Keindahan menakjubkan bunga spiraea JepunAntara semangat, dengan berkembang pesat dari sempadan utara hutan ke zon separa padang pasir Rusia, terdapat kira-kira 90 spesies dan jenis, mengejutkan dengan penampilan mereka dan berbunga dari awal musim bunga menjadi beku. Perdu renek dengan ketinggian sehingga dua meter, bergantung pada pelbagai, boleh mempunyai bentuk mahkota yang berbeda, mewarna dan jenis inflorescence, serta tempoh dan masa berbunga.

Penanam yang berpengalaman dapat dengan mudah menemui tumbuhan sedemikian rupa sehingga bunga putih, merah jambu dan raspberry spirea berkhidmat sebagai hiasan hidup tapak. Memfokuskan pada masa berbunga massa, spesis dan jenis spiraa dibahagikan kepada dua kumpulan:

  • tumbuhan yang ditutup dengan bunga-bunga yang subur di musim bunga;
  • pokok renek, mekar sepanjang hampir seluruh musim panas.

Dan dalam kes pertama, tunas bunga diletakkan pada cawangan-anak berumur satu tahun, maka spiral tunas bunga musim panas terbuka pada pucuk baru. Dengan semua perbezaan, pelbagai jenis pokok renek hiasan ini bersahaja dan sudah tiga tahun muncul di tapak ini dalam semua kemuliaannya.

Spiraea Jepun (Spiraea japonica)

Spirea JepunThe spiraea nenek moyang Jepun adalah negara-negara Timur Jauh, di mana pada tahun 1870 tanaman itu mula ditanam. Dan sejak itu, berpuluh-puluh jenis spirea ini dengan pucuk muda pubescent, memanjang dan menunjuk pada akhir daun. Spesis spiraea ini banyak sekali berkembang pada musim panas, dengan menghasilkan bulu-bulu paniculate-scutellium yang padat.

Pokok renek 1,2-2 meter tinggi, dengan mahkota bulat kemas atau dedaun emas dan hijau yang digunakan dalam reka bentuk sempadan, di kawasan tanaman tunggal dan kumpulan. Oleh kerana musim sejuk ketabahan, keupayaan untuk cepat menambah pucuk walaupun dalam kes pembekuan dan japonica Spiraea unpretentiousness boleh ditanam untuk membuat pagar padat.

Dalam mahkota jenis dengan dedaunan emas, tukang kebun sering melihat pucuk yang kuat dengan dedaunan hijau biasa. Untuk mengekalkan rupa penanaman, pucuk seperti itu, serta cawangan lama 5-6 tahun, dikeluarkan.

Spirea putih JepunTetapi walaupun dengan pemangkasan dan penjagaan musim bunga tahunan, semak spirea, semua jenis dan jenis dalam gambar di bawah, memerlukan penggantian dalam 16 atau 20 tahun.

Antara jenis spiraea Jepun yang paling dalam permintaan:

  • Little Princess dengan mahkota bulat sekitar 50-65 cm tinggi, dedaunan hijau gelap dan bunga merah jambu yang muncul pada bulan Jun dan mengekalkan daya tarikan sehingga bulan Ogos;
  • Goldflame dengan mahkota tinggi meter dan dedaun kuning hiasan dan bunga merah jambu atau merah bersaiz sederhana;
  • Puteri Emas adalah tumbuhan satu meter tinggi dengan kuning, seperti Goldflame, dedaunan dan tiroid merah jambu inflorescences;
  • Macrophylla – gred spiraea Jepun, ciri-ciri yang besar, daun berkedut, musim luruh menjadi kuning cerah, antaranya bunga merah jambu, dikumpulkan ke dalam florets kecil yang halus;
  • Candlelight adalah tumbuhan kerdil padat dengan dedaun kuning pucat, yang warna menjadi lebih cerah menjelang pertengahan musim panas, apabila tumbuh-tumbuhan merah jambu berbunga.

