Piglet muda sering terdedah kepada pelbagai penyakitDalam beberapa tahun yang lalu, walaupun orang yang jauh dari peternakan telah mengetahui tentang kewujudan salah satu penyakit haiwan domestik. Ini melimpah penyakit lain di Afrika babi demam.

Malah, jangkitan ini, membawa maut kepada haiwan peliharaan, belum dapat disembuhkan. Mujurlah, ia tidak berbahaya bagi orang. Tetapi ada banyak penyakit yang mengancam bukan sahaja haiwan ini, tetapi juga orang yang menjaga mereka atau makan daging yang tercemar dan lemak. Pengetahuan mengenai kaedah merawat penyakit babi, gejala dan kaedah pencegahannya akan melindungi pemilik plot rumah dan pengguna biasa daripada risiko yang serius.

Demam babi Afrika

Kematian babi yang terjejas oleh wabak AfrikaData pertama mengenai penyakit di Rusia muncul pada tahun 2008. Disebabkan kadar penyebaran yang tinggi, ketiadaan kaedah rawatan dan vaksin yang berkesan untuk mencegah penyebaran jangkitan virus, penyakit babi ini boleh menyebabkan kerosakan yang paling serius kepada ternakan.

Bukan sahaja demam babi Afrika mudah terdedah bukan sahaja kepada spesies dalam negeri tetapi juga liar, penyakit ini memberi kesan kepada semua kategori baka dan umur dan menyebar baik pada musim sejuk dan pada musim panas. Dari saat jangkitan ke organisme babi sebelum hasil maut, kadang-kadang kurang dari seminggu berlalu. Virus yang dilepaskan ke dalam alam sekitar di bawah keadaan yang menggalakkan boleh kekal berdaya maju selama beberapa tahun. Musnahkan agen penyebab jangkitan hanya boleh:

 • rawatan haba pada suhu melebihi 60 ° C;
 • rawatan dengan teliti terhadap semua permukaan dengan persediaan yang mengandungi klorin atau formalin.

Bagi manusia, virus tidak menimbulkan bahaya serta-merta, tetapi kakitangan perkhidmatan, bersama-sama dengan burung dan tikus, tikus, tikus dan haiwan lain yang berada di dalam dan dalam babi, boleh membawa jangkitan maut. Dalam kes ini, jangkitan demam babi Afrika berlaku:

 • dengan sentuhan langsung dengan haiwan yang dijangkiti atau sudah berpenyakit;
 • melalui makanan yang tidak dirawat dengan termal, atau minum air;
 • apabila menggunakan tempat berjalan ternakan sakit atau saham biasa;
 • melalui hubungan dengan bangkai haiwan yang telah jatuh dari virus.

Selepas jangkitan, haiwan hampir tidak dapat dielakkan dibunuh, dan individu yang masih hidup menjadi pembawa jangkitan sepanjang hayat.

Diagnosis penyakit babi boleh didasarkan pada sampel dan analisis yang dikumpulkan. Sekiranya diagnosis disahkan, kuarantin diperkenalkan di ladang dan daerahnya, rawatan tidak dilakukan, dan haiwan-haiwan itu dimusnahkan.Kuarantin di ladang

Demam babi klasik

Sebagai tambahan kepada pelbagai Afrika, terdapat demam babi klasik, yang, dengan nama umum, berbeza dalam agen penyebab penyakit ini dan dalam gejala-gejalanya. Penyakit ini juga mempunyai sifat virus dan sumber jangkitan yang dekat.

Gejala utama demam babi termasuk:

 • peningkatan suhu;
 • kegelisahan, kehilangan aktiviti dan selera makan;
 • kemerahan, dan kemudian menunaikan purulen atau dengan kesan lendir darah;
 • penampilan bintik merah pada kulit, serta ruam.

Untuk rawatan demam babi klasik, sera khusus digunakan, tetapi lebih berkesan untuk menggunakan vaksin terlebih dahulu untuk melindungi stok dewasa dan binatang muda dari penyakit berbahaya.

