Ayam pedaging ayam sakitApabila pemerah ayam bersin dan mengembus daripada sembuh, doktor haiwan boleh berkata selepas memeriksa burung tersebut. Gejala seperti itu boleh bermakna jangkitan maut dan selesema biasa dengan kandungan yang salah. Adalah betul untuk memisahkan individu yang sakit, memulakan rawatan dengan ubat-ubatan yang diperbaiki dan berunding dengan doktor.

Keadaan yang menjejaskan kesihatan burung

Broiler adalah burung yang lembut dan ia tidak bertolak ansur dengan kelembapan, draf, sejuk di rumahnya. Sekiranya batuk dan batuk sekurang-kurangnya satu ayam, anda perlu memberi perhatian kepada keadaan bilik. Ia harus kering, termasuk sampah. Dari lantai tidak boleh menarik draf sejuk.

Untuk mengelakkan penyakit burung, anda mesti mematuhi peraturanLampu pemanasan diletakkan supaya haba berada di pengumpan dan di sudut jauh. Tukar sampah ke segar. Di dalam bilik rapat, perlu menyediakan ventilasi tanpa draf.

Jika ayam dibeli di sebuah ladang besar, mereka sudah divaksinasi terhadap penyakit yang biasa di rantau ini. Kemudian, pertama sekali orang dewasa akan jatuh sakit, dan ini akan menjadi kesempatan untuk mengosongkan ternakan.

Ia adalah perlu untuk memeriksa dengan teliti ayam berpenyakit. Mungkin dia hanya tersangkut badan asing yang besar, dan ia terjebak dalam tekak.

Doktor bercakap tentang menghidu sebagai tanda penyakit

Burung berdarah dengan selsemaSalah satu sebab mengapa wheeze broiler mungkin menjadi sejuk. Dalam kes ini, semasa penyakit, suhu di rumah henhouse hendaklah melebihi 15 C, sampah kering. Kuah Jelatang harus diberikan bukannya air. Di dalam bilik, semburkan Isatizone atau analognya supaya burung-burung bernafas. Ayam goreng boleh bersin dan wheeze, daripada merawat mereka, doktor haiwan akan menentukan. Anda boleh melakukan penyedutan untuk semua broiler, menggunakan bom asap khas.

Gejala yang sama dengan broiler, jika mereka jatuh sakit dengan mycoplasmosis. Penyakit kulat ini, membentuk cetakan dalam kelembapan. Di kawasan yang sempit, spora terbalik masuk ke saluran pernafasan dan boleh melanda seluruh kawanan. Sekiranya mycoplasmosis dikesan, antibiotik digunakan untuk ayam broiler:

  • streptomycin;
  • siri tetracycline;
  • erythromycin;
  • lincomycin;
  • spiramycin dan sejenisnya.

Related  Penurunan angsa dengan cara tiruan dalam inkubator di rumah

Untuk rawatan, antibiotik digunakanAntibiotik ditambah kepada makanan pada kadar 2 g setiap 10 kg makanan. Sekiranya anda tidak menyembuhkan burung-burung, tiada sesiapa yang boleh makan selama dua minggu.

Antibiotik untuk rawatan menghidu dan bersin dengan ayam pedasPenyakit broiler yang lebih serius adalah colibacillosis, apabila broeze broiler. Daripada merawat burung yang sakit? Jika burung itu mempunyai rupa yang membosankan, berdiri lama tidak bergerak dan enggan makan, sudah tiba masanya untuk membunyikan penggera. Hanya doktor yang menentukan setem patogen dan menetapkan rawatan.

Penyakit ini berbahaya kerana ia disertai dengan satu kes, dan selebihnya selebihnya dalam keadaan berkembang, rasa perubahan daging. Ia tidak boleh dipanggil pemakanan, kerana akibat menggunakan antibiotik dosis besar untuk ayam broiler, residu boleh terkandung dalam jisim otot. Sebab penyebaran penyakit doktor haiwan melihat dalam ketidakpatuhan dengan syarat-syarat unggas.

Bakteria Escherichosis boleh memasuki rumah unggas bersama-sama dengan brood baru telur yang dijangkiti, jika kebersihan tidak diperhatikan di rumah ayam. Apa yang perlu dilakukan dan mengapa ayam adalah ayam yang baru saja menetas, mengental. Buah-buahan seperti itu boleh dianggap ditakdirkan. Ia perlu untuk menimbang semula kandungan stok pembiakan, untuk memilih bahan yang bersih pada masa dimasukkan ke dalam inkubator, tanpa kesan pada kulit.

Gejala malaise adalah bersin dengan broiler

Chick sakitBersin ayam broiler menimbulkan persoalan mengapa dan apa yang perlu dirawat. Kandungan salah, sejuk, lembap, draf membawa kepada penyakit pernafasan ayam. Yang paling lemah mula bersin dahulu. Ia adalah perlu untuk minum burung yang berpenyakit dengan vitamin. Spout mereka dengan streptotsidom bubuk, serbuk menggosok pada lubang hidung. Tetapi rawatan sedemikian akan membantu dalam peringkat pertama penyakit ini. Ayam, selepas bersin, dapat mengembangkan bronkitis yang membawa maut kepada mereka. Oleh itu, adalah lebih baik bagi golongan muda dalam tujuan prophylactic untuk mentadbir levomycetin dan tetracycline (1 tablet seliter air), Isatin atau Lozewal.

Related  Tenggelam Afrika dan penyakit lain babi

Bolehkah ayam broiler menular?

Coryza dalam ayam disebarkan kepada individu lain yang mengalami kesesakan yang terukHidung berair di kalangan peminat petani ayam dianggap sebagai kesinambungan fenomena catarrhal dan tidak merawatnya. Tetapi selesema biasa boleh menular dan memisahkan ternakan dalam keadaan berkerumun. Lagipun, ia adalah hidung burung yang memanjat ke feeder, menghantar jangkitan ke seluruh masyarakat. Terutama penyakit itu berlaku pada musim luruh dan musim sejuk kerana alasan yang jelas. Penyakit ini bermula dengan melemahkan, ketinggalan, ayam terlambat. Mereka mempunyai imuniti yang lemah.

Gejala penyakit ini adalah paruh yang kotor dengan kerak yang berkarat di lubang hidung. Selepas kesesakan hidung, penyakit ini berkembang pesat. Ayam bermula:

  • bersin;
  • menguap;
  • air mata mengalir;
  • tumor muncul pada kelopak mata.

Ayam mesti terpencilBurung itu enggan makan dan mati. Oleh itu, broiler dengan tanda-tanda awal sejuk perlu diasingkan.

Peraturan umum untuk memelihara broiler pada rupa burung berpenyakit

Jika semasa makan, anda perhatikan burung dengan tingkah laku luar biasa untuk pek itu, lihat dengan lebih dekat. Sekiranya bulu-bulu itu terasa kasar, rupanya tidak jelas, posturnya membosankan, sudah tiba masanya untuk meletakkan broiler dalam penebat dan menontonnya. Pada masa yang sama, menganalisis keadaan penahanan, membuat pembersihan kebersihan di rumah henhouse dan berunding dengan pakar. Sekiranya broiler bersin dan wheeze, daripada merawat, doktor akan menentukan. Anda harus mengikuti cadangannya untuk menjaga ternakan.

Rawatan bersin dan menghidu broiler – video