unikt levande staketEtt levande staket är en populär lösning i landskapsdesign. Skapa en grön häck av träd eller buskar i stället för det vanliga tegelstaket under makten till en till och med en trädgårdsmästare. Växter som väljs ut för detta ändamål tolereras vanligtvis väl av frost, värme och torka och kräver minimalt underhåll. Det är emellertid värt att fråga på förhand, under vilka förhållanden de utvalda träden känns bekväma, så att stängselet från häcken växer högt och frodigt.

För att bilda den korrekta kronan av en ovanlig form kommer det att ta mycket tid och skicklighet hos trädgårdsodlaren

Tips för att skapa ett staket av växter

Landskapsdesign är en seriös uppgift. För att kompositionen ska bli harmonisk bör alla växter väljas noggrant enligt färg och preferenser. Dessutom kan träd inte bara vara vackert, men också funktionellt. Till exempel kan ett hus i det öppna området skyddas med ett levande staket av barrträd som skyddar ägaren till tomten från den kalla vinden. Om huset bara används som sommarstuga, tillräckligt för att plantera lövträd. De kommer att blomma och glädja ögat på våren. För att skydda mot djur är det värt att uppmärksamma prickiga sorter (barber).

Det första beslutet att göra är att du borde läggas i en dacha för ett levande staket. Alla sådana konstruktioner kan delas upp i flera sorter:

 • gröna kullar – stängsel upp till 0,5 m höjd, som inte bara används längs dachasektionens omkrets, utan också för att dekorera blomsterbäddar eller stigar (boxwood, magnolia, lyng);
 • staket – en struktur på upp till 2,5 m, som skyddar mot vinden och skapar en skugga nära staketet;
 • Den gröna väggen är ett staket över 2,5 m, planterat för ett fullstaket ställe på platsen.

Ägaren av webbplatsen med ett levande staket är att lära sig alla subtiliteter av beskärning av träd. Om kronan inte är formad och snyggt trimmad, kommer staketet att se osjämt ut.

Vilka växter kan jag använda?

levande staket i förortsområdetGrönt staket, häck – det här är ett stort antal alternativ för att dekorera och skydda huset. Beroende på syftet kan du växa som långa träd och årliga blommor och buskar. Träd planteras unga, och varje år växer de gradvis till fullfjädrad fäktning. I det andra fallet har ett levande grönt staket dekorativt värde och används för att dekorera en vanlig häck.

En låg häck används för dekorativa ändamål – det skyddar inte platsen mot vind eller sol

Staket från dekorativa tui

Tui staket

Thuya är ett vintergröna barrträd, vilket är perfekt för att skapa en häck. Den planteras i marken eller ett speciellt murverk av tegelsten placeras där plantorna placeras. För odling i kallt klimat är endast västerländska sorter lämpliga. Orientaliska sorter tolererar inte frost, särskilt i ung ålder.

högt staket av arizona cypressThuju kan ersättas av vissa typer av cypress, men det är mer anpassat till livet i ett tempererat klimat. Det ser bra ut på platserna, helt inredda i klassisk stil, såväl som i kombination med stora kullerstenar eller röd tegelsten. Detta träd växer långsamt och kräver överensstämmelse med några av vårdreglerna:

 • plantor placeras i en väl upplyst zon, intilliggande växter kan placeras tillräckligt nära varandra;
 • Du behöver fruktig jord med torv eller humushalt, och du kan även regelbundet mata den med organiska gödningsmedel.
 • unga växter är täckta med en ljus trasa för vintern så att nålarna inte brinner ut under påverkan av ljus sol och vit snö.
 • Kronan måste skäras varje år så att träden växer frodigt.

Related  De läkande egenskaperna hos nasturtium, liksom kontraindikationer

Ett levande staket av tuja kräver noggrann vård. Unga plantor tolererar inte starkt solljus, men i de skuggiga områdena blir kronan gul och faller av.

För att skapa ett staket av tui, bör du välja sorter som är resistenta mot frost

Staket av vilda druvor

staket från en girlish druvorEtt levande staket i landet kan byggas av vissa typer av girlish druvor. Deras frukter är oätliga, men vinstocken används för prydnadsändamål för att skapa en grön häck. Skott kan vrida vertikala väggar av ett staket och lämnar inga luckor mellan bladen.

Att växa en häck kan du använda flera sorter av maiden druvor:

 1. Trehostrokonechny – en tallväxt, opretentiös till planteringsplatsen och jordens sammansättning, men den kan dö vid en temperatur under -15 grader.
 2. Henry – druvor med ljusa löv, som i höst förvärvar en ljus röd nyans.
 3. Femblad – växer bra i fuktig jord, motståndskraftig mot temperaturförändringar.

