Meletakkan telur untuk inkubasiKehadiran inkubator rumah adalah peluang sebenar untuk mendapatkan ternakan unggas yang sihat. Walau bagaimanapun, kualiti dan bilangan ayam yang menetas dalam banyak aspek menentukan penetapan telur yang betul di dalam inkubator di rumah. Prosedur penting ini didahului dengan pemilihan telur yang ketat untuk penarikan, serta kajian keanehan pengeraman spesies burung tertentu.

Memandangkan penanda buku dan semua proses berikutnya meniru penambakan semulajadi, keadaan yang terakhir adalah yang paling penting. Bergantung kepada telur burung yang masuk ke dalam inkubator, ia bergantung:

 • suhu dan kelembapan dalam inkubator;
 • syarat pengeraman dan kendur;
 • ciri pengudaraan dan penyejukan;
 • Kaedah susun atur;
 • masa telur tambahan pada embrio.

Pemilihan telur berkualiti tinggi mendapat perhatian yang paling dekat, dan perlu untuk mengawal pertumbuhan dan pembentukan embrio bukan sahaja di peringkat awal, tetapi juga semasa proses inkubasi. Telur tanpa tanda-tanda pembangunan dikeluarkan untuk mengelakkan pertumbuhan mikroflora patogen dan tidak menjejaskan telur yang tersisa.Peringkat terakhir inkubasi adalah penarikan anak ayam

Telur apa yang boleh saya masukkan ke dalam inkubator? Bagaimanakah anda mengenal pasti telur yang tidak berdaya maju dalam penampilan dan tanda-tanda lain dan mengeluarkannya dari inkubator dalam masa?

Bagaimana untuk memeriksa telur dalam inkubator pada janin?

Di peringkat awal, pemilihan telur dilakukan oleh tanda-tanda luar. Sebelum meletakkan telur dalam inkubator, mereka disusun mengikut bentuk, saiz, dan kualiti shell.

Cengkerang mesti keseluruhannya, tahap, tanpa mengawal kawasan yang tidak jelas atau tidak jelas. Telur dengan mikrokomputer atau percikan yang tidak biasa, seperti marmar di permukaan tidak boleh jatuh ke dalam inkubator.

Pemeriksaan telur sebelum pengeramanSelalunya, kecacatan sedemikian sukar untuk dikesan secara visual, jadi untuk pemusnahan telur menggunakan ovoskop atau lampu isi rumah. Pencahayaan telur sebelum mereka dimasukkan ke dalam inkubator membolehkan:

 • Kenal pasti telur yang tidak bersertifikat, lama dan sudah tidak matang;
 • lihat semua kecacatan terkecil dalam cangkang;
 • Tentukan lokasi dan dimensi ruang udara yang diperlukan untuk anak ayam pada hari-hari terakhir sebelum mengintip.

Related  Apa yang boleh memberi makan puyuh di rumah pada peringkat penanaman yang berlainan?

Dalam telur yang sesuai untuk pembiakan, kuning telur yang terbentuk jelas kelihatan terhadap latar belakang telus, tanpa kemasukan asing, bintik-bintik gelap atau bintik-bintik protein. Jeruk adalah di tengah telur, dan apabila berjabat dan beralih sedikit beralih dari tempatnya.

Pemeriksaan telur dengan bantuan ovoskopApabila diperiksa secara visual dan lumen cangkang tidak mempunyai sebarang kecacatan. Marbling adalah sangat berbahaya, kerana bakteria patogen, virus dan acuan boleh menembusi melalui patch yang tidak baik.

Ruang udara terletak di bawah kubah yang tumpul di pusatnya atau sedikit lebih rendah. Sekiranya jumlah udara di dalam cangkuk adalah besar, ini mungkin menandakan bahawa telur telah menunggu terlalu lama untuk dihantar ke inkubator, dan kandungannya mempunyai masa untuk kering. Telur sedemikian ditolak secara sama rata dengan tidak dibubarkan dan dengan kuning kabur.

Telur disenyawakan dan embrio berkembangBagaimana untuk memeriksa telur embrio dalam inkubator? Sebagai tambahan kepada kawalan kualiti awal telur, 1-2 lebih banyak prosedur tersebut dilakukan sepanjang tempoh inkubasi keseluruhan dengan selang waktu sekitar seminggu. Sudah dalam 5-6 hari selepas meletakkan telur dalam inkubator, di rumah dengan bantuan ovoskop atau lampu berkuasa konvensional, seseorang dapat melihat rangkaian saluran darah menusuk protein dan tempat gelap embrio.

