Jenis-jenis popular balsam di tamanBalsam atau touchy adalah keluarga tumbuhan luas yang berasal dari Asia dan Afrika, tetapi berkembang di hampir semua penjuru dunia. Dalam genus beberapa ratus spesies terdapat tumbuh-tumbuhan tahunan dan tua, dua meter dan agak kecil.

Walaupun semua perbezaan dalam penampilan dan habitat, balsamas, seperti dalam gambar, berkembang dengan megah, oleh itu mereka ditanam sebagai tumbuhan hiasan di taman-taman dan di tingkap-tingkap rumah.

Benar, di kalangan spesies yang ditanam di Rusia, hanya segelintir sahaja yang menjadi sangat popular setakat ini. Ini adalah balsam taman, balsam Waller, sesuai untuk tumbuh-tumbuhan dalaman dan taman, dan juga mendapat peminat baru balsam New Guinea dengan warna-warna terang yang luar biasa besar.

Taman Balsam (Impatiens balsamina)

Balsam terry garden LinnBalsam jenis ini boleh dianggap sebagai yang tertua dari yang ditanam. Keterangan dan gambar pertama yang kecil, dengan ketinggian 25 hingga 70 cm, tumbuhan tahunan secara harfiah ditampal dengan bunga sederhana atau berganda, muncul pada abad XVII.

Pelancong yang melawat China misterius, India dan negara-negara lain jauh dari rantau Eropah, tidak boleh melalui spesimen dengan bunga putih, merah jambu, merah atau ungu. Oleh itu, tidak lama lagi taman, terutama terry balsam muncul di atas katil bunga dan di rumah hijau di Perancis, Itali, Belanda dan Great Britain.

Budaya satu tahun mudah dipelajari:

  • pada kuat, dengan batang nod yang tajam;
  • atas berbentuk pisau pembedah, dengan tepi serent daun petiolate, padat meliputi pucuk;
  • yang tidak teratur, terletak di paksi daun, bunga hiasan.

Taman balsam tumbuhanMempunyai balsam taman, seperti dalam gambar, cawangan, yang membolehkan anda mendapatkan mahkota yang padat, dari bulan Jun hingga September yang penuh dengan bunga dari pelbagai warna dan warna.

Selepas berbunga, kotak berair dengan biji bulat coklat muncul di tumbuh-tumbuhan. Seperti banyak jenis balsam di taman yang menyentuh, kandungan kotak serta-merta berselerak beberapa meter di sekeliling, hanya perlu menyentuh buah, atau tumbuhan untuk bersentuhan dengan angin.

Related  Hiasan plot negara kambing willow

Scarlet BalsamDalam keadaan subtropika, di rumah budaya, ciri ini membantu balsamin untuk cepat menyelesaikan. Tetapi di tengah-tengah tanaman panas yang menyukai haba tidak bertolak ansur dengan selsema, maka balsam spesies ini ditanam di taman hanya selepas hujung liang fros. Sentuhan taman akan menghiasi bilik, tetapi mungkin memerlukan pelembapan udara tambahan.

Varieti balsam taman tidak begitu banyak, dan kebanyakannya berasal dari Eropah dan telah diperoleh untuk jangka masa yang panjang. Penternak mempunyai tumbuhan dengan bunga dari pelbagai warna, dalam bentuk dan struktur yang menyerupai bunga mawar, camellias dan carnations.

Terry balsam dari kumpulan Camellia Flowered MixedApabila memilih pelbagai untuk menaiki kapal atau katil bunga, perlu diingatkan bahawa taman itu boleh mempunyai ketinggian sehingga 70 ketinggian yang berbeza. Sebagai contoh, tumbuh-tumbuhan dari kumpulan Camellia Flowered agak tinggi, dan jumlah bunga utama tertumpu di bahagian atas pucuk.

Untuk mendapatkan tampalan warna asli atau tepi penanaman, lebih baik memilih subspesies kerdil. Contohnya adalah jenama popular balsam Tom Thumb, yang digambarkan pada foto.

Tumbuhan balsam Tom Tamb tidak melebihi 25 cm, mereka kaya warna dan mempunyai masa berbunga yang panjang. Bunga Terry, menggantikan satu sama lain, dibuka dari bulan Jun dan hingga pertengahan musim luruh, sambil membenarkan suhu udara.Tom Balm Tom Thumb Mixed

Balsamin Waller (Impatiens walleriana)

Balsam Waller, yang paling umum di tingkap Rusia, dan juga digunakan untuk berkebun jalanan bermusim, mempunyai banyak nama. Sejak penemuan tumbuhan itu di pertengahan abad XIX, ia dinamakan Impatiens sultanii sebagai penghormatan kepada penguasa Zanzibar, tempat kelahiran budaya hiasan ini.

Balsamin Vanka basah (cahaya)Selama bertahun-tahun, penanam bunga Rusia berkenalan dengan spesies ini dengan nama samaran Vanka Mokry balsam atau di bawah nama “cahaya” yang popular untuk kecerahan bunga yang menyala di belukar. Kerana cinta air dan balsam multicolor juga dipanggil “fuchsia air.”

