Pokok epal yang ditanam dari benihDi halaman belakang dan taman di Rusia, pokok epal adalah pokok buah yang paling biasa. Terima kasih kepada seni penternak di kedua-dua wilayah utara dan di zon padang rumput, kini dimungkinkan untuk mendapatkan hasil yang baik dengan menanam taman berdasarkan varieti-varieti serantau.

Penanaman benih, yang banyak ditawarkan oleh tapak semaian, telah menjadi kaedah pembiakan utama untuk pokok epal yang ditanam. Dan ramai yang tidak berfikir tentang kemungkinan ini, bagaimana untuk mengembangkan epal dari benih. Tetapi ia adalah kaedah yang memberi dorongan kepada kemunculan pelbagai jenis moden dan spesies pokok epal yang ditanam, diperolehi melalui kaum dan pembiakan yang diarahkan. Dalam kes ini, anak benih yang diperolehi dari benih bukan hanya bahan kerja untuk penternak, tetapi juga stok benih yang indah yang dicirikan oleh kehidupan panjang, ketabahan musim sejuk dan ketahanan.

Untuk menanam epal dari benih di rumah, perlu memilih bahan penanaman yang sesuai dan bersabar, kerana ovari pertama di atas pokok boleh muncul hanya selepas 5-10 tahun.

Cara menyediakan biji benih untuk menanam pokok epal

Benih epal yang dipilih untuk penanamanKerana “ibu bapa” jenis yang menyebabkan sifat-sifat biji benih tidak akan, percambahan adalah lebih baik untuk mengambil lubang coklat yang masak jenis epal Antonovka biasa, Cinnamon berjalur, Grushovka Moscow, Pepin kunyit, Gudulu atau hutan epal liar. Dalam kes ini, kilang maju tidak akan memberikan buah-buahan yang sangat baik, tetapi hanya akan menjadi kuat dan kuat.

Sebelum menanam benih yang diekstrak dari epal:

  • untuk menghilangkan inhibitor inhibitor inhibitor yang dibasuh dalam air suam;
  • selama tiga hari rendam, kerap mencuci tulang dan menukar air;
  • pada hari ketiga, perangsang pertumbuhan ditambah kepada air, sebagai contoh, natrium humate atau Epine.

Stratifikasi benih epalSemasa masa yang dibelanjakan dalam persekitaran lembap, benih membengkak. Untuk mensimulasikan bermulanya musim sejuk, benih keras dan mendapatkan pucuk membangun pada masa yang tepat, bahan tanaman tuangkan habuk kayu, lumut sphagnum atau pasir bercampur dengan karbon diaktifkan tepung, baik dibasahkan, ditutup dengan filem berlubang dan tertakluk kepada stratifikasi, menghantar 90-100 hari dalam kesejukan.Benih epal sprouted

Di rumah, benih epal boleh disimpan pada suhu kira-kira +4 oC di dalam peti sejuk, sentiasa memeriksa tahap kelembapan, kesejahteraan dan tahap percambahan benih.

Kaedah menanam epal dari biji di rumah

Biji pohon Apple sedia untuk ditanamSesetengah tukang kebun semasa pra-rawatan dan stratifikasi mematuhi cara lama, apabila benih masak, hanya dikeluarkan dari cawangan epal dibasuh dan ditanam di dalam tanah. Semasa musim luruh dan musim sejuk, pilihan acclimate, membengkak dan mengeras, dan pada musim bunga menghasilkan buah yang baik. Perkara utama adalah bahawa dari masa pembenihan tanah dan bermulanya cuaca sejuk berterusan tidak kurang daripada 21 hari dan merendam sebelum bagaimana untuk mengembangkan pokok epal daripada biji, hanya akan meningkatkan bilangan pucuk.

Di tapak semaian, benih direndam, berstrata mengikut kaedah pertama, dan kemudian disemai di dalam tanah pada musim bunga. Oleh itu, persoalannya: “Bilakah lebih baik untuk menanam pokok epal pada musim bunga atau pada musim luruh?”, Dalam kedua-dua kes itu adalah mungkin untuk memberikan jawapan yang positif. Tanah untuk pembenihan di dalam tanah atau dalam tangki untuk pertumbuhan rumah diperkaya dengan bahan tambahan mineral. Untuk setiap 10 kg campuran tanah taman, chernozem dan gambut menambah:

  • 30 gram superfosfat;
  • 200 gram kayu, abu yang ditapis dengan baik;
  • 20 gram kalium sulfat.

Benih epal benihBenih epal ditanam di dalam tanah hingga kedalaman 15 mm, manakala jarak antara tumbuhan harus sekurang-kurangnya 20 mm, dan antara baris individu – 15-20 cm.

