alat musim panasRamai orang menanam katil bunga mereka, daripada yang dahsyat. Kemudian mereka menghadapi masalah seperti pertumbuhan pokok renek dan bunga, bukan kombinasi skema warna katil bunga, ketiadaan rumput, keperluan untuk jalan tambahan, guna ruang taman. Dan bunga-bunga itu tidak seperti melemparkannya. Dan selalunya tidak ada yang memberi. Apa yang tersisa? Satu-satunya jalan keluar ialah merancang terlebih dahulu reka bentuk taman bunga masa depan.

Secara beransur-ansur menguasai florikultur di dacha, pemula harus tahu sebelum merancang:

 • jenis tumbuhan bunga;
 • lokasi taman bunga masa depan;
 • alat dan penyesuaian yang diperlukan dalam proses kerja;
 • cara mengumpul tumbuhan.

Adalah sangat penting bahawa bunga bunga kelihatan semula jadi dan mewakili satu keseluruhan, dan bukan satu set katil bunga yang berasingan.

Sepuluh asas peraturan florikultur di negara ini untuk pemula

 1. Jangan sekali-kali menyiram air.
  Akar tidak hanya memerlukan air, tetapi juga di udara. Pengairan yang betul membantu melembapkan tanah. Pertimbangkan bahawa pengairan intensif adalah kematian untuk beberapa spesies tumbuhan.
 2. Perhatikan keamanan musim sejuk.
  Pada musim sejuk, tumbuh-tumbuhan memerlukan keamanan. Dalam tempoh ini mereka tidak perlu menyiram dan memberi makan.
 3. Jangan sedih tentang kematian beberapa tumbuhan.
  Bunga-bunga seperti peonies, daffodils, tulip, kekwa, mawar untuk musim sejuk dikebumikan, terlindung oleh daun jatuh dan habuk papan kayu, menyediakan syarat-syarat untuk musim sejuk yang menggalakkan. Tetapi ada kes-kes apabila frosts yang teruk tidak menyelamatkan tumbuhan daripada sejuk, akar mereka membeku, menyebabkan kematian beberapa spesies. Jangan sedih kerana kehilangan tumbuhan. Kesalahan anda tidak ada di sini. Secara harfiah semua jenis tumbuh-tumbuhan ini (jika mereka sudah tentu sihat) tahan fros dan mesti menyesuaikan diri dengan keadaan cuaca yang kurang baik.
 4. Mengekalkan suasana lembap.
  Berhati-hati untuk kelembapan udara. Pada hari-hari panas, airlah tumbuhan dengan banyaknya pada awal pagi dan petang. Bunga ditanam, dengan mengambil kira spesifik kandungan mereka. Tumbuh-tumbuhan yang menyukai haba tumbuhan di bawah matahari, tumbuh-tumbuhan yang menyayangi teduh – di tempat teduh. Untuk meningkatkan kandungan lembapan tumbuhan yang tidak menyukai air, anda boleh dengan menyembur atau topping dengan gambut lembab.
 5. Ambil langkah-langkah yang perlu dalam masa.
  Masalah berlaku kepada peternak tumbuhan yang mahir, dan pemula. Perosak kecil mudah dimusnahkan segera, sebaik sahaja ia muncul. Jika tidak, ia akan menjadi lebih sukar untuk menampung mereka. Ketahui untuk melihat tanda-tanda penyakit tumbuhan tepat pada waktunya.
 6. Tanam tumbuhan dalam kumpulan.
  Tanam tumbuhan sentiasa dalam kumpulan. Oleh itu, mereka bukan sahaja akan kelihatan lebih baik, tetapi juga memerlukan keadaan penjagaan yang sama, yang akan memudahkan penjagaan mereka.
 7. Ketahui teknologi transplantasi.
  Biasanya, satu atau dua tahun selepas penanaman, banyak tumbuhan menjadi kurang menarik. Dalam kes sedemikian, sudah cukup untuk memindahkan mereka, memberi makan mereka, atau hanya menanamnya.
 8. Pilih tumbuh-tumbuhan mengikut syarat penyelenggaraan mereka.
  Setiap tumbuhan berkembang dalam keadaan yang sesuai. Para penanam bunga menyediakan syarat-syarat ini. Kadang-kadang ada kalanya pendatang baru tidak dapat tumbuh tumbuhan di bawah matahari.
 9. Dapatkan inventori yang diperlukan.
  Menurut Florikultur di negara untuk pemula, di hadapan penanam orang baru perlu sentiasa: baja, pasu untuk pemindahan tumbuh-tumbuhan, boleh berair, penyembur tanah sesuai, props dan tali, produk untuk melindungi tumbuh-tumbuhan terhadap perosak, pisau, sudu lama dan garpu, span lembut pasir, batu-batu kecil.
 10. Belajarlah untuk menjaga pelbagai tanaman.
  Penjagaan yang betul memberikan syarat yang sangat baik untuk perkembangan tumbuhan, merangsang pertumbuhan mereka.