Related  Penerangan budaya hiasan Biota atau Thu Oriental

Spiraea x vanhouttei

Spirya VanguttaSpesies ini diperoleh hasil daripada penyebaran tumbuhan spirea dari Kantonis dan trilobat. Semi-semak vungut spiraea, berkembang menjadi ketinggian 2 meter dan menarik perhatian terima kasih kepada mahkota penyebaran yang indah, dianggap sebagai yang terbesar dalam keluarga.

Daun spesies spiraea ini berwarna hijau gelap, dengan tepi daun bergerigi, berubah warna pada musim luruh hingga oren berwarna merah atau cerah.

Penampilan massa bunga putih salji yang dikumpulkan dalam hal berkembang separuh bulatan tiroid berlaku pada dekad kedua bulan Jun. Dan sudah pada bulan Ogos, di bawah keadaan yang menggalakkan, kilang itu sudah bersedia untuk berbunga lagi. Vangutta-toleran dan cepat tumbuh-spirya dalam foto itu mula berkembang secara aktif pada usia tiga tahun dan sempurna untuk kedua-dua kumpulan dan penanaman tunggal.

Spirea Bumalda (Spiraea x bumalda)

Spirea BumaldaHybrid dibesarkan buatan views diperolehi dengan menyeberangi belotsvetnoy dan spirea Jepun, yang serupa dalam penampilan, tetapi dalam ketinggian tidak melebihi 80 cm. Spirea belukar Bumalda mendirikan pucuk cawangan dengan terang berwarna, terutama di dedaunan musim gugur. Sudah pada pertengahan Ogos, daun bertukar menjadi kuning, merah dan warna lembayung. Dedaunan musim luruh yang terang berhampiran semak-semak yang berada di tapak yang cerah. Pada musim panas dari akhir bulan Jun dan selama satu setengah bulan belukar dihiasi dengan bunga merah jambu padat.

Antara jenis popular spirea Bumalda:

  • Anthony Waterer, sepanjang musim panas, dihiasi dengan bunga merah terang dan kelihatan baik di ladang-ladang yang bersendirian, serta menguruskan katil bunga besar;
  • Dart’s Red adalah semak ketinggian setengah meter dengan pucuk tegak, di mana daun mekar pada musim bunga dengan warna merah jambu, hijau pada musim panas dan mendapat warna tepu merah pada musim luruh.

Related  Jenis dan jenis thuja yang ditanam di kawasan pinggir bandar

Spiraea grey (Spiraea x cinerea)

Grey SpireaKelabu spirea yang berkesan adalah tumbuhan hibrid yang tidak berlaku di alam liar. Dalam semak belukar, dari ketinggian satu setengah hingga dua meter tinggi, pucuk melambai yang anggun, dalam tempoh berbunga, bertaburan dengan bunga putih di perbungaan corymbose. Nama tumbuhan itu disebabkan oleh daun berbentuk pisau luntur, yang mempunyai warna hijau keperakan yang tidak biasa. Pembungaan bermula pada pertengahan bulan Mei dan berlangsung sehingga satu setengah bulan.

Buah-buahan pada cawangan muncul pada bulan Julai, tetapi mereka tidak boleh digunakan dalam pembiakan tumbuhan. Spesis hibrid hanya dihasilkan melalui penyebaran. Dan sudah dalam tahun ketiga atau keempat selepas penanaman, semak belukar muda mula berkembang.

Spirea Nippon (Spiraea nipponica)

Nippon SpireaSpesies spiraea ini berasal dari tumbuh-tumbuhan dari pulau-pulau Jepun. Spiroea daripada Nippon mempunyai bentuk bulat mahkota, diameter berdiameter dua meter. Belukar itu padat dengan cawangan yang diarahkan secara mendatar dan daun bujur kecil warna hijau. Pembungaan bermula pada akhir bulan Mei atau pada bulan Jun dan berlangsung selama sebulan. Shield-like, padat meliputi pucuk-pucuk bulu bunga yang terdiri dari bunga putih atau kekuningan, dan tunas yang tidak dibuka dapat dicat merah jambu atau ungu.

