pada akhir bulan Mei bunga akasiaPada akhir bulan Mei, pada akasia, ada kelompok bunga wangi, dan untuk lebah ia adalah masa untuk kerja aktif: serangga ini mengumpul nektar dan menghasilkan madu dari akasia. Ia dianggap sebagai salah satu jenis yang terbaik dan paling popular dan dihargai untuk rasa yang indah dan sifat-sifatnya yang berguna.

Bunga akasia adalah produk perubatan yang banyak digunakan dalam perubatan rakyat. Selepas lebah pemprosesan madu mereka, produk semulajadi yang unik dengan bukan sahaja penyembuhan, tetapi juga kualiti rasa yang tiada tandingannya diperolehi.

Acacia adalah tumbuhan madu murah hati. Pembungaan pokok tidak bertahan lama, tetapi dalam masa yang singkat, di bawah keadaan cuaca yang menggembirakan, peternak lebah menerima dari 500 hingga 1000 kilogram madu dari satu hektar ladang.

Penerangan dan ciri-ciri pelbagai

madu akasia yang bergunaMadu akasia merujuk kepada jenis monoflair, iaitu, yang dikumpulkan oleh lebah dari satu spesies tumbuhan berbunga, tanpa kekotoran asing. Produk ini sangat bernilai dan merupakan jenis kualiti. Madu akasia mempunyai rasa dan bau yang khas, hanya terdapat dalam pelbagai ini, dan sifat-sifat bermanfaat yang paling jelas. Terdapat juga kontraindikasi, yang akan dibincangkan kemudian.

Produk ini, yang diperoleh dari nektar akasia, telus, dengan rasa ringan dan aroma halus yang menyenangkan, ciri-ciri bunga harum dari pokok ini. Ia tidak mempunyai kepahitan, ciri-ciri pelbagai jenis, dan konsistensinya adalah cecair. Madu semacam ini dihargai oleh gourmets dan sangat popular di kalangan peminat produk lebah.

Lebah boleh menghasilkan madu dari nektar dari akasia putih (robinia) atau akasia kuning (caragana). Kedua-dua produk semulajadi berbeza-beza antara kedua-dua sifat dan sifatnya:

 1. Madu, diperolehi dari akasia putih, cahaya, hampir telus.
 2. Produk yang dihasilkan oleh lebah dari akasia kuning mempunyai warna hijau kehitaman.

Ciri membezakan utama madu akasia adalah penghabluran yang amat perlahan. Di bawah keadaan penyimpanan yang betul, produk ini mungkin berada dalam keadaan cair selama lebih dari satu tahun. Kualiti ini, tidak wujud dalam jenis lain, adalah disebabkan oleh kandungan fruktosa yang tinggi.

madu akasia yang terhablurSelepas masa ini, madu akasia mula mengkristal, atau, dengan kata lain, gula. Ini adalah proses semula jadi, ciri-ciri semua jenis madu semulajadi. Selepas penghabluran, ia memperoleh naungan krim ringan dan struktur halus.

Related  Mengetahui rumput madu untuk lebah, anda boleh mendapatkan rasuah yang baik

Acacia honey: sifat dan kontraindikasi yang berguna

madu akasia segarMadu akasia bukan hanya merawat lazat, tetapi juga produk yang sihat dengan kualiti ubat. Ciri-ciri berharga madu akasia disebabkan oleh kandungan fruktosa yang banyak, yang kebanyakannya melebihi gula lain. Dalam sesetengah kes, madu jenis ini dibenarkan untuk dimakan oleh orang yang menghidap diabetes, selepas berunding dengan doktor yang bertanggungjawab.

Ia mempunyai kesan yang baik ke atas badan, meningkatkan fungsi hati dan buah pinggang, menormalkan pencernaan dan tekanan darah. Madu akasia mempunyai ciri-ciri berguna:

 • menenangkan;
 • berkhasiat;
 • antiseptik;
 • pemulihan.

Produk ini dinasihatkan untuk mengambil keganasan berlebihan, gangguan tidur dan situasi yang tertekan. Penyelesaian madu dan salap yang berasaskannya digunakan untuk merawat penyakit kulit. Digunakan secara meluas dalam produk perubatan ini dalam pembiakan kosmetologi sebagai komponen topeng kulit dan rambut.

madu aromatik dari akasiaSebagai tambahan kepada sifat bermanfaat madu akasia putih, terdapat kontraindikasi. Mereka bersambung, pertama sekali, dengan sikap tidak bertoleransi individu terhadap produk ini dan kehadiran reaksi alergi. Juga ingat kandungan karbohidrat yang tinggi dan kandungan kalori yang tinggi, iaitu 335 kcal per 100 gram. Adalah perlu untuk memerhatikan ukuran dan tidak menggunakan produk ini dalam kuantiti tanpa had.

Akasia madu putih adalah alergen yang paling kecil, yang berbeza dengan produk pembibitan lain. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ia mengandungi sejumlah kecil debunga. Pakar pemakanan mencadangkan untuk memasukkan produk ini dalam diet kanak-kanak.

Memilih madu berkualiti

madu akasia dalam maduSetelah belajar, daripada madu akasia berguna, dan setelah membuat pilihan yang menyokong kelas ini, penting untuk mendapatkan produk yang berkualiti tinggi. Untuk memastikan keasliannya dan mengelakkan kesilapan, anda boleh membeli madu wangi dalam madu.

Related  Putih ayam belanda lebar di farmstead anda

Untuk memilih produk yang berkualiti tinggi, kami memberi beberapa cadangan, apa yang perlu anda perhatikan ketika membeli:

 1. Warna: sangat ringan, hampir telus. Kemungkinan cahaya yang berwarna kekuningan atau kehijauan, tanpa kemasukan, kekotoran dan sedimen.
 2. Rasa: lembut, tanpa kepahitan dan rasa asing. Sweet, tapi tidak cloying, dengan aftertaste yang menyenangkan.
 3. Aroma: nipis, halus, wangi, dengan ciri-ciri yang menarik dari akasia mekar. Tidak boleh ada bau yang melampau atau naungan karamel – ia menunjukkan bahawa madu dipanaskan.
 4. Ketabahan: cecair dan cecair. Ia biasanya tidak akan menjernihkan dalam tempoh satu tahun selepas muat turun.
 5. Struktur: likat dan homogen. Madu berkualiti mesti likat. Ia harus benar-benar digulung pada sudu dan lancar mengalirkannya dengan jalur elastik yang berterusan, membentuk “slaid” yang secara beransur-ansur menyebar ke permukaan. Jika madu menetes dengan cepat atau hanya menetes dari sudu – ini menunjukkan kualitinya yang kurang baik.

Untuk akasia madu hanya membawa faedah dan tidak membahayakan tubuh, ia tidak boleh dipanaskan di atas 45 darjah atau dipenuhi dengan air mendidih. Suhu tinggi memusnahkan unsur berguna yang terkandung dalam produk ini.

madu akasiaDi samping itu, di bawah pengaruhnya dalam madu, bahan karsinogenik oksimetilfurural dapat dibentuk. Minum teh dengan madu sahaja vpikusku. Jika anda menambahnya kepada teh yang sangat panas, tidak akan ada manfaat daripada teh biasa dengan gula.

Video mengenai lebah yang mengumpul debunga akasia