Boxwood dalam landskapBoxwood (nama lain – kotak, manik, pokok batu) – pokok renek malar hijau yang indah dengan kayu yang sangat keras, mampu menghiasi landskap mana-mana.
Loji plastik ini mudah bertoleransi keratan rambut yang kerap membentuk. Dalam reka bentuk landskap penanaman boxwood, pagar hidup dan sempadan dibentuk, ditanam sebagai spesimen solo di rumput, dan komposisi arca “hijau” -kanya. Dari sini membentuk pelbagai bentuk geometri dimensi – kiub, piramid, bola, mencipta labirin rumit.

Acuan taman dari kotak kayuBuccus tumbuh dengan perlahan sehingga dari potongan rambut ke pemotongannya dengan sempurna mengekalkan bentuk dan kepadatan mahkota. Selama setahun ia tumbuh hanya 5-6 cm. Dipercayai bahawa, di bawah keadaan yang menggalakkan, tumbuhan boxwood dapat hidup hingga 600 tahun. Pertumbuhan perlahan dan hiasan tinggi mahkota membuatnya menjadi elemen penting dalam reka bentuk dalaman. Ramai penanam-penanam bunga telah lama menetap pokok ceria ini di pangsapuri mereka.

Bentuk renek BoxwoodSecara semula jadi, kotak itu tumbuh, bergantung kepada spesies, dari ketinggian 2 hingga 14 meter. Ia berlaku dalam bentuk seperti pohon dan semak-semak. Di alam liar, ia boleh didapati di bahagian selatan benua Afrika, Amerika Tengah, Eropah Selatan, Asia, Oceania dan Jepun.

Mengenai varietas, ciri botani, mengenai penanaman dan penjagaan kotak kayu, kami akan bercakap di bawah.

Kotak kayu yang pelbagai

Kotak BlossomsKilang ini mempunyai kira-kira 30 spesies dan tergolong beracun. Dalam kes ini, kotak kayu juga mempunyai ciri-ciri antibakteria yang berkhasiat. Ia mengandungi phytoncides, yang membunuh banyak bakteria patogen. Bunga di kotak kayu kecil, tidak menarik, mereka tidak mempunyai kepentingan hiasan. Buah adalah kotak berkaki tiga yang mengandungi biji hitam kecil.

Jika anda mempunyai kanak-kanak kecil di dalam rumah, maka, jika diberi racun kotak kayu, anda lebih baik menanamnya di apartmen atau di tapak.

Boxwood evergreen Buxus sempervirensUntuk landskap hiasan, kayu kotak hijau (Buxus sempervirens) digunakan terutamanya. Ia berdasarkan beberapa jenis variegated, bergantian warna hijau daun dengan warna putih dan warna kuning. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa perhiasan yang lebih tinggi dari tumbuhan ini mengurangkan ketabahan musim sejuk mereka.

Gred Jenis gandar yang berlainan berbeza dengan ketinggian, kadar pertumbuhan, warna mahkota. Oleh itu, dalam reka bentuk landskap, varieti penanaman dipilih untuk tujuan penggunaannya:

 • Bagi lindung nilai dan keruntuhan yang rendah, pelbagai jenis “Blauer Heinz” dan “Suffruticosa” perlahan-lahan berkembang sesuai. Kerbau ditanam berturut-turut pada jarak 30-40 cm dari satu sama lain.
 • Untuk bentuk taman kecil, serta tanaman kontena, penanaman jenis tunggal digunakan, sebagai contoh, “Permata Hijau” atau “Suffruticosa”.
 • Bagi arca hijau yang besar, lebih baik menggunakan penanaman kumpulan, untuk 2-5 tumbuhan jenis tinggi. Yang paling sesuai untuk tujuan ini adalah kotak kayu biasa yang biasa.

