Beritahu saya cara menanam semanggi putih untuk rumput?

Rumput kering rumput di masa kita bukan sesuatu yang baru, tetapi sukar dan mahal untuk membesar sendiri. Adalah diketahui bahawa terdapat versi mudah untuk orang yang malas – ia adalah semanggi putih. Tetapi timbul pertanyaan: bagaimana menanam semanggi putih untuk rumput? Apakah bahan-bahan yang diperlukan dan betapa sukarnya prosesnya?

Semanggi, yang dikenali sebagai trefoil, merujuk kepada tumbuhan saka keluarga legum. Kilang itu diwakili dalam bentuk tiga daun warna zamrud dengan bunga kecil bentuk globular. Sekiranya anda berpegang teguh kepada teknologi yang betul untuk menanamnya, dan juga menjaganya kemudian, rumput berbunga akan menggembirakan anda setiap tahun dengan permaidani yang lembut dan lembut. Untuk melakukan semuanya dengan betul, pertimbangkan arahan terperinci: bagaimana untuk menanam semanggi putih untuk rumput? Petua mudah dan beberapa nuansa dari pakar akan membolehkan anda mendapatkan permaidani hijau akibat kerja yang dilakukan.

daun semanggi putih

Kelebihan dan kekurangan

Memilih semanggi putih, anda boleh mendapatkan senarai keseluruhan manfaat, kerana tumbuhan mempunyai ciri-ciri ini:

 • menyatakan kualiti hiasan;
 • sistem akar kuat boleh menindas pertumbuhan rumpai selama beberapa tahun;
 • Permaidani semanggi membentuk jisim berumput lebat yang berwarna hijau kaya;
 • pertumbuhan tangkai yang rendah menghilangkan keperluan untuk dipotong;
 • bersahaja dalam penjagaan: tidak perlu penyiraman yang kerap atau pengenalan pakaian tambahan;
 • rintangan tinggi untuk menginjak-injak;
 • pertumbuhan pesat;
 • tepu tanah dengan nitrogen – baja semulajadi;
 • kemungkinan untuk menanam di lereng, bank dan tanah air.

Penting! Semanggi putih seringkali termasuk, jika perlu, pembenihan kawasan kosong taman batu, taman mawar atau katil taman.

Walaupun begitu, rumput putih mempunyai beberapa kelemahan:

 • Harta yang mengagumkan akan menyebabkan kematian warna lain;
 • pertumbuhan pesat dalam semua arah (semanggi dominan);
 • pengekalan kelembapan membawa kepada scoliosis – ia perlu berjalan dengan teliti.

Teknologi pendaratan

Seperti yang telah disebutkan, tumbuhan yang kuat tidak memerlukan propolok atau makanan. Tetapi, jika anda ingin mendapatkan permaidani tebal dan cantik, anda harus mempertimbangkan beberapa cadangan. Oleh itu, antara kerja persediaan harus dikenal pasti tempat. Pilihan terbaik adalah rumput yang cerah atau penumbra. Benih dibeli di kedai khusus tukang kebun dan petani trak: pada 1 m2 daun kira-kira 300 bijirin. Ia disyorkan untuk mendarat pada musim bunga atau awal musim panas.

Seterusnya, mengikuti algoritma langkah demi langkah mudah:

 1. Seperti halnya rumput konvensional, untuk membuat benih dengan baik dan cepat berakar, keluarkan lapisan atas tanah (sehingga 5 cm) dan tingkatkan kawasan tersebut.
 2. Anak benih cepat akan menyediakan rendaman mudah selama 1 jam sebelum menyemai langsung. Juga, benih boleh dicampurkan dengan sebahagian kecil bumi, dan kemudian sama rata di sekeliling plot.
 3. Untuk memastikan bahawa biji-bijian tidak dimakan oleh burung, lapisan nipis tanah (kira-kira 1 cm) dilindungi dari atas.
 4. Sebagai penyiraman ia disyorkan untuk menggunakan muncung untuk hujan yang kecil, kerana tekanan yang kuat akan mencuci benih semanggi putih, atau membanjiri mereka. Kelembapan tanah perlu dikekalkan selama 7-10 hari. Tidak termasuk kemungkinan berjalan di padang. Selepas 15 hari, pucuk harus muncul.

Penting! Clover tumbuh dengan baik di tapak di mana bijirin yang ditanam sebelumnya.

Penjagaan

The unpretentiousness of the plant mengurangkan semua syarat untuk merawatnya. Oleh itu, asasnya hanya menyiram. Kemarau jangka panjang mungkin menjejaskan pertumbuhan rumput semanggi putih. Walau bagaimanapun, pengairan air yang kuat juga akan membawa maut. Kebun-kebun yang berpengalaman mencadangkan penyiraman sekali seminggu, dengan syarat bahawa pada hari-hari ini tidak ada hujan.

Potong semanggi boleh di inginkan – sebagai tumbuhan tumbuh. Dalam kes ini, adalah disyorkan untuk menggunakan trimmer, dan selepas itu rumput akan dipulihkan dengan cepat dan banyak berkembang. Berhati-hati mengikut pertumbuhan rumput, lebih baik mengehadkannya, kerana ia akan menjadi sukar untuk mengeluarkan semanggi putih.

Penting! Shamrock boleh dengan mudah bertolak ansur dengan perubahan suhu tajam, tetapi dengan tahap haba yang tinggi, penyiraman tambahan perlu dilakukan.

3-4 tahun selepas menanam semanggi ia disyorkan untuk mengulangi prosedur, kerana semanggi, walaupun saka, tetapi jangka pendek.

Video: semanggi putih bukan rumput rumput

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector