gabungan batu dan tumbuhan yang cantikTumbuh-tumbuhan dan batu-batu sempurna bersatu-padu antara satu sama lain, jadi ia adalah penting untuk menonjol di taman anda sudut kecil untuk taman batu. Sesetengah tumbuh-tumbuhan untuk slaid alpine, gambar dan nama mereka, anda akan lihat dalam artikel ini. Pilihan kami akan membantu anda menjadikan bukit asli dan terang, ia akan menjadi hiasan terbaik di seluruh tapak.

Hiasan slaid dengan tangan anda sendiri (gambar dan rajah)

reka bentuk alpha gazebosPertama sekali adalah perlu untuk menandakan kontur kebun batu masa depan, untuk menghapuskan rumpai dan rumput. Setelah itu di dalam kontur ini adalah perlu untuk membuat takik kecil di dalam tanah dan membentuk keseluruhan jumlah taman batu masa depan. Untuk ini, bukan sahaja batu besar digunakan, tetapi juga runtuhan, sisa pembinaan, kerikil. Pertama meletakkan batu terbesar, kemudian kecil, ditutup dengan pasir dan tanah.

Apabila lapisan tanah menetap, anda perlu mengisi semua tekanan dengan tanah yang sama, kemudian tambah lagi lapisan 20 cm tanah, tumbuhan anda akan tumbuh di atasnya. Selepas itu, letakkan semua batu hiasan yang tinggal.

Skim susunan cerun AlpineSlaid siap dibuang, keseluruhan kos pembinaan dua hingga tiga minggu, anda boleh lebih banyak, sepanjang masa ini anda perlu secara aktif menyingkirkan rumput. Selepas itu, tumbuh-tumbuhan dipilih untuk slaid alpine, mereka melihat foto itu, menulis nama-nama jenis yang mereka suka dan membelinya di kedai khusus. Semua tumbuhan ditanam sama ada pada musim bunga atau awal musim gugur, sebagai peraturan, pada bulan September. Masa penanaman bergantung pada apabila anda akan dapat menyediakan pangkalan untuk taman batu.

Kriteria untuk memilih tumbuhan untuk bukit Alpine

pilihan tumbuhan untuk bukit alpineTumbuhan hiasan untuk bukit dipilih menurut peraturan tertentu, mereka tidak kompleks, anda boleh menguasai sains mudah ini sendiri. Di atas anda dapat melihat foto – menghias bukit Alpine dengan tangan anda sendiri. Pendekatan klasik tradisional menyediakan kehadiran di bukit tumbuhan saka, yang tumbuh liar di dataran tinggi. Ini adalah spesimen kecil, di mana semak kecil dan kompak, tidak semestinya ke tanah dan kehadiran kelembapan. Sebagai peraturan, spesies ini adalah musim sejuk-tahan, mereka tahan angin gusts. Contoh-contohnya termasuk tumbuhan seperti dryad, shilolist phlox, thyme (kedua-duanya menjalar dan umum, serta alpine Alpaca.) Anda juga akan melihat beberapa bunga untuk bukit alpine dalam artikel.

Related  Florikultur di negara ini untuk pemula atau bagaimana menghiasi plot negara dengan indah

Hampir selalu di bukit terdapat serambi kecil, kadang-kadang daun renek yang rendah, di antaranya adalah lebih baik untuk memilih jenis perlahan-lahan yang semakin meningkat. Antara daun luncur di Alpine kelihatan baik:

  • pelbagai barberry yang pendek, buah-buahan dan daun terang berwarna menghiasi bukit sehingga musim luruh lewat;
  • Quince rendah Jepun;
  • beberapa jenis cotoneaster.

Bersama-sama dengan batu-batu hiasan mereka membentuk dasar keseluruhan komposisi. Walau bagaimanapun, baru-baru ini di bukit Alpine juga dapat memenuhi tahunan, yang mempunyai tempoh berbunga panjang, rumput padang rumput dan bulat-bulat. Yang terakhir sangat merangsang bukit-bukit pada musim bunga dan sila penanam bunga. Ini boleh menjadi crocus, salji dan teratai lembah, bawang hiasan dan daffodil, pelbagai jenis tulip dan cyclamen.

Bunga yang paling popular untuk bukit Alpine

Kami membawa perhatian kepada anda beberapa nama dan gambar tumbuhan yang popular untuk bukit alpine (bunga – perennials).

Iberis

IberisIberis kelihatan sangat baik di bahagian atas bukit, terdapat jenis yang tidak tumbuh lebih dari 10 sentimeter tinggi. Kilang itu banyak berlumuran dengan tirai salji putih pada musim bunga lewat atau awal musim panas.

Edelweiss

edelweissBunga gunung terkenal, dinyanyikan dalam kesusasteraan di alam liar, tumbuh di tanah liat yang habis. Tanaman sedemikian di atas bukit bukit adalah kebanggaan seorang penanam bunga, terutamanya kerana ia disenaraikan dalam Buku Merah. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menanam bunga ini secara bebas daripada biji biasa, dan kemudian menyebarkan dengan cara yang biasa (benih).

