wanita dengan mesin pemotong rumputAnda tidak mempunyai keinginan untuk bekerja pada musim panas di atas katil, jadi seluruh tapak dacha ditanam dengan rumput. Di sini anda akan berehat selepas kehidupan bandar yang sukar. Untuk menjadikan rumput musim panas anda kelihatan cantik, anda juga memerlukan penjagaan. Memotong secara manual rumput di sekitar tapak adalah sukar dan panjang. Di kedai-kedai khusus dijual model pemotong rumput elektrik dan petrol yang berbeza, yang boleh menjadi pembantu setia anda di negara ini. Anda perlu memilih model yang sesuai untuk pemotong tapak anda.

Sejarah ciptaan gerabah lawn

Pemotong pertama Edwin Badding

Di pekan kecil Stroud di England pada tahun 1830, Edwin Beard Bading mencipta pemotong rumput. Menjadi mandur di kilang tekstil tempatan dan memerhatikan kerja peralatan untuk memotong pinggiran kain, dia mengambil asas sebagai mekanisme dan buat pertama kalinya mesin lawnmower silinder muncul. Ia adalah mekanisme besi besi yang sangat berat, tetapi lebih mudah untuk menjaga rumput Inggeris daripada memotong rumput besar dengan sabit biasa. Syarikat “Ransom” menjadi pemilik paten untuk penemuan ini dan mula menghasilkan unit kecil untuk lelaki dan pemotong rumput besar untuk bekerja di kawasan besar. Sejarah pembuat tanah memulakan perkembangannya.

Scotsman Alexander Shanks menjadi pengganti ciptaan dan merupakan yang pertama untuk membuat model sendiri, yang bukannya seorang lelaki yang diseret oleh kuda. Agregat menjadi lebih besar dan lebih mudah terima kasih kepada Thomas Green pada tahun 1853 selepas pemacu rantai digantikan oleh alat besi besi berat. Pemandu rumput lebih mudah dan lebih praktikal melakukan Amary Hill. Tahap seterusnya cerita ialah penciptaan pemotong rumput mekanikal Elwood McGuire dari Amerika.

Penanam wap dan petrol muncul pada tahun 1890-an. Pada permulaan abad ke-20, Ransomes, Sims dan Jefferies menjadi pengeluar utama pemotong rumput menggunakan petrol. Eropah mula menggunakan rumput pemotong rumput hanya selepas perang dunia kedua. Pengilang utama adalah sebuah syarikat Jerman. Di Australia, pemotong rumput berputar muncul. Pada awal 60-an, Flymo memperkenalkan model kusyen udara ke dunia. Mari kita kenal dengan semua jenis pemotong rumput.

Jenis pemotong rumput

Hari ini dalam pengeluaran terdapat tiga jenis pemotong rumput.

Model manual boleh dengan motor petrol atau elektrik. Mekanisme pemotongan dilampirkan ke bahagian bawah pemegang rod, dan motor itu sendiri dilampirkan pada ujung atas. Masih di atas batang ada penanganan khusus yang mana pengendali mengawal unit. Kelebihan utama model manual dalam kemampuan untuk memotong di tempat-tempat yang paling sukar dengan kedekatan maksimum untuk pokok, semak, pagar. Pengendali meletakkan tali pinggang di bahunya dan tangan pemotong ke tempat yang betul. Untuk melindungi tumbuh-tumbuhan yang berguna dari bahagian yang tidak disengajakan, para pemotong dilengkapi dengan selongsong.

Related  Memupuk govi terbuka – pokok gula-gula

Pemotong Rumput Tangan

Model roda direka untuk memproses rumput di kawasan rata dan besar. Operator tidak perlu membawa mesin penggali di tangannya. Sekarang dia hanya menolaknya di hadapannya. Itulah model sedemikian tidak sesuai untuk memotong rumput dengan rapi di dekat pagar, pokok dan dinding. Terdapat model yang dilengkapi dengan fungsi mulsa rumput yang dipotong atau bakul khas untuk mengumpulnya.

