Pekerja lebahBaka lebah yang ada hari ini di dunia telah muncul sebagai hasil pemilihan semulajadi dan buatan, yang dimulakan oleh orang-orang semasa pembangunan biri-biri dan pembiakan lebah.

Hasilnya, serangga, yang tinggal di bahagian yang berlainan di dunia adalah bukan sahaja dalam banyak ciri-ciri luaran, ia mempunyai sabar sendiri, rintangan kepada penyakit dan parasit, serta produktiviti menabur dan, sudah tentu, keupayaan madu.

Tanda-tanda lebah baka yang berbezaMemilih baka lebah untuk apiari, pemelihara lebah mesti membina semua ciri dan keadaan ini dalam keadaan cuaca tertentu. Spesies lebah selatan, contohnya, memperlihatkan diri mereka sebagai pemetik madu yang sangat baik, tetapi tidak dapat bertahan di musim sejuk yang panjang di kawasan utara, sehingga tidak mungkin mereka dapat menghargai kualitas positif mereka.

Di Rusia, terletak segera di beberapa zon iklim, beberapa baka lebah madu yang dimiliki oleh spesies Apis mellifera telah diiktiraf.

Spesies baka - kelabu gunung Kaukasia, kuning Kaukasia, Itali, CarpathianBaka lebah: 1-kelabu caucasian; Caucasian 2-kuning; 3-Itali; 4-Carpathian

Bagaimanapun, dengan pelbagai pilihan, terdapat beberapa nuansa. Di padang rumput, di mana beberapa tumbuhan sedozen berkembang pada masa yang sama, lebah tengah Rusia akan ketinggalan jauh di belakang madu untuk saudara-saudara Kaukasia.

Tetapi jika sebelah pemeliharaan lebah akan, sebagai contoh, bidang soba, atau menanam budaya yang berbeza, loji lebah, terdapat baka Rusia Central lebah akan keluar dari pertandingan itu kerana komitmen sedia ada untuk menerima rasuah dari satu kilang sehingga akhir berbunga. lebah madu sama Caucasian kurang cerewet dan keras di tempat kerja di mana sahaja ada bayangan karena madu.

Keterangan dan gambar baka lebah akan membantu mendapatkan idea serangga, keupayaan dan keunikan tertentu.

Bijih baka Eropah atau Tengah rumput gelap (Apis mellifera mellifera)

Bijih baka Eropah atau Tengah rumput gelap (Apis mellifera mellifera)Orang asli untuk Eropah Utara dan Tengah spesies lebah berdiri kelabu gelap, tanpa tanda pewarna kuning. Ini adalah fakta, serta kelazimannya di wilayah kawasan tengah Rusia dan menentukan nama baka lebah.

Ini adalah serangga yang cukup besar, penenang lebah yang tahan terhadap penyakit dan keupayaan cemerlang untuk bertahan dalam musim sejuk yang panjang, yang sedang hibernasi hingga tujuh bulan dalam setahun. Uterus baka ini untuk sehari boleh menunda sehingga tiga ribu telur, yang menjamin perubahan pesat generasi dan pertumbuhan keluarga. Pada masa yang sama, lebah madu Eropah tidak terdedah kepada bentuk pembentukan dan agak aman. Walau bagaimanapun, mereka kelihatan gugup jika penjaga lebah menunjukkan kelalaian mereka atau membenarkan terlalu kasar, gangguan tajam dalam urusan sarang.

Lebah meletakkan maduTerutamanya serangga komitmen untuk mengumpul hanya satu tumbuhan madu dalam satu tangan membolehkan untuk mendapatkan madu monocultural lazat, sebagai contoh, akasia, soba, pokok Linden dan tumbuh-tumbuhan lain, tetapi di sisi lain, membawa kepada kelewatan lebah peralihan hampir layu tanaman baru dan lebih baik tumbuhan madu.

Pergudang baka lebah Rusia tengah bermula dari bahagian atas badan atau kedai, dan hanya saham yang muncul di kawasan brood.

