melati dalamanMelati bilik ditanam di rumah hijau dan bilik dalam beberapa jenis. Kilang itu menawan tukang kebun – pencinta kecantikannya yang luar biasa. Ia berbeza dari warna lain dengan warna hijau dan daun yang berterusan warna cerah, berbunga sepanjang tahun dan aroma yang berlimpah. Untuk mengembangkan bilik melati di rumah, dia memerlukan penjagaan. Foto menunjukkan pelbagai kluster tumbuhan.

Kebanyakan jenis bunga tidak menumpahkan daun untuk musim sejuk, tetapi sesetengah spesies cuba untuk menghilangkan mahkota dan bunga yang subur, beristirahat di dalam sejuk.

Jenis melati

Penjagaan bunga melati dalaman dilakukan bergantung pada jenis tumbuhan. Yang utama dipaparkan dalam foto:

 • melati dengan bunga besar;melati besar berbunga
 • Jasmine Bisa;jasmine bis
 • melati dengan banyak bunga;melati
 • melati holotvetkovy;melati
 • jasmine officinalis;jasmine officinalis
 • melati Sambak.bilik sambac melati

Jasmine adalah bunga halus dan dia tidak bertolak ansur dengan penurunan suhu, tidak boleh tahan sejuk. Tukang kebun, yang berjaya menanam rumah dan membiak tumbuhan, jangan berhenti untuk bermegah dan mengagumi mereka. Menyediakan penjagaan yang betul, mengekalkan rejim suhu dan mampu menanam pucuk-pucuk muda, penanam boleh tumbuh bukan satu tetapi beberapa tumbuhan keindahan yang luar biasa. Jadi, bagaimana untuk menjaga melati bilik?

Penjagaan penuh untuk melati bilik

melati yang semakin meningkatJasmine adalah bunga bilik, ia tidak akan tumbuh di bawah langit terbuka, di bawah bencana alam dan jatuh suhu yang malar. Untuk menanam tumbuhan dan mencapai berbunga, ia mesti diberikan penjagaan yang betul. Dalam amalan, terdapat kes-kes apabila tukang kebun melabur banyak tenaga untuk pertumbuhan aktif dan berbunga melati, dan dia mati.

Penyebab tumbuh-tumbuhan layu boleh berbeza:

 1. Perubahan tajam dalam suhu udara.
 2. Menemui tumbuhan untuk jangka masa yang panjang di bawah sinaran matahari langsung.
 3. Tanah lembap yang tidak sempurna.
 4. Kelimpahan kelembapan di dalam tanah.
 5. Kelembapan udara yang rendah.

Untuk berkembang melati di rumah adalah disyorkan untuk pakar yang berpengalaman, mampu bukan sahaja untuk menanam tumbuhan, tetapi juga untuk mencapai berbunga berterusan.

Kriteria Pencahayaan untuk Melati Bilik

jasmin di tingkapKilang itu dibawa dari kawasan tropika, jadi bunga itu suka bilik-bilik yang cerah. Melaksanakan penjagaan bilik melati di rumah, jangan letakkan kilang di atas jendela di bawah pengaruh cahaya matahari langsung di atasnya seperti dalam foto.

Di bawah pengaruh cahaya, kilang itu mula menembak, membubarkan mahkota dan bunga gugur yang rimbun untuk waktu yang lama. Di bawah pengaruh cahaya matahari langsung, kering dan melati melati. Pengeluaran semula melati adalah mungkin di meja tepi tempat tidur berhampiran tingkap. Di dalam bilik, ini adalah tempat yang paling dinyalakan. Di bawah pengaruh cahaya buatan, tumbuhan tidak akan berkembang, dan membiarkan daun baru.

Sesetengah jenis melati dari akhir musim gugur dan hingga pertengahan musim bunga (semasa tempoh penurunan aktiviti solar) menurunkan sebahagian besar dedaunan dan tidur, memperoleh kekuatan.

