Lebah mudah terdedah kepada pelbagai penyakitLebah, seperti serangga lain, terdedah kepada pelbagai penyakit. Selain kesan negatif terhadap alam sekitar, kelembapan sejuk, tinggi dan faktor lain, terdapat penyakit berbahaya bagi lebah berjangkit. Jika penyebab penyakit tidak berjangkit adalah selalunya pengawasan penjaga lebah, maka sumber jangkitan adalah bakteria, virus, kulat patogen, protozoa, tungau spesies yang berlainan dan parasit serangga.

Ia adalah dari berjangkit, menyebarkan dari serangga kepada serangga penyakit, jumlah terbesar lebah dewasa dan brood mati. Untuk mengambil langkah-langkah untuk rawatan yang tepat pada masanya, dan jika mungkin untuk mengelakkan masalah, adalah penting untuk mengetahui penyakit lebah yang sedia ada dan tanda-tanda mereka.

Varroatosis lebah

Lebah diserang dengan tanda kutuEjen penyebab varroatosis lebah adalah parasitizing hama pada serangga dan dalam sarang, mengalikan larva dan pupae dari lebah pekerja dan drone, dan kemudian, selepas pembebasan serangga, makan dan hidup dengan mengorbankan lebah. Dengan tahap jangkitan yang serius dengan kutu, anda boleh dengan mudah melihat kedua-dua penduduk sarang, dan brood, serta produk sarang lebah dan sisa lebah.

Serangga yang penuh dengan kutu melemahkan dan mati, tetapi sumber variatosis lebah yang paling sering menjadi:

 • Individu yang dijangkiti terperangkap dalam sarang apabila serangga ditanam dalam keluarga yang lemah atau ketika pemakan api berpindah di tempat di mana jangkitannya tersebar;
 • Mengandung larva atau tungau sendiri sarang lebah.

Untuk menghalang perkembangan penyakit itu di apiari, penting untuk bertanggungjawab untuk membeli keluarga baru, permaisuri dan brood, untuk memantau keadaan wabak di kawasan ladang dan untuk memantau kebersihan sarang dan sarang lebah.

Varroatosis lebahVarroa lebah – penyakit kuarantin pada tanda pertama yang memerlukan penggunaan langkah-langkah kebersihan dan ketat ketat, serta mengadakan beberapa sesi pengasapan dengan persediaan ini untuk lebah sebagai folbeks dan phenothiazines. Sebagai langkah terapeutik, sarang dan kandungannya dirawat dengan sulfur dan varroatin yang dimurnikan.

Untuk rawatan lebah, ubat acaricidal dan antibakteria digunakanBerguna untuk pengusiran hama jahat akan mengikut arahan ApiMax untuk lebah. Penyediaan semulajadi tidak hanya mengandungi acaricidal, tetapi juga antibakteria, tindakan merangsang. Selepas pemakaiannya, keluarga menyingkirkan parasit dan mendapat makanan selamat semulajadi oleh bahan aktif secara biologi.

Nosematosis lebah

Nosematosis lebahTanda tanda penyakit lebah adalah cirit-birit. Storan dari kotoran cair dengan nosematosis mudah dilihat di semua tempat serangga. Di samping itu, penyakit yang disebabkan oleh organisma paling mudah menampakkan diri dalam penenggelaman yang banyak dan juga kematian permaisuri.

Penyebab utama nosematosis lebah kadang-kadang menjadi penjagaan buruk serangga yang tidak dapat diterima kekotoran dalam makanan, kualiti buruk musim sejuk atau terlalu sedikit individu muda di sarang.

Semua faktor ini melemahkan keluarga, dan patogen menembusi air di sarang lebah ke dalam sarang memasuki tanah nutrien dan memulakan aktiviti merosakkan mereka. Pesakit boleh diiktiraf oleh perut yang diperbesar dengan ketara. Sekiranya langkah-langkah segera diambil, penyakit lebah mengancam untuk kehilangan sebahagian besar ketujuh dan melemahkan serangga yang selebihnya.

