Kemudian dilipat di pondokThuya dilipat – salah satu daripada konifer malar hijau yang paling biasa. Merujuk kepada keluarga Cypress, spesies gymnospermae genus Tuy. Tanah asli pokok ini adalah Asia Timur, dan juga Amerika Utara. Ia digunakan secara meluas dalam reka bentuk landskap, khususnya untuk mewujudkan lindung nilai.

Thuya dilipat: perihalan

lipat dilipatTumbuhan ini adalah pokok malar hijau atau pokok renek yang mempunyai mahkota padat. Ia terbentuk terutamanya kerana bercabang dalam satu pukulan pesawat. Dalam persekitaran semulajadi, tumbuhan boleh mencapai ketinggian purata sehingga 60 m. Diameter batang di kebanyakan spesimen adalah kira-kira 2.5 m.

Jika tumbuhan ditanam, ia mencapai ketinggian yang lebih sederhana – tidak lebih daripada 15 m. Pokok-pokok kecil menonjol sebagai mahkota berbulu. Mereka dibesarkan khusus untuk reka bentuk taman dan taman. Dalam iklim Rusia, mereka kurang tahan daripada jenis barat yang lebih popular.

Batang truja dilipat ditutupi dengan mahkota berserabut, yang mempunyai warna coklat kemerah-merahan. Ia adalah kerana ciri ini bahawa pokok ini sering dipanggil cedar merah. Satu lagi nama tidak rasmi adalah cedar merah barat. Mahkotanya agak tebal, sering dicirikan oleh bentuk piramidal. Daun tumbuhan sangat sempit. Lebar mereka jarang melebihi 1 mm. Apabila mereka tumbuh, mereka bertindih antara satu sama lain, memperoleh gloss dengan kilauan ciri pada permukaan hadapan. Di bahagian belakang daun terdapat jalur berwarna putih.

Pelbagai ini dibezakan oleh buah bujur-bujur. Mereka dibentangkan dalam bentuk kerucut, panjangnya kira-kira 12 cm. Dalam dua buah buah, dua biji biasanya dijumpai. Mereka rata rata, mempunyai dua sayap.

Thuja dilipat: gambar, penanaman dan penjagaan

benih thuja dilipatWalaupun tumbuhan ini tidak begitu aneh dengan keadaan pertumbuhan, apabila ia meninggalkan, ia masih perlu mematuhi peraturan tertentu. Thuja dilipat, menanam dan meninggalkan yang sangat mudah, dapat tumbuh baik di bawah naungan dan di bawah sinar matahari langsung. Adalah dinasihatkan untuk menggunakan tanah yang dikeringkan dengan baik dengan peratusan kelembapan yang tinggi. Dengan tanah kering, pertumbuhan pokok akan menjadi lebih perlahan, ia akan menjadi lebih sukar untuk dibangunkan. Di bawah keadaan sedemikian, mahkota tumbuhan akan mula kelihatan nipis. Jika tidak, spesimen muda agak stabil.

Kadar pengairan ditentukan bergantung kepada keadaan tanah. Jika ia cukup lembap, maka anda boleh melompat menyiram. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa semasa musim panas, pengeringan yang berlebihan tanah tidak dibenarkan. Sesetengah pakar mencadangkan penyiraman sekurang-kurangnya sekali setiap 10 hari. Ini adalah tempoh yang paling optimum untuk pokok dewasa atau belukar. Satu salinan meninggalkan sekurang-kurangnya 10 liter air. Pada waktu petang, mahkota tumbuhan boleh disembur. Melakukan ini sangat tidak disyorkan pada siang hari apabila matahari bersinar dengan kuat. Jika anak benih masih muda, maka prosedur itu sebaiknya dilaksanakan setiap hari.

