Indah rumput yang rapiPeningkatan bilangan penduduk musim panas menyusun rumput mereka. Seseorang mempunyai sekeping hijau di dekat gazebo, seseorang mengaturkan taman permainan untuknya, seseorang menggabungkannya dengan katil bunga. Untuk betul membuat rumput dengan tangan anda sendiri, baca cadangan kami, yang kami bersetuju dengan pakar dalam reka bentuk landskap.

Pelbagai rumput dengan cara penciptaan

Sebelum anda membuat keputusan mengenai cara membuat rumput dengan tangan anda sendiri, Anda perlu memutuskan cara untuk menciptanya yang anda pilih.

Terdapat dua jenis susunan rumput, yang boleh digunakan:

  1. Menyemai.
  2. Roll.

Rumput menyemai akan lebih murah, terutamanya jika anda akan membuat rumput dengan tangan anda sendiri. Tetapi kaedah ini memerlukan banyak usaha, tetapi kerana truk kami tidak ada kerja yang tidak mengerikan.

Meletakkan rumputJenis kedua peranti rumput di dacha dengan tangan mereka sendiri adalah meletakkan permaidani roll yang dibeli. Kaedah ini membolehkan anda membuat rumput dengan cepat dan tepat. Di samping itu, kita tidak perlu menunggu percambahan, menjaga mereka. Kami segera mendapat rumput yang siap, yang akan menggembirakan kami dan anak-anak kami. Benar, halaman ini agak mahal, tetapi kecantikan memerlukan pengorbanan!

Varieti rumput mengikut destinasi

Selepas memilih kaedah pembuatan dan sebelum membuat rumput di negara ini, kami menentukan dengan fungsi rumput masa depan. Kami akan memilih daripada beberapa pilihan:

  1. Lantai bawah.
  2. Atletik.
  3. Taman ini.
  4. Moorish.
  5. Universal.

Lantai bawah Berbeza dengan orang lain dengan penghalusan herba, kehijauan hijau zamrud dan hiasan yang sangat baik. Ia diatur untuk hiasan tapak berhampiran bangunan, digabungkan dengan katil bunga atau slaid alpine. Berjalan di atas rumput itu tidak digalakkan.

Turf sukan, sebaliknya, ia dicirikan oleh peningkatan ketahanan terhadap lelasan dan pemulihan yang cepat. Oleh itu, ia digunakan di taman permainan kanak-kanak untuk kotej, berhampiran gazebos dan tempat-tempat lain di mana rumput mempunyai beban berat.

Taman atau taman rumput juga agak stabil, tetapi pada tahap yang lebih rendah daripada rumput sukan. Campuran rumput untuk rumput seperti itu kurang daripada sukan, jadi mereka adalah yang paling biasa di kalangan penduduk musim panas. Pada rumput ini, anda juga boleh pergi dan bermain kanak-kanak, tanpa menyebabkan kerosakan besar pada rumput.

Moor atau rumput padang rumput berbeza dengan orang lain kerana ia mengandungi tumbuhan bunga. Menyemai campuran rumput komposisi ini, anda akan mendapat negara padang rumput yang sebenar. Inilah halaman rumput Mauritan seperti pada dacha, yang dibuat oleh tangan sendiri.Rumput Moor menarik perhatian oleh banyak bunga

Rumput sejagat mempunyai pelbagai aplikasi. Ia menggabungkan ciri-ciri pelbagai rumput: hiasan, dan tahan terhadap lelasan, dan toleransi teduh. Penggunaan pilihan ini disyorkan di kawasan yang mempunyai fungsi dan tahap pencahayaan yang berlainan.

Peranti rumput benih

Sekarang mari kita bincangkan susunan rumput dengan tangan kita sendiri dan ilustrasikan proses secara berperingkat-peringkat dalam foto. Pertama sekali, anda perlu menyediakan laman web yang dipilih untuk halaman kami.

Untuk memulakan, bersihkan pad serpihan dan keluarkan dari rumput-rumput yang besar itu. Rumpai kecil boleh dipilih secara manual semasa menggali, dan anda boleh meracun alam dengan bantuan kimia.

Memohon baja kimia, herbisida atau bahan kimia lain, anda bukan sahaja menghancurkan alam semulajadi, tetapi juga meracuni diri sendiri dan anak-anak anda!

Tetapi jika anda menggunakan kaedah penanaman semulajadi, maka ia patut dilakukan sebaliknya dan laman web anda akan terima kasih dan rumput yang indah, dan ekologi biasa. Untuk memusnahkan rumpai tidak perlu menggali tanah. Selepas membersihkan kawasan yang anda perlukan untuk menutupnya dengan lapisan bahan roll: linoleum lama, bumbung terasa, batu tulis. Juga sesuai adalah pelbagai karton pembungkusan, trek permaidani lama dan sebagainya. Letakkan semua kekayaan ini pada akhir musim panas, dan pada musim bunga, lepas dan teruskan menanam rumput dengan tangan anda sendiri.