Bagaimana untuk bertelur dalam inkubator?

Sehingga telur dimasukkan ke dalam inkubator semua spesies, burung-burung harus disimpan sejuk. Jika mereka segera dipindahkan ke dulang dan dimasukkan ke dalam ruang yang dipanaskan, pemeluwapan akan mula terbentuk. Akibatnya, mikroklimat rosak, cecair akan berkembang dan embrio boleh mati.

Oleh itu, sebelum meletakkan telur atau telur unggas lain di dalam inkubator, ia disimpan pada suhu 25 ° C di dalam bilik yang dilindungi daripada draf selama 8-12 jam.

Pada masa ini, suhu di luar dan di dalam cangkerang disamakan, selepas itu telur boleh diletakkan pada dulang. Lokasi telur dalam sel bergantung kepada saiz, kuantiti, dan juga pada pelbagai burung.

Related  Takutkan anak betina yang baru lahir

Menetapkan mod suhu inkubasiBagaimana untuk meletakkan telur ayam dalam inkubator? Ayam adalah penduduk yang paling kerap rumah ayam rumah, oleh itu semua nuansa pengeraman telur mereka selalu merangsang para petani unggas yang berpengalaman dan terutama.

Telur ayam – bukan yang terbesar, jadi ia boleh diletakkan pada dulang, baik dalam kedudukan menegak dan mendatar, jika tidak ada ruang kosong. Jika perlu untuk mendapatkan anak ayam burung yang lebih besar, adalah wajar, demi ekonomi, untuk “meletakkan” telur pada ujung tajam atau sedikit kecondongan. Walau bagaimanapun, keputusan terbaik untuk pengeluaran adalah apabila telurnya mendatar, yang menjadi lebih panas, kurang padat, dan lebih mudah untuk diikuti.

Ciri-ciri telur dan penjagaan telur semasa pengeraman

Penarikan anak ayamPenghidang unggas yang berpengalaman di atas satu dulang cuba untuk bertelur dekat. Pada masa yang sama, seseorang tidak boleh bertelur dari pelbagai jenis burung berhampiran satu sama lain, walaupun mereka sama-sama sama dengan berat, saiz dan bentuk. Sekiranya telur ayam, angsa dan unggas lain dimuatkan secara serentak, perlu mengambilkira syarat-syarat inkubasi yang berlainan dan, dengan syarat-syarat yang berbeza pada setiap peringkat.

Pertama, dulang terbesar harus tiba, maka, apabila saiznya berkurangan, telur sederhana dan kecil diletakkan. Selang purata antara penanda buku ialah empat jam.

Begitu juga apabila mengeram spesies burung yang berlainan. Oleh itu, adalah mungkin untuk dibimbing oleh istilah purata dari penanda buku sebelum anak ayam kakatua:

 • 17 hari untuk puyuh;
 • 21 hari untuk ayam;
 • 26-28 untuk kalkun;
 • 26-34 hari untuk pelbagai jenis itik domestik;
 • 28-33 hari untuk angsa.

Di rumah, telur diletakkan di dalam inkubator secara manual. Peranti dipanaskan pada suhu yang telah ditetapkan, telur dirawat dengan larutan antiseptik atau dengan bantuan lampu ultraviolet. Basuh dan bersihkan cengkerang secara berkelas!

Related  Burung itik untuk pembiakan domestik

Permulaan Keluaran Telur AngsaSemua telur dalam inkubator hendaklah sama rata dan hangat. Oleh itu, beberapa model menyediakan satu mekanisme untuk menukarkan telur secara automatik. Sekiranya fungsi tersebut tidak disediakan, ayam 10-12 kali sehari akan menjadikan telur dalam inkubator dengan tangan mereka sendiri. Kaedah ini akan memastikan bukan sahaja pemanasan, tetapi juga kedudukan embrio yang betul.

Seminggu selepas meletakkan telur, mereka disyorkan untuk memeriksa janin pada waktunya untuk menghilangkan mereka yang berhenti mengembangkan dan mengecualikan jangkitan bakteria dari telur rosak. Selepas 6-7 hari, prosedur diulang.

Untuk petani unggas pemula, ia akan berguna untuk menonton video mengenai bagaimana untuk bertelur dalam inkubator. Sejak kejayaan inkubasi adalah 80% pemilihan telur dan penanda buku yang dipilih dengan betul, pengetahuan tentang semua ciri nuansa akan membantu mengelakkan banyak kesilapan yang mengancam kematian anak ayam.

Meletakkan telur dalam inkubator – video