Barbaris Tunberga KoboldBudidaya barberry terkenal di kalangan tuan rumah reka bentuk landskap kerana dedaunan mereka yang cerah dan buah-buahan yang indah. Dengan bantuan mereka, anda boleh membuat komposisi yang tidak biasa dan menjadikan ladang sederhana menjadi syurga.

Bagaimana untuk memilih belukar barberry untuk taman

Hari ini terdapat kira-kira 200 jenis tumbuhan ini. Di antara mereka, mereka berbeza bukan sahaja dalam warna daun, tetapi juga dalam kekuatan pertumbuhan, bentuk dan tujuan. Sebelum menanam tumbuhan ini di plotnya, adalah perlu untuk mencari jawapan kepada soalan-soalan seperti: bagaimana untuk mengembangkan barberry, gred apa yang sesuai untuk rantau anda, apakah bentuk tumbuhan yang akan kelihatan cantik di tapak atau di taman?

Pelindung dari barberryUntuk bukit-bukau alpine, semak kerdil berwarna-warni adalah sesuai, yang boleh memulihkan sudut yang paling sedih. Tetapi untuk mewujudkan pembinaan topiary atau pagar hijau, lebih baik berhenti di Barbaris Ordinary atau Ottawa. Varieti ini mencapai ketinggian sehingga 3 m, sesuai untuk potongan rambut dan cepat memulihkan jisim hijau. Tumbuhan mudah diurus, mempunyai sistem akar kuat, bertolak ansur dengan musim sejuk dan musim panas yang panas.

Sebelum membeli pelbagai yang didambakan, anda perlu melihat foto-foto buah beri barberry dalam bentuk dewasa, memilih warna yang dikehendaki, saiz dan kemudian hanya pergi ke pasar atau ke kedai.

Rahsia pembiakan barberry

Barbaris dalam komposisiPada cara mendarab barberry boleh menemui banyak maklumat berguna, tetapi perlu menyerlahkan beberapa yang paling popular di kalangan tukang kebun, amatur dan profesional:

 • Keratan.
 • Pembiakan Benih
 • Pengeluaran semula oleh lapisan.
 • Bahagian belukar.

Setiap cara adalah ciri-ciri yang diterapkan pada masa-masa tertentu dalam tahun ini. Untuk pengeluaran semula oleh keratan, cawangan muda dan matang dipotong pada pertengahan bulan Ogos. Potong ranting dirawat dengan agen perakaran dan ditanam di dalam tanah longgar dan lembap. Sekiranya musim gugur kering diramalkan, maka lebih baik menanam tumbuhan di rumah hijau atau rumah hijau kecil, yang akan membolehkan mengawal kelembapan dan melindungi tangkai dari pendinginan mendadak pada waktu malam. Bilik yang tertutup harus berventilasi setiap hari dan tidak membenarkan kelembapan berlebihan. Ia juga penting untuk melonggarkan tanah sekali seminggu dan keluarkan rumput.

Related  Daya tarikan istimewa akan ditambah ke kawasan taman thuya Tini Tim

Buah-buahan barberryUntuk menanam barberry dari benih akan memerlukan banyak kesabaran dan pengetahuan, tetapi tumbuhan ini akan menjadi kuat dan tahan terhadap keadaan cuaca. Kerja pembenihan dilakukan pada musim luruh. Pertama anda perlu mengumpul benih matang dari tumbuh-tumbuhan yang kuat dan indah, memisahkan batu dan bilas di bawah air yang mengalir. Tulang benih dikeringkan dan hanya disemai dalam bekas dengan tanah, yang terdiri daripada pasir dan gambut (1: 1). Kotak dengan batu dikebumikan di tanah dan ditinggalkan di sana sehingga musim bunga. Benih melalui stratifikasi dan pada musim bunga memberikan pucuk yang baik.

Pada musim bunga menyemai percambahan benih tidak akan tinggi dan kebanyakan benih akan bertambah hanya pada tahun berikutnya.

Agar bibit berjaya melepasi stratifikasi, anda boleh meletakkan kotak dengan tanaman di dalam bilik yang sejuk, gelap, tetapi kemudian anda harus mengawal kelembapan dan suhu (tidak kurang dari -1). Pada awal September, pilih tumbuh-tumbuhan yang paling berkuasa dan ditanam di taman. Pada musim bunga, tahun depan, anak benih yang kuat boleh dipindahkan ke tempat yang tetap, dan cuti yang lemah untuk penanaman musim luruh. Buah tumbuhan itu dalam tiga tahun, selepas kemunculannya.

