Quail laying henApabila merawat burung-burung, penting untuk mengetahui apa yang dapat memberi makan puyuh di rumah. Diet untuk kanak-kanak, tumbuh-tumbuhan puyuh dan betina berbeza dalam bahan-bahan. Bagaimana untuk menyediakan makanan dengan betul, berapa kali memberi makan makhluk hidup, memberi nasihat kepada pakar.

Ciri-ciri pembangunan paya

Puyuh adalah sumber makanan dan telur tanpa kolesterol. Burung berkembang dengan cepat, oleh dua bulan individu dewasa jenis daging berumur 160, lapisan biasa kira-kira 100 g. Lemak terasa di dada bulu. Memberi makan puyuh pada peringkat pembangunan yang berbeza adalah pemakanan dan kekerapan yang berlainan.

Kandungan burung puyuh dalam sangkarNestling melalui peringkat pembangunan:

 • minggu pertama selepas perkumuhan;
 • minggu ke 2-4 hayat puyuh;
 • tempoh remaja 35-42 hari;

Burung berusia tujuh minggu dianggap dewasa, dan penggemukan dilakukan untuk meningkatkan mutu kawanan ibu bapa. Sebahagian daripada brood, betina selepas penggemukan dan puyuh lebih tua daripada 11 bulan ditabur untuk daging.

Kami akan memikirkan apa yang akan memberi makan puyuh di rumah pada setiap peringkat kandungan.

Memberi makan anak ayam

Makanan pertama untuk anak ayam telur rebus dengan cincang cincangAyam menetas, dan makanan pertama akan telur rebus dengan tajam, dihancurkan bersama dengan cangkang. Pada hari kedua dalam menu termasuk 2 gram keju kotej per kepala. Pada hari ketiga, sayur-sayuran dicincang halus ditambah ke palung. Kemudian secara beransur-ansur meningkatkan jumlah keju kotej dalam mash dan kurangkan telur. Setiap hari sepanjang minggu, menu berubah ke arah mengurangkan suplemen telur. Kekerapan makan adalah 5 kali sehari. Untuk minum, susu curdled digunakan.

Tempoh kedua anak ayam perlu beralih secara beransur-ansur ke makanan kompaun, yang mengandungi sehingga 26% protein dengan kandungan kalori sebanyak 280 unit. Makan anak-anak 4 kali. Persediaan untuk dewasa haiwan muda adalah peralihan kepada makanan utama untuk puyuh. Tetapi bagi wanita untuk membawa telur dan kekal sihat, dalam tempoh ini adalah perlu untuk meningkatkan suplemen vitamin. Kandungan vitamin E, A meningkat sebanyak 50%, dan komponen protein dikurangkan kepada 15%, untuk melambatkan oviposition pada masa awal pematangan wanita. Anda perlu tahu, tanpa menambahkan telur ke suapan, telur tidak terbentuk.

Related  Penyakit babi erysipelas berbahaya bukan sahaja untuk haiwan

Bagaimana untuk memberi makan puyuh dewasa

Dalam diet puyuh dewasa harus menjadi tambahan khususDiet adalah berbeza, yang dikembangkan dengan mempertimbangkan keperluan:

 • lapisan;
 • burung puyuh;
 • saham induk;
 • menggemukkan untuk daging.

Penggunaan makanan setiap 100 wanita sebulan 90 kg. Pada masa ini, pengeluaran telur akan menjadi 2000 telur. Apa yang akan memberi makan puyuh, supaya mereka bergegas dengan baik? Bagi wanita, campuran kompleks dua atau tiga komponen digunakan. Protein seimbang, makanan lemak dan karbohidrat harus mengandungi cangkerang telur untuk satu set cangkang. Jumlah protein meningkat kepada 25%.

Keperluan harian untuk makanan 25-30 gram. Memohon makanan biasa untuk puyuh, ia perlu memperkayakannya dengan keju kotej, ikan atau soya.

Mashanka untuk puyuhDengan peningkatan kandungan protein di atas norma, ada kemungkinan untuk mendapatkan telur dengan dua kuning. Berlebihan burung tidak boleh, ia akan menyembuhkan dan berhenti meletakkan telur. Dalam satu tahun pada satu kepala harus pergi 90 kg campuran campuran PK-1. Penggunaan herba dan pucuk bijirin adalah dialu-alukan.