Selepas penanaman, kawasan atau kontena disiram dengan banyak, cuba untuk tidak membasuh tanah di atas biji-bijian yang berdekatan dengan permukaan.

Benih pokok epal di tanah terbukaApabila benih mendedahkan empat daun benar, tumbuh-tumbuhan yang disusun dengan mengeluarkan wildings terkenal dan menipis dengan meningkatkan jarak 6-8 cm. Jika Grower memikirkan bagaimana untuk mengembangkan epal kultivar dari kalangan kuman muncul penting untuk mengeluarkan mereka yang menunjukkan tanda-tanda spesies liar. Savage membezakan dari tumbuhan tanaman boleh bagi lebih kecil, daun yang berwarna terang dan kehadiran pada batang-batang nipis duri langsung. Kami varietal duri epal di sana, dan Daun yang besar, sering pubescent, dengan bilah melengkung.

Apa yang perlu memberi makan pokok epal pada musim panas dan ciri-ciri penjagaan anak benih

Pada musim bunga dan pada musim panas, anak benih secara aktif berkembang, jadi penanam perlu menjaga persenyawaan pucuk.

Anak benih benih dalam pasuApakah pokok epal yang diberi makan pada musim panas? Jika, semasa baja organik aktif mendarat, seperti baja atau ayam baja yang boleh membakar pucuk tender, dan menjadi sumber pencemaran bakteria benih, jangan gunakan, membaja organik diperlukan pada musim panas. Akan tetapi pada tahun pertama pertumbuhan yang lebih baik lagi dibiarkan baja, menggantikannya dengan penyerapan humus atau humik makanan tambahan lain yang lebih selamat untuk tumbuh-tumbuhan muda.

Seperti dalam kes pokok epal dewasa, pada bulan Ogos, anak-anak benih menerima fosforus-potassium dressing atas, yang bertujuan untuk mengeringkan pucuk yang lebih baik dan menghentikan perkembangan jisim hijau. Satu meter kawasan memerlukan: 15-20 gram kalium klorida dan dua kali jumlah superfosfat. Perbanan atas dilakukan semasa melonggarkan tanah. Baja ditaburkan dengan tanah dan ladang disiram dengan banyaknya. Penyiraman untuk anak benih adalah sama pentingnya dengan pemakanan. Walaupun pokok epal, yang ditanam dari benih, tidak membentuk sistem akar kuat, anak benih disiram selepas 7-10 hari, memastikan bahawa kerak bumi yang padat tidak terbentuk.

Sekiranya benih yang tumbuh akan digunakan sebagai punca pokok, pada bulan Oktober loji itu digali, semua daun yang tinggal akan dikeluarkan dan akar utama pusat dipotong pada jarak 20 cm dari leher akar. Langkah ini akan membentuk akar rapih bercabang dan agak menyekat pertumbuhan anak benih itu sendiri. Sehingga musim bunga, apabila vaksin akan dijalankan, stok benih dengan rimpang terlindung boleh disimpan di ruang bawah tanah yang sejuk.

Bagaimana untuk mendarat di dalam tanah dan menanam epal dari benih?

Anak benih sudah siap untuk dipindahkan ke tanah terbukaEpal muda ditanam di tempat yang tetap pada musim bunga atau musim gugur, sebelum ini telah memilih tempat yang kering dan kering untuk pokok besar dengan sistem akar kuat.

Menanam benih dan menjaga dia pada tahun pertama selepas penanaman tidak berbeza dengan yang dilakukan dengan anak benih biasa. Kembali kepada soalan, apabila lebih baik menanam epal pada musim bunga atau musim luruh, perlu diperhatikan:

  • Jika epal dari benih berkembang di rumah, masa yang ideal untuk pemindahannya ke dalam tanah akan menjadi tempoh dari April hingga Mei atau awal musim luruh;
  • anak benih, pada mulanya ditanam di tanah terbuka, dipindahkan secara kekal dari musim semi hingga akhir bulan Oktober.

Anak benih epal di tanah terbukaIa tidak boleh dilupakan bahawa benih tumbuh dalam keadaan bilik, ketika mereka berkembang, memerlukan transplantasi ke dalam bekas lebih luas, dan penyiraman dalam hal ini dilakukan lebih sering. Apabila pokok epal, terutama tahun pertama kehidupan, jatuh ke tanah terbuka, mereka sangat lembut dan sering terjejas oleh perosak dan penyakit. Anak benih muda adalah binatang yang didambakan. Oleh itu, pokok buah-buahan atau stok masa depan pada tahun-tahun awal semestinya memberikan perlindungan yang boleh dipercayai terhadap musuh dan fros.

Stratifikasi benih – video