Yucca filamentous i naturenErfarenheten av att odla yucca i Ryssland har mer än hundra år. Men om i slutet av artonhundratalet växter pryder parker palats, idag plantering och skötsel av yucca, bilden, hölls även i bakgårdar och stadsparker.

Växten, som naturligt fanns i den subtropiska och tropiska zonen på den amerikanska kontinenten, med all exotism av utseendet, var inte så nyckfull. Den yucca, som var vanlig för den torra med skarpa temperaturfall, kunde acklimatisera även i mittbältet. Det är sant att plantor behöver en bra skydd för vintern vid överföring av endast obetydliga frost på det öppna marken. Och i de södra delarna av landet odlas ofta utan några begränsningar. Två typer är lämpade för plantering och omhändertagande av en yucca på det öppna marken. Denna yucca filamentösa, så kallad på grund av de långa fibrerna som hänger från det hårda lövets rand och yuccaen är strålande. Den första typen förekommer i ryska plantager, eftersom den utmärks av större vinterhårdhet.

Den yucca trädgårdenEn stor vintergrön växt är lätt att känna igen med skarpa, lanserade blad som bildar en tät rosette. Med en bredd av 3-6 cm längd av en lamell kan nå 50-70 cm. Som de nedre raderna av blad vissna och zasyhaya sag, som bildar ett slags kjol runt stammen. Om trädgården yucca är i goda förhållanden, fryser inte och lider inte av övermåkning, det blommar årligen. Kraftfull upp till 1,5-2 meter peduncles kan inte förbises. Och när de avslöjade 80 till 150 vita, rosa eller gulaktiga klockor diameter på 6 cm, är yucca formen slående någon trädgårdsmästare.

Hur planterar du yucca?

Föredrar en solig och rymlig plats

Yucca är opretentiös och hård. Hon är inte rädd för torka, värme och vind, växtens främsta fiende är övermoderande och tunga markar där det finns risk för stagnation av fukt.

För att förenkla vården av trädgården yucca, på bilden, planteras planteringen på en välventilerad, solig plats. Välja en plats för en exotisk skönhet, du borde undvika låglands och hörn av trädgården med en tjock skugga. En lång vistelse i penumbra lämnar ett märke på kulturens yttre utseende. Bladen förlorar sin tidigare täthet, stommen sträcker sig. Som ett resultat ser växten ganska slarvigt ut, även när man får fullskalig vård.

Yucca-markens sammansättning har inga speciella krav. Det viktigaste är att rötterna får tillräckligt med luft, och vattnet stannar inte i marken. Därför läggs sand till substratet för att fylla gropen innan du planterar yuccaen, i områden med tät chernozem eller lera. I botten behövs ett dräneringslager, och humus läggs till substratet, särskilt på fattiga markar.

Trots kulturens opretentiösitet är det omöjligt att göra utan omsorg efter landning av yucca på det öppna marken.

Hur bryr du om en blomma av en trädgård yucca?

Efter plantering behöver växter mycket måttlig vattning, sanitet, som består i att döda lövverk och blöta blomstänger avlägsnas, sällsynt gödning och beskärning.

Vattning utförs under roten, försöker att inte hälla kärnan i utloppet, eftersom det långvariga vattnet här är den främsta orsaken till kronans förfall och behovet av kardinal trimning av yucca.

Egenskapen hos strukturen hos yucca löv är trådformigVanligtvis påverkas trädgårdsuccan sällan av skadedjur eller sjukdomar och med gott skydd en bra vinter även i Moskva. Att plantera rötter att andas aktivt, samtidigt som den är under tät rosett av fukt inte orsakar röta i de nedre blad och rötter, utrymmet under yucca trädgård regelbundet lossas samtidigt ta bort ogräs vegetation och löv platta.

Om platsen för kultur ursprungligen väljs felaktigt, kan växten upp till tre års ålder överföras till en annan lämpligare plats.

Hur transplanteras yucca? Även om växten hör till gröna grödor, dör de biologiska processerna för vintern, och den nya växtperioden börjar bara på våren. Den här gången och användningen för att transplantera en trädgård yucca, omhändertagande av vilken i en sådan situation är komplicerad ibland av en smärtsam beroende av en ny bostad. Att bära busken är viktigt att försöka bevara hela rotsystemet i växten, vilket inte tillåter det att torka ut. För att göra detta används vid transplantationen alla medel för måttlig fuktning av de utgrävda växternas rötter.

Baby yucca trädgårdTransplanterade exemplar matas inte i ungefär en månad, och de återstående yuccorna i trädgården behöver befrukas på våren, och sedan på sommaren, före blommande och efter blomningens blöjning.