Bibit BarberryPembiakan oleh lapisan adalah cara paling mudah, yang tidak boleh dilakukan oleh tukang kebun yang berpengalaman. Sebilangan besar perakaran semasa pembiakan dengan lapisan didapati pada musim bunga. Untuk prosedur ini hendaklah dipilih cawangan muda, benar-benar masak dan sama rata meletakkannya di alur-gali yang digali berhampiran batang. Cawangan-cawangan diperbaiki dengan penyangga dawai, alur-alur dibasahi dan ditutupi dengan bumi, meninggalkan puncak tembakan di atas tanah. Pada awal September, cabang-cabang yang berakar umbi membentuk sistem akar yang subur. Mereka boleh dipisahkan dari kilang ibu dan ditanam di tempat yang tetap. Buah-buahan tumbuhan ini akan menjadi tahun depan.

Related  Bola salji yang mengagumkan – viburnum bulden

Barberry belukar mudaDengan membahagikan semak belukar itu, sekiranya tumbuhan telah tumbuh dan perlu untuk mengehadkan kawasan habitatnya. Anda boleh melakukan prosedur pada bila-bila masa. Untuk mengelakkan tekanan untuk tanaman dan tidak kehilangan tanaman, lebih baik untuk melakukannya pada musim bunga awal (awal Mac) atau lewat musim luruh, selepas kejatuhan musim gugur. Belukar ibu harus digali dari semua sisi untuk menutupi sebagian besar kuda. Selepas menggali belukar melihat dengan saw di beberapa bahagian untuk merebut akar untuk setiap tumbuhan. Kedalaman setiap lubang pendaratan mestilah sekurang-kurangnya 0.5 m.

Setiap lubang harus dilengkapi dengan sistem perparitan. Ini akan melindungi tumbuh-tumbuhan daripada mengatasi masalah dan membantu sistem akar untuk cepat menyelesaikannya di tempat yang baru.

Selepas penanaman, tumbuhan ditutup dengan tanah. Air dan padat bumi dengan ketat di dalam bulatan berhampiran, supaya ia rapat mengelilingi akar.

Barbaris: Berkembang dan Penjagaan

Berry berbunga berryBanyak tukang kebun baru yang tertanya-tanya: bagaimana menanam barberry, supaya ia cepat berakar dan gembira dengan tuaian yang kaya. Untuk mencapai hal ini tidaklah sukar, jika anda mengikuti cadangan untuk menanam dan menanam barberry.

 • Barbaris lebih suka tanah dengan keasidan biasa. Jika keasidan tanah melebihi 7 PH, maka ia mesti dirawat dengan kapur. Adalah agak mudah untuk melakukan ini: tambah kira-kira 300 g kapur terhidrat atau segelas abu kayu ke lubang. Adalah penting bahawa abu dibuat dari kayu daun. Jangan tambah abu dari kayu oak.
 • Selepas bahagian musim bunga semak atau transplantasi, perlu untuk menyiram dua bulan pertama dan semasa musim panas.
 • Barberry lebih suka tempat yang terang, tetapi tumbuh dengan baik di tempat teduh. Varieti dengan daun berwarna terang di tempat teduh kehilangan dekorasi mereka.
 • Untuk membentuk lindung nilai yang indah, perlu menanam semak dengan pengiraan dua tanaman setiap 1 m.
 • Makan pokok yang lebih baik di bawah akar sekali setahun (pada musim bunga).
 • Melonggarkan kerap adalah ikrar sistem akar yang baik dan cawangan-cawangan yang tersebar.
 • Mulching akan membantu pada musim panas untuk mengekalkan kelembapan dalam bulatan berhampiran tong.
 • Pemangkasan tetap semak barberry akan membantu mengekalkan rupa estetika yang indah dari tumbuhan.

Related  Penanaman dan penjagaan spindle di plot taman

Tumbuh barberry dan penjagaannya mesti dilakukan mengikut arahan yang diterima, supaya semak-semak itu akan bergembira dengan dedaunan dan buah mainan yang cerah.

Barbaris: penanaman, penjagaan, pembiakan – video

https://www.youtube.com/watch?v=615q1GbXNwg