Kelabu gunung baka lebah Kaukasia (Apis mellifera caucasica)

Kelabu gunung baka lebah Kaukasia (Apis mellifera caucasica)Lebah gunung kelabu Caucasian berbeza dari baka rumput Rusia Tengah dengan keupayaan untuk bergerak cepat dari satu pembawa madu ke yang lain, dalam saiz yang besar, tetapi kurang di musim dingin. Penduduk ini kebanyakannya hidup di kawasan selatan negara ini, terutamanya popular di kalangan orang-orang Lembah utara dan kawasan bukit di utara.

Related  Cara betul membiak ayam dalam kandang atau keadaan apa yang diperlukan untuk membuat ayam

Rahim lebah gunung kelabu boleh menyisihkan setengah ribu telur. Dan pada hari-hari pengumpulan madu yang paling intensif untuk sogokan dari sarang, bahkan lebah terbang, pada waktu lain sibuk dengan merawat generasi masa depan. Kelabu Kaukasia lebah adalah pemegang rekod antara pasangan madu sepanjang panjang lidah, mencapai 7.2 mm.

Baka lebah ini dicirikan oleh penerbangan awal dari sarang dan pulangan petang yang sangat lewat. Serangga tidak takut kabut dan hujan hujan, walaupun dalam cuaca seperti ini, yang bukan yang paling sesuai untuk lebah, mereka terus mengumpul, dan tidak keberatan untuk mendapat keuntungan daripada rakan-rakan yang dikutuk.

Priokskaya pelbagai baka lebah Rusia Tengah

Atas dasar serangga kelabu Kaukasia dan baka lebah Rusia Tengah, spesies perantaraan dinamakan, yang dipanggil Priokskaya. Lebah madu ini lebih kecil daripada Kaukasia, panjang proboscis, mereka lebih baik disesuaikan dengan musim dingin Rusia yang dingin, lebih tahan terhadap penyakit dan sedikit lebih agresif. Secara luar, spesies lebah ini menyerupai nenek moyangnya. Dalam serangga, warna kelabu utama, tanda kuning hanya terdapat pada sesetengah bahagian, pada bahagian atas perut.

Kuda lebah Krajina (Apis mellifera carnica)

Kuda lebah Krajina (Apis mellifera carnica)Lebah dari Kraina dan Carinthia menerima ketenaran Eropah lebih dari seratus tahun yang lalu. Ciri-ciri serangga ini bukan sekadar keamanan yang menakjubkan, tetapi juga kemampuan untuk cepat dan cekap mengumpul madu di musim semi Alpine yang bergerak cepat, ketika rasuah tidak puas dengan banyaknya. Dalam kes ini, menurut gambar dan penerangan, baka lebah ini dibezakan oleh ketabahan musim sejuk yang baik dan ketahanan pada hari-hari musim panas yang panas. Penyelenggaraan di musim sejuk keluarga kecil lebah Krajina sangat menjimatkan.

Related  Cirit-birit pada ayam broiler: rawatan dan pencegahan

Hari ini, baka lebah atau karnica Krajina, salah satu spesies paling popular di Eropah. Badan serangga dibezakan oleh warna abu-abu. Lebah terbang lebih awal dari sarang, yang membolehkan anda mendapatkan sogokan dari madu musim semi yang pertama. Mengikut perangkaan, hanya satu pertiga daripada keluarga yang boleh berkumpul, dan, jika mereka memulakan kerja mereka pada waktunya, mereka dapat dengan mudah memulihkan suasana kerja mereka. Dalam bidang pertanian, baka lebah dinilai sebagai penyuap bagi semanggi merah. Proboscis mencapai panjang 6.8 mm.

Kerbau lebah atau karnica KrajinaRatu lebah meletakkan 1.5 hingga 2 ribu telur sehari.

Iaitu, karnica, sebagai baka lebah, menggabungkan ciri-ciri terbaik serangga Kaukasia dan Carpathian kelabu. Pertama sekali, apabila madu besar dikumpulkan, lebah mengisi madu dengan brood, dan kemudian beralih ke bingkai kedai.

