Itik Beijing di KompaunJika anda menjalankan kajian petani ayam, ramai yang akan mengatakan bahawa ia adalah perlu untuk menjadi antara yang terbaik baka itik Peking. Walaupun fakta bahawa maklumat pertama tentang baka ini muncul tiga abad yang lalu, dan di Eropah burung diimport pada abad kesembilan belas, Peking itik asal masih bersaing setanding dengan salib daging terkini.

Apakah rahsia populariti itu? Bagaimana untuk menjaga seekor itik Peking di rumah, dan betapa bermanfaatnya pembiakan baka ini?

Keterangan baka itik Peking

Bebek Peking berjalan-jalanDi USSR, itik Peking adalah antara yang paling biasa. Hari ini, ladang-ladang besar secara beransur-ansur memberi laluan kepada baka yang sangat produktif dan salib-salib, tetapi sebagai saham induk masih digunakan oleh spesimen rock Beijing.

Burung-burung ini masih tiada tandingannya dari segi kelajuan penambahan berat badan, stamina dan unpretentiousness. Itik Beijing boleh dengan mudah dikekalkan dalam keadaan cuaca apa pun, mereka tidak takut sejuk.

Sudah setengah bulan bebek itik seberat 2.3-3 kg, dan bangkai komoditi boleh diperolehi dalam rekod empat bulan, apabila bebek itik mencapai 4 kg. Selama setahun, ayam memberi 80 hingga 120 telur dengan berat kira-kira 90 gram. Daging bebek Peking adalah lembut, berair, dan hasilnya berkaitan dengan berat penyembelihan mencapai 70%.

Ciri-ciri penyimpanan dan pembiakan itik Peking

Itik pergi ke kolamPenggemukan intensif membolehkan anda untuk mendapatkan produk daging yang terbaik seawal 60 hari selepas rupa itik. Walau bagaimanapun, apabila membiak itik Peking di rumah, penyembelihan itu dilakukan agak lama. Petani unggas yang berpengalaman menasihatkan supaya tidak mengabaikan burung. Terdapat beberapa sebab untuk ini. Selepas 70 hari itik hidup mula menumpahkannya:

 • melambatkan pertumbuhan mereka;
 • mendadak meningkatkan penggunaan makanan;
 • Ia merumitkan penghapusan bulu dari bangkai selepas penyembelihan.

Related  Adakah saya perlukan inkubator untuk puyuh di rumah?

Dan dengan diet pilihan yang tidak wajar, burung-burung seperti ini tidak boleh mendapatkan jisim otot, tetapi lemak. Akibatnya, manfaat ekonomi untuk mengekalkan bebek Peking secara nyata berkurangan.

Antara ciri-ciri yang membiak ayam yang akan dilakukan dengan pembiakan burung baka baka produktif ini perlu diketahui, kegelisahan dan kegembiraan bebek itik meningkat. Selain itu, mereka bukan ayam yang sangat baik, jadi telur-telur “pekinok” diletakkan di bawah ayam baka lain atau mereka diletakkan di dalam inkubator.

Bagi mereka yang berpengalaman dalam menjaga indotok, wakil-wakil baka Peking akan menjadi pencinta mandi yang hebat, tetapi mereka tidak berbeza dengan kebersihan mereka.

Itik pembiakan di rumah

Peking ayam itik adalah fenomena yang jarang berlakuApa ciri kandungannya? Bagaimana untuk menjaga ternakan itik Peking dalam keadaan ladang swasta?

Untuk pembiakan pemula di rumah itik Peking dikaitkan dengan pemerolehan haiwan muda harian dan susunan kediaman masa depan ternakan. Adalah lebih baik jika anak ayam menyokong dan menjaga ayam itu. Ini menghilangkan banyak masalah dari petani unggas. Jika ini tidak mungkin, anak itik ditanam di dalam bilik di mana suhu harus dikekalkan pada suhu 28-30 ° C. Pemanasan di dalam brooder dikekalkan melalui lampu khas, pemanas atau kaedah lain yang selamat untuk ayam. Selama dua minggu pertama kehidupan, suhu di rumah unggas secara beransur-ansur dibawa ke suhu bilik biasa, dan tidak perlu pemanasan tambahan.

