forbs untuk lebahHerba yang mengandungi madu untuk lebah hanya tertarik pada tempoh berbunga. Untuk mencapai pembungaan itu berterusan, dari musim bunga hingga musim gugur, tugas utama untuk kerja api api yang berkesan. Kepada honeycombs adalah tumbuhan dengan berbunga panjang, yang mengeluarkan sejumlah besar nektar dan debunga. Penghantar bunga termasuk bidang kebudayaan dengan soba dan kapas, herba yang mengandung madu dalam peredaran budaya, pokok berbunga dan semak-semak. Tanaman madu tambahan diperoleh daripada medan semburan semula jadi, padang rumput dandelion dan padang rumput.

Penggunaan sumber semula jadi dan budaya untuk madu

apiari di jalan rayaPada mulanya, lebah dikumpulkan rasuah dari padang rumput padang rumput, semak berbunga dan pokok-pokok, terbang selama 5 km dan tidak begitu produktif. Adalah dipercayai bahawa sepanjang musim panas keluarga dapat menghasilkan 50 kg madu, yang tidak kurang dari 60% pergi ke keperluan sendiri. Pembiakan lebah moden adalah berdasarkan kepada penggunaan:

  • medonosov budaya utama – bunga matahari, soba, kapas, ketumbar;
  • herba yang ditanam untuk lebah;
  • pokok liar dan pokok renek – kapur, akasia, maple;
  • padang rumput dan hutan.

Hanya dengan menggunakan semua herba lebah untuk lebah, seseorang boleh menerima resit yang berterusan dari rasuah.

Oleh itu, peternak lebah menggunakan tanah pertanian untuk menanam tumbuhan yang paling produktif. Selalunya semasa bidang berbunga dengan kacang dan bunga matahari, apiari diletakkan di tepi jalan, memberikan lebah dengan cara yang pendek ke tumbuhan.

lebah-halamanPenjaga lebah sendiri memiliki kawasan sendiri dengan herba madu selama satu tahun atau dua tahun untuk lebah, untuk menyediakan pekerja dengan bahan mentah pada waktu yang tepat. Menyemai herba yang disesuaikan secara bermusim di padang rumput memberikan tempoh apabila di sekitar tumbuh-tumbuhan berbunga menjadi kecil.

Sekiranya terdapat ladang agroteknik yang berdekatan, adalah perlu untuk menjalin hubungan dengan agronomi. Kadang-kadang lebah untuk suap terbang jauh dan boleh berada di lapangan lain pada hari pemprosesan oleh bahan kimia. Ini harus dielakkan.

Kalender penghantar sarang lebah di setiap kawasan dibuat, meneruskan dari keadaan cuaca. Pembawa nektar yang paling aktif dipilih untuk penanaman kebudayaan. Dari ribuan tumbuhan berbunga, dua belas tumbuhan madu yang produktif digunakan, ditanam khusus untuk lebah.

Sekiranya apiari itu tidak bergerak, tugas penjaga lebah dalam radius 2 km adalah untuk memiliki bidang budaya pedunclenya sendiri.

Seluruh kawasan dibahagikan kepada sektor yang berasingan. Plot ditaburkan dalam urutan tertentu, termasuk beberapa spesies semak tahunan dan dwitahunan. Apabila menanam tumbuhan madu untuk lebah bergantung pada masa berbunga, untuk mewujudkan keadaan untuk rasuah berterusan.

Kalendar penghantar masseus untuk dataran tengah Rusia

pengumpulan debungaPastikan kesinambungan berbunga dari bulan April hingga November untuk api api pegun – tugas utama pemilik. Untuk mewujudkan keadaan untuk pembangunan, 50 keluarga lebah perlu menguasai 50 hektar tanah berhampiran, menanam pokok dan semak di sepanjang perimeter. Ia perlu untuk memperbaiki flora padang rumput dan penyakit. Kerja tanah akan melunaskan seratus kali madu yang baik. Dari awal musim bunga sehingga lebah lebah nektar musim luruh menyediakan tanaman:

  1. Pada bulan April seekor bunga willow, bunga di tandan dibawa ke gereja untuk diterangi pada Minggu Ahad. Pada masa yang sama, ibu dan ibu tiri, tumbuhan madu yang paling berharga, mekar. Madu komoditi pertama diperoleh dari willow.
  2. Pada bulan Mei, taman-taman berkembang. Pembungaan mereka berlangsung sebulan dan lebih banyak spesies pokok buah-buahan dan semak di taman, ia lebih tepu dengan aroma madu. Pada masa yang sama, dandelions yang tidak teratur berkembang dengan sukses. Mereka mudah membiak di sekitar apiari dengan banyaknya. Sebulan madu akan disediakan.
  3. Pada bulan Jun, keluarga lebah meningkat, mereka memerlukan asas yang besar. Pada masa ini, ladang yang disemai dengan pokok-pokok madu harus berkembang. Herba herba yang disahkan menganggap wajah, semanggi putih dan lebam. Walau bagaimanapun, semanggi dan lebam akan tumbuh di tanah yang tidak ditanam, hanya untuk membuat alur dan benih untuk menuangkan lebih banyak, supaya rumput liar tidak dihancurkan pada mulanya.
  4. Tanaman rumput madu diulang pada selang untuk memastikan berbunga pada bulan September. Kaedah lain untuk memanjakan pembungaan adalah tanaman, memotong puncak. Kemudian cawangan belukar dan bunga lagi. Minyak lobak berbunga, mustard dan phacelia lewat. Heather, mordovnik, goldenrod – tumbuhan, dari mana anda boleh mendapatkan rasuah yang melampau sebelum bermulanya fros.