Lereng kotak kayu Varieti gandar lain kurang biasa, tetapi, bagaimanapun, juga berjaya digunakan dalam reka bentuk hiasan dan landskap hiasan. Di utara zon yang semakin meningkat, varieti tahan musim sejuk yang lebih banyak harus digunakan untuk penanaman di tanah terbuka. Sehingga kini, yang paling tahan lasak adalah jenis:

 • Buxus Sempervirens;
 • Handsworthiensis;
 • Blauer Heinz;
 • Herrenhausen
 • Rotundifolia

Ia juga harus disebutkan bahawa kotak kayu adalah tumbuhan yang sesuai untuk menghasilkan bonsai. Daun-daun kecil dan pertumbuhan perlahan memungkinkan untuk mencipta karya miniatur sebenar dalam keadaan yang sesuai. Yang paling sesuai untuk bonsai ialah pelbagai “Buxus harlandii Hance”.Boxwood - tumbuhan yang sempurna untuk bonsai

Tanah untuk menanam kotak kayu

Untuk penanaman tanah kotak kayu mestilah:

 • loamy;
 • dengan keasidan neutral;
 • berkhasiat;
 • longgar dan bernafas;
 • bersaliran baik.

Pada tanah sedemikian, tumbuh-tumbuhan kotakwood tumbuh kuat, padat berdaun, berkilat. Boxwood boleh tumbuh di tanah yang miskin, tetapi ia akan memperlahankan pertumbuhan mahkota, walaupun ia masih tetap tebal dan tebal.

Di kawasan di mana kotak kayu itu tumbuh, tidak mungkin air bertakung – tumbuhan tidak bertolak ansur sama sekali. Juga tanah yang berat dan berasid tidak sesuai untuk kotak kayu. Pada tanah berpasir yang miskin di bawah kotak, perlu menambahkan kompos matang dan kapur.

Tumbuh-tumbuhan Boxwood dapat ditanam dengan baik dalam bekas dan pot bungaSekiranya keadaan laman web tidak membolehkan anda menanam kotak kayu ke dalam tanah terbuka, maka anda berjaya memupuknya dalam bekas, menggali mereka di tempat yang betul di dalam tanah. Dalam bekas yang sama, tumbuhan boleh musim sejuk. Dalam bekas, tumbuhan muda juga harus disimpan selama 2-3 tahun pertama sebelum mendarat di tapak tetap.

Menanam boxwood

Apabila memindahkan kotak kayu adalah penting untuk mengekalkan integriti koma bumi sebanyak mungkinMenanam kotak kayu di kawasan terbuka yang terbaik dilakukan pada musim bunga, dengan permulaan haba stabil. Rizab masa sedemikian adalah perlu bagi tumbuhan untuk membentuk sistem akar ramuan. Lebih baik akar berkembang di dalam benih, lebih banyak mereka akan mempunyai peluang untuk bertahan di luar musim sejuk pertama.

Sekiranya anda ingin memindahkan tumbuh-tumbuhan dewasa, maka ini boleh dilakukan semasa musim panas. PENTING! Tanaman boxwood dewasa tidak begitu menyukai pemindahan. Oleh itu, menggali kilang itu, perlu mengeluarkannya dengan gumpalan tanah yang cukup besar untuk meminimumkan kerosakan pada akarnya. Adalah lebih baik untuk membenarkan kotak kayu tumbuh di tempat yang tetap, hanya menggantikan lapisan atas bumi di bawahnya. Ini akan menyediakan kilang dengan kemasukan makanan baru.

Cara yang paling mudah untuk membiak kotak kayu adalah dengan menanam keratan hijauUntuk penanaman kotak kayu harus menyediakan lubang-lubang, melebihi jumlah sistem akar setiap spesimen dua kali – secara mendalam dan lebar. Setengah jilid lubang diisi dengan substrat pasir kasar, humus lembar dan tanah rumput (1: 4: 2). Baja kalium boleh ditambah ke substrat, diikuti dengan banyak air. Selepas itu, anak benih dimasukkan dengan teliti ke dalam fossa, menyebarkan akar, dan selebihnya substrat dikebumikan, dipadatkan.

