Spratting SpathiphyllumSpathiphyllum terpancar di kawasan tropika lembap, jadi kandungan dalam kurungan perlu mengambil kira keunikan satu tempat. Terdapat bunga di bawah bayangan pokok tinggi di penumbra. Tidak berkaitan dengan angin, udara lembap dan daun disesuaikan dengan kelembapan yang berlebihan tidak lewat dan menitis turun dari daun berbentuk pisau pembedah tajam. Untuk hiasan, penjagaan spathiphyllum tumbuhan sepatutnya memenuhi keperluan alam semula jadi.

Penjagaan daripada pemerolehan kepada pengeluaran semula

Spathiphyllum memerlukan tempat yang selesa tanpa drafJadi, simbol kesejahteraan, penjaga kebahagiaan wanita, bunga spathiphyllum diperoleh. Keperluan untuk meletakkannya adalah mudah. Kilang baru:

 • tidak menanggung draf;
 • tidak suka cahaya matahari langsung pada musim panas;
 • suhu keselesaan pada musim sejuk 16 , pada musim panas hingga 23, mekar dengan baik pada 18;
 • air yang banyak, tetapi tanpa genangan air;
 • percikan daun sepanjang hari;
 • pemindahan tahunan, dan tanah yang sedikit berasid.

Sekiranya syarat-syarat ini dipenuhi, kilang itu pasti akan berbunga tahunan.

Sekiranya anda membeli spathiphyllum, bagaimana untuk merawatnya? Bunga mesti menjalani penyesuaian dan kuarantin dalam masa dua hingga tiga minggu. Jika dia menurunkan sedikit daun, penyiraman diperlukan. Tempat untuk tumbuhan dipilih dengan serta-merta dan untuk masa yang lama, dia tidak suka perubahan, homebody. Tingkap timur dan barat dengan teduhan dari balok lurus adalah ideal, utara – bunga mengalami musim panas, pada musim sejuk lampu belakang diperlukan. Dengan pencahayaan tiruan, kilang itu boleh berkembang dengan baik di kedalaman bilik.

Untuk pembelian sebuah loji rumah hijau, adalah perlu untuk transplantasi ke tanah khas, atau membuat tanah untuk spathiphyll:

 • padang rumput – 1 jam;
 • humus daun – 1 jam;
 • gambut – 1 jam;
 • pasir -1 jam;
 • kulit pohon konifer, arang, serbuk bata, dalam jumlah 1 jam.

Related  Menanam pagar hidup dan penjagaan lindung nilai

Di samping itu, ia memerlukan claydite atau serpihan seramik dan kerikil untuk mewujudkan lapisan saliran.

Diangkut ke dalam periuk lain, tumbuhan itu tumbuh dengan cepatkilang perlu disiram, keluarkan dari bekas, sedikit perlahan-lahan membersihkan tanah rumah hijau, memasang lapisan bumi di atas katil saliran, meluruskan akar dan secara beransur-ansur taburkan dengan campuran baru, sedikit bersalaman dan tamping jari atau kayu. Bumi harus dituangkan dengan air hangat, mantap, tunggu hingga lapisan itu menetes dan menaburkan lebih banyak. Dalam kes ini, biarkan 2 cm ke pinggir periuk dan jangan menutupi kilang di atas leher. Selepas pemindahan, jangan air tumbuhan sehingga daun baru muncul, tetapi semburkan daun 2 kali sehari. Anda boleh membuat ruang tamu mini di atas, tetapi menyediakan lubang untuk ditayangkan.

Tanaman memerlukan penyiramanPenyiraman kebahagiaan wanita perlu banyak, tetapi pertama yang menunggu untuk lapisan atas bumi dalam periuk kering keluar, dan kemudian air dari atas atau melalui palet. Daun yang sedikit meleleh menunjukkan bahawa tumbuhan memerlukan penyiraman.

Bagaimana untuk memberi makan spathiphyllum, supaya ia cepat mula berkembang, – tanya pemula. Feed perlu 2 kali sebulan dengan baja cecair untuk Araceae, manakala dalam komposisi harus baja nitrogen utama. Kadang-kadang anda boleh memanjakan bunga dengan larutan ekstrak lemah dari kompos mullein atau burung. Untuk mengekalkan kelembapan di sekitar kilang, anda perlu mencipta zon selesa. Tempat di sebelah akuarium atau dulang dengan claydite dan sphagnum lumut diletakkan di dalamnya, mereka sentiasa menguap air yang dituangkan ke bawah palet.