Related  Popular saka – juniper cossack Tamariscifolia

Apakah tumbuhan yang sesuai untuk florikultur di negara ini?

taman bungaDengan ketibaan musim bunga, semua tanpa pengecualian, tukang bunga itu bimbang dengan soalan yang sama: “Apa tanaman untuk dipilih untuk ditanam di negara ini?

Penanam berpengalaman tumbuh tumbuh-tumbuhan lama.

Pemula kedai bunga kadang-kadang hilang di kalangan banyak beg yang berlainan biji bunga di rak kedai. Mereka sering datang kepada soalan-soalan fikiran: “Yang tumbuh-tumbuhan untuk memilih untuk mendarat di sebuah vila tidur?”, “Bagaimana untuk menjaga mereka?”, “Bagaimana untuk mewujudkan keadaan yang baik untuk pembangunan bunga?”

Mematuhi cadangan mudah, anda boleh menguasai florikultur di negara ini dengan mudah.

Tumbuhan tahunan adalah baik kerana mereka banyak menikmatinya dengan bunga mereka, ditanam setiap tahun, yang bermaksud bahawa jika tumbuhan tidak perlu dirasakan, tahun depan anda tidak boleh menanamnya.

Dengan perennials semuanya berbeza. Mereka cepat berakar, mereka tidak boleh dibuang seperti itu, mereka tahan fros, tidak menyakitkan. Apabila memilih mana bunga untuk menanam, mengambil kira komposisi dan kualiti tanah pada dacha, dan pencahayaan plot tanah. Sebagai contoh, jika tanah negara berpasir, ada yang sangat baik mengambil akar dan Clark dimorfoteka jika tanah lembap – pilih mignonette, marigolds, kemuliaan pagi, Marigold (calendula). Di tanah alkali anda akan menikmati nasturtium, lemon, tembakau, poppy, petunia. Tumbuhan ini sesuai untuk pendaratan berhampiran sekatan.

Sekiranya tumbuhan tidak hidup lebih daripada dua atau tiga tahun, janganlah sedih. Jadi ia tidak sesuai dengan anda. Jangan menanamnya lagi. Lebih baik memilih beberapa jenis lain yang akan lebih selesa di laman web anda.

Bagaimana untuk merancang taman bunga untuk tukang kebun permulaan?

Apabila merancang aliran bunga di kawasan pinggir bandar, adalah penting untuk mempertimbangkan perkara-perkara berikut:

 • Benar-benar semua tumbuhan bertukar bunga ke matahari. Untuk mengelakkan bunga “berpaling”, anda perlu melengkapkan katil bunga di sebelah selatan.
 • Apabila aliran bunga terletak berhampiran dengan pagar, pertimbangkan bahawa tumbuh-tumbuhan akan dapat dilihat bukan sahaja kepada anda, tetapi juga untuk orang yang lewat.
 • Menyemai bunga di atas katil bunga, meninggalkan ruang di antara kumpulan tumbuhan. Biarkan bunga bunga kelihatan lebih baik, bukannya menyebarkan bunga menutup saudara-saudara mereka.
 • Apabila merancang mengalir, selalu pertimbangkan pelbagai tumbuhan, ketinggian dan keadaan penjagaan mereka. Di samping itu, perhatikan jarak antara bunga spesies yang sama. Terlalu pucuk tebal bunga selepas menyemai boleh digali dengan teliti dan dipindahkan ke tempat lain. Sentiasa pertimbangkan kecenderungan tumbuhan untuk pemindahan dan pilih tempoh yang paling sesuai untuk ini.
 • Jika idea itu datang untuk mengumpul benih jenis bunga tertentu, lakukan terlebih dahulu, tanpa memasukkannya ke dalam kotak panjang, kerana Hujung minggu seterusnya, tumbuhan boleh memudar dan menaburkan benih, atau bergabung di taman bunga dengan saudara-saudara mereka.
 • Tumbuh-tumbuhan itu (baik tahunan dan perennials) panjang gembira dengan berbunga, adalah perlu secara berkala untuk memotong tunas pudar, buah-buahan dan ovari. Ini membantu mempercepat pertumbuhan bunga dan merangsang pembiakan semula kebanyakan tumbuh-tumbuhan. Sebagai contoh, lupin, delphinium, ulas Turki terbaik dipotong selepas layu bunga layu. Selepas memangkas, tumbuhan akan sekali lagi menggembirakan anda dengan berbunga kedua.
 • Jangan menabur seluruh katil bunga dengan tumbuhan spesies yang sama. Apabila bunga mekar, tapak akan menjadi kosong, dan akan terlihat sedap dipandang.
 • Terdapat tumbuh-tumbuhan yang ditutup dalam cuaca mendung dan hujan. Pertimbangkan terperinci ini apabila merancang perkebunan kawasan pinggir bandar.
 • Jadikan ia satu peraturan untuk mentol tumbuhan dengan perennials berhampiran dengan kuat mengembangkan dedaunan. Pada musim bunga, sehingga mereka tersebar perennials dedaunan, dalam semua kemuliaan itu akan membuktikan mentol, maka, akan meliputi perennials dedaunan tumbuhan layu kering, daripada untuk mengekalkan kecantikan dan reka bentuk katil bunga.
 • Bermula dari musim panas ini, fikirkan reka bentuk tapak untuk tahun depan. Mungkin anda menyukai bunga jiran, dan anda ingin tumbuh musim bunga yang sama. Belajar gred, syarat penjagaan, kos bunga. Mungkin, jiran-jiran akan dengan senang hati bertukar dengan anda beberapa jenis tumbuhan.

