lebah madu membuat maduSatu produk semulajadi yang unik yang dihasilkan oleh lebah dipanggil madu. Bagaimana lebah madu membuat madu, mengapa madu adalah limau, soba, padang rumput? Bagaimanakah seorang penjaga lebah melatih dari herba untuk memilih spesies tumbuhan tunggal dan hanya memakai debunga? Bagaimanakah debunga mendapat massa melekit dengan sifat penyembuhan dari mikron bola? Mari kita cuba untuk mendedahkan rahsia mendapatkan madu.

Rumah bersama mereka adalah sarang lebah

pembangunan lebahNama biasa untuk lebah adalah keluarga. Ini adalah beberapa organisasi yang lebih tinggi. Uterus bukan ibu kepada sesiapa sahaja. Kerja-kerja beliau adalah untuk bertelur, sekali mengawan dengan banyak drone dalam penerbangan perkahwinan. Dan sebelum itu, dia diberi makan oleh larva oleh lebah. Dumplings, juga memberi makan lebah sepanjang hidup mereka yang singkat. Kehidupan lebah bergantung kepada keadaan sayap. Apabila kerja musim panas yang intensif, mereka akan mengalami kerosakan selama sebulan, dan lebah akan binasa, dan lebah musim gugur lebah dan menanggung rasuah pertama pada musim bunga.

Lebah bekerja mula bekerja dari saat lahir:

  • 3 hari adalah pembersihan di sarang lebah, membersihkan mereka selepas keluar;
  • Pada hari ke-6, larva diberi makan dengan madu dan debunga, sarang terbang mengelilingi;
  • 7-11 hari di lebah muncul di kelenjar susu ibu, mereka memberi makan rahim dan larva ratu, yang berkembang di beberapa sel sel;
  • Pada hari 12-17 hari kelenjar waxy muncul, dan lebah berubah menjadi pembina sarang lebah, pada masa yang sama menjaga sarang, mengambil nektar dan menjaga iklim mikro;
  • dari hari ke-18 hingga akhir hayat semasa panen madu lebah lalat keluar dari sarang untuk bahan mentah untuk madu, buritan lebah.

pengumpulan debungaMasyarakat lebah dalam sarang adalah tertakluk kepada undang-undang organisma tunggal. Untuk bertahan hidup, keluarga memerlukan produk makanan, lebah membawa debunga dari tanaman berbunga, memprosesnya menjadi madu, simpan dalam sikat lilin. Para saintis telah menyiasat bagaimana lebah membuat madu dari debunga dan nektar.

Dalam penerbangannya, lebah dipandu oleh masa, bau, warna sarang. Dia terbang ke bunga pada waktu mereka membuka. Jika, jika tidak ada pekerja, sarang itu dicat semula, dia mencarinya dengan bau, tetapi tidak pasti. Oleh itu, dalam apiari sarang berwarna di dalam warna yang berbeza.

Teknologi pembuatan madu

sarang lebahSebelum memulakan pengumpulan madu, anda perlu mendapatkan bekas penyimpanan untuk produk tersebut. Dalam sisi sarang atau liar, lilin honeycombs lilin sentiasa dicipta, reka bentuk sempurna yang membolehkan penggunaan maksimum jumlah. Bina lebah mereka. Dalam kes ini, sarang lebah tidak sama, dibahagikan:

  • ibu ratu, di mana permaisuri dipelihara;
  • peralihan, terdapat tumbuh larva;
  • drone – dibina semula dengan kerja lebah dan rahim;
  • lebah – tempat menyimpan madu.

Related  Mengetahui rumput madu untuk lebah, anda boleh mendapatkan rasuah yang baik

Apa untuk lebah madu, sudah jelas. Anda perlu memberi makan brood dan semua orang yang bekerja untuk memanjangkan hayat keluarga, anda perlu menyimpan produk untuk musim sejuk.

Jadi, lebah pengakap itu mendapati gundul yang mekar dan terbang ke sarang, mengumpul pasukan untuk madu. Bee kerja adalah pemungut debunga dan nektar. Mulailah lebah untuk membuat madu, sebaik sahaja debunga dan nektar masuk ke dalam goiter khas. Terdapat juga enzim yang merosakkan gula.

bangunan lebahPada masa yang sama dengan kaki berbulu nektar, lebah mengumpul debunga, mencemarkan tumbuhan. Bola debunga disembunyikan dalam bakul di kaki, dari itu akan dibuat perga. Di kedai makanan, lada disimpan secara berasingan daripada madu.

