cawangan juniper dara dengan buah-buahanJuniperus dara – malar hijau, sebahagian besarnya tumbuhan monoecious milik keluarga Cypress. Bergantung pada varieti tertentu, ia boleh menjadi semak mendatar atau pokok menegak. Jangka hayat maksimum mencapai 500 tahun, dan ketinggian maksimum tanaman adalah 30 m.

Selepas mencapai umur 40 tahun, pokok-pokok spesies juniper dara mula kehilangan rayuan hiasan mereka.

Buah-buahan tanaman spesies ini adalah kerucut dengan warna yang berbeda, tetapi sering berwarna biru tua. Berry terus memegang cawangan sehingga bermulanya fros, yang memberikan jinak tambahan kualiti hiasan semasa berbuah. Sistem akar juniper virgin sangat maju dengan cawangan sisi, yang menjadikan tumbuhan ini bebas daripada angin angin. Secara semulajadi, jintun dapat ditemui di kawasan berbatu, kadang-kadang di kawasan berpaya di Amerika Utara.

Terdapat kira-kira 70 jenis juniper. Kesemua mereka berbeza:

 • dalam bentuk;
 • ketinggian;
 • warna jarum;
 • dan ciri-ciri lain.

Ciri-ciri penanaman dan penjagaan

juniper fry di nurseriPenanaman dan penjagaan juniper dara bergantung pada spesies tertentu, sesetengah semak lebih suka matahari secara eksklusif, sementara yang lain merasa baik di penumbra. Berikut adalah beberapa petua umum.

Jintan menghasilkan semula dalam 3 cara:

 • dengan bantuan biji;
 • vaksinasi;
 • keratan.

Vaksin digunakan secara eksklusif untuk jenis jarang. Tukang kebun juga memberi keutamaan kepada kaedah 3 – penyebaran, tetapi terdapat nuansa kecil. Tanpa penjagaan yang betul dan langkah-langkah khas, hanya separuh daripada semua stok yang ditanam bertahan, tetapi dengan penggunaan rangsangan hidup, hasil positif dapat ditingkatkan menjadi 80%.

Tempat untuk ditanam adalah lebih baik untuk memilih solar dengan tanah kering (sebagai saliran, gunakan bata biasa yang rosak). Air bertakung boleh membawa kepada rupa penyakit kulat.

Kebanyakan spesies tumbuhan ini bertolak ansur dengan kemarau dan fros, tetapi beberapa jenis memerlukan tambahan semburan dengan air dan mengikat cawangan sebelum ketibaan musim sejuk.

Pendaratan terbaik dilakukan pada musim bunga atau musim luruh. Oleh kerana pendekatan sistem akar yang luas (pemindahan) perlu dilakukan dengan sekali gus bumi digali, tidak memberus belukar. Kedalaman lubang pendaratan perlu kira-kira 70 cm dan jarak antara benih, bergantung kepada gred 0,5-2 m. Apabila penanaman tumbuh-tumbuhan rizom leher harus dibiarkan di atas tanah, ia akan membenarkan kilang untuk mendapatkan jumlah yang perlu oksigen.

Penjagaan juniper dara terdiri daripada:

 • merumput secara tetap;
 • melonggarkan tanah di sekitar kilang;
 • pelembapan;
 • mulsa tanah.

Seterusnya, pertimbangkan jenis yang paling popular dan penerangan terperinci tentang juniper dara.

Kelabu Burung hantu

juniper duyung kelabu burung hantuJuniperus virginian Grey Oul adalah pokok renek yang malar hijau dengan puncak yang bertaburan. Cawangan besar, tersebar secara mendatar. Belukar dewasa mencapai ketinggian 3 m dan diameter sekitar 7 m. Dicirikan oleh pertumbuhan perlahan, jadi dalam tempoh setahun ia menambah sehingga 10 cm tinggi dan 20 cm lebar. Jarum mempunyai warna kelabu-biru atau kelabu-hijau. Buah-buahan adalah beri biru-kelabu.

Apabila menanam, lebih baik memilih tempat-tempat yang cerah dengan tanah yang kering dan basah. Sehubungan dengan dimensi antara anak benih, perlu memerhatikan jarak 1.5 m.

Frost dan tahan kemarau, tetapi dengan musim panas yang sangat panas, penyemburan tambahan adalah wajar.

Untuk mencipta mahkota yang cantik, tebal, pemangkasan berterusan cawangan diperlukan.

Hetz

juniper dara HetzJuniper Virgin Hetz adalah semak menegak dengan bentuk yang luas. Ketinggian kilang dewasa adalah 1-2 m dan lebar 3 m. Kilang itu adalah tumbuhan yang berkembang pesat. Jarum mempunyai warna kelabu-biru yang menyenangkan, yang boleh berubah menjadi coklat ketika beku beku. Buah-buahan adalah beri biru tua.