Agar tumbuhan berkembang, perlu memperkenalkan baja cecairBunga menghasilkan semula:

 • Garis tumbuh berhampiran kilang utama dari tanah;
 • keratan;
 • menanam pokok;
 • rizom;
 • benih.

Prosedur untuk menanam tumbuhan dengan akar tidak berbeza dari pemindahan spesimen yang dibeli. Sekiranya tidak terdapat akar umbi, maka anda boleh akar tongkol ke dalam pasir, menutupnya dengan penutup telus.

Kenapa tidak mekar spathiphyllum?

Dalam periuk besar tumbuhan tidak akan berkembang lamaJika penjagaan spathiphyllum mendapat salah, ia tidak akan berkembang. Alasannya boleh beberapa:

 • periuk, di mana tumbuhan ditanam, terlalu besar, sehingga ia diisi dengan akar, tidak akan ada berbunga;
 • suhu ambien rendah, kelembapan tidak mencukupi;
 • kilang itu berpuasa, belum dipindahkan atau disenyawakan untuk masa yang lama;
 • tumbuhan itu sudah tua atau sakit.

Related  Foto dill dan peraturan penanaman di laman web anda

Tanda-tanda tumbuhan yang buruk akan dikeringkan, rosak atau daun kuning. Dalam kes ini, perlu mencari masalah dan menghapuskannya tanpa membawa tumbuhan itu merosakkan.

Spathiphyllum memerlukan rawatan dan transplantasiOleh itu, jika peti daun daun membusuk, maka batang ini busuk, apabila bumi basah dan sejuk. Kilang itu perlu dipindahkan ke dalam periuk lain, mengeluarkan bahagian-bahagian yang membusuk dan memercikkan luka dengan arang batu yang ditumbuk.

Sekiranya banyak daun bertukar menjadi kuning, maka mungkin terdapat penyiraman air, tetapi jika tidak ada kerosakan, ini adalah tanda kekurangan makanan atau pencahayaan yang berlebihan. Dengan menguning hanya daun yang lebih rendah perlu menyesuaikan penyiraman. Walau bagaimanapun, jika tumbuhan pada musim sejuk berhampiran dengan bateri, daun juga boleh menjadi kering.

Melambatkan daun isyarat kedua-dua limpahan dan limpahan. Mungkin di dalam tanah tidak terdapat fosforus yang cukup, nitrogen. Jika tip daun kering, ini menunjukkan udara kering, atau tumbuhan belum diambil akar selepas pemindahan. Warna-warna ini boleh dirakamkan mandi mingguan di bilik mandi.

Sesetengah peminat menggunakan lilin cecair untuk membuat daunnya bersinar. Lilin akan menyumbat liang dan daun tidak dapat bernafas. Hasilnya jelas.

Perosak dan penyakit

Ulser pada daun kelihatan sebagai hasil daripada suhu udara rendahBiasanya spathifillum berjuang untuk hidupnya, hanya memberi isyarat kepada pemilik tentang masalah itu. Tetapi jika tumbuhan itu lemah, ia boleh dihuni dengan parasit yang sangat cetek, dan mendedahkan diri apabila mencetuskan jangkitan utama.

Aphids pada daun spathiphyllumIni termasuk perosak bunga yang terkenal.

 1. Aphids, karung ini untuk mengepam jus dari daun sangat subur dan boleh mengakibatkan kematian tumbuhan, jika tidak untuk bertarung. Di rumah, anda boleh menggunakan penyelesaian sabun untuk membilas, mandi dan produk paling kurang berbahaya untuk manusia, phytoverm.
 2. Thrips juga dibiakkan dengan cepat. Mereka muncul pada musim panas, direkodkan melalui tingkap terbuka. Pada daun terdapat bintik-bintik putih dari puncture. Sembur bahagian belakang pinggan dengan insektisida.
 3. Hama labah-labah mengumumkan kehadiran mereka yang muncul di bahagian bawah daripada webs plat di mana kedua-dua berjalan dalam larva buaian. Perempuan itu merah, lelaki itu hampir tidak kelihatan. Perosak yang telah muncul dimusnahkan dengan racun serangga dan dibilas di bawah pancuran, ia adalah penghuni udara kering.

Related  Pilih untuk reka bentuk tapak anda juniper scaly Blue Carpet

Naughtytails - perosak tumbuhanDi periuk, pandur atau springtail boleh bermula, sejenis aphid ada pada daun, pelbagai perisai. Tetapi apa-apa makhluk perosak, tumbuhan mengambil penindasan tertindas dan berhenti berkembang.

Video mengenai penjagaan spathiphyllum