Grape Hedge släpper ut de första bladen på våren, och de stannar fram till senhösten. Växten är opretentiös med villkoret för internering, och utan särskild vård kan grenar växa upp till 3-4 m under det första året. Men i slutet av säsongen är det nödvändigt att samla lövverk och trimma skotten.

Vinmarken är väl etablerad och växer snabbt på ramen, som bildar ett fullvängigt staket

Flexibelt staket gjord av pil

flexibelt pilgärdePil är inte bara ett stort träd med fallande grenar, men också ett stort sortiment av buskar. För ett levande staket från en pil är det värt att välja låga sorter med spridningskrona (haruko nishiki, lila, babylonisk eller holly pil). Dessa växter är opretentiösa till förhållandena för deras underhåll och kan tåla betydande temperaturförändringar.

Related  Skötsel hemma och rätt odling av den unika Kalanchoe Mini Mix

Välja en pil som en växt för att skapa en häck, det är värt att komma ihåg dess huvuddrag:

 • i naturliga förhållanden växer den på vattenkroppens strand, därför kommer det på torr mark att krävas ofta frekvent vattning
 • i de områden som utsätts för solljus kan bladen missfärga och falla av;
 • pilen växer snabbt på bördiga jordar, och det är värt att regelbundet tillsätta organiska gödningsmedel till jorden.
 • Vid hög nivå av grundvatten eller närliggande vattendrag kan vattnet vattnas mycket mindre ofta.

Flexibel häck från pilen är lämplig för att dekorera tomter i rustik stil. För att skapa ett komplett öppningsarbete, behövs unga plantor, en ram eller ett rep. När huvudstammen växer, sammanfogar grannväxter, fixar med ett rep eller andra strukturer. Resultatet är en jämn häck med ett symmetriskt mönster, och stammarna i angränsande träd stöder varandra.

Att pilens staket var stark, stammar av angränsande växter samman med varandra när de växer

Staket från en dekorativ buske

staket från en dekorativ buskeI stället för högkvalitativa höga träd kan du också odla dekorativa buskar. De kommer att se harmoniskt utifrån stängslet och kring gazebos och rekreationsområden. I höjden når sådana växter sällan mer än 1 m, så de kan inte skydda sig mot vind eller sol.

Ett levande staket från en buske kan se annorlunda ut. För dessa ändamål kan du välja evergreen-sorter eller de som förnyar lövverk varje år. Det är värt att uppmärksamma några grundläggande sorter av buskar, opretentiösa till villkoren för internering:

 • boxwood – en vintergröna buske med små monofoniska blad och tät krona;skjuvat staket av boxwood
 • lila – en stor buske som varje vår kommer att glädja med doftande blommor;
 • hagtorn – bildar inte bara vackra blommor, men också användbara bär;
 • Tamarix är en spridande buske med många små rosa blomställningar.

Ett levande staket av träd eller buskar har bara dekorativt värde om dess höjd inte överstiger 1,5-2 m. Det rekommenderas att placera ett sådant staket på utsidan av det vanliga staketet av säkerhetsskäl.

Blomkompositioner som häckar

ljust blommande staketEn vanlig betong eller tegelstaket, liksom en stark metallkonstruktion, kan också se vacker och okonventionell. Dekorationen av staketet med blommor är lämpligt för dachas, som blir bostäder endast under den varma årstiden. Rosor, violer och andra dekorativa blommor är lämpliga för att dekorera ett staket eller grind.

En häck av rosenbuskar är en kreativ lösning för utformningen av sajten.

Det finns flera sätt att arrangera blommorna på staketet, så att de ser harmoniska och välskötta ut:

 • gångjärnskrukor – det enklaste alternativet, vilket är lämpligt för plantering av rikliga växter;
 • sten staket i kombination med färgglada rosenbuskar;
 • ett gallerstängsel med fasta krukor av blommor;
 • vicker häck med tillägg av blommor eller grönsaker.

Related  Att lära känna de fantastiska växtlithopsna

kombinerat staketEn häck i stället för ett staket används aktivt för att dekorera landets tomter och skydda det från kyla, vind eller sol. Det är inte bara funktionellt, men ger också huset en speciell atmosfär. Men även de mest opretentiösa sorterna av växter behöver konstant vård. Förutom den vanliga vattningen och utfodringen är det nödvändigt att bilda kronan av träd eller buskar, annars kommer staketet inte att vara snyggt och välskött. Dessutom måste växter väljas efter färg och stil, samt deras preferenser för marksammansättning och belysning.

Hedgehog alternativ i din trädgård – video