Langkah-langkah pencegahan yang membolehkan serius mengurangkan risiko penyebaran jangkitan di kedua-dua demam babi Afrika dan biasa dikaitkan dengan mengekalkan keadaan kebersihan babi dan berjalan.

Vaksin babiHaiwan harus disimpan di tempat yang bersih, berventilasi, mendapat makanan yang diuji dan air bersih, jangan sampai bersentuhan dengan orang yang tidak dikenali, tikus dan burung. Apabila gejala mencurigakan muncul dalam individu individu, mereka segera terasing.

Related  Pakan ayam dan ayam

Pasteurellosis babi

Septikemia hemoragik atau pasteurellosis babi berbahaya bukan sahaja untuk haiwan kesayangan, tetapi juga untuk manusia. Selalunya, penyakit itu tetap di ladang di mana ternakan disimpan dalam kandang sempit.

Pasteurellosis babiTetapi jangkitan penyakit ini dengan babi sifat bakteria menimbulkan bukan sahaja berkerumun. Sumber jangkitan adalah:

 • individu sakit yang dibawa dari ladang lain;
 • malnutrisi dengan pemakanan yang lemah;
 • kelembapan sentiasa tinggi dalam babi;
 • tercemar dengan makanan bakteria, air, peralatan tempat tidur, alat dan tanah;
 • serangga dan tikus.

Individu sakit dan pulih kekal sebagai pembawa jangkitan, yang menonjolkan agen penyebab pasteurellosis merpati dalam persekitaran luaran dengan kotoran, air liur, air kencing dan udara yang dihembuskan.

Gejala penyakit muncul dalam tempoh dua minggu dari masa jangkitan. Kursus penyakit ini berbeza dari yang sangat akut hingga kronik, bergantung kepada mana manifestasi pasteurellosis merpati dan tempoh penyakit itu boleh berubah. Biasanya, haiwan mati selepas 1-8 hari, tetapi mereka hidup lebih lama dalam gambar kronik.

Piglet jatuh sakit dengan pasteurellosisTanda-tanda penyakit ini termasuk:

 • peningkatan suhu badan kepada 41 ° C;
 • kesukaran bernafas, tanda-tanda asfiksia;
 • kehilangan selera makan, kemurungan;
 • batuk meningkat dengan lendir dan pelepasan dari hidung;
 • genangan di dada, di perut;
 • edema.

Pada gejala pertama penyakit, antibiotik tindakan yang berpanjangan, serum khusus digunakan untuk merawat babi.

Untuk mengelakkan kehilangan kawanan babi, adalah perlu untuk membuat vaksin terlebih dahulu, dengan menggunakan vaksin atau persiapan yang rumit yang diarahkan kepada pasteurellosis merpati.

Di samping itu, langkah-langkah pencegahan hendaklah termasuk:

 • pematuhan dengan syarat kuarantin, jika haiwan dibeli dari ladang lain;
 • penyelenggaraan keadaan kebersihan premis, peralatan dan paddock;
 • perjuangan menentang parasit dan tikus di wilayah ladang ladang.

Ascaridosis babi

Dengan kerapuhan babi yang besar, terdapat risiko peningkatan ascariasisTidak seperti demam babi Afrika dan penyakit lain, ascaridosis adalah serangan cacing yang berbahaya bukan sahaja untuk haiwan, tetapi juga untuk manusia. Dari penyakit ini, babi secara besar-besaran terjejas dari 3 bulan hingga 6 bulan. Apabila mengenal pasti gejala penyakit babi, rawatan dilantik dengan serta-merta, sebaliknya ladang bukan sahaja akan kehilangan sebahagian daripada ternakan yang berpenyakit, tetapi juga mengurangkan produktiviti keseluruhan kumpulan itu.