Pada musim sejuk, tumbuhan ini mampu menahan penurunan suhu ke -30 ° C. Walau bagaimanapun, frosts teruk boleh menjejaskan keadaan thuja, jadi ia masih disyorkan untuk membesar dalam keadaan yang agak dilindungi dari suhu rendah dan tempat angin. Sebagai baja, anda boleh menggunakan pembajaan mineral kompleks, yang direka untuk pokok-pokok konifer.

Varieti Tui yang dicelup cukup untuk diubah warna harus ditanam di tempat yang terang, sebaliknya tumbuhan akan kehilangan keabsahannya dengan cepat. Dalam kawasan yang terlalu gelap, jarum mereka akan cepat menjadi redup.

Apakah jenisnya?

Hari ini, beberapa spesies thuja dilipat. Setiap daripada mereka mempunyai keunikan tersendiri dan dibezakan oleh nilai estetika yang tinggi. Terima kasih kepada bentuk tipikal mereka, mereka sama-sama baik melihat kedua-dua kumpulan dan bersendirian. Jenis berikut dibezakan:

  1. Nama Thuya melipat dari Vippord berasal dari nama Inggeris “Whipcord”, yang sering digunakan dalam kesusasteraan saintifik. Terjemahan perkataan ini terdengar seperti “rentetan”, yang mencirikan pelbagai ini dengan sempurna, yang dibezakan oleh pucuk threadlike.Wipord melipat
  2. Thuya dilipat Holderland mempunyai bentuk yang lembap. Mahkota beliau berkembang pesat. Contohnya lebih daripada 10 tahun sering mencapai ketinggian sehingga 4 m. Crown dalam pelbagai ini mempunyai permukaan yang berkilat. Pada musim sejuk, ia memerlukan naungan gangsa.Thuya Holderland
  3. Thuya dilipat Cancan adalah pokok kecil. Tanaman dewasa mencapai ketinggian 1.2 meter. Ini adalah varieti tahan fros yang cukup, yang tidak menuntut syarat-syarat yang semakin meningkat. Walau bagaimanapun, dalam persekitaran yang paling baik, pertumbuhannya kekal perlahan.thuja dilipat cancan
  4. Thuya dilipat Cornice adalah pokok yang cukup kuat, mahkota yang mempunyai bentuk piramidal. Pucuknya luas, jarum hijau terang, cawangannya pendek, sedikit menjuntai di hujungnya. Kilang itu boleh tumbuh sehingga 5 abad di bawah keadaan yang menggalakkan. Untuk pertumbuhan pesat dan pembentukan normal tumbuhan memerlukan tanah yang subur dan lembab.thuja dilipat Cornice
  5. Thuya melipat Zebrina Extra Gold menonjol untuk pertumbuhan pesatnya. Cawangan-cawangan pelbagai ini dipisahkan dari satu sama lain. Oleh kerana jarum yang besar dan hiasan, pokok itu sering digunakan dalam berkebun plot taman dan taman. Nama ini disebabkan oleh fakta bahawa pada musim panas dan musim gugur noda tumbuhan seperti zebra – ia berwarna kuning dengan bulu hijau-hijau.Thuya melipat Zebrina Extra Gold
  6. Thuya melipatgandakan Selamanya Goldie. Pelbagai ini dicirikan oleh mahkota konik. Jarum tumbuhan itu berwarna kekuning-kuningan. Warna dipelihara walaupun di musim sejuk. Paling sering digunakan untuk pembentukan pelbagai komposisi landskap. Spesimen dewasa mencapai ketinggian sehingga 2.5 meter. Diameter mereka tidak melebihi 1.5 meter. Kadar pertumbuhan agak sederhana.tuya dilipat selamanya Goldie

Hampir semua jenis tuya taman sangat baik untuk dipotong. Mereka boleh diberikan apa-apa bentuk dan digunakan untuk menghiasi kawasan taman. Mereka hebat untuk menghasilkan kontras yang terang dalam komposisi dari pelbagai pokok dan pokok renek.

Berkenalan dengan salah satu jenis lipat tuya – video