ikan di kolam bersihLiming kolam dengan ikan adalah bahagian yang penting untuk menjaga kolam. Terutamanya jika air di dalamnya tetap untuk musim sejuk. Semasa musim sejuk, ia menimbun sejumlah besar produk sisa, seperti:

 • sisa makanan;
 • tumbuhan mati;
 • zooplankton;
 • bahan organik;
 • kotoran penduduk.

Pengosongan air dilakukan untuk mempercepat pengambilan mineral dan penambahan oksigen terbuka. Ia juga membantu meningkatkan produktiviti ikan dan kualiti air.

Apa untuknya?

untuk kesucian air di kolam yang anda perlukan limingLiming air adalah, pertama sekali, penciptaan suasana ekologi yang tepat di kolam. Ini dilakukan untuk menghapuskan tindak balas tanah berasid dan mempercepatkan mineralisasi. Dalam bentuk sampingan (tetapi bermanfaat) adalah penambahan kalsium dalam air.

Semasa operasi takungan, kapur secara beransur-ansur dicuci dari tanah dan air. Ia mesti ditambah secara berkala, kerana ia melakukan fungsi berikut:

 1. Pembangunan penduduk. Jeruk terlibat dalam pembentukan rangka ikan, mempengaruhi perkembangan embrio dan menormalkan kerja alat neuromuskular ikan. Semasa menangkap, sebahagian besar kalsium dikeluarkan dari kolam dan mesti ditambah.
 2. Pembasmian kuman air. Lime membantu mencegah penyakit insang dan rubella kap.
 3. Ia melawan kebanyakan parasit yang hidup di bahagian bawah dan di dalam air. Mereka hanya tidak bertolak ansur dengan kesan kapur dan mati sebaik sahaja penambahannya.
 4. Membantu menghilangkan ikan yang tidak perlu (rumpai). Ia sudah cukup untuk memproses lubang baki dengan air pada musim gugur dan pada musim bunga, anda boleh menjalankan penduduknya.

Bagaimana untuk mengaktifkan lapisan produktif katil kolam

kolam yang baik dengan ikan di negara iniJika kolam dilengkapi dengan dasar berpasir miskin, liming kolam dengan ikan akan menjadi sia-sia.

Apabila terdapat banyak lumpur di dasar kolam, liming adalah wajib.

quicklime untuk kolam kapur di tamanDi sini anda perlu menggunakan kapsul. Ia perlu digunakan untuk bahagian bawah tanah basah. Untuk liming untuk berjaya, bahan itu mestilah dalam bentuk zarah halus dan ia mestilah diedarkan secara sama rata. Jika tidak, tiada kepupusan akan berlaku.

Kapur yang belum tamat digunakan hanya pada hari yang lembap. Jangan letakkan di tanah kering atau beku. 

Bahagian bawah ais boleh membantu dalam liming. Sekiranya kolam mendalam dan terdapat lumpur yang cukup di dalam katil, pada musim bunga, ais dicairkan dan alkali diaktifkan.

Sebaik sahaja anda telah membuat kapur, pastikan anda segera mengolah tanah, jika tidak, tiada kesan. Ini adalah kerana fakta bahawa serbuk kapur bertindak balas dengan oksigen dan cepat menjadi karbonik, iaitu, kehilangan sifatnya.

Tidak mustahil untuk mengaktifkan katil pasir takungan dengan kapsul. Ia hanya berinteraksi dengan bahan organik, dan tidak ada praktikal dalam tanah tersebut. Tidak akan ada kesan.

Jika tanah di dalam kolam dengan kandungan gambut yang tinggi, kapur akan melakukan pekerjaan yang sangat baik. Tentukan berapa banyak perkara yang anda perlukan dalam kes ini, anda boleh dengan dua faktor – ketebalan lapisan lumpur di dalam katil dan aktiviti semasa. Semakin banyak kelodakan, bahan yang lebih pantas diperlukan. Dan yang lebih aktif katil, bahan kurang perlu untuk membuat.

Jumlah yang disyorkan menambahkan kapur ke tempat tidur gambut adalah kira-kira 270 kg setiap 1 ha. Dalam beberapa kes, kuantiti mencapai 2 tan setiap ha.

Secara kategori tidak disyorkan untuk terus meningkatkan dos. Dari ini, produktiviti ikan kolam dapat berkurang secara mendadak.

Peraturan untuk pengayaan air

kapur yang ditebang untuk membersihkan air di dalam kolamLiming kolam perlu dilakukan dengan limau kapur dan kapur, serta batu kapur yang dihancurkan.

Bahan-bahan ini mempunyai keupayaan meneutralkan yang berbeza: 1 kg kapur = 1.3 kg slaked = 1.8 kg batu kapur.