Untuk mengisi lebah goiter anda perlu mengumpul penghormatan dari satu setengah bunga. Setelah memuat 70 mg ke zobik, lebah lalat rendah, mengatasi jarak ke sarang. Jika sarang lebah berdiri di tengah-tengah mead, terbang tidak lebih dari 2 km, kandungan goiter dihantar ke sarang. Jika lagi – sebahagian daripada produk diserap oleh lebah, untuk menambah tenaga. Oleh itu, apiari adalah mudah alih, bergerak ke mana terdapat banyak bunga.rahim dan lebah pekerja

Lebah bekerja menjaga rahim, memakannya dan menyikatnya. Untuk beberapa alasan yang tidak diketahui, mereka boleh mencabut rahim di dalam tangan mereka, menjadikannya bola yang ketat. Kadang-kadang dalam mayat penjaga lebah mendapati sengat, rahim terbunuh oleh hamba-hambanya, pekerja wanita, anak-anak.

Jika anda tertanya-tanya bagaimana lebah membuat madu, tonton video:

Lebah menghantar madu ke sarang dan terbang ke luar untuk rasuah baru. Pada masa yang sama, pekerja dari sarang lebah mengambil setitik produk beberapa kali, menarik ke dalam cind dan melepaskan, dia menambahkan invertase dari kepitingnya, meneruskan penapaian madu. Kemudian produk dikeringkan, mengeluarkan kelembapan berlebihan. Ia meletakkan lapisan nipis di bahagian bawah dan dinding sel dan kelembapan menyejat. Dengungan lebah di depan sarang dan di dalamnya adalah kerja sayap, pengudaraan sarang. Madu, dikeringkan kepada kandungan lembapan sebanyak 21%, dimasukkan ke dalam sarang lebah atas dan dimeteraikan dengan penutup lilin. Dari saat ini rasuah memasuki sarang, 10 hari berlalu sebelum masak madu.

Related  Mengapa ayam ayam ayam tidak ternakan, apa yang perlu dilakukan, apa yang perlu diberi makan?

buruhBerapa banyak madu yang dikumpul oleh lebah bergantung kepada banyak faktor. Dalam cuaca buruk, lebah tidak terbang. Sekiranya apiari itu jauh, lebah hanya boleh membuat satu tap dan seperempat sogokan mahal untuk dibelanjakan untuk dirinya sendiri. Keluarga yang sihat mengumpulkan sehingga 150 kg madu setiap musim panas, separuh darinya menyokong kehidupan keluarga. Betapa sukarnya untuk mendapatkan produk manis untuk tukang roti, mereka mengatakan angka kering. Satu pemetik lebah membuat 400 jenis untuk kehidupan, terbang sekitar 800 km. Untuk 1 g madu anda perlu membuat 75 jenis. Satu lebah seumur hidup boleh membawa 5 gram madu, sudu. Satu kilogram madu dikumpul oleh usaha bersama 200 lebah. Keluarga boleh mempunyai sehingga 50,000 individu. Hasil akhirnya bergantung kepada keadaan cuaca, ketersediaan madu dan kesihatan keluarga.

Lebah pekerja jauh lebih besar daripada rahim dan drone.

Trik pemelihara lebah

penjaga lebahDi rak sehingga 20 jenis madu, walaupun dari sap dari pain terdapat, yang tidak begitu jelas. Zhivitsa – resin dan lebah, mengikat proboscis, akan mati. Bagaimanakah lebah madu mengumpul madu hanya dari semburan, ketika merata rumput? Sejak zaman purba serangga telah dilatih untuk mengumpul hanya madu atau madu soba, memberi makan produk ini dari lebah pekerja sebelum terbang ke tempat kerja. Lebah Podkormlennye adalah sepuluh kali lebih berkesan untuk mengaburkan bidang yang dikehendaki, secara terpilih mengumpul produk perubatan.

Seperti dalam gatal-gatal muncul madu – video