Lembu ragutUntuk telachki atau lembu betina hidup sehingga harapan peternak, tidak cukup untuk mendapatkan haiwan pertama yang menarik mereka. Ia adalah perlu bahawa baka baka yang dipilih untuk pertanian perlu disesuaikan dengan iklim di kawasan tertentu dan ditanam di ladang swasta.

Tentukan pilihan dan ketahui lebih lanjut tentang jenis yang sedia ada akan membantu penerangan dan gambar baka baka, yang paling popular dan popular di Rusia dan negara-negara yang berdekatan di luar negara.

Semua jenis baka, di mana terdapat beberapa ratus di dunia, dibahagikan kepada tiga jenis: daging, tenusu dan daging dan susu. Pelbagai Rusia lebih kecil. Bilangan spesies yang ditemui di negara ini adalah terhad kepada tujuh dozen, dengan sebahagian besarnya adalah baka lembu tenusu. Pilihan ini telah berkembang dari segi sejarah. Pengeluaran berat badan yang baik dari binatang daging terhalang oleh musim panas yang singkat di banyak rantau dan musim sejuk yang sejuk merampas lembu makanan berair yang mereka perlukan. Kos penyimpanan haiwan pada musim sejuk membuat produk lebih mahal daripada jenis daging yang lain yang matang.

Walaupun hari ini baka baka susu di Rusia juga popular dan hanya perlu, banyak ladang, menggunakan pengalaman asing dan pengalaman mereka sendiri, memulakan penanaman haiwan daging moden.

Baka lembu tenusu Belanda

Baka lembu tenusu BelandaDi kalangan haiwan tenusu, baka baka Belanda, dalam satu tangan, boleh dipertimbangkan secara praktikal nenek moyang arah, dan yang lain, wakil terbaiknya.

Lembu dan lembu dari Belanda adalah nenek moyang keturunan seperti yang diketahui hari ini di Rusia sebagai Holmogorsk, hitam dan berbulu. Dan kini haiwan aktif digunakan dalam pembiakan dan pembiakan di banyak negara di dunia.

Lembu susu sangat popular di Eropah, dan untuk abad yang lalu disebabkan pembiakan tanpa henti, produktiviti haiwan telah meningkat dengan ketara. Lembu Belanda warna hitam dan putih menjadi lebih padat, berotot dan tahan lasak.

Sepanjang tahun kalendar, burbot memberikan sehingga 4,500 liter susu yang sangat baik, yang mengandungi sehingga 4% lemak.

Wakil baka baka ini cepat masak, lembu dewasa dapat mencapai berat 1200 kg, dan lembu – 800 kg. Anak lembu dilahirkan dengan massa kira-kira 35-40 kg, tetapi setiap hari mereka menjadi lebih berat, meningkat sebanyak 800-1200 gram.

Baka baka Simmental

Baka baka SimmentalSwitzerland menjadi tempat kelahiran bukan satu baka baka, yang tidak menghairankan, memandangkan keadaan semula jadi yang sangat baik di negara ini, kelimpahan rumput alpine berair dan iklim yang cukup ringan. Baka lembu daging yang dipanggil Simmental, sangat sesuai bukan sahaja di lereng Swiss lemak, tetapi juga dalam keadaan Rusia.

Lembu betina Simmental agak bersahaja, mudah menyesuaikan diri dengan pelbagai jenis makanan dan oleh itu mudah disimpan di farmsteads rumah tangga swasta. Haiwan dibezakan dengan hasil susu yang baik, memberikan purata lima ribu liter setahun, dan kualiti susu yang sangat baik, kandungan lemak yang hampir 4%. Pemegang Burenok-rekod hasil susu bahkan 12 ribu liter. Produktiviti tenusu bukan satu-satunya ditambah dengan baka baka. Menjadi sejagat, haiwan menyediakan pemilik dengan daging tanpa lemak yang baik.

Berat badan lembu yang diberi makan dewasa adalah kira-kira 600 kg, dan lembu jantan – lebih daripada 800 kg.

Di Rusia, baka baka Simmental boleh ditemui di wilayah selatan, contohnya, di rantau Chernozem, di rantau Saratov dan Rostov.