Nocatosis dirawat dengan sirap gula dengan fumagillinSebagai kaedah merawat penyakit ini, lebah ditawarkan sirap gula bercampur dengan fumagillin. Pada 25 liter sirap perlu mengambil kira 20 gram ubat. Jumlah dadah ini untuk lebah cukup untuk lima keluarga.

Related  Jika anda mengetahui mengapa broiler mati, ayam boleh diselamatkan

Tidak kurang dari rawatan, pencegahan penyakit adalah penting. Mengenai penjagaan nosema mesti mewujudkan serangga, dan apabila apa-apa syak wasangka dijalankan menyeluruh gatal-gatal pembersihan mekanikal, bingkai, jumlah inventori untuk melengkapkan pembasmian kuman sekali, apa lebah mempunyai kenalan.

Acarapidosis lebah

Acarapidosis lebah - kekalahan oleh hamaSatu lagi penyakit yang disebabkan oleh hama berbahaya adalah acarapidosis lebah. Parasit menjejaskan saluran pernafasan serangga, dan kerana peningkatan beransur-ansur dalam masalah segera mengesan penyakit lebah dan tanda-tandanya adalah sukar.

Manifestasi pertama penyakit ini dapat dilihat sewaktu spring melingkar memulihkan, ketika sejumlah besar serangga dengan sayap tidak berubah secara normal ditemui di lubang keran. Lebah semacam itu hanya merayap, tidak dapat terbang. Penyebaran penyakit ini menyumbang kepada kelembapan yang tinggi dan kekurangan penjagaan sistematik untuk pemakan api, dan bahaya khas berasal dari sesat atau diperoleh di tempat serangga yang tidak teruji.

Kekalahan saluran pernafasan lebah - acarapidosisBagi pemakan api yang tidak mengalami penyakit lebah, kaedah rawatannya harus diambil pada tanda-tanda awal acarapidosis. Untuk melakukan ini, wabak lebah massa sangat digalakkan. Ini boleh dilakukan dengan meletakkan sarang lebah di selatan. Akibatnya, keluarga akan menghilangkan orang tua dan sakit. Kepada yang sama akan menyebabkan berpakaian atas banyak pada masa penampilan lebah muda sebelum musim sejuk. Kita tidak sepatutnya melupakan persediaan perubatan untuk lebah. Dari acarapidosis lebah, ia berkesan menggunakan folbekus dan apiMax berdasarkan ekstrak pain untuk lebah.

Ascosferosis lebah

Ascosferosis lebahPenyebaran varroatosis lebah membawa kepada fakta bahawa serangga menjadi mangsa mudah untuk jangkitan sekunder yang lain. Salah satu daripada penyakit ini, yang menyertakan serangan kutu, adalah ascospenosis lebah yang disebabkan oleh kulat patogenik. Kemunculan penyakit lebah dan tanda-tandanya menyumbang kepada kelembapan yang tinggi, cuaca sejuk, apabila patogen menghilang dan berkembang biak secara aktif.

Menghadapi penyakit ini boleh, dengan tegas mengikuti saranan pemelihara lebah yang berpengalaman:

 • serangga dipindahkan ke sarang yang bersih, dengan kekalahan yang kuat, membiarkan lilin semua bingkai dengan tanda penyakit lebah;
 • brood mati dan serangga dibakar;
 • bukannya permaisuri tua, orang-orang muda yang muda ditanam, menubuhkan satu musim tanpa brood untuk mencegah penyebaran penyakit itu;
 • lebah ditawarkan makanan yang sihat, air bersih, sirap sebagai pakaian utama;
 • hives dilindungi, dibersihkan;
 • keluarga mengurangkan, dan lemah, sebaliknya, cuba memperkuat pertumbuhan muda dan brood yang kuat.

