цвијет беле бојеБели багрем добро расте у јужним пределима иу зони залеђивања. Њена садња и негу није тешко: само узмите у обзир карактеристике непрецизног дрвета.

Дрвеће су незаобилазни елемент уређења локације, а бела акација је одлична за овај задатак. Има декоративни изглед, цвеће излази пријатном, али невидљивом аромом, а посебна брига за биљку није потребна. Поред тога, толерише неповољне временске услове и брзо расте, укључујући и средњу зону.

Упознавање са белим акација

бела акација у зони парковаСа ботаничке тачке гледишта, назив ове врсте није тачно: “бела акација” подразумева робинију лажне акације. Она је најближи сродник акацијере “истинит”, улазећи с њом у породицу Бобов, али су родови биљке различити.

Ово стабло које се шири са круном од висине до висине до 18 метара расте веома брзо: продужава се до 5 м до 3 м. Листови су светло зелени. Цвеће које красе дрво од краја маја до јула, су као мали бели мољци. Они се окупе у скривеним кластерима. Инфлоресценцес пријатно мирисе и привлаче пчеле, тако да је дрво сотон.

У јужним регионима робинија је зимзелена биљка, али у средњој зони одбацује листје, које у јесен добија златну боју.

Одрасло бело дрво акацијаРобиниа је вриједна декоративна култура. Користи се у групним и појединачним плантажама за украшавање парцела у близини кућа и институција, улица, авенија и паркова. Можете јој захвалити њену лепоту на фотографији белог акација у пејзажном дизајну.

Сваке године, бела акација додаје око 80-100 цм висине (нарочито код младих стабала), а ширине круне – 30 цм.

Слетање

биљка беле бојеПостоје два начина репродукције – семена (гајење у стакленику) и радикални раст. Друга опција се чешће користи, јер је бржа и лакша.

Related  Kenmerken van planten en verzorgen van de open ruimte in de open lucht

Почните да припремате за садњу уз избор локације. За ово је корисно знати преференције робиније:

  • дрво воли сунчеву светлост, па се препоручује да га посадите на отвореним површинама;
  • лажна акација подноси загађење ваздуха и погодна је за уређење подручја у градовима и регионима са лошом екологијом;
  • биљка је отпорна на мраз: може се посадити у умереној клими, с обзиром да одрасли узорци издржавају температуре од -35 ° Ц;
  • болно реагује на хладни вјетар и кретње;
  • је незахтевна у тлу, али преферира лагани премаз (без или минималне глине) и не толерише стајаћу воду.

Сакупљање и брига за бијелим акација, фотографија која не показује лепоту дрвећа, није посебно тешка. Неопходно је узети у обзир климу: уколико се региону карактерише северни вјетрови, препоручује се бацити бијелу акадију на мјесту заштићено од њих. На пример, иза зидова куће или дрвећа са густом круном.

брига за белу акацијуОдрасла дрвећа обично дају базалну пуцњаву. Довољно је да ископчате процес и посадите на ново место. Да бисте то урадили, направите малу јамо, поправите биљку у њој и опустите земљу. Ускоро ће се садница навикнути и почети брзо расти.

Бела акација не воли копнено земљиште. Према томе, базална површина треба да се сакупи, уклања коров са дугим коријенима и мулчењем. Из истог разлога, дрво се не препоручује за биљке у близини воћака које имају развијен корен систем.

Теже је множити робинију с семенима лажно-акација. Пасуљ зрели до краја новембра, након чега се сакупљају и чувају у папиру у фрижидеру. Најбоље време за биљку је пролеће.

Семе мора бити подвргнуто пре-сетвеном третману: опекотине са кључањем воде, након чега следи уроњање у хладну воду 12 сати. Затим су посадили у слободно земљиште или у стакленику. Оптимална температура за развој младих белих акација је од 22 ° Ц до 25 ° Ц. До краја године саднице достижу 1 м. Следећег пролећа могу се преселити на стално место.

Растојање између засадених семена треба да буде најмање 20 цм.

Инструкције за негу

склониште за зимуПосебна брига је потребна за младе саднице. Земља око њих треба редовно сакупљати и опуштати. Да биљка расте брже, препоручује се да се органски топ прелази и прскају га фистостимулатором (на пример, “Епин”). У регионима са хладном зимом, млади примерци су заштићени тако да не умру од мраза.

Related  Juniperblå Alperna är alltid vackra

Одрасла бела акација је незаобилазна за бригу. Не морају бити изоловане за зиму. Обично је дрво задовољно природним падавинама, тако да ће додатно заливање бити потребно само у веома сушном љетном периоду.

Плус бела акација – завидна отпорност на штеточине и болести.

Сви робињи добро реагују на увођење органских. Одлично усисани стајњак. На плодним тлествима ће бити довољно два додатка: почетком пролећа и почетком цветања, а не исцрпљеном, свакодневно се оплођује.

Бела акација је погодна за формирање круница и потеза за обрезивање. Оптимално време за процедуру је рано пролеће. Скините суве погаче и пуцајте око корена.

Постављање беле багреме и одлазак у предграђима (као иу другим регионима сличне климе) не захтева пуно времена и труда. Најважније је одабрати светло место за дрво без стагнације воде. Млади примерци захтевају мало више пажње: заливање и склониште за зиму, а одрасли робињи савршено расте без много пажње, угодним очима са снежно бијеле кластери цвијећа.

Видео о белој бачви