Pemotong rumput roda

Raiders berbeza dalam kuasa dan keupayaan mereka untuk mengendalikan kawasan yang besar tanpa banyak usaha. Traktor mini ini dengan tempat duduk yang selesa untuk pengendali. Sebagai tambahan kepada memotong, penunggang merapikan rumput atau mengumpulnya di dalam kotak kerusi berlengan belakang.

Gasolakan kuasa sendiri

Bergantung kepada sumber kuasa yang digunakan, pemotong rumput boleh menjadi petrol atau elektrik. Untuk mengendalikan mesin pemotong elektrik di tapak anda, anda memerlukan kord kuasa panjang. Pemotong rumput petrol adalah permintaan yang besar kerana kemungkinan permohonan yang sangat baik di mana-mana tempat. Motor pada petrol jauh lebih berkuasa dan tanpa usaha khas mows rumput yang tinggi dan tebal.

Kriteria untuk memilih pemotong rumput untuk kotej

lelaki dengan mesin pemotong rumput petrol

Pada pilihan yang tepat di kedai lawnmower jenis untuk laman web anda dipengaruhi oleh tiga kriteria utama:

 1. Jenis rumput yang tumbuh di laman web ini. Kuasa peranti yang dibeli bergantung kepada ini. Untuk memotong rumput lembut tidak memerlukan trimmer dengan motor yang berkuasa. Untuk memotong herba tinggi dengan rumput yang kuat, lebih baik membeli model petrol dengan motor berkuasa.
 2. Rupa bumi. Tapak ini terletak di lereng curam, dengan banyak lekukan dan hillocks yang terbaik dikendalikan oleh mesin pemotong tangan. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai memotong di dusun. Kawasan rata rumput dengan cepat dan kualitatif mengendalikan perompak dan unit beroda.
 3. Dimensi rumput. Kawasan pinggir bandar kecil tidak memerlukan pembelian mesin pemotong berkuasa. Lebih suka perapi kuasa rendah atau sapu tangan. Jika kawasan machined lebih daripada 3 hektar, model roda akan dilakukan. Untuk cepat dan cekap memotong rumput di kawasan besar, anda memerlukan perapi yang berkuasa.

Related  Foto dill dan peraturan penanaman di laman web anda

Memandangkan kriteria asas untuk memilih model pemotong rumput yang tepat untuk dacha, kita tidak boleh melupakan ciri-ciri teknikal pemotong rumput. Jika anda berhasrat menggunakan rumput chamfered untuk memberi makan ternakan, anda memerlukan agregat dengan kotak khas untuk mengumpul gunting. Penggunaan rumput mown sebagai baja untuk laman web ini melibatkan pembelian model dengan drum khas untuk tumbuhan pengisaran.

Beli model pemotong rumput hanya di kedai khusus untuk mendapatkan jaminan penyelenggaraan dan penggantian peralatan berkualiti rendah.

Tinjauan Model Lawnmower Terkenal

Hari ini, banyak syarikat yang berlainan yang terlibat dalam pengeluaran mesin pemotong rumput, tetapi kami akan mengkaji semula pemotong rumput untuk memberikan hanya sebilangan kecil model yang paling popular.

Pemotong rumput Bosch Rotak 32

Model moden yang sangat baik dengan panduan inovatif, membolehkan untuk memotong rumput dalam jarak terdekat dengan tepi. Ia senang bekerja dengan pemotong rumput seperti itu. Ia ringan dengan motor berkuasa, pemegang mudah, penangkap rumput dengan kapasiti 31 liter, laras dengan ketinggian potong. Rumput rumput dengan lebar 32 cm dipotong dalam satu pas. Motor pemotong motor Bosch Rotak 32 dilindungi daripada reboot.

Pemotong rumput Bosch Rotak 32

Makita pemotong rumput

Mengekalkan wilayah berhampiran rumah dalam bentuk yang terawat dengan baik dengan mudah dan mudah dengan model tanpa motor sendiri Makita ELM3311. Lebar memotong adalah 33 cm, ketinggian pemotongan minimum rumput adalah 20 mm, dan ketinggian maksimum pemotongan adalah 55 mm. Polipropilena digunakan untuk membuat badan pemotong.