Ascosan dan Unisan memohon rawatan askorbikosis lebahUntuk rawatan, gunakanlah persiapan yang berkesan untuk lebah sebagai askosan dan unisan. Sebagai tambahan kepada sebatian ini, ApiMax digunakan untuk lebah, menurut arahan yang berkesan dalam menyerang kutu dan membantu mengatasi jangkitan yang disebabkan oleh jenis parasit lain. Dadah prophylactic berdasarkan ekstrak tumbuhan semulajadi adalah berguna dan sebagai langkah pencegahan. Dalam kes ini, ia ditambah dalam com pada musim bunga, sejurus selepas penerbangan.

Apabila pemprosesan gatal-gatal, pemisahan dan pemusnahan lebah dan bingkai yang dijangkiti dengan perintah ascetic dilakukan, perlu membersihkan, siram dan disinfect inventori dan pakaian kerja penjaga lebah.

Foulbroods dan penyakit berjangkit lain lebah

Senarai penyakit berjangkit lebah tidak terhad kepada penyakit-penyakit yang diterangkan di atas. Serangga dan brood mereka pada apiari dipengaruhi oleh aspergillosis, binasa dari paratyphoid dan lumpuh virus. Dalam kes-kes yang terakhir, lebah kehilangan keupayaan untuk bergerak. Tanpa rawatan dan pencegahan yang betul, keluarga akan lemah dan boleh hilang sama sekali.Kekalahan lebah oleh foulbroods

Related  Bagaimana untuk membuat sangkar untuk arnab dengan tangan mereka sendiri di kawasan pinggir bandar

Jangkitan kuarantin yang serius termasuk beberapa spesies kotor yang menjejaskan brood. Terdapat jenis penyakit Eropah dan Amerika. Tetapi dalam kedua-dua kes, patogen mikroskopik dapat menyimpan aktiviti mereka untuk masa yang lama pada peralatan, inventori, di dalam tanah pada pemula yang dijangkiti. Jangkitan pada brood datang dengan makanan yang diambil dari honeycomb-honeycomb inseminated, bersentuhan dengan serangga berpenyakit, melalui penggunaan semangka kotor dan feeders.

Tanda-tanda luar lebah penyakit ini dinyatakan dalam warna beragam dari brood, dan pada tahap selanjutnya dalam kematiannya, berubah menjadi massa kelabu-kelabu berwarna coklat dengan bau yang sepadan.

Jika doktor haiwan mengesahkan kehadiran foulbrood satu jenis atau yang lain, apiari itu diisytiharkan zon karantina. Wilayah ini ditutup dengan garis pusat sehingga 15 kilometer. Lebah dipindahkan ke sarang yang sihat. Mereka ditawarkan adunan atau sirap dengan salah satu persediaan yang berkesan untuk lebah. Buah-buahan yang terjejas dimusnahkan, bingkai dipanaskan semula menjadi lilin teknikal.

Audit keluarga yang kerap dan pembasmian kuman sarang - pencegahan foulbroodsSebagai langkah pencegahan penyakit berbahaya sedemikian, adalah dicadangkan untuk menjalankan pemeriksaan keluarga secara tetap, membersihkan dan membasmi sarang, bingkai dan semua peralatan yang digunakan. Dalam kes ini, lebah hanya perlu menawarkan makanan yang sihat yang berkualiti, gunakan air bersih untuk diminum.

Persediaan untuk lebah

Dari penyakit, lebah dirawat dengan celandineSatu contoh cara perjuangan yang berkesan boleh dianggap sudah disebutkan ApiMax. Ia menggabungkan semua ciri berguna ekstrak pain untuk lebah, serta ekstrak tumbuhan ubatan seperti bawang putih, echinacea, lada, eucalyptus dan wormwood.

Cuba untuk tidak menggunakan bahan kimia, sesetengah pemelihara beekeeper menggunakan bantuan persediaan semulajadi, contohnya untuk penyerapan celandine. Tumbuhan ini telah terbukti berkesan terhadap semua jenis foulbroods, varroatosis, nosematosis dan ascospenosis. Rawatan lebah dengan celandine dilakukan seperti yang diperlukan, dan sarang pencegahan, bingkai dengan serangga dan brood ditanam pada musim bunga dan dua kali pada separuh kedua musim panas.