Related  Bagaimana untuk membuat inkubator untuk menetas anak ayam anda sendiri

kacang-kacanganAntara pakar, padang rumput dan madu gunung dianggap paling berharga. Jelaskan hakikat ini boleh menjadi padang rumput campuran padang rumput. Sekiranya terdapat padang rumput di sekitar apiari, perlu menjalankan motherwort, fireweed, semanggi dan tumbuhan harum yang lain. Untuk mengatur kesinambungan bunga mekar.

Semua bunga musim panas hitam, dan tanpa ia tidak boleh lakukan pada pemakan api – menakutkan tikus dan ngengat.

Hasil penghantar yang betul tumbuhan madu dari rumput Siberia di Priargunsky KHL “Donnik”. Apabila menanam rumput madu untuk lebah dan berapa kilogram sehektar, ditunjukkan dalam jadual:

Pengeluaran madu 17-20.04 3-6.05 3-8.06 3-5.07 15-18.07
Donnik / Phacelia 6/4 6/4 6/4 6/4 0/4
Phacelia / lebam 4/4 4/4 4/4 4/4 0/0

Donnik dan tanaman biennial lebam, ladang yang disemai akan bekerja 2 tahun. Akibatnya, madu adalah 150-200 kg setiap keluarga. Tidak ada madu madu, kawanan dikawal.

Rumput madu liar untuk lebah di Siberia

Siberia Besar! Terdapat kawasan subur di sini, dengan wortel hibernating di bawah salji di rantau Novosibirsk dan padang rumput yang tidak terhingga di kaki bukit Sayan. Lebah hidup di mana-mana. Dikumpulkan dengan thyme dan Cypriot honey, secukupnya tidak kalah dengan varieti Barat. Rumput madu untuk lebah Siberia diwakili oleh tumbuh-tumbuhan bidang.

bibit mekarRumpai ganas dari sawah sawah adalah sejenis rhizome. Ia menangkap tanah yang tidak diusahakan, tetapi ia adalah mead yang sangat baik, memberikan 380 kg setiap hektar debunga dan nektar. Berbunga di Siberia menabur di musim bunga dan musim gugur, di tengah band – pada musim panas.

teh ivanAlam tidak menyukai kekosongan, dan gari diseret pada tahun depan oleh medan-medan kapreya, Ivan-tea. Akhir musim panas Siberia panas di taiga sentiasa dihubungkan dengan pemungaan pemenang rumput yang berguna. Pokok madu yang indah memberikan sehingga 500 kg nektar sehektar. Tumbuhan ini menghasilkan produk berkrim berkrim.

Related  Penyakit biasa bagi puyuh dewasa dan haiwan muda

yarrowYarrow adalah sejenis tumbuhan menengah, tetapi tanpa aroma dan ciri-ciri perubatan khusus, madu padang rumput akan kehilangan banyak. Blossoms yarrow ke fros terdalam, tidak menonjol, tumbuh di bukit.

ecchymosisLebam biasa terdapat di hutan liar di Siberia, di padang kering. Herba ini dianggap sebagai salah satu medonosov yang paling berharga, ia digunakan untuk menanam ladang yang ditanam. Lebam, tumbuhan sendiri. Untuk pembangunan, dia memerlukan matahari, mekar ke fros. Nectar tidak dibasuh oleh hujan dan tidak longkang – menunggu pemetik. Daripada satu hektar yang ditanam dengan lebam, anda boleh mengumpul 850 kg madu.

Siberia kaya dengan tumbuh-tumbuhan dengan sifat-sifat perubatan yang kuat, dan madu dari rumput motley Siberia dianggap kuratif.

Di bawah ini diterbitkan tumbuhan madu terbaik untuk lebah, foto dengan nama dan penerangan ringkas.

Donnik kuning

semanggi manis kuningTumbuhan ini sukar dilupakan. Semen berkuasa, bertumbuh dengan seorang lelaki, menduduki tanah yang paling kurus. Aroma yang memberangsangkan semanggi manis yang mekar, buzz diukur di dalam kenangan musim panas untuk masa yang lama. Donnik dengan nektar sentiasa, walaupun dalam cuaca buruk. Medosbor sehingga 600 kg sehektar. Warna ciri madu – putih atau ambar berbeza aroma, akhirnya mengkristal.

Phacelia

phaceliaPhacelia bukan sahaja sumber madu yang baik, ia adalah siderat yang indah, yang menyembuhkan dan menyuburkan tanah. Untuk seorang penjaga lebah, lebih penting lagi untuk mengembang dengan warna-warna yang berturutan selama sebulan. Menyemai 4 kali musim rumput, anda boleh mempunyai ladang mekar sebelum fros. Malah di -9 Dengan phacelia ia merembes nektar. Pada waktu malam, bunga tidak ditutup dan dari medan ini lebah kembali terlambat. Sehingga 500 kg madu dapat dituai dari perladangan phacelia.

Related  Foto dan perihal spesies madu lebah

Terdapat juga heather, kapur dan lain-lain jenis madu berharga, yang anda perlu tahu untuk memilih produk yang tepat.

Video mengenai tumbuhan madu