Bunga musim bunga yang mengagumkanMalah tumbuh-tumbuhan yang paling bersahaja mempunyai beberapa keunikan dan membuat tuntutan mereka untuk penanaman dan penjagaan. Agrotechnics yang digunakan dalam penanaman gondok di taman juga dikondisikan oleh keperluan untuk mewujudkan keadaan yang selesa untuk budaya hiasan. Dan di sini hyacinths menunjukkan diri menuntut perhatian dan tidak memaafkan kesilapan orang-orang kacak yang mencintai panas.

Secara tradisinya menjangkakan berbunga banyak tumbuhan bulbous pada bulan April atau Mei, kadang-kadang penanam bunga pada musim bunga tidak mematuhi anak panah yang dikehendaki. Kenapa hyacinths tidak berbunga di taman? Pada peringkat apa kesilapan dibuat, dan bagaimana pada musim depan untuk tidak membuatnya lagi? Untuk memberi jawapan kepada soalan-soalan ini dan cari alasan mengapa gondok di taman tidak berbunga akan membantu mentol. Ini adalah bahagian utama tumbuhan, dengan keadaan yang bergantung bukan hanya berbunga, tetapi juga pertumbuhan gondok, kesihatan dan pembiakannya.

Tahun penanaman gondok di taman

Bunga gondok di atas katilKebanyakan tukang kebun membuat kesilapan yang serius, tidak menggali mentol pudar pada bulan Jun, apabila bahagian udara tumbuhan hampir habis. Di rumah, di mana musim panas lebih panas dan lebih lama daripada di bahagian tengah Rusia, gondok menghabiskan bulan-bulan panas beristirahat dan mengumpul kekuatan untuk musim yang akan datang. Ia adalah di musim panas di dalam mentol yang terdapat tunas pertumbuhan yang mengandung rudiment anak panah bunga.

Jika dibiarkan di dalam tanah sehingga kejatuhan mentol adalah di dalam tanah yang sejuk lembap, kemudian untuk musim sejuk, dia bukan sahaja tidak mempunyai masa untuk menyediakan dengan baik, tetapi mungkin terjejas oleh perosak tanah, kulat penyebab penyakit dan bakteria. Jadi, pada musim bunga, paling baik, akan terdapat lonjakan bunga yang lemah. Kadang-kadang selepas musim panas yang sejuk, bunga tidak diamati sama sekali.

Apabila penanaman gondok di taman disertai dengan penggalian mereka pada awal musim panas dan penyimpanan yang cekap sehingga akhir bulan September atau Oktober, risiko tidak melihat bulu bunga yang subur dan wangi berkali-kali dikurangkan.

Kualiti bulu gondok kebun

Lawn gondokSelain itu, tanpa mentol menggali untuk musim panas, adalah mustahil untuk mengawal kualiti bahan penanaman. Tetapi hyacinths boleh:

 • kekurangan nutrien;
 • kekurangan atau kelembapan berlebihan;
 • untuk diserang oleh perosak dan patogen bulat.

Hyacinthus yang kehilangan mekarnyaMentol penuaan juga secara beransur-ansur hilang keupayaan untuk mekar. Ciri-ciri ini harus diambil kira apabila membeli mentol untuk tumbuh-tumbuhan gondok di taman, dan mengembangkan bahan penanaman mereka sendiri.

Jika semasa pemeriksaan gondok di dalam stor atau semasa penyimpanan, mentol yang rosak, mekanikal rosak atau kering telah dikenalpasti, mereka tidak sepatutnya jatuh ke tanah. Jika tidak, mencari sebab mengapa hyacinths tidak bunga, tukang kebun hanya perlu menyalahkan diri sendiri, seperti dalam keadaan di mana mentol ditanam dengan kesan cendawan, kuning-coklat atau kelabu tompok – tanda penyakit yang serius.