Related  Bagaimana untuk menyelenggara dan memberi suapan bebek di rumah

Untuk meningkatkan imuniti lebah yang digunakan LozewalAntiviral yang baik, perlindungan antibakteria adalah kekurangan untuk lebah. Ini adalah ubat Rusia yang berkesan terhadap agen penyebab penyakit berbahaya seperti lebah seperti:

 • melumpuhkan serangga pekerja filamentoviroz;
 • busuk jenis Eropah dan Amerika;
 • paratyphoid dan penyakit lain, tanda yang cirit-birit yang teruk;
 • lumpuh lebah, dikesan apabila kandungan sarang berada dalam bentuk yang tidak sesuai, disertai dengan kematian besar-besaran dan rupa individu dengan sayap yang belum berkembang;
 • karung brood, yang mengancam kematian besar larva.

Menurut arahan untuk digunakan, lozewal untuk lebah boleh digunakan sebagai agen terapeutik dan pencegahan, yang meningkatkan imuniti serangga madu.

Ciri-ciri penyakit lebah yang tidak menular

Pelanggaran terhadap peraturan memelihara lebah yang membawa kepada penyakit merekaPemula api tidak dapat hidup sepenuhnya jika serangga di atasnya tidak memberikan syarat yang diperlukan. Pelanggaran aturan memelihara lebah tidak hanya melibatkan kelemahan keluarga, tetapi juga perkembangan penyakit non-berjangkit pertama, dan kemudian penyakit berjangkit.

Penyebab penyakit lebah bukan berjangkit adalah:

 • makanan tidak sihat dan kotor, tidak sesuai untuk air penggunaan;
 • tidak mematuhi peraturan kebersihan, kawalan yang mencukupi terhadap keadaan sarang, bingkai dan jumlah yang merosakkan;
 • pengumpulan di wilayah yang dirawat dengan racun perosak atau bahan kimia lain;
 • Pemanasan sarang yang tidak mencukupi atau, sebaliknya, mengukus mereka;
 • kekurangan sogokan jika tiada makanan tambahan.

Toksikosis yang disebabkan oleh pad dan bahan kimia boleh mengakibatkan kematian lebahAntara penyakit serangga yang disebabkan oleh punca luaran, kita boleh memanggil toksikosis debunga dan nektar. Penyakit lebah ini disebabkan oleh fakta bahawa koleksi di wilayah itu dijalankan dari tumbuh-tumbuhan berbahaya. Serangga yang mengandung madu dengan tanda-tanda keracunan adalah gelisah, mereka mempunyai sawan, dan dalam peringkat yang teruk dan mati. Tanpa bantuan penjaga lebah, semua keluarga boleh terjejas dengan serius. Racun untuk lebah budaya dimusnahkan, tumbuh-tumbuhan tambahan ditanam, jika ini tidak mungkin, sarang-sarang harus diangkut ke tapak lain.

Berbahaya untuk koloni lebah adalah toksik yang disebabkan oleh bahan kimia dan penurunan. Dalam kes ini, perlu mengambil semua langkah untuk memperbaiki diet dan melindungi lebah dari sumber bahaya. Sebagai kaedah merawat penyakit ini, lebah ditawarkan sirap gula tulen dan air.

Uterus mengisi sel dengan telur berdengungPemula sering cemas apabila rahim mula meletakkan telur yang tidak dibakar. Keadaan ini bukanlah tanda penyakit, tetapi hanya bermakna bahawa ia adalah masa untuk muncul di dalam kereta api sarang. Ini adalah terima kasih kepada parthenogenesis dalam lebah bahawa pembentukan individu lelaki berlaku, yang seterusnya menyuburkan rahim. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, adalah berbaloi untuk ditoreh. Jika uterus mengisi sel telur berdengung yang direka untuk pekerja, ini mungkin menunjukkan keperluan untuk menggantikannya.

Penyakit lebah dan tanda-tanda mereka – video