Nippon spirea sesuai untuk ladang tunggal. Kilang itu tidak menuntut tanah, tetapi ia suka kawasan yang terang.

Tukang kebun Federation pelbagai popular Halward Perak ketinggian kira-kira satu meter dan perbungaan putih besar, dan tinggi, sehingga dua meter tinggi Snowmound dengan daun panjang dan bunga putih tulen.

Spirea Douglas (Spiraea douglasii)

Douglas's SpireSpesies spiraea Amerika Utara yang tidak menonjol membentuk semak satu setengah meter dengan pucat lurus, dengan batang berwarna coklat kemerahan. Pembungaan bermula pada usia tiga tahun, jatuh pada bulan Julai dan berlangsung hingga musim luruh.

Meninggalkan spiraea Douglas bujur-berbentuk pisau pembedah seragam bersalut pucuk tegak, yang terletak di apices daripada kembang hal berkembang merah jambu piramid sempit bentuk.

Related  Pilih tempat dalam reka bentuk landskap untuk Golden Glob Tui

Spirea isophilia (Spiraea salicifolia l.)

Spirea bersemangatSpirea igolistna dua meter ini tinggal di beberapa daerah di Siberia, di wilayah Eropah di Rusia dan di negara-negara Timur Jauh. Di dalam pokok liar, pokok renek dengan pucuk lurus yang dilapisi dengan kulit merah-coklat terdapat di kawasan rawa dataran sungai, di sepanjang tepi tasik dan terusan hutan.

Tumbuh-tumbuhan itu menunjuk, dipotong di pinggir daun, mencapai panjang 10 sentimeter, dan bunga-bunga yang dikumpulkan dalam hal berkembang atau pyramidal inflorescence adalah merah jambu atau putih. Bushes spiraea dan willow bertolak ansur dengan sumur musim dingin, seperti tanah longgar basah dan pencahayaan yang mencukupi. Penyebaran oleh tumbuhan boleh menjadi keratan atau menggunakan biji. Dan berbunga besar jatuh pada tahun keempat kehidupan budaya hiasan.

Billira’s Spirea (Spiraea x billardii)

Biller's SpireaBillard yang tinggi dan luas adalah bentuk hibrid, hasil lintasan buatan Douglas spiraea dan spiraea. Mahkota, dengan garis pusat sehingga 2 meter, ditutup dengan daun berukuran 10-centimeter bujur bergerigi, ditutup dengan rambut perak di belakang.

Bunga bentuk yang menakjubkan ini berwarna merah jambu terang, terbuka pada separuh kedua bulan Julai dan membentuk perbungaan-panicles menghiasi semak ke cuaca sejuk, yang spirea mudah bertoleransi. Penyebaran spiroea spesies ini, yang tidak berbuah, mudah dengan bantuan keratan, sedangkan kawasan yang cerah dengan tanah yang cukup berkhasiat sesuai untuk ditanam.

Untuk Billard spiraea, pemangkasan musim bunga adalah wajar, merangsang penampilan pucuk muda dan perkembangan tunas bunga baru.

Spiraea Arguta (Spiraea x. Arguta)

Spirea ArguttaTinggi menyebarkan renek 2 meter tinggi dengan cawangan melabuh, dari Mei ditutup dengan tunas putih dalam bentuk topi separuh bulat, adalah salah satu daripada awal-berbunga spesies hibrid spirea. Bud berkembang pada akhir Mei, dan sehingga pertengahan bulan Jun, spurs Arguth adalah pemandangan yang menakjubkan. Kerana warna orang ramai boleh dikatakan tidak kelihatan daun hijau gelap berbentuk pisau pembedah dengan tepi bergerigi.

Pembungaan berlaku di cawangan tahun lepas, yang dipotong selepas pelepasan hal berkembang. Tempat terbaik untuk spiraea Arguth adalah pusat katil bunga atau lindung nilai, tetapi penting untuk mengambil kira kadar pertumbuhan kecil tumbuhan ini.

Belukar hiasan spirea – video