Ascarids adalah besar, parasitizing cacing dalam usus kecil, jangkitan yang paling sering berlaku apabila makan makanan tercemar, dengan air, melalui sampah atau di padang rumput. Telur patogen yang memasuki persekitaran luaran dengan sampah haiwan yang sakit boleh di mana-mana di mana babi. Ascariasis babi tidak mempunyai bermusim yang jelas, dan penyebaran jangkitan dipermudahkan oleh:

 • bosan menjaga ternakan;
 • pengabaian peraturan kebersihan dan kebersihan;
 • kekurangan zat makanan atau makanan miskin, yang membawa kepada kelemahan imuniti haiwan.

Related  Gejala penyakit kambing dan rawatan di rumah

Parasit makan pada kandungan usus, racun badan dengan toksin dan menyebabkan kerosakan serius kepada mukosa. Sekiranya penyakit itu telah berkembang, bilangan cacing dalam sistem pencernaan babi boleh dikira beratus-ratus.

Piglet dijangkiti dengan ascariasisGejala ascaridosis babi pada mulanya sama dengan radang paru-paru. Batuk haiwan, suhu mereka meningkat, aktiviti dan penurunan selera makan. Secara beransur-ansur, manifestasi usus meningkat. Pengisap sering mengalami muntah, gangguan penghadaman, penyulingan, keengganan makan, kesukaran bernafas. Peningkatan bilangan parasit mengancam pecah usus dan peritonitis.

Babi dewasa tidak mendapat ascaridosis dalam bentuk terbuka, tetapi menjadi sumber jangkitan.

Rawatan penyakit babi ini dijalankan dengan bantuan ejen anthelmintik, yang mana haiwan harus diberikan dan dengan tujuan pencegahan. Biasanya kerja itu dijalankan dua kali setahun: pada musim luruh dan musim bunga.

Untuk mengelakkan penyakit berjisim, perlu:

 • menyokong keadaan veterinar dan kebersihan babi;
 • ikut kualiti makanan, air minuman, kebersihan inventori, mangkuk minum dan makanan.

Trichinosis babi

Agen penyebab trichinosis babi adalah berbahaya kecil bukan sahaja untuk haiwan domestik, tetapi juga untuk manusia, nematoda. Dan penyakit ini paling berbahaya bagi orang kerana ia boleh dijangkiti dengan mencuba produk daging yang dibuat daripada haiwan yang sakit. Penyakit babi dicirikan oleh:

 • suhu badan meningkat;
 • penampilan edema;
 • ruam pada kulit;
 • proses keradangan dalam tisu otot;
 • manifestasi alah;
 • perubahan patologi dalam sistem saraf.

Cacing dewasa diselaraskan dalam usus, dan di dalam tisu otot semasa kajian, larva parasit ditemui.

Kaedah berkesan rawatan trikinosis dalam babi tidak dikembangkan, oleh itu jika tanda-tanda penyakit dijumpai, haiwan akan disembelih. Dengan tahap kerosakan yang rendah, daging digunakan untuk pemprosesan teknikal, dan dengan tahap pemusnahan yang kuat, ia dikitar semula mengikut piawaian keselamatan.

Cysticercosis babi

Cysticercosis memerlukan vaksin biasaSatu lagi penyakit yang disebabkan oleh helminths, cysticercosis babi berlaku tanpa gejala yang terang, tetapi boleh menjejaskan kedua-dua haiwan domestik dan liar, serta manusia.

Ejen penyebab dan penyebab utama penyakit adalah larva salah satu cacing pita, dikumpulkan terutamanya dalam babi dalam tisu otot jantung dan rangka, dan pada orang di kawasan mata dan otak.

Disebabkan kekurangan rawatan dan simptom penyakit babi yang berkesan, perhatian yang tinggi diberikan kepada pencegahan yang menyeluruh dan komprehensif. Untuk mengelakkan pengeluaran bahan mentah yang tercemar, semua kilang pemprosesan daging menjalankan kawalan khusus bangkai. Daging dari kebun rumah tangga boleh direalisasikan hanya selepas pemeriksaan di stesen veterinar.

