höstgyllene goblinI slutet av sommaren i trädgårdsområdena kan man se en ljusgul växt med små blommor, samlade i en pyramidal panikel. Detta är goldenrod. Och det här är inte bara en växt, utan en honungsväxt och dessutom en medicin som sparar oss från många sjukdomar. I folket kallas det också den “gyllene pennan”, “den gyllene staven”, det levande gräset och i Vitryssland den “baggiga väskan”. Distributionsområdet täcker skogsområdena i västra delen av Sibirien, Atlanten och Mellersta Europa, Kaukasien, Skandinavien, Fjärran Östern.

beskrivning

De mest populära är två sorter: den kanadensiska goldenrod (bilderna visas nedan) och den vanliga. Låt oss betrakta mer och mer utseendet på var och en av dem.

Goldenrod vanlig

gemensam gullrisDet är en örtväxt, flerårig, som tillhör familjen Compositae. I allmänhet föredrar han att växa på glades, i tjocktar av skogar, på kanten, flodbankerna, kuperade backar. I vuxenstaten når höjden på den gyllene fjädern 0,8-1 m.

Rotsystemet är ytligt, köttigt. Det finns en enda upprätt stalk, ibland målade i en rödaktig nyans. Växtens topp grenas, även om stammen i sig är praktiskt taget inte skyddad av lövverk. Den senare har en regelbunden plats, en serrat marginal och en akut och avlång elliptisk form. Det som är anmärkningsvärt är över hela området av påsen en liten överdrift.

Växten är giftig!

Vid slutet av sommaren från juli till september bildas toppen av stammen av blomställningar av racemos eller panikulär form, som inkluderar ett stort antal ljusgula blommor. I slutet av blomningen, från augusti till oktober, bildas ett foster som innehåller ribbade cylindriska formade frön med en tuft.

Golden Cowberry Canadian

Solidago canadensisDenna typ av växt avser också fleråriga former av Compositae. Det förekommer huvudsakligen längs vägar, på glades, kärr, fransar, flod och sjöstränder. När det gäller marken är favoritplatsen måttligt fuktig, men samtidigt utvecklas växten på svaga och jämna områden.

Roten är kort, stavformad. Stammen är identisk med den tidigare versionen av goldenrod, den är bara färgad från ljus till mörkgrön och plantans höjd är 1,4 m. Det finns också en liten pubescence. På stjälken växelvis är blad av linjär lansettform, och under har de serratkanter och kort petiole, och närmare toppen är sessila och hela marginalerna.

Related  Vi bryr oss om Camellia japanska korrekt

löv av Kandens guldrodBlomningen börjar med öppnandet av ljusgula små (3-5 mm) bisexuella knoppar och den ytterligare formningen av en konformad panikel till 20 cm. I mitten av panikblommorna är blommorna rörformiga och vid kanterna är de falskmassa. Vid slutet av blomningen bildas smalcylindriska frukter i form av ribbade achenes, med vita tufts.

Goldenrod hybrid

goldenroot hybridDet finns en sådan typ av växt, men det är mindre populärt. Det skiljer sig i sin kompakta storlek och vacker lövverk. Det var detta prov som gav livet till andra sorter, som goldtanne, spatgold, fearnickron, perkeo.

Goldenrod: plantering och vård (med ett foto av växten)

För att anläggningen ska kunna glädja ögat med sin ljusa blomning, är det nödvändigt att sköta om plantan under tillväxtperioden.

För plantering är det bäst att välja platser som är väl upplysta av solens strålar. Men även i ljusskuggning växer den gyllene penna vackert. Men du måste veta att detta har olika effekter på blomningen: ju ljusare ljuset är, ju tidigare är det mer rikligt. Det är värt att lägga till att växten tolereras väl av frost.

Det är att föredra att plantera växten på bördig lamm så att blomman blir mycket mer magnifik. Men du kan landa i tunga och fattiga markar. En mindre torka är inte ett problem för den baggy. Men för en bättre blomning borde du vattna det regelbundet.

På sommaren bör vattnet vara rikligt.

I ett år måste guldrödet befrukas två gånger. Med början av våren är detta gödselmedel en komplex komposition med 10-20% kvävehalt. Men på hösten krävs näringsämnen med preparat med en kvävehalt av högst 10% eller utan alls.

På våren och även från början av sommaren måste buskarna ta bort svaga skott. Detta kommer att stimulera tillväxten av nya, såväl som blommande. Före vintern bör växten förberedas. För detta är hela jordens del helt avskuren.