Meninggalkan banyak ulasan mengenai mesin rumput elektrik syarikat Makita di forum, para pengguna mencatatkan kebolehlaksanaan unit yang baik, kapasiti penangkap rumput dengan penunjuk mengisi. Untuk memastikan keupayaan memotong rumput berhampiran dinding atau sempadan, pengeluar menolak roda di dalam badan.

Lawnmower melihat

Husqvarna Lawn Mowers

Syarikat ini menghasilkan model manual untuk penggemar sejagat. Model 128R dilengkapi dengan pisau pisau dan gegelung dengan garis memancing. Mesin pemotong dikuasakan oleh enjin petrol 2-stroke.

Husqvarna Lawn Mower

Model pemotong rumput Husqvarna WC48SE menarik perhatian dengan penampilannya, lebar memotong 48 cm, pelarasan tiga peringkat serong, pemacu pada roda depan dan peralatan teknikal lengkap. Rumput yang dipotong boleh dicelup dan tersebar di atas rumput atau dikumpulkan dalam penangkap rumput.

Related  Pokok limau yang unik

Husqvarna Lawn Mower

Rider Husqvarna LT154 berjalan pada petrol. Dalam satu pas, jalur itu dipotong 97 cm lebar. Rumput dipotong jatuh ke satu sisi. Traktor mini yang sangat baik untuk mengendalikan kawasan besar. Satu-satunya kelemahan adalah kurangnya penangkap rumput.

Rumput pemotong rumput sendiri rider digerakkan

Husqvarna gerak lawn elektrik sendiri yang digerakkan secara umum dikenali sebagai robot. Untuk operasinya di sepanjang perimeter tapak itu, wayar-limiter dimasukkan. Apabila anda mula-mula memulakan robot di laman web, dia memeriksa dengan teliti seluruh kawasan dan memasuki kontur ke dalam kad memori. Sistem navigasi diaktifkan. Sekarang pembantu anda memeriksa tapaknya sendiri setiap hari dan mows rumput yang tumbuh. Anda hanya perlu menikmati keindahan rumput yang rapi.

Robot Pemotong Rumput

Majlis pakar mengenai pilihan pemotong rumput untuk kotej musim panas

 • Sebelum memilih model, fikirkan bagaimana anda akan menggunakan rumput chamfer. Untuk menyuburkan tapak anda memerlukan pemotong dengan fungsi mulsa.
 • Lebih suka trimmer dengan pemungut rumput, perhatikan kapasitinya. Adalah wajar bahawa dia mengumpul cerun dari seluruh tapak. Penangkap rumput akan melindungi rumput anda daripada benih rumput benih.
 • Semua butiran mesin pemotong yang anda pilih mesti dibuat hanya dengan bahan berkualiti tinggi. Yang terbaik dalam kes ini ialah unsur plastik atau logam.
 • Jika anda mempunyai masalah dengan tulang belakang, enggan membeli mesin pemotong manual.
 • Kebanyakan model perompak dan pemotong beroda mempunyai keupayaan untuk menyesuaikan ketinggian pemotongan, yang penting untuk rupa bumi dengan hillocks.
 • Unit dengan roda besar lebih mudah melewati rumput.
 • Buang pembelian mowers dengan unsur memotong yang diperbuat daripada kayu atau tali. Selepas mereka memotong tidak kelihatan sangat menarik. Pilihan terbaik adalah pisau tajam.
 • Semakin lebar memotong, kurang pas anda perlu memproses tapak.

Sekarang anda tahu di mana negara pemotong rumput dicipta, kriteria utama untuk memilih model yang tepat untuk laman web musim panas anda. Anda boleh melawat kedai khusus dan membeli apa yang anda perlukan, dan pada musim bunga mencuba peralatan baru di tapak anda. Jika anda sudah mempunyai mesin pemotong, beritahu kami tentang cara anda membelinya dan sama ada ia membenarkan harapan anda.

Petua video untuk pemilihan gerai lawn pakar