Tidak seperti rakan sekerja taman, balsam Waller adalah tanaman yang sangat kecil. Dalam keadaan bilik, budaya memberikan ketinggian belukar cawangan yang kompak dari 30-40 cm. Dalam keadaan tertutup, tumbuh-tumbuhan adalah lebih tinggi daripada di taman, dan dengan bush biasa prischipke baik dan selama beberapa tahun tidak kehilangan hiasan.

Balsamin Waller Baby MixedDi taman, balsam Waller agak rendah, boleh tumbuh dan berkembang hanya pada bulan-bulan musim panas dengan ketiadaan fros yang membawa maut. Di tanah, budaya ditanam dengan benih, dan pembungaan bermula 50-70 hari selepas pemindahan ke tempat yang tetap.

Related  Jenis nasturtium yang digunakan untuk menghiasi plot rumah tangga

Spesies ini dibezakan oleh warna tunggal, mempunyai bentuk yang rata dan banyak kesan. Tumbuhan lebih suka ditutup daripada draf di penumbra. Matahari membuat warna bunga semakin redup, dan angin mudah pecah rapuh di simpul pucuk.

Ditangkap di tangan penternak, budaya memberi banyak pemandangan, seperti gambar, jenis balsam yang popular. Gamma dan pelbagai bunga hanya menakjubkan, tetapi dengan semua ahli botani yang sememangnya tidak boleh mendapatkan tumbuh-tumbuhan dengan bunga warna kuning dan biru. Varietas dan kacukan balsam Waller dikelompokkan ke dalam kumpulan whitches berbentuk rapat, berbunga ke ciri-ciri luaran tanaman lain. Ini dilakukan untuk kemudahan klasifikasi dan kemudahan tukang kebun.

Balsam Impresa Pink SplashSebagai contoh, sekumpulan balsem hibrida Imprese yang luas menanam 15-20 cm tinggi, dengan batang kuat, interstices pendek, dan keupayaan cemerlang untuk membentuk pucuk sisi. Siri ini termasuk tumbuh-tumbuhan dengan raspberry, ungu dan carmine, bunga mudah. Serta spesimen dengan mahkota putih atau merah jambu asal, dihiasi dengan tempat merah terang di tengah.

Balsam berpakaian Fiesta Ole SalmonHari ini jenis balsam yang paling popular dengan bunga ganda yang subur. Corolla besar membuat tumbuhan lebih hiasan dan menarik.

Sebagai tambahan kepada varieti dengan pucuk tegak, penanam bunga ditawarkan balsam ampel tanpa penekanan, tumbuh dengan sempurna dalam keranjang dan pot yang tergantung, sesuai untuk menghias tidak hanya interior, tetapi juga di luar rumah di rumah negara.

Di dalam udara terbuka, balsam Waller mekar pada musim panas, di dalam rumah sentiasa bergerak, tetapi hanya mengekalkan suhu yang agak rendah dalam kisaran 16-19 ° C.

Balsamin Hocker (Impatiens hawkeri)

Balsem hawkeri yang sempurnaBalsam jenis ini tumbuh di New Guinea dan Kepulauan Solomon. Atas dasar luaran, ia sangat mirip dengan balsam Waller, tetapi bunga dalam kes ini lebih besar, pewarna mereka lebih kaya, dan tumbuh-tumbuhan itu sendiri lebih tahan lama.

Jenis-jenis liar yang ditemui pada tahun 1884 tidak digunakan secara meluas sebagai tanaman hiasan di Eropah atau negara-negara lain, tetapi menjadi asas untuk pemilihan besar-besaran.

Balsamin New Guinea (Impatiens Neuguinea)

New Guinea Balsam Infinity LavenderPada tahun 1972, dunia penanam bunga diwakili oleh sekumpulan balsem hibrid yang dinamakan sempena tanah nenek moyang mereka. Balsamin New Guinea dibiakkan oleh persilangan interspis, seratus dibenarkan untuk mencapai:

  • rintangan tinggi tumbuhan kepada kemarau;
  • bunga yang lebih besar;
  • pengembangan pelbagai warna;
  • pengeluaran varieti pelbagai.

Related  Perkara utama mengenai sifat penyembuhan pokok hornbeam

Balsamin dari New Guinea dengan daun beraneka warnaSeperti balsam Waller, tumbuh-tumbuhan hibrid baru di dalam bilik adalah perennial hiasan. Mereka dibezakan oleh mahkota yang cerah, bercabang, besar, sehingga 6 cm diameter, bunga terus dibentuk dan penjagaan bersahaja. Dalam budaya tanah terbuka tidak bertolak ansur dengan musim sejuk, oleh itu ia ditanam sebagai tahunan.

New Guinea balsam – pemimpin di kalangan spesies yang berkaitan dengan saiz corolla, tetapi bentuknya terdiri daripada bunga sederhana atau semi-ganda. Terry balsam dalam kes ini – jarang.

Video mengenai tumbuhan balsam yang luar biasa