Merawat kayu kotak

Menanam kotak kayu harus diletakkan di dekat dinding, supaya mereka tidak mengalami matahari dan angin pada awal musim bungaBoxwood adalah pemain selatan. Dia mudah bertolak ansur dengan matahari musim panas. Tetapi sinar musim bunga yang terang boleh merosakkannya.

Spring terbakar matahari, serta pembekuan daun akibat cuaca sejuk, sejuk dan angin sejuk, boleh mengakibatkan kematian bahagian udara tumbuhan. Untuk mengelakkan ini, anda harus menjaga keselamatan pendaratan anda terlebih dahulu.

Shelter untuk kotak kayu penanaman musim sejuk dengan bahan nonwovenBergantung pada bentuk dan saiz tumbuhan boxwood, pelbagai cara pemanasan mereka harus digunakan:

 • Pengatungan yang rendah boleh ditutup untuk musim sejuk dengan jaring khas, penebat bukan tenunan atau juga burlap. Dalam kes ini, semua peranti yang disembunyikan mesti terjamin dengan selamat, supaya salji yang menutupi mereka tidak memecahkan cawangan.
 • Bentuk tunggal yang kecil boleh ditutup dengan kotak kayu lapis dengan lubang untuk pengudaraan.
 • Tumbuh-tumbuhan di batang harus diikat dengan sokongan kuat dan dibalut jarum pinus.
 • Bentuk taman besar boleh dibalut dengan kain bukan tenunan yang lebar di beberapa lapisan.

Dengan bermulanya musim bunga musim panas, semua tempat penampungan dari penanaman kayu kotak kayu segera dikeluarkan. Sekiranya ini tidak dilakukan, maka tumbuh-tumbuhan boleh menjadi vypret.

Langkah-langkah perlindungan seperti ini terbukti dengan baik, tetapi mereka tidak selalu mudah. Dalam kes ini, satu harta yang sangat berguna datang untuk penyelamatan, yang berjaya digunakan ketika menanam dan menjaga kotak kayu. Tumbuhan ini adalah toleran teduh, kadang kala juga menyemarakkan naungan. Oleh itu, penanaman boxwood perlu diletakkan di bawah penutup bangunan, struktur atau pokok besar, melindungi mereka dengan itu dari sinar matahari yang terik dan angin berais. Adalah lebih baik bagi kotak itu untuk merasa dihiasi separuh teduh, atau di tapak terbuka kepada matahari hanya satu bahagian dalam sehari.

Penjagaan bermusim untuk kotak kayu terdiri daripada mulur gambut atau tanah humus di sekitar tumbuh-tumbuhan, serta dalam penyiraman biasa. Oleh kerana kotak kayu adalah penyayang kelembapan, tanah di sekelilingnya harus disimpan sedikit lembab, tidak membenarkan lapisan atas kering. Tumbuhan juga boleh disembur dari aerator untuk melembabkan dedaunan. Pada musim sejuk, air perlu dikurangkan.

Juga, menjaga kotak kayu termasuk menyediakan tanaman untuk musim sejuk. Pada akhir musim luruh, sebelum permulaan pendaratan sejuk yang stabil, kotak kayu harus disiram dengan banyaknya untuk mencipta rizab kelembapan untuk tumbuh-tumbuhan. Selepas itu, tanah di sekelilingnya mesti ditutup dengan jarum gambut atau pinus. Jangan gunakan daun yang jatuh untuk mulsa. Lebih besar untuk dedaunan musim sejuk pada musim bunga boleh mengganggu peredaran udara di dalam tanah dan akar alur gandar mengancam pereputan. Penyediaan penanaman kayu penumbuk untuk musim sejuk membolehkannya memanaskan akar dan kelembapan dedaunan malar hijau.

