Turki lebih kerap terdedah kepada penyakit yang berbeza daripada burung dewasaAyam muda selalu memerlukan lebih banyak perhatian daripada orang dewasa dewasa, dan ayam belanda tidak terkecuali. Adalah penting bagi petani ayam untuk mengetahui penyakit ayam belanda, tanda dan rawatan mereka, yang akan dengan cepat dan berkesan meningkatkan ternakan di kaki mereka.

Langkah-langkah pencegahan adalah lebih penting. Mereka akan menghalang berlakunya penyakit berbahaya dan, akibatnya, kelemahan dan pengurangan kawanan yang semakin meningkat.

Cirit-birit di kalkun: rawatan dan pencegahan

Gangguan pencernaan dalam ayam belandaUntuk anak ayam yang rapuh, sebarang penyakit malaise membawa bahaya yang serius, jadi anak-anak muda itu ditonton dengan teliti dan dipantau secara ketat. Untuk bulan pertama kehidupan, ayam belanda bukan sahaja menaikkan berat badan dengan cepat, tetapi juga menyesuaikan diri dengan keadaan baru, mash-up basah dan makanan kering, yang boleh menjadi tekanan yang serius.

Mengenai malaise anak ayam isyarat tubuh: kelesuan, penolakan makanan, gangguan pencernaan, yang berbahaya kerana membuang air kecil dengan kotoran nutrien dan garam mineral. Dalam kes ini, punca cirit-birit boleh banyak.

Bagaimana anda mengetahui mengapa anak ayam sakit pada tanda-tanda luar? Daripada merawat cirit-birit di ayam belanda, dan bagaimana untuk tidak mengakuinya selepas itu?

Di dalam cirit-birit pada ayam belanda muda, ia adalah paling kerap kesilapan pemakanan yang berkualiti rendah atau dipadankan dengan usia, pelanggaran terhadap keadaan penahanan, serta jangkitan bakteria dan virus, yang kadang-kadang timbul sebagai akibat dari dua sebab pertama.

Sekiranya tanda-tanda gangguan penghadaman ditemui, petani ternakan berpengalaman dinasihatkan untuk memberi perhatian kepada warna pergerakan usus.

Sekiranya kalkun mempunyai cirit-birit coklat dengan buburan makanan yang kurang dicerna, ini menandakan ketidakseimbangan dalam makanan. Seringkali reaksi sedemikian dikesan oleh pengenalan sejumlah besar pemakanan baru. Walau bagaimanapun, mungkin, makanan diberikan lebih banyak, dan anak ayam makan sudah rosak tandan. Walau apa pun, anda perlu menyesuaikan kadar pengagihan dan mengimbangi komposisi makanan. Sebagai langkah pencegahan, potassium permanganate ditambah kepada air untuk kalkun, dan biovit untuk makanan. Dalam kes-kes yang paling teruk, gunakan cirit-birit di ayam belanda dengan antibiotik.

Related  Ayam sutera Cina – senyuman alam

Hidangan najis kuning atau kehijauan mempunyai sifat yang sama, sementara kehijauan adalah tanda penyakit yang diabaikan, yang mungkin tidak dapat dihapuskan dengan pengecualian produk yang mencurigakan.

Sampah gelap, hampir hitam dalam kombinasi dengan ketakutan ayam belanda, mengantuk dan kekacauan yang tidak ternilai adalah tanda berbahaya keracunan. Tetapi tanda yang paling membimbangkan untuk pembiak ayam adalah najis putih – gejala pullorosis dan penyakit serius lain dari burung.

Pulloroz atau cirit-birit kulit putih dalam kalkun: rawatan dan gejala

Dalam ayam kalkunPenyakit kematian pesat yang mengancam, yang paling sering menjejaskan ternakan sebelum usia 20 hari. Sebagai tambahan kepada najis warna putih yang sangat berbau, pullorosis dicirikan oleh perubahan dalam tingkah laku seekor ayam belanda bergerak. Burung itu menolak makanan, menderita dari dahaga, sementara hampir tidak bergerak dan, berkerumun di sudut, duduk, menutup matanya.

Pada peperiksaan yang dekat dapat dilihat bahwa bulu dan bawah dekat cloaca kelihatan unpolarish dan terpaku bersama dalam kasus Pullorose.

Jika anda tidak segera mula merawat cirit-birit di ayam belanda, pullorosis membawa kepada kejang, kemerosotan dan kematian. Walaupun selepas menyembuhkan, anak-anak ayam tetap menjadi pembawa penyakit ini untuk masa yang lama.

Coccidiosis dalam kalkun: gejala dan rawatan

Ayam mempunyai coccidiosisJika dalam populasi dewasa, penyakit ini tidak dapat dilihat secara tidak sengaja, maka bagi anak ayam muda, coccidiosis adalah ancaman serius terhadap kehidupan. Jangkitan anak ayam berlaku dengan menggunakan burung, pemakan dan bahkan sampah sahaja dengan seekor burung yang sakit. Pada musim panas dan ketika menyiram ayam belanda dengan air suam, risiko jangkitan meningkat secara dramatik.

Apakah tanda-tanda penyakit dalam ayam belanda dan rawatan ayam di rumah ladang rumah?