Tindakan batu kapur adalah perlahan berbanding dengan ramuan dan kapur, kerana ia lebih larut. Oleh itu, kemungkinan penurunan dos berlebihan.

Related  Menanam dan menjaga heather di belakang rumah

Dengan produktiviti ikan 1 ton per 1 hektar liming kolam dengan ikan diperlukan. Dengan kenaikan sehingga 2.5 t / ha – adalah perlu.

Untuk meningkatkan kandungan kalsium dalam air, kapur larut (kalsium bikarbonat) dan kalsium karbonat digunakan. Apabila terdapat kuantiti yang tidak mencukupi di dalam air, bentuk-bentuk bikarbonat kalsium dalam sedimen kelabu di bahagian bawah dan bahagian bawah tumbuh-tumbuhan. Jadi ada kekurangan kapur.

Lime dan kalsium karbonat yang tidak dijangka digunakan dalam bentuk baja. Jadi larutan cepat larut dan menghasilkan larutan alkali. Ia pula bertindak balas dengan karbon dioksida dan ditukar kepada kalsium karbonat.

Untuk tepu air yang produktif dengan kalsium, perlu jumlah karbon dioksida yang mencukupi dibuang di dalam takungan. Memastikan keadaan ini hanya boleh didapati dengan kapur di tempat tidur kolam. Ia adalah satu-satunya sumber karbon dioksida.

Nilai pH juga sangat penting untuk kewujudan karbon dioksida bikarbonat. Apabila pH berada di atas 8.5, kapur dalam air menjadi karbonik atau alkali.

Kandungan dalam air kapur sangat dipengaruhi oleh tumbuh-tumbuhan yang tinggal di kolam. Sebagai contoh, sesetengahnya secara aktif menyerap karbon dioksida, yang lain – kapur yang dibubarkan. Air dengan yang kedua memperoleh pH 9-10.

Pengapuran diperlukan. Ia membenarkan untuk meneutralkan semua sebatian berbahaya, termasuk besi, magnesium, natrium, tembaga dan kalium. Sebatian besi sangat berbahaya. Mereka mudah dikenali oleh gloss logam dan pembentukan filem di permukaan air. Ia kelihatan seperti yang berminyak, tetapi ia tidak kembali semula pada waktu rehat, tetapi berenang. Kawasan-kawasan seperti filem berbahaya untuk ikan – mereka jatuh ke dalam insang dan sebahagiannya menghalang nafas. Kapur boleh menyelesaikan masalah ini.

Apabila liming kolam, adalah bernilai mengingati bahawa pada musim luruh kandungan kapur adalah lebih tinggi pada musim bunga daripada musim bunga, dan di kolam baru kurang daripada yang lama.

Related  Centenarians Evergreen di bumi – pokok-pokok konifer

Dalam sesetengah kes, liming pengaktifan yang mencukupi, dan pada lain-lain semestinya baja tambahan. Di sini anda perlu melihat kolam tertentu.

Berapa banyak kapur yang diperlukan untuk kolam

batu kapur untuk penjagaan kolamUntuk menentukan kuantiti yang diperlukan, perlu mengambil kira faktor-faktor berikut:

 • katil kering atau air;
 • dengan ikan atau selepas menangkap;
 • sedimen bawah apa yang ada;
 • kehadiran dan jenis tumbuhan;
 • kualiti air awal.

Adalah berbahaya untuk menyerap takungan dengan dos yang lebih tinggi, kerana bukan sahaja zooplankton dan parasit boleh binasa, tetapi ikan itu sendiri.

Dos kapur yang tinggi hanya digunakan di atas katil kering atau di atas air tanpa ikan jika berlaku penyebaran penyakit di kalangan penduduk.

Secara praktikal dalam semua bahan teoritis mengenai subjek ini, nilai 280 kg kapur per hektar kolam dengan kedalaman 1 meter ditemui. Tetapi, seperti yang ditunjukkan oleh amalan, terdapat banyak faktor lain yang perlu dipertimbangkan:

 1. Tumbuh-tumbuhan di dalam kolam menyerap kapur semasa pembangunan dan mengeluarkannya selepas ia layu.
 2. Dengan penyejatan semula jadi air, kapur dalam sisa menjadi lebih pekat.
 3. Di bawah lumpur, kandungan kapur adalah lebih tinggi daripada pasir.

ikan bermula selepas limingMenurut penyelidikan, lebih banyak kolam tidak memerlukan tangki berkapur, kerana di kolam keliling kandungan limau mencapai 1%.