Makanan buatan sendiri dengan protein dan kelembapan tinggi digunakan segar. Keracunan dengan makanan yang rosak atau garam berlebihan adalah membawa maut.

Dalam resipi untuk puyuh mencari makan dengan tangan mereka sendiri adalah campuran bijian dihancurkan:

 • gandum – 1 kg;
 • barli – 100 g;
 • jagung – 400 g;
 • makanan tulang – 5 g;
 • minyak sayuran – 3 g.

Aditif galian adalah batu, kapur dan garam, 5 gram ramuan masing-masing. Aditif protein – keju cottage, ikan rebus, daging cincang. Komposisi ini termasuk sayur-sayuran dan kulit telur.

Feedstuff for quailsResipi lain untuk puyuh untuk puyuh dengan tangan mereka sendiri boleh terdiri daripada pakan campuran, diperkaya dengan aditif atau campuran:

 1. Jagung adalah produk tenaga, yang digunakan dalam komposisi dengan hidangan tulang 40% atau ikan rebus.
 2. Oat perlu dibersihkan terlebih dahulu, ia mengandungi microelements dan vitamin, sama dalam tindakan untuk menanam.
 3. Gandum meningkat dan menyokong produktiviti lapisan.
 4. Kekacang mengandungi protein, lemak, asid amino.
 5. Makanan ikan dan tulang adalah makanan tambahan protein.
 6. Produk tenusu dalam bentuk keju kotej dan susu curdled, protein telur rebus masak.
 7. Sayur-sayuran dalam bentuk sayur-sayuran dan herba akar yang dicincang halus. Kentang itu ditambah rebus.
 8. Aditif galian memberikan dalam bentuk kapur, batu shell, kerikil, kulit telur.

Related  Foto dan perihalan baka ayam belanda

Penggunaan campuran siap pakai memudahkan penjagaan burung. Memasak makanan sendiri harus diberikan segar, tidak membenarkan mereka menjadi masam.

Resipi untuk makanan bercampur buatan sendiriLelaki lebih suka menanam benih kecil rumput, bijirin dan juga benih popi. Mereka memerlukan protein dalam bentuk larva, sayur-sayuran. Makanan campuran untuk burung kakak tua akan mempunyai puyuh secukup rasa. Sentiasa jaga air bersih di dalam mangkuk air.

Pencairan stok induk kaya dan bervariasi. Puyuh terbaik dipilih dari golongan muda, bermula dari minggu kelima. Suapan lengkap untuk kumpulan itu termasuk makanan campuran berkualiti tinggi dengan suplemen yang disenaraikan di atas. Dengan cara itu akan ada penambahan yis roti bakar, kek dan tepung ramuan.

Penggam puyuh untuk dagingSekiranya kawanan disediakan untuk disembelih, daripada memberi makan puyuh di rumah? Haiwan muda, ayam dan burung yang berusia “tua” yang telah bekerja oleh ayam perlu digemukkan untuk daging. Bagi mereka, diet khas dengan memasukkan makanan broiler. Kandungan jagung meningkat, kacang rebus digunakan.

Semasa menggemukkan, penggunaan wortel memberikan daging warna yang lebih sengit. Dalam menu pada peringkat penggemukan, anda tidak boleh menambah produk wangi untuk membuat wangi yang harum.

Burung dibahagikan dengan seks, diletakkan dalam sel-sel dekat gelap, dan dalam 4 hari secara beransur-ansur mengubah diet. Penggantian berlangsung selama 4 minggu, dengan peningkatan secara beransur-ansur dalam pengambilan harian sehingga 30 gram. Menjelang akhir tempoh itu, individu perlu menimbang 160 gram.

Kumpulan burung puyuh menyediakan produk diet dalam bentuk telur, daging dan dikemas kini setiap tahun. Anda boleh menyimpan puyuh walaupun dalam apartmen, dalam sangkar.

Kami menyediakan makanan untuk puyuh – video