Under 3-4 år kommer plantan att njuta av sin blomningPå 3-4 år blommar yucca för första gången, och den racemösa blomställningen behåller sin dekorativa i ungefär en månad. Att stödja växtens krafter hjälper till att komplexa komplexa föreningar med överdosering av kväve. Gödseln stoppas en månad före höstens höst. Detta gör det möjligt för yucca att förbereda sig för vintern och lyckas överleva frosten.

Skydd för trädgård yucca för vintern

På hösten eller våren faller plötsliga snöstillverkningar utan förlust, det viktigaste är att det smälter inom några dagar. Men de stabila kalla och snöfria vintrarna för trädgård Yucca är dödligt farliga.

Först och främst påverkar frostpunkten tillväxtpunkten i rosets kärna, och sedan det vegetativa rotsystemet. Att säkra kulturen hjälper till att gömma sig, vilket representerar en rymlig låda i höjd med en vuxenväxt.

Innan du täcker lövverket, är yucca plockat upp och tätt insvept i en hållbar garn. Sedan ovanifrån är växten täckt med en låda och ströts rikligt med lapnika eller fallna löv. Hela strukturen är insvept med ett täckmaterial och fixerat med en tejp. Kontrollerar stabiliteten hos strukturen. I denna form kommer anläggningen utan problem att spendera vintern, speciellt det blir bekvämt under ett skikt av snö.

I varma områden är yucca inte skyddad för vinternTa av rammen och ta bort löven med ankomsten av stabila positiva temperaturer. Om sänkt med “fängslarnas frigivning” finns det risk för mögel och prela utseende på grund av aktivering av andning och växtens början i det inneslutna rummet.

Hur förökas yucca?

Separering av barn för reproduktionTrots att med behörig vård efter plantering, kommer trädgården yucca, som i bilden, att blomma, det är inte möjligt att vänta på dess frö i mittbandet. Hur förökas yucca odlas i en trädgård? För att få unga självständiga växter finns det flera sätt. Den vanligaste användningen är dotteruttagen som bildas vid basen av en vuxen busk. Det är bättre att ta lager med det redan utvecklade egna rotsystemet. Detta accelererar acclimatisering och gör det möjligt för växter att snabbt utvecklas på en ny plats.

Dotterutloppen är lätt separerade under transplantationen av trädgården yucca, vården av dem skiljer sig inte från vad andra växter får. I det här fallet, glöm inte att skivorna är mest mottagliga för alla typer av infektioner och skadedjur. Därför torkas de något och sprinklas med krossat kol eller kanelpulver.

Under våren transplantation av friska starka rötter kan skäras flera sticklingar i längd från 5 till 10 cm. De behandlades med träkol, och planterades i teplichku något prisypaya fuktig sand och torv blandning. Spiralbildningen i detta fall sker på bekostnad av sovande knoppar.

En annan metod som gör det möjligt att inte bara föryngra en växt som har vuxit och förlorat sin kompaktitet, men också att föröka sig av en exotisk gäst, beskärning. Hur man gör en yucca mer fluffig och får kvalitet planteringsmaterial?

Hur man skär yucca

Det är bäst att beskära en växt beskuren på våren, när den bara släpps från vinterhemmet. Eftersom yucca bara har en tillväxtpunkt och sedan skär av stammen, stannar trädgårdsmästaren sin vertikala utveckling helt. Och ändå kommer blommans liv inte att upphöra, de knoppar som sover på stammen kommer att vakna och ge flera nya rosetter.

Beskärning är ett utmärkt sätt att föryngra en blomma, få robusta plantor av trädgård yucca, och också för att rädda prov som påverkas av rutt eller frost.

Beskära yucca för reproduktionInnan du skär yucca, några dagar före operationen, vattnas växten. Klippet är gjord med en mycket skarp ren kniv så att:

  • i sin plats fanns inga stenglar av stammen, skada eller exfoliering av cortexen;
  • han föll 8 – 10 cm under tillväxten av lövverk.

När klyvplatserna torkar ut lite, behandlas de, både på stumpen och på toppen, med en fungicid och pulver från träkol.

IEfter trimning av yucca kan hampa täckas med trädgårdsodling, vilket ger långsiktigt skydd i trädgården.

På den gamla växten, täckt från den brännande solen, efter 2-3 veckor kommer nya skott att visas. Om yucca är stark lämnas 3 till 5 njurar på stumpen. Små kopior kan inte stödja tillväxten av mer än två unga toppar.

Den gamla toppen kastas inte bort, men används för att plantera en trädgård yucca, vars omsorg skiljer sig lite från situationen när dotteruttagen överförs till marken. Men före detta måste plantan vara rotad. Det är bäst att göra detta i ett växthus, se till att kondens inte bildas och att det sandiga substratet har en måttlig fuktighet.

Yucca filament – video