Sekiranya tumbuhan itu ditanam dalam budaya kontena, maka pada umur 2-3 tahun ia sudah boleh ditinggalkan di musim sejuk di jalan, meletakkan periuk dengan tumbuhan tidak langsung ke dalam tanah, tetapi ke dalam bekas besar yang dipenuhi dengan gambut atau habuk papan. Tanah di bawah tumbuhan itu diawuk, dan tumbuhan itu sendiri dilindungi.

Untuk memberi makan gandar harus 3-4 kali pada musim panas, menggunakan mineral atau baja organik yang kompleks.

Satu aspek penting membelai tumbuhan kotak kayu adalah potongan rambutnya. Mereka menghasilkannya biasanya 2-3 kali setahun, memberikan penanaman dewasa yang diinginkan.

Perosak di kotak kayu tidak banyak, kerana tumbuhan itu mengandungi alkaloid beracun, yang menakutkan serangga daripadanya. Boxwood boleh rosak:

 • Terbang monarthropalpus;
 • seekor labah-labah labah-labah;
 • boxwood merasa;
 • penyakit kulat.

Memotong boxwoodUntuk mengelakkan kerosakan apabila memotong tumbuhan boxwood, anda mesti menghapuskan semua ranting layu dan pudar dengan teliti, dan juga mengendalikan penanaman dengan penyelesaian racun serangga.

Kayu kotak disebarkan melalui kaedah benih dan vegetatif. Kaedah kedua adalah lebih baik, kerana benih boxwood tidak mempunyai percambahan yang sangat tinggi. Keratan hijau, sebaliknya, mempunyai tahap rooting yang sangat tinggi, dan bahan untuk pembiakan dengan berlebihan memberikan setiap potongan rambut. Sebagai tambahan kepada keratan rooting, rooting lapisan muda boleh digunakan.

Penjagaan kayu kotak di rumah

Boxwood sangat terasa di tingkap timur dan baratSejak zaman purba, kertas itu telah ditanam sebagai budaya bilik. Walau bagaimanapun, penjagaan kayu kotak di rumah mempunyai ciri-ciri sendiri, yang telah mencipta reputasi untuk tumbuhan yang berikutan.

Jendela tingkap untuk boxwood perlu dipilih timur atau barat, atau secara umumnya meletakkannya di sebelah tingkap pada pendirian berasingan. Sekiranya kotak kayu itu hidup di tingkap selatan, maka ia perlu memberikan naungan dari matahari tengahari.

Untuk memastikan haiwan kesayangan anda tidak kehilangan daun, penting untuk memerhatikan rejim penyiraman dan pelembab dengan ketat.

Dalam palet, dalam keadaan tidak perlu air mengumpul – ia dengan mudah boleh menyebabkan kerosakan sistem akar gandar.

Boxwood boxwoodKilang itu perlu disiram setiap hari, dan disembur dari aerator. Dalam tempoh musim luruh musim sejuk, penyiraman dikurangkan kepada minimum. Kotak wintering harus pada suhu 6-10˚C. Anda boleh meletakkannya di antara bingkai tingkap di pangsapuri dengan tata letak lama. Di hadapan tingkap plastik moden, kilang boxwood untuk musim sejuk boleh diserahkan di lantai pintu balkoni kaca.

Ia adalah mungkin untuk memindahkan kotak hanya dengan transshipment. Kerana ia tumbuh sangat perlahan, disyorkan untuk memindahkannya setiap 2-3 tahun. Gandar bilik pemotongan mungkin sepanjang tahun.

Boxwood dalam budaya bonsaiSekiranya anda menanam bonsai, anda harus ingat bahawa spesimen kotak kayu tidak memerlukan transplantasi. Sekiranya akarnya rosak, tumbuhan hanya boleh membuang dedaunan.

Sekiranya peraturan ini tidak begitu sukar untuk menjaga kotak kayu di rumah, tumbuhan ini akan menggembirakan anda dengan tenaga dan kecantikan yang tidak habis-habisnya selama bertahun-tahun.

Penyelenggaraan kereta – video