Carpathian bee (Apis mellifera carpatica)

Baka lebah lain lebah Eropah di tempat asal dan habitat disebut Carpathian. Warna dominan dalam warna lebah carpathian adalah kelabu. Serangga ini mempunyai panjang, sehingga 7 mm proboscis, kelembapan musim sejuk yang baik, watak yang penuh kasih sayang dan kandungan gula rendah dalam madu. Rahim daripada spesies lebah ini menampung sehingga 1800 telur sehari.

Carpathian bee (Apis mellifera carpatica)Ciri-ciri istimewa baka termasuk kesediaan awal lebah pekerja untuk koleksi madu. Walau bagaimanapun, apabila positif lebah berat karpatskie mempunyai beberapa kelemahan. Kepada mereka termasuk kecenderungan untuk pengagihan rasuah orang lain, jika terdapat kekurangan dalam berbunga daerah tumbuh-tumbuhan madu, dan juga tiada apa-apa rintangan menembusi lilin rama-rama sarang.

Bijian madu Itali (Apis mellifera liqustica)

Bijian madu Itali (Apis mellifera liqustica)Baka lebah untuk selatan Eropah, berbanding dengan saudara-mara lain mempunyai warna emas, kesuburan tertinggi permaisuri sehingga 3500 biji telur sehari, tahan penyakit yang sangat baik dan kebarangkalian rendah berkerumun.

Permukaan selatan lebah ini telah menentukan tidak terlalu tinggi rintangan serigala serangga. Tetapi lebah pelbagai Itali cepat beralih dari madu ke medon, mencari rasuah yang paling menguntungkan, dan juga sangat bersih.

Penanaman generasi mudaJumlah besar telur yang diletakkan oleh rahim ditentukan oleh satu ciri yang harus diambil kira ketika bekerja dengan serangga. Budak untuk baka ini adalah yang paling utama, dan dengan sedikit pengumpulan madu lebah dapat memberikan semua rasuah kepada generasi muda.

Related  Meletakkan telur dalam inkubator di rumah

Lebah madu Asia

Serangga Eropah milik spesies Apis mellifera tidak diagihkan secara meluas di Asia. Di sini, selama beribu-ribu tahun, telah ada populasi lebah dan tradisi pembibitan dan pembiakan lebah.

Lebah madu AsiaHari ini, para pakar mengira sehingga sembilan spesies lebah, asli kepada bahagian Asia di dunia. Antara yang paling terkenal dan menarik ialah: Apis dorsata, Apis cerana, Apis florea.

Himalaya gunung lebah Apis dorsata laboriosaPerwakilan terang keluarga lebah adalah lebah gergasi gunung Himalaya Apis dorsata laboriosa dengan perut gelap dihiasi dengan jalur putih tipis. Baka ini hidup di atas batu-batu yang curam, di mana ia membentuk madu besar dimensi Eropah sehingga 160 dan lebar kira-kira 80 cm.

Bortnik berfungsipenjaga lebah bekerja dalam keadaan sedemikian, ia menjadi serupa dengan buruh extremals pendaki, risiko bukan sahaja jatuh dari ketinggian yang besar, tetapi juga menyerang orang ramai tidak lebah Himalaya mesra.Kerdil Asia lebah atau kerdil Apis florea

Kerdil Asia kurus atau kerdil Apis florea membina sarang madu di atas pokok atau pokok renek. Saiz serangga yang sederhana, yang pertama kali digambarkan pada abad ke-18, membolehkan kita mengatakan bahawa lebah ini adalah salah satu yang terkecil tidak hanya di Asia, tetapi juga di seluruh planet. Selama setahun keluarga lebah madu ini dapat mengumpul tidak lebih daripada satu kilogram madu, tetapi pada masa yang sama mereka terus mempertahankan sarang mereka dan dinilai sebagai pertanian sebagai penyuap serangga.Lilin lebah Cina atau Apis cerana.

Saingan yang sama dari lebah Eropah, madu dapat dianggap sebagai lebah lilin Cina atau Apis cerana. Spesies lebah India atau Himalaya ini meluas di kebanyakan wilayah di Asia. Serangga ini juga berlaku di Timur Jauh Rusia. Sebagai contoh, di Primorsky Krai, baka lebah madu ini termasuk dalam Buku Merah boleh dilihat sesekali di zon hutan.

Spesies Binatang – video