Untuk menanam lebih baik memilih tempat di matahari atau di penumbra, apabila penanaman di bawah naungan kehilangan kecerahan warna. Benar-benar bersahaja dalam pilihan tanah.

Adalah dinasihatkan agar tidak membenarkan tanah dipadatkan.

Tahan sejuk dan tahan kemarau. Sempurna membiarkan kemarau dan haba yang berpanjangan. Pada musim sejuk, cawangan boleh memecah di bawah berat salji yang berkaitan, dengan mana ia disyorkan sebelum musim sejuk untuk mengikat cawangan dan menubuhkan bingkai.

Ciri khas dari pelbagai ini adalah aroma yang kuat dan berbuah yang banyak.

Glauca

juniper virgin glaucaJuniperus Virginiana glaukoma adalah mahkota belukar menegak yang mempunyai bentuk kolumnar atau uzkokonechnuyu. Ketinggian adalah sehingga 6 m dan lilitan 2-2,2 m. Berbeza pertumbuhan yang pesat, sejak tahun boleh menambah sehingga 20 cm. Jarum mempunyai warna biru-hijau, yang apabila berlakunya gangsa berwarna sejuk. Buah-buahan adalah kon warna hue putih-kelabu sehingga diameter 0.6 cm. Semasa berbuah, cawangan-cawangannya ditutupi dengan beri (kerucut).

Tempat yang baik untuk menanam adalah kawasan yang cerah, apabila ditanam di tempat teduh separa, belukar menjadi pucat, warna menjadi kurang ekspresif. Tanah dan komposisinya tidak bersahaja.

Adalah dinasihatkan agar tidak membenarkan kelembapan disimpan.

Seperti semua penumbuk dara adalah kemarau dan tahan fros. Glauca sangat bertolak ansur dengan potongan mahkota. Dalam kes ini, bentuk yang terbentuk dipelihara untuk jangka masa yang lama.

Rakaman

juniper permaidaniJuniper Virgin Skyrocket adalah pokok menegak dengan bentuk mahkota kerucut. Ia boleh mencapai ketinggian 8 m dan diameter 1 m. Merujuk kepada spesis berkembang pesat, setiap tahun menambah pertumbuhan 20 cm dan sehingga 5 cm jumlah. Jarum dicat dengan warna biru kehijauan atau kelabu-hijau. Buah-buahan – beri bulat dengan warna biru.

Untuk penanaman, cahaya matahari dan saliran yang baik diperlukan.

Ini jenis juniper dara akan mati, berada di bawah naungan.

Ia adalah fros dan tahan kemarau, baik bertoleransi ketepuan udara.

Moonglow

juniper duyung MoonglowJuniper adalah perawan Munglow – semak dengan bentuk konak mahkota. ketinggian mencecah 4 m dan diameter 1-1,5 m. yang berkembang pesat, sepanjang tahun boleh menambah 10-15 cm. Jarum mempunyai warna kelabu-biru yang cerah. Buah-buahan adalah bentuk bulat dengan warna biru gelap.
Suka muka bumi yang cerah, boleh bertolak ansur dengan penumbra cahaya. Baik bertolak ansur dengan fros dan kemarau, ke tanah tidak kotor.

Anak panah biru

juniper dara Blue ArrowJuniperus dara Blue Arrow, renek menegak ini dalam bentuk yang menyerupai anak panah yang dikeluarkan. Ketinggian maksimum adalah 2-2.5 m, dan diameternya adalah 0.5-0.7 m. Kembang cepat, untuk tahun ini menambah ketinggian 15 cm dan sehingga 5 cm pada lilitan. Jarum mempunyai warna biru terang yang luar biasa. Buah-buahan berwarna biru pain.

Daripada semua varieti yang diwakili, juniper ini adalah yang paling menuntut. Apabila menanam, anda perlu mengambil kira cahaya yang luar biasa dan keperluan perlindungan daripada angin.

Frost-resistant, tetapi dalam tempoh salji yang lebat ia perlu melepaskan cawangan untuk mengelakkan kerosakan mereka. Tahan kemarau, tetapi dengan haba berpanjangan, penyemburan tambahan diperlukan. Tanah adalah lebih baik untuk memilih nutrien, dengan saliran yang baik, tidak membenarkan pemadatan tanah.

Ciri khas dari pelbagai ini ialah cawangan-cawangan mula tumbuh dari bahagian paling bawah. Tidak memerlukan tambahan.

Arahan video untuk menanam dara juniper