På ett ställe kan goldenrod lämnas högst 10 år. Efter att mitten av buskarna har tunnat och det måste uppdateras genom att plantera nya prover.

reproduktion

goldenroot frönDu kan öka antalet kopior på flera sätt:

 1. Fröplantor av buskar på våren eller sommaren.
 2. Sticklingar. För detta, på sommaren separeras ett par unga skott och delar upp rotsystemet. Du kan också trimma spetsen från ett långt ettårigt skott, och sedan rot.
 3. Ett annat sätt är att skära av skottet under blomningen. Detta kommer att stimulera sovande knoppar och ge tillväxt till nya skott.
 4. Seed. Det samlade plantmaterialet såddas i jorden vid 18-22 ° C. Efter 2-3 veckor kan de första skotten observeras. Det är värt att notera att fröna, tack vare sina tufts, flyger runt och ger ny tillväxt och gradvis vänder sig till tjocktarv. För att undvika detta måste unga skott avlägsnas, och panikeln efter blomning är avskuren för att förhindra att fröna blir mogna.

Related  Садња, брига и репродукција вртова бршљана

Sjukdomar och skadedjur

I värmen påverkas växten ofta av pulverformig mögel på grund av den starka förtjockningen av buskarna. För att förhindra detta bör buskar tunnas regelbundet och avlägsna en tredjedel av skotten. Var inte ivriga och i tillsats av kvävegödselmedel. Deras överskott provocerar också sjukdomens utseende.

Det är anmärkningsvärt att goldenrod inte påverkas av skadedjur.

På grund av sin ljusstyrka används den gyllene stången i stor utsträckning som en hedgerow, i grupp och ensam planteringar, för mixboarders, och som dekorationer för kantar. Grader med låg höjd ser bra ut i stenhagar i behållare på terrasser eller balkonger.

Terapeutiska egenskaper och kontraindikationer av goldenrod

goldenrod curative drinkI medicin föredras en kanadensisk eller en vanlig väska. Tänk på den medicinska effekten av varje.

Den helande egenskapen hos en vanlig goldenrod

goldenrod ämneFör behandling används plantans luftdelar, i synnerhet löv och plåster. Rotsystemet används också, men mycket mindre ofta. För skörd tas markdelen på sommaren under blomningen, under jord – på hösten.

Växten och alla medicinska infusioner, avkok och andra preparat framställda av det har:

 1. Antibakteriell och antioxidant verkan.
 2. På grund av närvaron av flavonoider minskar kapillärgenomsläppligheten.
 3. I vissa fall ingår det i de avgifter som rekommenderas för behandling av prostata adenom och impotens.
 4. Effektiviteten av oxalat och uratstenar noteras.
 5. Diuretisk verkan används därför effektivt för problem med blåsan och njurarna.
 6. Antiinflammatoriska och vasokonstriktiva egenskaper.
 7. Används framgångsrikt vid behandling av cystit, kronisk prostatit, uretrit.
 8. Antifungala egenskaper som gör det möjligt att behandla tröst.

Goldenrod är kontraindicerat för användning i fosfatstenar, eftersom det har förmågan att öka urinets pH.

Vanlig sovnik används också i folkmedicin, till exempel med magbesvär, gikt, reumatism, vid behandling av kokar. I det senare fallet används växtens löv som ett botemedel om de appliceras på en öm punkt.

Related  Ta hand om fleråriga blommor på sängarna

Den kanadensiska guldrodens helande egenskaper

torkad kanadensisk guldrodDenna klass använder också den ovanjordiska delen, som skördas så snart blommorna blommar.

Samlingen av medicinska råmaterial utförs under blomningsperioden (i början). För detta skärs de övre 30-40 cm från skotten. Vidare förberedelse skiljer sig från den vanliga gyllene penna. Från de avskurna toppar avlägsnas stjälkarna och endast panik och löv utsätts för torkning. Därefter skickas de till skuggan vid en temperatur av högst 35-40 ° C, varvid ett tunt skikt placeras på substratet.

Stram inte upp samlingen av material, annars kommer torkningen att orsaka att blommorna smälter.

Från de beredda råmaterialen framställs läkemedel som används för samma sjukdomar som vanligt dumpling. Denna lista omfattar även kampen mot käggsvikt, enures, bronkial astma, olika hudproblem.

Nu är du bekant med Goldenrods användbara egenskaper, kontraindikationer och bryr sig om det. Med alla rekommendationer kan du vackert arrangera staketet på din webbplats, vilket gör det levande och ljusgult och kommer också att kunna förbättra din hälsa. Glöm inte att kontakta din läkare på förhand.

Höst älskling förgylld goldenrod – video