Kenapa hyacinths tidak bunga: kesilapan penyimpanan

Katil bunga yang indah dengan gondokUntuk mengelakkan keadaan apabila gondok tidak berbunga pada musim bunga, mentol digali pada bulan Jun:

 • dibasuh;
 • Mengetuk sehingga 30 minit dalam larutan insektisida;
 • selama seminggu, kering di tempat yang gelap, berventilasi pada suhu 20 ºC;
 • disimpan pada 24-26 ºC selama 60 hari;
 • Bulan lalu sebelum penanaman disimpan di 17 ºC, memastikan bahawa bahan penanaman tidak kering;
 • seminggu sebelum mendarat di dalam tanah diletakkan dalam suhu berhampiran dengan jalan ke tumbuhan masa depan.

Hanya bahan penanaman yang sihat dan diproses disimpan, yang diletakkan dalam satu lapisan sama ada dalam kotak atau dalam beg kertas.

Kesalahan dalam menanam gondok dan penanaman mereka di taman

Pembungaan gondok bermulaDi dalam tanah, gondok ditanam pada bulan September atau awal Oktober, selepas merawat mentol dengan racun kulat.

 • Terdahulu penanaman bukan sahaja akan mengekalkan mentol, tetapi juga kepada pertumbuhan bahagian hijau, yang penuh dengan kehilangan tumbuhan daripada fros atau pembekuan keluar tunas bunga, dan kemudian tidak perlu menunggu untuk musim bunga berbunga.
 • Penanaman hyacinths lewat juga merupakan risiko pembekuan dan salah satu sebab mengapa gondok tidak berbunga di taman pada musim bunga.

Sejak tempoh tumbuh-tumbuhan untuk gondok bermula sangat awal, sebarang manipulasi mentol pada musim bunga sangat menyakitkan untuk tumbuh-tumbuhan. Oleh itu, musim bunga adalah masa apabila pemindahan gondok, serta mentol tanam di tanah sangat tidak diingini. Kesakitan aklimatisasi boleh jadi kuat sehingga kilang itu enggan mekar, dan anak panah yang sudah ketara akan mati.

Kadang-kadang sebab mengapa hyacinths tidak berbunga terletak di pemilihan tapak yang salah untuk tumbuh-tumbuhan yang hebat ini, serta penjagaan yang tidak mencukupi untuk budaya berbunga yang indah:

 • Hyacinths lebih suka buku asas yang neutral, baik berstruktur dan berudara. Jika tanah berlebihan berasid atau padat, tanpa penyediaan tapak tambahan, tidak perlu menunggu berbunga gembira.
 • Kekurangan air semasa set warna juga berbahaya untuk budaya bulbous, yang boleh membuang tunas.
 • Jangan memberi perbungaan yang boleh melemahkan oleh tumbuh-tumbuhan perosak dan penyakit, apabila gondok ditransplantasikan ke tempat spesies yang berkait rapat.
 • Penutupan nipis boleh merosakkan organik segar, yang digunakan dalam menanam dan menanam mentol.
 • Bunga-bunga gondok yang kurang baik menanti tukang kebun jika tumbuhan telah ditanam terlalu kerap atau mendalam.
 • Sekiranya gondok jatuh ke dalam tanah yang padat atau di tapak di mana jisim rumput adalah, tumbuhan itu tidak mempunyai kekuatan untuk memecahkan.

Kemungkinan kematian anak panah bungaKadang-kadang panah bunga mati, sudah muncul di atas paras tanah. Sebab mengapa gelas tidak berbunga dalam kes ini adalah berikut:

 • tanah terlalu besar dengan kelembapan;
 • mentol itu ditanam terlalu awal;
 • bahan penanaman jatuh ke dalam tanah yang sudah beku.

Dalam keadaan band pertengahan gondok tumbuh dengan baik di lapangan terbuka dan setiap tahun dikehendakiNya berbunga kaya, tetapi hanya dengan syarat bahawa semua syarat-syarat yang diperlukan telah dicipta untuk dia, dan dalam penjagaan kebun tidak membenarkan bug menjengkelkan.

Menanam gondok – video