Beritahu saya, dalam apa penjagaan walnut memerlukan? Tiga tahun yang lalu ditanam benih walnut besar, survival berjaya. Saya tidak mahu merosakkan pokok dengan pendekatan yang salah, kerana saya tidak mempunyai pengalaman berkebun.

walnut

Sesetengah tukang kebun, yang telah menanam kacang di tapak, segera melupakannya, percaya bahawa walnut akan tumbuh tanpa penyertaan mereka, dan selepas satu dekad mengejutkan mengapa tidak ada penuaian. Sudah tentu, walnut adalah salah satu kebiasaan panjang taman yang paling bersahaja, tetapi dia juga memerlukan perhatian tertentu. Jika tidak, dari masa ke masa, bukan pokok tinggi yang besar dengan tengkorak, gumpalan runtuh dengan buah-buahan kecil akan bertambah.

Penjagaan Walnut adalah mudah dan termasuk:

  • penyiraman biasa;
  • berpakaian atas berkala;
  • pemangkasan;
  • rawatan daripada perosak dan penyakit.

Mod penyiram

pengairan

Kekerapan pengairan terus bergantung kepada kekerapan hujan dan umur pokok. Bibit muda kacang, dari musim bunga hingga musim luruh, memerlukan penyiraman yang sangat banyak 2 kali sebulan. Walau bagaimanapun, jika musim panas telah menjadi hujan, pelembab tambahan tidak perlu, supaya akar tidak reput. Sekiranya tiada hujan musim gugur, hazel muda memerlukan pengairan air yang menyerap untuk musim sejuk yang baik.

Kacang besar, yang ketinggiannya melebihi 4 meter, tidak memerlukan penyiraman (kecuali kemarau yang panjang), kerana akar berkuasa mereka mampu mengambil kelembapan dari kedalaman bumi.

Bagi melonggarkan tunggul selepas pengairan, ia sering tidak perlu dilakukan supaya tidak merosakkan akar. Ia cukup dua melonggarkan untuk perekopki musim dan musim luruh. Nut umumnya tidak menyukai gangguan berlebihan, dan untuk melindungi tanah daripada pembentukan kerak kering, lebih baik menggunakan mulsa.

Ciri-ciri baja nutrien

kacang dengan buah-buahan

Pemakanan nut bermula dengan tahun keempat hidup. Ini terpakai kepada anak-anak benih itu, apabila ditanam di dalam lubang pendaratan dibuat untuk pembangunan bahan kayu. Nut mereka biasanya cukup untuk tiga tahun pertama.

Related  Berapa meter persegi dalam satu hektar?

Bermula dari tahun keempat selepas penanaman, pada musim bunga adalah perlu untuk memperkenalkan baja nitrogen (ammonium nitrat), dan pada musim gugur – persiapan mineral yang mengandungi kalium dan fosforus (kalium garam, superfosfat).

Memotong kacang

pemangkasan

Dalam tempoh lima tahun pertama kehidupan walnut, mahkota pokok terbentuk:

  • pada kacang berusia setahun untuk memilih dan meninggalkan pelarian terkuat yang menjadi utama, dan di cawangan yang tinggal untuk menusuk puncak;
  • Kemudian pucuk sisi hendaklah dipotong, sehingga 6 hingga 10 cawangan rangka terbentuk di atas pokok (mereka dipetik).

Apabila kontur mahkota terbentuk, kacang itu sendiri akan mengatasi sendiri. Hanya tinggal untuk menjalankan pemangkasan kebersihan, memotong tunas yang rosak dan berpenyakit, serta cawangan-cawangan yang masuk ke dalam mahkota.

Membentuk pemangkasan adalah lebih baik untuk dibelanjakan pada musim bunga, dan kebersihan – pada musim luruh.

Rawatan pencegahan

Nut, seperti pokok taman lain, perosak dan penyakit suka, jadi lebih baik untuk mengambil langkah-langkah dan melindunginya daripada kekalahan berbanding dengan aktif merawat.

Untuk pencegahan, kacang perlu ditaburi dua kali setahun dengan penyelesaian tembaga sulfat: pada musim bunga awal, apabila tunas belum lagi berkembang, dan pada musim luruh lewat, selepas daun telah jatuh.

Video tentang ciri-ciri pembentukan kacang muda