Related  Jika anda mengetahui mengapa broiler mati, ayam boleh diselamatkan

Ejen penyebab penyakit ini adalah coccidia, mikroorganisma protozoan, menyebabkan kerosakan sistem pencernaan anak ayam kecil. Gejala-gejala coccidiosis dalam kalkun dan rawatan penyakit ditentukan oleh ciri-ciri kehidupan mikroorganisma ini. Memandangkan patogen secara aktif menyebarkan dalam persekitaran yang bermanfaat, penyakit ini adalah sangat teruk. Tanpa langkah yang tepat untuk rawatan dalam masa yang singkat, sehingga separuh daripada ayam belanda mati.

Mengenai coccidiosis dalam ayam belanda berkata:

  • penurunan atau kehilangan selera makan;
  • keletihan burung, kurang mobiliti, mengantuk;
  • cicak anak ayam yang tidak munasabah;
  • minuman keras yang tidak boleh ditarik;
  • kelihatan tidak kemas;
  • cirit-birit dengan kesan darah.

Antara punca penyebaran penyakit itu boleh dipanggil kesesakan di rumah ayam, kelembapan suhu tinggi, yang mencetuskan pembiakan pantas coccidia dan mikroflora patogen lain.

Kepada ayam belanda kurang terdedah kepada penyakit, anda memerlukan kandang yang luasBagaimana jika kalkun jatuh ke kaki mereka, mencela, menolak makan, dan melemahkan setiap hari? Pertama sekali, adalah perlu untuk mewujudkan keadaan penahanan, untuk menanam anak ayam dengan tanda-tanda penyakit yang jelas dan untuk memulakan rawatan yang kompleks, yang dilantik oleh doktor.

Corak yang sama berlaku apabila penyakit itu adalah paratyphoid. Antara gejala penyakit ini – berjalan kaki yang goyah, cirit-birit, letih. Iaitu, peternak ayam boleh melihat tanda-tanda yang serupa untuk banyak penyakit, tetapi rawatan ayam belanda dilantik secara individu mengikut hasil pemeriksaan doktor haiwan itu.

Berbahaya kepada penyakit kura-kura seperti aspergillosis, candidamycosis, sinusitis berjangkit.

Gangguan metabolisma dan vitamin

Pada usia muda, kekurangan vitamin dan mineral, gangguan proses metabolik akibat pemakanan tidak seimbang atau kandungan tertentu di ruang terkurung mengancam ayam belanda bukan sahaja tertinggal dalam pertumbuhan, tetapi juga mati.

Gangguan metabolisma dan vitaminApabila anak ayam yang sihat tiba-tiba mengubah tingkah laku mereka, peternak ayam mempunyai banyak soalan penting dan mendesak:

  1. Apa yang perlu dilakukan jika bahagian kaki kalkun dan burung kehilangan mobiliti dalam beberapa hari, berhenti makan?
  2. Kenapa kalkun berpelukan dengan darah?

Related  Bagaimana hendak membuat rumah ayam di negara ini dengan tangan mereka sendiri?

Walaupun soalan menggambarkan situasi yang berbeza, alasan untuk tingkah laku haiwan yang tidak biasa biasanya bersendirian. Selain penyakit berjangkit yang mengakibatkan gangguan dalam penyelarasan pergerakan, kekurangan kalsium dan kekurangan vitamin D menyebabkan jatuh dan kegagalan untuk bergerak.

Rickets menjejaskan keadaan sendi. Itulah sebabnya kakak ayam itu berubah. Dan ingin memenuhi keperluan mikronutrien, pizza meludah bulu dan berperang dengan sangat agresif.

Untuk memberi ayam belanda, anda mesti menggunakan sayur-sayuran dan mineralAnda boleh mengubah keadaan dengan aktif memperkenalkan makanan dan sayur-sayuran galian pemakanan, manakala ternakan cuba untuk menjaga matahari, dan juga menambah kompleks vitamin untuk ayam untuk memberi makan.

Pencegahan penyakit ayam belanda

Untuk tidak pernah menghadapi tanda-tanda penyakit ayam belanda dan rawatan mereka, adalah penting dari hari pertama kehidupan anak ayam untuk meneruskan pencegahan.

Satu set langkah pencegahan termasuk perlindungan anak ayam dengan vaksinasi terhadap penyakit yang paling berbahaya, yang sering membawa maut. Untuk mengekalkan imuniti, pertumbuhan pesat dan peningkatan berat badan dalam diet, suplemen vitamin, kompleks khusus dan tambahan mineral dalam bentuk kapur dan cangkang diperkenalkan.

Vaksinasi anak ayam akan membantu menumbuhkan jumlah burung yang sihatKita tidak boleh lupa bahawa semua makanan mestilah segar, kalkun disediakan dengan air yang mencukupi dalam air bersih, dan penyu dan rak sentiasa dibasuh dan dibasmi kuman. Bersihkan dan premis di mana burung itu terkandung. Di samping menggantikan tempat tidur, rumah ayam dirawat daripada tikus, telur helmint dan serangga berbahaya. Kunci kesihatan orang muda akan menjadi tempat yang jauh dari penduduk dewasa di mana kalkun yang semakin berkembang akan menjadi luas, kering dan hangat.

Pencegahan penyakit – video