Il mempunyai kepadatan yang lebih besar daripada air. Sekiranya kita sewenang-wenangnya mengambil lumpur 7 sm setiap hektar, kita akan mendapat 700,000,000 cm padu. Beratnya dalam kes ini ialah 700,000 kg. Iaitu, dengan kandungan limau sebanyak 1%, jumlah jumlah kelodak kira-kira 7 tan. Tetapi kerana kandungan ini tidak dalam bentuk bebas, ia tidak boleh diambil kira. Il memberikan kira-kira 10% kapur dari jumlah kandungan di dalamnya, iaitu 0.1%. Oleh itu, alkalinity 2.5 meq / l akan muncul. Nilai ini paling sesuai untuk perladangan kolam.

Pembasmian kuman

hasil liming kolamUntuk membasmi kolam pada kotak kering, membuat 0.5 kg setiap 10 meter persegi. m, untuk kawasan basah – 1-1.2 kg setiap 10 meter persegi. m Liming kolam pada air dilakukan dua kali setahun – dari Mei hingga Jun dan sebelum penggunaan baja nitrogen-fosforus (2-3 hari). Penggunaan di sini akan menjadi 100 g setiap 10 meter persegi M. m.

Di sini, penggunaan kapur adalah berkesan. Pembasmian kuman perlu dilakukan pada suhu sekitar 1 ° C.

Untuk tujuan ini, hanya suplai segar yang sesuai. Sekiranya ia telah disimpan untuk jangka masa yang lama atau bekas telah dibuka, bahan itu telah kehilangan sifatnya.

Norma dalam kes ini adalah lebih tinggi daripada yang digunakan untuk mengaktifkan kolam. Jadi, bahagian bawah tanah memerlukan 2t / ha, pasir 750 kg / ha, dan sehingga 4 tan / ha gambut.

Related  Apa yang anda perlu tahu tentang Tuy Western Smaragd

kolam dengan air yang bersihApabila menggunakan utama secara merata mengedarkan bahan di bahagian bawah.

Zarah-zarah besar (tidak cukup dihancurkan) dari kapur beku boleh membahayakan ikan.

Faktanya ialah mereka hanya dipadamkan dari luar, membentuk kerak yang tidak membenarkan kepupusan dalaman butiran. Pada permulaan, ikan boleh menyentuh dan memecahkan lapisan ini. Akibatnya, proses pemupasan kapur selebihnya akan bermula. Ini boleh menyebabkan kerosakan pada ikan dengan melepaskan haba dan alkali.

Kaedah memohon kapur

Selalunya untuk air liming dalam limau kolam yang digunakan. Ia lebih mudah untuk disimpan, kerana ia tidak menyerap kelembapan dari alam sekitar (seperti yang berlaku dengan kapsul).

Liming kolam di atas air boleh menjadi berkesan hanya jika terdapat sejumlah besar bahan organik di dalam kolam.

Terdapat beberapa kaedah untuk menambahkan limau ke kolam. Mekanisma, tentu saja, lebih mudah dan berkesan, tetapi kita akan mempertimbangkan bukan sahaja mereka:

 1. Input manual dari bot bermula serentak dengan memberi makan. Ia menggunakan kapsul dalam jumlah 12% daripada jisim ikan di dalam kolam. Secara beransur-ansur, dosis dikurangkan supaya pada akhir musim ia sama dengan 6% berat ikan.
 2. Shoveling ke tanah. Hanya di sini anda tidak memerlukan sekop taman biasa (ia akan mencipta banyak habuk dan anda tidak akan mendapat pengedaran walaupun). Terdapat peranti khas yang kelihatan seperti sekop dengan celah. Ia membantu untuk mengagihkan sama rata kapur di bahagian bawah. Untuk mengelakkan debu di muka, anda perlu memantau angin.
 3. Adalah mungkin untuk menaburkan susu kapur – dipadam dan dibubarkan dalam kapur air. Untuk tujuan ini, hanya pembungkusan bahan tahan karatnya yang sesuai.
 4. Terdapat satu model yang menarik dari nebulizer itu. Pam sedutan dan pelepasan, pengadun dan paip anjal dipasang pada bot. Yang terakhir dipasang dengan tabung melintang bergerak dengan penyembur. Apabila bot bergerak, pam menarik air dari takungan, kapur dipadamkan di dalam pengadun dan susu kapur telah disembur. Dalam kes ini, mundur cukup untuk memindahkan bot. Tetapi kaedah ini juga mempunyai kelemahan – apabila baja angin tidak jatuh ke destinasi.
 5. Penggabungan bandul dan penyebar kotak disyorkan. Mereka bergerak melalui kolam dehidrasi dengan traktor atau traktor.

Liming badan air adalah langkah yang diperlukan untuk mengekalkan ekosistem kolam yang sihat dan meningkatkan produktiviti ikan. Pengiraan penggunaan limau untuk setiap kolam perlu dijalankan dengan mengambil kira banyak faktor. Keterlaluan juga buruk, seperti kekurangan bahan.

Kami membersihkan air di dalam kolam – video