Aishirian baka lembu

Aishirian baka lembuKambing baka lembu asalnya dari Scotland mempunyai daya ketahanan dan produktiviti yang luar biasa. Tidak mempunyai berat badan yang luar biasa, seperti saudara-mara sezamannya yang kontemporari, lembu betina merah baka baka Aishir secara konsisten memberikan lebih daripada 5,000 liter susu dengan kandungan lemak sehingga 4.2% setahun. Aklimatisasi lebih baik di kawasan dengan iklim yang sederhana, di mana haiwan tidak akan terdedah kepada panas musim panas yang meletihkan.

Ciri khas baka ini adalah tanduk berbentuk lyre yang agak besar walaupun pada wanita. Haiwan mempunyai dada yang luas, jarak kaki lurus yang luas dan leher pendek yang langsing. Badan yang harmoni dengan otot yang sedikit muscled dengan segera memberikan orientasi susu baka. Haiwan adalah awal dan boleh memberi keturunan seawal dua tahun.

Jayser baka baka

Jayser baka bakaSatu lagi jenis baka lembu dari UK dianggap sebagai salah satu yang tertua, tetapi selama bertahun-tahun kewujudannya tidak kehilangan kaitannya. Ini adalah lembu Jersey, yang terkenal tidak banyak untuk memerah susu mereka, seperti kandungan lemak rekod susu, yang mencapai 7%. Kualiti produk ini pada mulanya mempunyai kesan negatif terhadap pengedaran haiwan di dunia. Ahli Parlimen British mengharamkan eksport lembu dari negara ini, agar tidak mencampur baka dengan orang lain. Tetapi secara beransur-ansur keterukan pengharaman itu lemah, dan binatang-binatang itu muncul di ladang-ladang di negara jiran dan jauh.

Penyebaran baka baka ini difasilitasi oleh kesederhanaan dan penyesuaian diri yang berjaya dalam pelbagai keadaan, termasuk kawasan kering dan tropika. Lembu mempunyai tulang ringan, kepala kecil, badan panjang dan udder berbentuk cawan yang besar. Warna haiwan sering berwarna kecoklatan atau coklat. Dibenarkan tanda merah dan putih warna yang berbeza.

Berat lembu dewasa tidak melebihi 700 kg, betina 150-200 kg lebih ringan. Baka lembu jantan bukan bercerai untuk daging.

Lembu baka Holstein

Lembu baka HolsteinLembu susu lembu tidak diperoleh di Eropah, kerana ia mungkin kelihatan, berdasarkan nama baka, tetapi di Dunia Baru. Para peternak dari Amerika Syarikat dan Kanada mengambil pelbagai jenis haiwan Belanda berwarna hitam dan berwarna hitam dan selama seratus tahun banyak berubah, menjadikannya yang paling meluas di dunia.

Ciri-ciri lembu Holstein termasuk purata hasil susu tahunan kira-kira 7-8 ribu liter susu, kandungan lemak yang agak rendah sebanyak 3.7%. Oleh itu haiwan berbeza kadar hasil susu yang tinggi sehingga 3,5 liter seminit.

Holsteiner moden adalah lembu dan lembu besar yang tumbuh hingga 1200 kg dan berat sehingga 700 kg. Wakil-wakil dari baka lembu tenusu mempunyai badan panjang yang panjang, dada dalam dan belakang lurus yang kuat.

Di antara lembu tenusu di Rusia, Holstein adalah salah satu tempat utama, yang dipromosikan oleh ladang pembiakan mereka sendiri yang membekalkan stok yang sihat yang baik yang boleh membenarkan apa-apa harapan petani atau pemilik ladang ladang swasta.

Shvitskaya baka baka

Shvitskaya baka bakaDaging dan susu lembu Switzerland yang menghasilkan tinggi diperolehi di Switzerland. Haiwan ini kebanyakannya berwarna coklat, dengan kulit nipis dan rambut pendek padat. Tubuh di lembu jantan dan lembu yang tinggi tinggi, panjangnya dan kuat. Ciri-ciri baka termasuk dada luas, leher pendek, padat dan kepala pendek dengan profil lurus dan tanduk gelap kecil. Lembu dewasa berkembang hingga 600 kg, berat lembu jantan dapat mencapai hingga 950 kg.

