Garden flower nasturtiumNasturtium uppträdde i fruktträdgårdar och trädgårdar nästan samtidigt med potatis, solrosor och majs. Liksom dessa kulturer kommer den från den sydamerikanska djungeln.

Egenskaper hos de många släktet Tropaeolum

I naturen finns det ungefär nio dussin nasturtiumarter. Och med all mångfald, vare multi stelyaschiesya eller lockigt vinstockar, buskar eller växter blygsam höjd av högst 30 cm, krasse alla har gemensamma funktioner som gör och få deras generiska namn Tropaeolum.

När man beskrev växter sågs det att täta löv på långa petioler är mycket som sköldar, och formen av corollas liknar nyckfulla hjälmar. Sedan blommorna var främmande så verkade deras jämförelse med “trophae”, en liten trofé. Du kan höra att nasturtium kallas en kapuchin, den smärtsamt ljusa, dekorerad med shportyblommor av blommor är som djupa monastiska huvar.

Juicy stjälkar av nasturtiumHos alla arter, oavsett om det är curling nasturtium eller erektil:

  • mycket saftiga, köttiga stammar;
  • enskilda blommor på utströmmande blad av långa peduncles;
  • växelvis sköldkörtel eller rund kötiga blad;
  • långa elastiska petioles, liksom blad, ofta täckta med en vaxbeläggning;
  • Prefabricerad frukt, uppdelning efter modning i tre rundade, skrynkliga frön.

I länder i Syd- och Centralamerika, där klimatet tillåter, är nasturtium en flerårig växt. I mittenbältet kan detta inte uppnås, men det är inte svårt att få en växt som blockerar effektivt hela sommaren på platsen med hjälp av frön. Förfaller över säsongen och förblir lönsamt för upp till fem år, frukterna av krasse två veckor ger starka skott som erhålls inte bara prydnadsväxter, krasse, krasse men ger ätliga blad, frukter, blommor och även knölar.

Därför är det viktigt att överväga syfte och egenskaper hos odlade arter och variationer vid plantering och omhändertagande av nasturtium.

Curly nasturtium foreign (T. peregrinum)

Curly nasturtium främmandeNasturtium främmande, i jämförelse med andra sorter, har förmodligen det mest originella och minnesvärda utseendet.

I utländska nasturtier, små, sju delade blad av en ljusgrön nyans och gul, med kronblad skär ut längs kanten, blommor. Blommande curling nasturtium i det öppna marken börjar i mitten av sommaren och slutar bara med frostens ankomst. Under gynnsamma förhållanden för sommaren lyckas lianen ge klättringsstammar upp till 3,5 meter i höjd.

En sådan volym grön massa kan inte utan tillförlitligt stöd, tillräckligt med sol och riklig vattning. Det bästa stället att plantera är en vägg, en terrass, ett trädgårdshegn eller en stark trellis som skyddar nasturtiumet från vinden. För att approximera blomningen och förbättra kvaliteten på fröna planteras främmande nasturtium bäst i plantor.

Nasturtium liten (T. minus)

Nasturtium litenStjälkarna i form av miniatyr nasturtium tunn, höggradigt förgrenade och nå längden 25-35 cm. Plet En mängd olika medelstora blad rundade vid Beaux långa bladskaft. De gula och petalfärgade blommorna i det lilla nasturtiumet, bara 3 cm i diameter, passar också in i kronbladet. Sporerna i denna art är korta och svagt krökta.

Detta är en av de mest opretentiösa nasturtierna, plantering och omsorg som inte kommer att vara svårt även för en trädgårdsmästare med liten erfarenhet. Växten är framgångsrikt odlad både i behållare och i marken. Blomningen börjar i juni, och fröna är välmogna i mittbältet.

Perennial nasturtium sclerotic (T. peltophorum)

Perennial nasturtium scleroticI Ecuador och Colombia, där växten upptäcktes ursprungligen, är denna typ av nasturtium känd som den anspråkslösa perenn. Även under förhållandena för den europeiska milda vintern, till exempel i Storbritannien, fryser de fyra meter tjocklekarna av nebulaen i skörbjuren, men bara avbryta blommande.

I Ryssland tål inte den här köttiga rhizomen av den här fotofila kulturen fryst jord, därför är det som andra nasturtium planteras det på våren av frön eller plantor. För att plantera ett sköldbärande nasturtium väljs de skyddade områdena från utkast:

  • med lös fruktbar jord, som har en svag alkalisk reaktion;
  • Upplyst i överkanten och skuggade på rotnivå.

Fyra meter växt med krypande stammar kan användas som en ground eller odlas på stolpar, skapar tack vare mörkgröna blad och stora, 6 cm blommor av fantastiska live prydnader för trädgården.

Nasturtium är stor (T. majus)

Nasturtium storEtt stort nasturtium finns i buskformen upp till 60 cm i höjd, och även i form av en ampelisk växt med en längd på upp till 2,5 meter. Juicy stjälkar har en stark förgrening och är bräckliga nog. Avrundad, sköldkörtel, blad i diameter uppnår 8 cm och på undersidan är täckta med en märkbar blåaktig blomma.

Nasturtium stor vitIdag är enkla och nasturtiumar av denna art kända för trädgårdsmästare med spektakulära aromatiska färger av gult, grädde, orange och rött. Det finns sorter med blommiga blommor i röd orange eller gult intervall. En karakteristisk egenskap hos arten är tidig och lång blomning, liksom riklig såning i slutet av säsongen. Denna växt är skadad av riklig mat. Nasturtiumfett, vilket skapar tätt grönska, men reducerar blommande.

