pagar untuk katil botol plastikMemutuskan untuk menghiasi wilayah homestead, memberi perhatian kepada katil botol plastik di negara tetangga dacha. Ini adalah pilihan reka bentuk landskap yang paling murah.

Jika terdapat banyak botol plastik di negara ini, semua orang mula berfikir tentang kitar semula mereka. Memandangkan bahan dari mana ia dibuat, tidak terdedah kepada penguraian, mudah membuangnya. Agar tidak membuang sampah ke tapak dan tidak menimbulkan kemudaratan kepada alam sekitar, mungkin untuk membina katil bunga dari botol plastik di negara ini, dengan itu bukan sahaja mengurangkan jumlah bekas yang terkumpul, tetapi juga menggabungkan wilayah yang bersebelahan dengan rumah.

Baca juga artikel: artikel buatan tangan cantik yang diperbuat daripada botol plastik.

Bagaimana untuk membuat sebotol katil bunga?

Memutuskan untuk membuat taman bunga dengan sendiri, adalah berhati-hati menjaga ketersediaan botol yang mencukupi. Tidak kira apa yang ada di dalamnya sebelum ini. Taman bunga dari botol air soda atau bir dan minyak sayuran sama-sama indah.

Kapasiti kontena juga tidak mempunyai maksud khusus. Apabila mencipta taman bunga, anda boleh menggunakan sepenuhnya semua botol:

 • kecil (sehingga 1.5 liter) boleh digunakan untuk ruang zon dan membuat elemen individu;
 • Besar (5 – 6 liter) boleh digunakan sebagai katil bunga kecil yang berasingan dalam bentuk binatang.

Anda juga memerlukan alat khas. Ia berhati-hati menjaga ketersediaan:

 • Gunting tajam dan pisau. Dengan bantuan mereka, anda boleh memotong unsur-unsur bentuk dan saiz yang dikehendaki;
 • Stapler untuk menyambung unsur-unsur yang berbeza di kalangan mereka;
 • Kord kualiti, sering digunakan untuk menyambungkan botol antara satu sama lain;
 • Sheela;
 • Sekeping kertas;
 • Pensil;
 • Sticks;
 • Raja-Raja.

Sebelum anda mula menghasilkan taman bunga secara langsung, anda perlu terlebih dahulu membuat lakaran. Jika anda tidak dapat memikirkan sesuatu yang menarik, anda harus melihat foto-foto katil bunga dari botol plastik. Mungkin, sesuatu seperti itu dan akan bertindak sebagai idea untuk mencipta karya anda sendiri.

Setelah memutuskan apa yang akan anda lakukan, anda perlu mengambil sekeping kertas dan membuat lakaran pertama. Kerja harus berskala. Ini bukan sahaja akan mempermudahkan pelaksanaan idea yang difahami dalam realiti, tetapi juga membolehkan kami mengira sama ada bahan yang ada memadai. Anda mungkin perlu menunggu atau hantar ke kedai untuk membeli-belah.

Idea untuk penjelmaan seterusnya

Selalunya katil bunga botol plastik, dibuat dengan tangan, mempunyai bentuk bulatan, persegi atau segiempat. Tetapi jika anda mahu anda boleh menunjukkan kreativiti dengan meletakkan botol plastik katil bunga dalam bentuk rama-rama atau beberapa haiwan lucu.

Related  Permohonan ubat barberry biasa

sebuah katil botol plastik

Urutan kerja dalam kes ini adalah seperti berikut:

 • Sebuah tapak disediakan;
 • Garis bercetak yang akan datang dari botol digariskan;
 • Pada garis tanda untuk kedalaman optimum, botol plastik dicurahkan;
 • Di dalam katil bunga dituangkan tanah untuk mendapatkan ketinggian optimum katil bunga;
 • Bunga-bunga itu ditanam.

Pengezonan wilayah

Jika kawasan plot negara tidak membenarkan anda meletakkan taman bunga itu, anda boleh pergi ke pesawat menegak. Untuk tujuan ini, katil mini-bunga dari botol plastik dipasang pada pagar dan dinding kotej. Seperti bunga bunga tidak mengambil banyak ruang, tetapi akan memerlukan perhatian yang lebih, kerana penyiraman perlu dilakukan lebih kerap kerana pengeringan cepat tanah.

Katil bunga menegak botol plastik

Sekiranya pilihan ini kelihatan cukup sederhana dan berintensifkan tenaga kerja, adalah wajar mempertimbangkan kemungkinan membuat bunga angsa yang terbuat dari botol plastik. Sebagai asas dalam kes ini, bekas lima atau enam liter digunakan, yang dilindungi dari bahagian dalam dengan cat putih. Leher angsa boleh dibuat dari sekeping kawat tebal, membongkoknya ke dalam bentuk ciri, dan menampal dengan kepingan plastik botol, meniru bulu. Tanah boleh dicurahkan terus ke dalam “badan” angsa, i.e. botol lima liter, atau dalam pasu khas, yang kemudiannya boleh dipasang di sana.

Flowerbed Swan diperbuat daripada plastik

Bagi mereka yang mencari angsa terlalu rumit, babi mungkin suka. Untuk menghasilkannya, satu botol besar sudah cukup. Memotong lubang untuk tanah, dari imej yang boleh membuat telinga dan ekor. Dari dalam, botol mesti ditutup dengan cat merah jambu. Tudung botol adalah tumit piglet. Anda hanya perlu melukis garis ciri dan meletakkan dua mata. Juga jangan lupa tentang mata. Mereka boleh dicat hitam. Sekiranya dikehendaki, anda boleh memberikan kaki kecil dari botol kecil. Segala-galanya, bunga itu siap: anda boleh menanam bunga.

Related  Bagaimana untuk membuat katil bata bunga dengan tangan anda sendiri?

katil bunga babi dari botol plastik Foto

Kelebihan katil bunga dari botol

Di samping mengurangkan kesan negatif terhadap alam sekitar, kita juga boleh ambil perhatian:

 • Hayat perkhidmatan yang panjang seperti katil bunga kerana ketahanan bahan yang digunakan dalam pembuatannya. Ini benar terutamanya ketika berkembang dari perennials. Lawan pedang dari botol plastik tidak akan membenarkan akar tumbuh-tumbuhan berkembang di luar katil bunga;
 • Keupayaan untuk mengelakkan pengeringan yang berlebihan di bumi;
 • Kemungkinan menggantikan unsur-unsur katil bunga individu jika berlaku kerosakan pada salah satu daripadanya.

Video: katil babi dari botol plastik