Itik Beijing pada musim sejukUntuk cepat menanam anak ayam tidak merasa terkawal, pada meter persegi itu tidak perlu untuk menyelesaikan lebih dari 15 itik. Dalam kes ini, ayam mesti sentiasa mengawasi keadaan kebersihan bilik, tahap kelembapan, cahaya dan pengudaraan, dan juga untuk rupa burung. Itik dengan tanda-tanda sakit, keletihan, makanan yang tidak disengajakan atau kelemumur, harus segera dibebaskan dari yang lain.

Perhatian kepada pemberian itik Peking dari jam pertama kehidupan haruslah maksimum. Hidangan pertama sedang menunggu anak-anak kecil apabila mereka kering sedikit.

Itik dengan senang hati makan sayur-sayuranPada masa ini, anak itik diberi makan dengan buncis bijirin halus tanah, porridges, keju cottage tanpa lemak. Burung itu diberikan produk tenusu, telur rebus masak. Beberapa hari kemudian, diet itik Peking termasuk sayur-sayuran berair. Ia boleh:

 • Jelatang yang menjalar;
 • dandelions;
 • semanggi;
 • alfalfa;
 • sayuran kacang kebun.

Itik sangat gemar daun kubis, puncak lobak merah. Untuk memastikan pemakanan makanan dalam makanan, anda boleh menambah sedikit kentang rebus yang direbus.

Dan untuk memenuhi keperluan untuk permata itik mineral:

 • kapur;
 • abu kayu penapis;
 • shell cincang.

Related  Bagaimana merawat lembu jika mastitis dikesan?

Secara beransur-ansur menu termasuk meja garam, shell dan batu. Sehingga enam minggu anak-anak itik makan enam kali sehari, perisa mash susu masam, ikan atau daging sup. Secara beransur-ansur, bilangan penyusupan dikurangkan kepada empat. Dan dengan bulan burung umur dikeluarkan kepada sumber air yang selamat, di mana itik Peking, bukan sahaja dengan elaun berenang, tetapi juga sempurna makanan ternakan dalam bentuk tumbuh-tumbuhan akuatik, krustasia kecil dan serangga, moluska dan cacing, serta anak-anak ikan tempatan.

Walaupun kadar pertumbuhan yang tinggi, itik Peking, seperti air unggas lain yang berkaitan, mempunyai usus yang agak pendek. Ini mempercepatkan makanan dan menentukan intensiti metabolisme yang tinggi. Kepada burung semakin berat, ia harus diberi makan dan bergizi.

Bebek menikmati makan bijirin penuhPengambilan makanan bijirin berlangsung selama kira-kira empat jam, dan campuran basah diproses dalam hanya tiga. Untuk mendapatkan daging yang berkualiti, adalah penting untuk menyediakan diet seimbang yang kaya dengan karbohidrat untuk mengekalkan rizab tenaga badan, dan protein untuk membina otot. Hidangan ikan dan daging sangat diperlukan di sini, dan jika boleh, itik diberikan daging cincang ikan, dicincang dan produk daging yang diproses secara termal.

Susunan diet juga termasuk suplemen mineral yang bertanggungjawab untuk penambahan badan dengan unsur surih, dan terutama kalsium, dan vitamin.

Di antaranya kerang dan kapur dihancurkan. Untuk meningkatkan penghadaman makanan kasar dalam pemisah berasingan, tuangkan batu kecil. Kita tidak boleh melupakan keperluan burung dalam air minuman yang bersih.

Untuk memandikan burung berhampiran rumah ayam, bekas yang berasingan dengan air atau memberi akses kepada kawanan takungan dengan keturunan yang selamat.

Itik suka tumbuh-tumbuhan berair hijau. Pada menu masuk musim panas dan tumbuh-tumbuhan air, dan tanaman taman. Apabila membiak itik Peking di rumah, anda boleh menggunakan kentang rebus, bit gula, wortel, dan tanaman akar lain. Burung diberi roti direndam, tambah vitamin B kaya dengan ragi.

Related  Produk pembiakan lebah dan penggunaannya oleh manusia

Bebek Peking di kolamKehadiran takungan berhampiran ketika membiak itik Peking membantu menyelamatkan sejumlah besar makanan. Walau bagaimanapun, adalah mustahil untuk menghapuskan tanggungjawab sepenuhnya untuk memberi makan kepada petani unggas. Hanya dengan mematuhi peraturan menjaga dan menjaga burung itu, itik Peking menunjukkan hasil yang sangat baik dan memberikan bangkai daging yang baik dan berkualiti.

Perbandingan bebek Peking dengan baka Star-53 – video