Penyakit sarcoptic atau kambing gatal pada babi

Piglet sakit dengan kudis zudgePenyakit yang ditimbulkan oleh kutu yang membosankan yang jatuh ke dalam epidermis disertai oleh:

 • proses keradangan pada kulit;
 • penampilan vesikel yang mengandungi bendalir dan foci suppuration;
 • gatal;
 • pembentukan kerak dan lipatan edematous pada permukaan yang terjejas.

Related  Penyakit ayam dan rawatan mereka

Sekiranya gejala pertama dalam rawatan babi penyakit tidak dimulakan, haiwan itu terancam dengan kemusnahan dan kematian tisu. Kebanyakan patogen babi sarcoptik menembusi kulit auricles, dan kemudian menyebar lebih jauh. Jumlah haiwan yang paling berpenyakit yang ditemui dalam kumpulan umur 2 hingga 5 bulan, dan peternak haiwan yang prihatin dapat melihat isyarat penggera yang sudah 10-14 hari selepas jangkitan.

Dalam kes yang terabaikan, kudis gatal dalam babi, seperti dalam foto, disertai oleh perubahan yang tidak dapat dipulihkan dan menyebabkan kematian haiwan itu.

Piglet memerlukan rawatan yang teratur dan kompleksRawatan penyakit sarcoptik babi mestilah bersifat metrik dan kompleks. Untuk ini, agen luaran digunakan, serta persediaan untuk pentadbiran lisan intramuskular.

Penyembelihan babi yang telah menjalani kudis gatal hanya dapat dilakukan setelah habis tempoh kuarantin, yang ditetapkan bergantung pada terapi yang dipilih.

Pencegahan penyakit ini, seperti dalam hal demam babi Afrika dan penyakit lain, adalah pelaksanaan kebersihan zoo dan peraturan kebersihan, menjaga kebersihan dan keselamatan tempat penahanan dan berjalan kaki haiwan.

Babi paratyf

Menanya soalan: “Bagaimana untuk merawat cirit-birit pada anak babi?” Pemula tidak selalu mewakili berapa banyak penyakit yang disertai dengan gejala biasa ini. Salah satu penyakit yang paling kerap didiagnosis ialah paratip, yang mempengaruhi pertumbuhan muda pada usia 2-6 bulan.

Piglets mempunyai paratyphoidPenyebab penyakit ini adalah sikap yang merendahkan kandungan sows dan penciptaan generasi muda. Bergantung kepada betapa seriusnya inseminasi dengan bacillus paratitik, penyakit ini mengambil bentuk yang akut atau kronik, boleh membawa kepada penurunan yang ketara atau kematian haiwan.

Tidak seperti demam babi Afrika dan penyakit lain, yang tidak boleh sembuh, paratyfa mudah terdedah kepada antibiotik dan serum khas. Dan untuk babi pada usia enam bulan, vaksin diberikan.

Pembengkakan piglets

Piglet sakit dengan penyakit edematousSekiranya babi tidak betul dipisahkan dari susu ibu, mereka mendapat umpan yang tidak harmonis dan disimpan dalam keadaan yang tidak sesuai, ladang-ladang sering menghadapi penyakit lain yang berbahaya bagi babi. Disedari oleh bakteria Coli, penyakit babi edematous disertai dengan:

 • hampir pembangunan segera;
 • pembentukan pelbagai edema tisu dan organ dalaman;
 • kekalahan sistem saraf.

Gejala-gejala penyakit menjadi ketara hanya 2-4 hari selepas jangkitan, dan paling sering dinyatakan dalam kenaikan suhu yang tajam hingga 41 ° C. Sifat yang cepat dari penyakit babi membawa kepada fakta bahawa individu yang paling mudah lumpuh, dari kesakitan mengalami bengkak walaupun tersentuh dan mati dalam beberapa jam.

Rawatan bengkak babi mestilah mendesak. Untuk tujuan ini, haiwan-haiwan itu dihadkan selama 12-20 jam di buritan dan memberikan ubat asidofilik dan antibakteria mengikut preskripsi doktor haiwan. Tukar diet, termasuk di dalamnya makanan asid laktik dan makanan berair.

Penyakit Teschen dalam babi – video