puyuh di halamanMinuman untuk puyuh mesti memenuhi keperluan khas. Oleh itu, lubang penyiraman yang diselenggarakan dengan baik akan membantu bukan sahaja untuk memastikan kesucian maksimum dalam sangkar, tetapi juga untuk menumbuhkan burung yang sihat. Minum juga boleh dibeli di kedai, bagaimanapun, adalah disyorkan untuk menggunakan alat yang dibuat oleh diri anda sendiri. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan cara membuat peminum untuk puyuh dengan tangan anda sendiri.

Jenis peminum dan keperluan untuk mereka

Puyuh, tetapi seperti mana-mana burung lain, ia sangat berkaki. Pengumpan dan mangkuk yang tidak disusun dengan betul hanya menambah masalah kepada pencemaran sel.

Mangkuk yang betul akan membantu menanam burung yang sihat, dan juga untuk meminimumkan kotoran di dalam sangkar itu sendiri. Jenis utama peminum adalah cawan, puting, jatuh dan mangkuk automatik.

Mana-mana peminum di atas sepatutnya memenuhi keperluan berikut:

 • saiznya bergantung sepenuhnya pada bilangan burung, dan juga umur mereka;
 • bahan mentah lebih baik untuk memilih mesra alam dan selamat untuk burung;
 • Jangan memilih kayu atau tanah liat sebagai bahan utama, dan juga meminimumkan penggunaan logam;
 • air harus disediakan untuk burung, kerana bulu itu hanya boleh mencapai air;
 • Pials harus dengan mudah dikeluarkan dari sangkar untuk pembersihan;
 • Mangkuk harus kuat.

Drip

peminum titisPeminum puting untuk puyuh adalah tiub yang diperbuat daripada logam atau plastik, diletakkan mendatar di atas lantai. Ketinggian struktur mungkin berbeza-beza dan bergantung kepada usia burung. Jadi, untuk orang dewasa, burung diletakkan lebih tinggi, untuk haiwan muda – lebih rendah. Jenis peminum ini juga dipanggil peminum minuman keras untuk puyuh. Jenis peminum sedemikian boleh dengan penangkap jatuh yang disebut (reservoir, di mana air berasal dari spout) dan tanpa itu.

Related  Bagaimana hendak membuat rumah ayam di negara ini dengan tangan mereka sendiri?

Tangki tetes dengan air boleh dianggap salah satu pilihan yang paling mudah untuk mangkuk minuman. Oleh itu, kelebihannya ialah:

 • air selalu bersih dan segar;
 • mangkuk membantu menjaga sel bersih;
 • pialas tersebut mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang;
 • boleh membubarkan vitamin.

Jika anda membuat keputusan untuk membuat diri anda sendiri, kemudian ikuti petua ini:

 1. Anda boleh menyambungkan mangkuk terus ke saluran paip.
 2. Adalah lebih baik untuk meletakkan tangki setinggi mungkin supaya tekanan dalam saluran paip naik dan, akibatnya, kerja-kerja pembersihan lebih baik.
 3. Untuk memasang puting, perlu menggerudi lubang di dalam paip.
 4. Jika anda takut bahawa tapak pemasangan mungkin bocor, gunakan pita Teflon dalam proses pembuatan.
 5. Untuk haiwan muda (15-25 hari) adalah lebih baik menggunakan puting lembut. Untuk burung matang, anda sudah boleh menggunakan muncung keras.minum palung dengan penyingkiran hanyut
 6. Drum drop boleh dipasang di mana saja: mereka sangat sesuai untuk pemasangan di dalam dan di luar sangkar, di dinding dan di permukaan lain.

Reka bentuk puting susu adalah salah satu jenis peminum yang paling mahal. Adalah dipercayai bahawa lebih baik memasangnya dengan sejumlah besar burung.

Piala

minum mangkuk untuk puyuhPeminum cawan untuk puyuh kecil dalam saiz dan oleh itu ia sering dipanggil mangkuk mikro-cawan. Mangkuk ini adalah cawan di mana lidah kecil terapung, disambungkan ke bola yang menghalang aliran air. Sekiranya terdapat air, lidah kekal di permukaan, dan air tidak menembusi takungan. Jika air mula berakhir, maka lidah terletak di bawah, bola membuka akses ke kelembapan, dan mangkuk dipenuhi dengan air tawar. Mangkuk seperti ini juga sesuai untuk burung yang sangat muda, jadi bagi orang dewasa dan burung.

Reka bentuk harus dipilih sedemikian rupa sehingga memenuhi syarat untuk menjaga burung (di dalam sangkar atau di lantai), dengan jumlah burung, dan juga dengan usia mereka. Peternak puyuh bertindak balas bahawa ia agak sukar untuk membuat cawan.

Related  Bagaimana untuk membuat sangkar untuk arnab dengan tangan mereka sendiri di kawasan pinggir bandar

Dari botol plastik

membuat botol dari botol plastikSatu mangkuk minuman yang diperbuat daripada botol plastik adalah salah satu versi paling mudah. Mangkuk plastik adalah botol yang dipotong secara mendatar dan dilekatkan pada dinding sangkar. Untuk membuat botol plastik anda memerlukan botol, kaleng, pisau, gerudi dan wayar.

Untuk membuat peminum untuk puyuh dengan tangan anda sendiri yang terbuat dari plastik, ikut arahan di bawah:

 1. Ambil timah itu. Potong tudung dan kupas tepi sehingga tidak tajam.
 2. Kira-kira 5-6 cm dari bahagian bawah adalah perlu untuk membuat dua lubang.
 3. Di dalam lubang-lubang, yang kemudian akan menjadi tempat di mana air itu berasal, anda perlu melampirkan dua pemutar skru.
 4. Ambil botol plastik dan gerudi beberapa lubang di sekeliling lehernya.
 5. Tuangkan air ke dalam botol, tutup dan masukkan ke dalam bekas terbalik.
 6. Lampirkan pembinaan ke sangkar menggunakan wayar.

Di samping itu, terdapat juga model yang dipanggil vacuum. Anda boleh membelinya di kedai dan melakukannya sendiri. Pial vakum juga dipanggil “mesin minum puyuh”. Satu pembinaan vakum adalah lebih daripada cukup untuk menyediakan air untuk 15-25 individu puyuh dewasa.

Dalam amalan, mangkuk sedemikian adalah takungan kira-kira 7-10 liter (contohnya, kanister kecil) di mana struktur itu dilampirkan. Dalam kes ini ia mempunyai bentuk tudung dengan longkang bulat. Dikumpulkan dan diisi dengan air, pengecutan telah diserahkan dan cecair memasuki alur.mangkuk minum puyuh

Pasaran ini menawarkan banyak peminum untuk puyuh. Sudah tentu, yang terbaik adalah untuk melakukannya sendiri, jadi anda akan yakin akan kebolehpercayaan model, serta keramahan alam sekitar bahan. Jenis-jenis yang paling biasa adalah reka bentuk titisan, cawan dan puting yang dapat dilakukan oleh pengrajin di rumah dengan tangan mereka sendiri. Jenis yang paling mudah adalah mangkuk yang diperbuat daripada sebotol plastik. Mangkuk seperti ini kurang tahan lama, bagaimanapun, tidak kurang berguna.

Related  Penyu burung boleh dibuat dengan tangan

Video tentang mangkuk minuman buatan sendiri untuk puyuh