Lembu baka Schwitz mempunyai kesihatan yang sangat baik, penyesuaian cepat pesat dan kematangan awal. Walau bagaimanapun, hasil yang tepat dari haiwan boleh dicapai hanya dengan penjagaan yang betul dan pemakanan yang terpilih. Lembu menerima daging berkualiti dan sehingga 5,000 liter susu setiap tahun.

Biji lembu hitam dan putih

Biji lembu hitam dan putihLembu-lembu baka Belanda dan haiwan tempatan menjadi nenek moyang pelbagai warna pewarna hitam-putih, yang berasal dari Kesatuan Soviet. Lembu ke arah tenusu diagihkan secara meluas di seluruh Rusia dan dari segi jumlah ternakan yang lebih rendah hanya kepada wakil-wakil dari rumput padang rumput merah dan sapi Simmental. Oleh kerana populariti baka, beberapa jenis lembu hitam dan motley telah dibentuk di wilayah negara, yang mempunyai asal biasa, tetapi disesuaikan dengan habitat dan kandungan yang berlainan. Contohnya, Ural burrs sangat berbeza dari suku kaum Far Timur, dan Rusia Tengah dari lembu-lembu merumput di wilayah selatan Rusia.

Kambing baka variegated hitam dibezakan oleh produktiviti susu yang tinggi, tetapi kualiti daging haiwan tidak berada di tempat terakhir. Seperti semua jenis yang berkait rapat dengan akar Belanda, haiwan hitam dan motley pembiakan domestik adalah wujud:

  • badan yang panjang;
  • belakang belakang;
  • saiz yang agak besar.

Rekod baka lembu betina hitam dan motley boleh mencapai 18 ribu liter, tetapi gerudi purata setiap tahun memberikan lebih daripada 6,000 liter susu dengan kandungan lemak rata-rata sekitar 3.5%.

Hari ini, peternak Rusia cuba mendapatkan haiwan untuk meningkatkan produktiviti mereka dan mendapatkan produk yang lebih hijau yang mempunyai permintaan tinggi dengan pengguna.

Baka lembu Kholmogory

Baka lembu KholmogoryAntara tenusu Rusia baka lembu holmogorskoj spesies yang diketahui kepada hampir semua orang yang walaupun sedikit biasa dengan haiwan. Lembu baka Kholmogory domestik diperolehi dalam keadaan yang tidak terlalu menguntungkan penanaman lembu. Walau bagaimanapun, Arkhangelsk penternak berjaya mencipta sejenis bukan sahaja menyesuaikan diri dengan keadaan yang teruk, tetapi juga mempunyai ciri-ciri kandungan lemak susu udoyami halus dan baik setinggi 4%.

Rata-rata, gerudi Kholmogory, yang disapu dengan baik dan diberi makan dengan betul, menghasilkan lebih daripada 6,000 liter produk setiap tahun. Dalam kes ini, wanita dewasa menimbang kira-kira 550 kg, dan lembu jantan tumbuh menjadi 800-950 kg. Binatang baka ini mempunyai tulang yang kuat, otot yang maju, lebar dada sederhana dan belakang yang luas. Udder besar bercakap tentang orientasi susu lembu.

Baka lembu Yaroslavl

Baka lembu YaroslavlLembu baka Yaroslavl, yang dianggap sebagai salah satu yang terbaik di kalangan jenis tenusu domestik, membezakan:

  • warna yang kebanyakannya hitam;
  • keupayaan luar biasa untuk menyesuaikan diri dengan pelbagai jenis keadaan;
  • prestasi cemerlang.

Berbanding dengan daging dan tenusu, dan lebih banyak saudara daging, Yaroslavl burenki tidak dapat menarik perhatian dengan otot yang sempurna. Mereka adalah sudut dan agak kecil. Lembu baka susu mempunyai berat maksimum hanya 500 kg, dan lembu jantan tumbuh menjadi 800 kg. Dalam kes ini, susu baka baka Yaroslavl boleh mempunyai kandungan lemak lebih tinggi daripada 4.5%, yang merupakan petunjuk yang sangat baik untuk haiwan Rusia.