Mengekalkan suhu untuk pembiakan melati dalaman di rumah

melati dalam keadaan yang baikSemasa mengekalkan suhu dalam bilik dari 21 hingga 26 darjah Celcius, melati bilik dengan penjagaan yang baik di rumah akan tumbuh, berkembang seperti dalam foto.

Kilang itu tidak bertolak ansur dengan perubahan mendadak dalam suhu udara di sekelilingnya. Dengan bacaan pada termometer bilik di bawah 15 darjah, melati bukan sahaja boleh menjadi membosankan dalam pembangunan, tetapi juga dengan sempurna. Bergantung pada jenis bunga, ia berbeza tempoh musim sejuk dengan cara yang berbeza.

melati dengan penjagaan yang betulMusim sejuk dalam suhu hangat suka melati – sambak. Dalam tempoh istirahat dari bunga, ia mencukupi untuk mencapai suhu 18 darjah Celsius pada udara sekitarnya. Agar tumbuhan mula mengalir dengan berlimpah dan mekar untuk masa yang lama, tukang kebun lebih suka memberi tumbuhan itu suatu goncangan suhu dan tahan selama beberapa jam dengan bacaan termometer 10 darjah. Pada masa yang sama, kelembapan udara mesti sangat tinggi. Setelah berada di dalam keadaan sedemikian, melati akan berkembang dalam masa terdekat, dan akan lama silakan tukang kebun jenisnya.

Bagaimana untuk membersihkan bilik melati dengan betul di rumah

pembentukan melati bilikPemangkasan melati dilakukan secara teratur. Kilang itu mentolerir pembentukan mahkota dengan baik. Kebun-kebun profesional memberikan tumbuhan yang baru dalam tempoh berbunga yang berlimpah. Penanaman utama dedaunan dan dedaunan dijalankan pada musim bunga. Dalam tempoh ini, tumbuhan (bergantung kepada spesies) semakin kuat dan mula berkembang dengan baik.

Dengan memberikan bentuk melati yang betul, anda boleh mencapai intensiti dalam pertumbuhan dan berbunga panjang dengan aroma yang tidak dapat dilupakan. Gambar menunjukkan kilang selepas pemangkasan musim bunga.

Cawangan tumbuhan dipotong hingga separuh. Kaedah ini membantu tumbuhan untuk mengeluarkan lebih banyak cawangan muda. Perhatian khusus diberikan kepada cawangan kering, daun dan mungkin warna yang tinggal.

Bagaimana untuk menyebarkan melati dalaman

penyebaran melati dengan keratanUntuk melipatgandakan tanaman abadi dari rumah, anda perlu memotong keratan dengan betul. Mereka disediakan dalam musim panas, semasa tempoh melati melati dari berbunga.

Bagaimana untuk menanam melati? Potong ranting muda ditanam dalam pasu kecil yang dipenuhi dengan campuran tanah dan pasir yang disenyawakan. Tangkai dimasukkan ke dalam tanah yang disediakan secara khas dengan potong dipotong hingga kedalaman dua sentimeter.

anak benih melatiApabila mengekalkan suhu udara di dalam bilik sekurang-kurangnya 20 darjah celcius dalam satu bulan akan mula mengambil akar. Selepas periuk penuh dengan sistem akar tumbuhan, melati mesti dipindahkan ke dalam bekas yang lebih besar. Dengan pertumbuhan aktif, tumbuhan memerlukan pemindahan sekali setahun. Apabila melati bertukar menjadi tiga tahun, ia memerlukan penjagaan sebagai bunga dewasa. Kilang itu boleh dipangkas, memotong potongan dari itu untuk penyebaran lebih lanjut dan dipindahkan setiap dua setengah tahun.

Keratan Jermscent tidak semestinya diletakkan di dalam gelas dengan air untuk mengembangkan akar. Secara individu, periuk kecil dengan tanah yang telah dibuahi cukup.

Petua untuk penjagaan bilik melati – video