Edelweiss adalah penyayang matahari dan tidak bertolak ansur dengan teduhan, seperti liar tumbuhan ini tumbuh di puncak gunung. Untuk pertumbuhan bunga eksotik yang lebih baik, campuran tanah yang istimewa dan hancur dengan pasir halus dan kerikil kecil harus dibuat.

Oleh itu, memilih bunga untuk bukit pegunungan selama bertahun-tahun, anda tidak boleh mengabaikan spesimen yang indah ini, yang boleh tumbuh di satu tempat sehingga 20 tahun.

Related  Menanam dan menjaga buah anggur yang girlish di kawasan pinggir bandar

Molodilo (batu naik)

Molodilo untuk bukit AlpineTumbuhan ini sama dengan roset, yang terdiri daripada daun tebal berisi semua saiz dan bentuk. Pelbagai jenis berbeza dalam warna mereka. Terdapat banyak spesies dan jenis di antara bunga abadi untuk bukit alpine, roset adalah burgundy dan keperakan hijau, anda boleh memilih beberapa spesimen yang berbeza sekaligus. Tumbuhan bersahaja boleh menyesuaikan diri dengan keadaan hidup dan menempati tempat yang paling tidak selesa, termasuk retakan antara batu-batu, yang sesuai untuk slaid alpine.

Armeria tepi pantai

alat ganti senjataTumbuhan ini tidak takut kepada musim sejuk atau kemarau, tetapi tidak menyenangi air. Sekelompok kecil, boleh melepaskan sepuluh peduncle, di mana inflorescences globular. Armeria masih baik kerana ia mekar untuk masa yang sangat lama, praktikal sepanjang musim panas, tetapi kita tidak boleh melupakan untuk menghapuskan perbungaan lama, jika tidak, ia akan layu.

Carnations

ukiran biru-kelabuJarwa semen sangat baik di bukit Alpine, dengan cara di alam liar mereka bertambah baik di pergunungan. Oleh itu, karnasi dari semua bunga perennial untuk slaid alpine adalah yang paling popular. Terdapat banyak jenis yang sesuai, contohnya, herba, pokok pendek, sisaya, dan juga warna abu-abu, yang anda pergi ke foto di atas. Carnations berkembang sepanjang musim panas dengan bunga-bunga cerah, sehingga mereka memancarkan aroma pedas yang menyenangkan.

Khvoyniki – asas bukit Alpine

konifer di bukit AlpinePertama-tama saya ingin menyerlahkan tumbuhan yang paling hebat, contohnya, terdapat pelbagai kerdil Norway, ia tumbuh walaupun dalam pasu, dan ini adalah mutiara sebenar di bukit Alpine. Juga menghairankan indah adalah cemara yang menangis, ia berwarna hijau gelap dengan warna kuning, dan cawangan panjang membengkok ke tanah.

Apabila anda membuat slaid alpine, anda sering membuat kesilapan menggunakan pokok dipotong pokok konifer tinggi tradisional. Jika anda berhati-hati mempertimbangkan gambar-gambar pada reka bentuk bukit Alpine dengan tangan anda sendiri, maka anda akan melihat bahawa terdapat hanya jenis tanaman kerdil. Semua tumbuh-tumbuhan yang dalam liar mesti besar akan cuba menjadi mereka.

dwarf pain NevakiBerikut adalah beberapa spesies dan jenis kerdil kerdil:

  1. Nevaki – pain Jepun, yang merujuk kepada bonsai sebenar, secara semulajadi, dwarfish. Salah satu varieti di dalam gambar di atas. Sekiranya ia dipotong, ia akan mengambil apa-apa bentuk.
  2. Pine Nana, hijau gelap yang sangat halus.
  3. Pander Pine, juga sangat berbulu dengan jarum besar, tumbuh walaupun tanpa tempat tinggal, walaupun ia datang dari tempat-tempat yang hangat.
  4. Velda – spesies merayap pain, pucuk tumbuh hanya mendatar. Ia mesti dipotong, jika tidak ia akan mengambil tiga meter dalam bulatan.

Related  Menarik buatan sendiri untuk taman dengan tangan mereka sendiri

Anda tidak boleh melupakan jenis janggut yang menjalar, mereka tidak boleh digantikan di bukit Alpine.

Jadi, jika anda ingin membuat slaid yang benar-benar hebat, kemudian lihat foto bunga untuk bukit alpine, ingat nama-nama tumbuhan yang anda suka dan ke hadapan, untuk tujuan itu! Anda boleh membuat slaid alpine dengan tangan anda sendiri tanpa sisa kewangan atau sementara yang serius, dan ia tidak akan mengambil banyak ruang. Proses pembuatannya sangat menarik, dan hasilnya melebihi semua jangkaan yang paling berani.

Apa tumbuhan yang diperlukan untuk slaid alpine – video