Penyediaan tanah untuk rumputKini anda perlu melonggarkan dan mengukur tanah, walaupun di bawah tempat perlindungan untuk kerja anda sudah dibuat cacing dan penghuni tanah yang lain. Di bawah mulsa, mereka secara aktif bekerja dan melonggarkan tanah. Tetapi semua yang sama, lapisan atas perlu dirawat dengan pemotong rata dan dipotong dengan rake.

Selepas itu, anda perlu seberapa tepat yang mungkin untuk menyemai rumput, untuk ini, sama rata menyebarkan benih yang diperoleh campuran herba di tapak. Mula-mula membuat laluan membujur, maka laluan melintang. Cuba untuk menyemai benih sama rata. Walau bagaimanapun, anda boleh memohon pembuka istimewa untuk rumput.

Menanam campuran rumputKini benih perlu dibenamkan di dalam tanah. Untuk ini, pemotong rake atau pemotong rata digunakan. Selepas menyegel ia adalah wajar untuk menggulung benih. Ini akan meningkatkan percambahan mereka kerana hubungan yang lebih padat dengan tanah. Menanggalkan biji dengan roller khas, jika tidak tersedia, anda boleh menggunakan sekeping paip, seperti ketika membuat rumput di negara ini dengan tangan mereka sendiri pada foto seterusnya.

Melancarkan rumput selepas pembenihanKawasan crocheted harus disiram dengan baik oleh kaedah penyiraman, supaya tidak sengaja membasuh benih dari tanah.

Pelancaran halaman rol

Jika anda memutuskan untuk mengatur rumput musim panas untuk dacha, pertama anda perlu membiasakan diri dengan saiz gulungan yang dijual dan hitung kuantiti yang anda perlukan. Kuantiti bahan yang dibutuhkan perlu ditingkatkan sebanyak 10 peratus, stok ini diperlukan untuk pemotongan yang lebih tepat atau untuk pampasan perkahwinan semasa meletakkan.

Sebelum memilih padang rol untuk meletakkannya di pondok dengan tangan anda sendiri, lihat gambar di bawah.Memilih padang rol berkualiti

Anda melihat bahawa rumput rumput mesti rata, kedua-dua lebar dan tebal. Ia juga penting untuk menilai kualiti rumput itu sendiri.

Sebelum anda membuat permaidani rumput, anda perlu menyediakan pangkalannya. Berbeza dengan rumput benih, roll memerlukan alat saliran. Untuk melakukan ini, tanah dibuang ke kedalaman yang diperlukan, dan parit yang disediakan diletakkan lapisan dengan lapisan dengan batu dan pasir dihancurkan. Lapisan bantal hendaklah tebal 10 sentimeter dan dipadatkan dengan teliti. Daripada pasir, anda boleh menggunakan geotextiles.

Setelah menyiapkan kusyen pasir kerikil, kita mengembalikan tanah dengan jumlah yang diperlukan. Kami menyebarkan tanah di tapak, menggunakan kord terbentang. Selepas meletakkan tanah, berhati-hati merempuh pad. Mulakan susun atur gulungan di sebelah mana ia disusun.

Lay halaman pada hari penghantaran mereka, supaya akar rumput tidak kering!

Peletakan gulungan rumput mengikut prinsip kerja kerasTerutama dengan berhati-hati kami mendekati peletakan roll pertama, kerana kualiti keseluruhan tapak bergantung kepada cara kami meletakkannya. Selepas roll pertama, kami meletakkan selebihnya sepanjang panjang dan lebar. Peletakan gulungan dijalankan dengan pelarian. Seperti pemasangan kerja bata, sendi pada jalur bersebelahan hendaklah dipisahkan.

Anda tidak boleh menyusun gulung bertindih, tetapi jarak antara jalur lebih daripada 1 sentimeter lebih baik tidak dilakukan. Sekiranya tidak berfungsi sebaliknya, lebih baik memotong pinggir roll. Setiap jalur dilancarkan. Selepas menyusun semua jalur, rumput disiram. Penyiraman dilakukan sehingga gulung diadaptasi. Biasanya ia mengambil masa kira-kira dua minggu.

Gambar rumput di negara ini, dibuat oleh tangan sendiri

Bentuk asal rumput

Bentuk asal rumput

Lawn di negara ini, dibuat oleh tangan sendiri

Lawn di negara ini, dibuat oleh tangan sendiri

Rumput digulung di kampung

Rumput digulung di kampung

Sebuah batu luncur yang dikelilingi oleh rumput

Sebuah batu luncur yang dikelilingi oleh rumput

Rumput sukan di negara ini

Rumput sukan di negara ini

Penyelesaian rumput asal

Penyelesaian rumput asal

Panduan memasang pasir dengan tangan anda sendiri – video