Enkel och terry nasturtium odlad (T. cultorum)

Terry nasturtium odladPå grundval av nasturtium stor och sköldkörtel härleds många originalhybrider, förenade med det gemensamma namnet Tropaeolum cultorum, idag. Växter i höjd från 40 cm till 3 m i Ryssland odlas som enåriga. Sköldkörtelblad av denna art kan inte bara ha den vanliga gröna färgen utan också en tät lila nyans. Blommor i den typiska nasturtiumskalan kommer från bladets bihålor, har en diameter på upp till 5 cm, de är enkla och dubbla.

Massblomning och små former av inte mer än 30 cm, och stora curling nasturtiums löper från juni till slutet av hösten. Under denna tid är fröerna välmogna och kan användas för sådd nästa vår.

Plantering och vård av nasturtium tuberosum (T. tuberosum)

Den tuberösa nasturtiumbuskenEn örtartad klättringsanläggning med skott av tre eller fyra meter lång är täckt med femfingrade små löv. Funnelformade blommor med orange-röda eller rosa sepals öppnar i juli, och deras antal minskar inte till oktober.

Tuberous nasturtium eller Mashua i tusentals år är en del av kosten för lokalbefolkningen i Colombia, Ecuador och Peru. Men i Europa har det länge varit känt endast som en prydnadsväxter med kraftiga stammar som kan klättra till stora höjder, fixeras på väggarna med bladblad och sidoskott.

Knölar av knölnötterDen här typen av nasturtium, som hemma, på Andes höglandet, föredrar svalhet och ett överflöd av fukt. Längd i jord glansigt-flådda knölar med ett vax når 20 cm. Vidare, i tillägg till vit, vissa sorter av nasturtiums ge rosa, gul och lavendel skörd till 1,5 kg per buske.

Alla delar av växten är ätbara. Tubers koka, frysa, baka eller äta rå. Och bladen och blommorna går till sallader och marinader. Plantering och vård av nasturtium av denna art skiljer sig lite från odling av potatis. Plantering är möjlig, men det bästa resultatet är vårplantning av fröknölar.

Nasturtium fembladiga (T. pentaphyllum)

Nasturtium triaxialDet ständiga örtformiga lindningsnasturtiumet bildar lianor ca 6 meter lång, sitter med känsliga gröna blad, som palerate som klöver. Skott klättrar lätt upp i bergssluttningarna, steniga staket och till och med väggarna i byggnaderna.

För den fantastiska formen, som i bilden, färgerna på nasturtium i engelsktalande länder, så kallades växten “damkläder” eller “damens ben”. Faktum är att rosa-röda ensamma blommor, storleken på lite mer än en centimeter, förvånar med nåd. När blomningen är klar uppträder ljusblåa avrundade frön på platsen för de små kronorna.

Nasturtium multifoliate (T. polyphyllum)

Nasturtium multifoliateStrödda palmate lämnar liten silver grön nyans klättrare till 3 meter i längd i stånd att bilda en stor underjordisk knölar, som i en gynnsam terräng framgångsrikt vinter i marken.

Nya skott och ljusgula blommor nasturtium ger hela säsongen, och med början av kallt väder dör hela den övre delen av landet. Efter en mild vinter ger knölarna som ligger kvar under jorden liv till en ny växt. I Ryssland är det lättare att multiplicera och odla denna art med frön.

Nasturtium är vackert (T. speciosum)

Nasturtium är vackerFlerårig nasturtium med stammar-lianas tre meter lång. Bladen är ljusgröna med fem lober och väl märkta längsgående vener. När openwork blommor, med en rik röd färg, blekna, visas i deras blotta blå frukter som innehåller små frön.

Nasturtium föredrar sur, fräck jord, där den bildar saftiga köttiga knölar. När jorden torkar, förlorar växten sin dekorativa effekt, så marken är mulch och ger skuggning till rötterna och underdelen av stjälkarna.

Nasturtium tri-färg (T. tricolorum)

Nasturtium tri-färgEn perennial sydamerikansk liana med skott på minst 2 meter lång sträcker sig med små fem- eller sjufingersblad. Blomningen varar ungefär tre månader och åtföljs av ett massivt utseende apelsin-scarlet med en svart gräns och en ljusgul blomkärna på långa tunna klaretblommor. Denna typ av slingrande nasturtium är tyvärr extremt dåligt tolererad av frost, därför är det i mitten bältet odlat endast i sluten mark eller med hjälp av plantor.

Nasturtium Azure (T. azureum)

Azure NasturtiumDenna perenn krasse ursprungligen från Chile är inte bara ovanligt för den typ av vackra blå färgnyanser, men också deras underbart elegant form. Utseendet på små blommor med fem rundade kronblad, kort sporre och vitt och gult, börjar mitt i maj och varar i en månad. Planthöjd, är hem som representerar buske från 60 till 100 cm. Detta härrör täckt med 2-cm palmate lämnar en blekgrön färg.

Nasturtium kort skuggad (T. brachyceras)

Nasturtium kortklackadLjusa gula blommor med korta breda skarvar av rosa färg uppträder på tunna skott och tjocka peppar krullningsstammarna av denna typ av nasturtium. Bladen är små, femfingrade, mycket ömma.

För att påskynda grodden och få blomning närmare, tillgripa en plantplante metod för plantering nasturtium, som bör tas hand om hemma i upp till 2 månader. Fröer på ett djup av centimeter såddas i fin sand, blandas med kompost och hålls vid en temperatur av 15 till 20 grader. Fröplantor förekommer först efter 4-6 veckor eller senare. Utsökta plantor distribueras på enskilda torvkrukor, och när växterna stärks planteras de på en solig plats med väldränkt jord.

Video om nasturtium