Related  Bunga yang luar biasa dari keluarga ungu malam salib

Bagaimana untuk mencipta katil bunga yang berterusan?

Kesan pembungaan berterusan dapat dicapai dengan menanam bunga tahunan dan bunga abadi. Dalam kes ini, bunga akan dipastikan dari bulan April-Mei hingga fros pertama.

Perennial mempunyai beberapa kelebihan. Ini pendaratan satu kali, penyelenggaraan mudah, pemindahan mudah, adaptasi kepada keadaan penahanan, penentangan terhadap beku.

Antara perennials dengan baik menyesuaikan diri dalam iris petak bunga dan lupin, cerewet ulas Turki, campion, Foxglove, eschscholzia, dahlia, gladiol, teratai, coneflower, daisy, crocuses, hyacinths, Astilbe, Gaillardia, tulip, muscari, mengomel, saxifrage, Pushkin, semacam tumbuhan iris, Daylily, Heuchera, daffodils, Scilla Difolia, hionodoks, pihak pakis Peony. Ingat, gladioli dan dahlias bernilai menggali untuk musim sejuk, kerana mereka takut frosts teruk. Selebihnya dari tumbuh-tumbuhan tidak memerlukan pemindahan.

27 bunga bersahaja untuk florikultur di negara ini

Untuk membuat plot taman yang indah, mula penanam bunga melabur banyak tenaga, wang dan masa untuk mencipta taman bunga asal. Hiaskan kawasan pinggir bandar dengan spesies tanaman bersahaja yang tidak menuntut pengairan, penjagaan, iklim, impian yang paling, tetapi tidak sama sekali ternyata kali pertama. Anda boleh memilih bunga yang tepat dengan mempelajari florikultur di kampung, dengan mengambil kira keunikan lokasi tapak dan hiasan musim bermulanya taman bunga yang diingini.

Di antara tumbuhan bulbous yang paling disayangi oleh penanam bunga:

 • iridodiciums;
 • muscari;
 • daffodils;
 • tulip botani;
 • Hionodoxes;
 • cesspool;
 • crocus;
 • Pushkin.

bunga

Penanam bunga yang lebih berpengalaman menasihati penanaman bunga musim panas dengan perennial bunga, di antaranya:

 • aquilegia;
 • astilba.

Memetik bunga dengan warna yang berbeza, mempunyai tempoh berbunga dan tekstur yang berbeza, anda boleh membuat taman bunga asal dari Astilbe sendiri. Maklumat lanjut tentang nuansa penanaman dan penjagaan astilbes boleh didapati dengan membaca artikel mengenai topik “Florikultur di negara ini untuk pemula”.

 • derbennik;
 • periwinkles;
 • labaznik;
 • enotera;
 • bunga jagung selama bertahun-tahun;
 • tempat mandi;
 • geranium;
 • kecil-kecil;
 • doronikum;
 • brunner;
 • kupena;
 • spurge;
 • lupins;
 • medinitsa;
 • goldenrod;
 • kucing.

Related  Gambar spesies dan jenis spiraea yang popular untuk reka bentuk landskap

Bunga

Kebun-kebun yang sangat disukai untuk bersahaja, kesederhanaan dan penjagaan dalam mengembangkan bunga tahunan dan dwitahunan seperti:

 • lupa-saya-nots;
 • calendula;
 • viola;
 • phacelia;
 • flax;
 • marigolds;
 • bunga jagung;
 • ukiran Turki;
 • daisies;
 • nasturtium.

bunga

Seperti yang dapat anda lihat, tumbuh-tumbuhan yang dimaksudkan untuk menghasilkan bunga indah di kawasan pinggir bandar adalah banyak. Senarai tumbuhan boleh ditambah dengan jenis bunga yang lebih baru dan baru. Seluruh kompleksitas terletak hanya dalam keinginan untuk mencipta sesuatu yang indah dan unik, usaha dan masa.

Florikultur untuk Pemula (video)