbuhan jet air, tetapi daun dari air bertakung akan terbang, dan akar akan membusuk.

Related  Bagaimana untuk mengaturkan katil bunga di hadapan rumah dengan tangan anda sendiri?

Tingkap terang, tetapi tanpa cahaya matahari langsung. Musim panas menyembur pada daun dengan air lembut yang hangat sangat diperlukan dalam menjaga roda, sebagai faktor teknologi pertanian yang sesuai. Bunga itu menyukai udara segar dan pada musim panas menghias balkoni atau beranda dengan tempat yang terang.

Puncak dekoratif koise jatuh pada usia 5 bulan dari penanaman benih. Pelbagai jenis daun bertumbuh lebih cepat dan menutup tanah dengan lebih baik. Semakin tinggi suhu udara, lebih sering menyiram tumbuh-tumbuhan.

Air untuk pengairan dari bekalan air mesti bukan sahaja kekal, tetapi juga direbus, supaya tiada garam dan sebatian klorin kekal. Pada musim panas, untuk mewarnai kilang yang terang, mikroelemen dalam berpakaian atas dan nitrogen diperlukan untuk pertumbuhan pesat pada permulaan pembangunan. Pada musim sejuk, penyiraman berkurangan, tetapi tanah tidak kering. Ia cukup untuk membiak sebulan sekali. Lebih baik memotong cawangan bercabang dengan berus pada awal musim bunga. Kilang itu akan diremajakan, akan ada bahan untuk penyebaran. Penjagaan yang tepat untuk roda di rumah akan membuat belukar, foto yang baik di sampul majalah.

Penyakit dan perosak tumbuhan

Jenis kolektif dalam satu periukColeus dalam penjagaan dianggap sebagai tumbuhan sederhana, tetapi beberapa peraturan mesti diperhatikan. Dari penjagaan tidak wajar, tumbuhan boleh menjadi lemah, kehilangan penampilan hiasan, perosak akan menetap di atasnya. Selalunya, ini memberi kesan kepada tumbuh-tumbuhan dalaman.

Sebab utama dan sering berlaku ialah:

  • tangkai rempah di bahagian bawah, ia boleh berlaku dengan kelembapan bertakung, tanah masam;
  • daun mula kering dari petua – penyiraman yang tidak mencukupi, udara kering di dalam bilik, tumbuhan tidak disembur secara teratur;
  • daun pada jelatang mula jatuh – draf dan sejuk ke tumbuhan;
  • noda pada daun – selaran matahari;
  • daun pudar – tidak ada cahaya yang mencukupi atau mereka tidak diberi makan untuk jangka masa panjang;
  • Pertumbuhan bunga melambat – tidak ada nutrisi yang cukup di dalam tanah.

Related  Contoh penyesuaian yang jelas ialah pokok elm

Ini semua membawa masa depan untuk menyelesaikan perosak semak yang lemah. Mereka akan mempamerkan kehadiran mereka dengan ubah bentuk, perubahan warna dan pengeringan daun.

Video mengenai roda yang semakin meningkat