Kostroma baka baka

Kostroma baka bakaBuah-buahan daging dan susu lembu, yang muncul pada abad yang lalu sebelum ini, menjadi penyambung garis-garis Yaroslavl, Schwick dan Algae. Di Kesatuan Soviet, baka baka Kostroma didaftarkan dan diterima untuk pembiakan pada tahun 1945. Ini besar, kebanyakannya kelabu-coklat haiwan, yang badan yang kukuh dan berat, lembu sehingga 1200, dan betina sehingga 800 kg, segera bercakap tentang kemungkinan mendapatkan bukan hanya susu halus, tetapi juga daging.

Hasil purata tahunan susu adalah 4.5-6000 liter pada kandungan lemak kira-kira 4%. Lembu membawa anak-anak yang berkualiti, dengan baik menyesuaikan diri dengan makanan dan keadaan yang berbeza.

Hari ini, haiwan baka ini dapat dilihat di ladang banyak rantau di bahagian tengah Rusia, serta di Republik Belarus.

Lembu padang rumput merah

Lembu padang rumput merahUntuk wilayah selatan negara, haiwan diperlukan yang mudah bertolak ansur bukan sahaja musim panas yang panas kering, tetapi juga penyelenggaraan di padang rumput tidak terlalu kaya rumput segar. Baka ini adalah varieti padang rumput merah, yang mana menduduki tempat kedua dalam populariti dan di ladang besar, dan ladang kecil swasta.

Ladang baka padang rumput merah dapat diakui oleh warna cerah yang khas dari cahaya hingga merah gelap. Dalam sesetengah kes, lembu mempunyai tanda putih, lebih sering dikumpulkan di bahagian bawah badan, pada anggota badan atau di kepala. Mengenai pelantikan tenusu haiwan mengatakan mereka agak kecil, sehingga 550 kg pada berat lembu, dan juga perkembangan yang tidak baik dari otot.

Selama satu tahun burr biasanya memberi dari 4 hingga 6 ribu liter susu, dan pemegang rekod hampir dua kali melebihi bar ini. Hari ini, kerja sedang dilakukan untuk meningkatkan kandungan lemak lembu betina merah, serta meningkatkan perlembagaan mereka.

Brek baka Hereford

Lembu padang rumput merahSpesies lembu yang terdapat di Rusia boleh dikelaskan sebagai Hereford. Ciri ciri baka baka ini:

  • menakjubkan untuk binatang yang tidak bersahaja;
  • pertumbuhan pesat;
  • sifat pengguna yang hebat berair dengan lapisan lemak kecil daging.

Biji lembu Hereford adalah antara yang paling popular di dunia dan dihargai, antara lain, untuk sifat terkawal yang tenang, penyesuaian cepat pesat dan keupayaan untuk memakan pelbagai jenis makanan.

Berat besar, dada luas dan lurus kembali lembu mencapai 650 kg, lembu jantan tumbuh hingga 1000 kg.

Lembu Biru Belgium

Lembu Biru BelgiumPermulaan kerja untuk mendapatkan lembu baka biru Belgia telah dibentangkan pada abad XVIII di Belgium. Kemudian ia diandaikan bahawa haiwan itu akan menjadi universal dan bersama-sama dengan daging mereka akan memberikan pemilik dengan susu berkualiti. Tetapi sejak abad yang lalu, untuk meningkatkan mutu lembu daging secara tetap menyeberang dengan lembu-lembu Charolais. Sejak pertengahan abad yang lalu, sejenis haiwan baru telah terbentuk, di mana mutasi spontan, yang menyebabkan pertumbuhan otot, dipercepatkan.

Dengan struktur tulang yang tidak mencukupi, batang panjang dan kaki pendek, lembu mencapai berat 1000 kg, dan lembu jantan adalah besar dan setengah kali lebih besar.

Warna, seperti yang jelas dari nama lembu biru Belgium, kebanyakannya kelabu, hampir putih, coklat. Terdapat bintik-bintik warna dan saiz yang berbeza.

Otot berlebihan yang dibangunkan tidak membenarkan lembu untuk bebas menyelesaikan dari beban, pada haiwan muda selepas usia 6 minggu, apabila pembentukan otot bermula, mungkin ada masalah dengan anggota badan. Oleh itu, petani perlu mempertimbangkan ciri-ciri baka baka ini dan bersedia untuk menyelesaikannya.

Pilih lembu untuk farmstead anda – video