Ayam makanTelur ayam bertelur bergantung kepada beberapa faktor, sedangkan pemberian makan hampir yang utama. Apa yang akan memberi makan ayam-ayam petang untuk menyapu lebih baik? Bagaimana cara memilih diet dan mengira jumlah makanan bagi setiap burung? Tidak mendapat jawapan kepada soalan-soalan ini dan banyak soalan lain, yang bermula petani ayam sering menerima kurang daripada produk yang disebabkan oleh ayam.

Bagaimanakah saya memberi makan ayam di rumah?

Ayam domestik dianggap sebagai salah satu daripada burung yang paling tidak selektif. Mereka dengan sungguh-sungguh memakan segala yang akan ditawarkan: gandum, sisa dari meja manusia, rumput dari tempat tidur dan sisa makanan campuran, yang diterima oleh babi, domba dan kambing. Tetapi tidak mungkin dengan diet seperti “tidak disengajakan”, seseorang dapat menikmati produktiviti yang tinggi. Tanpa mendapat semua nutrien, vitamin dan mineral, ayam tidak akan berkuat kuasa dan berkesan sepenuhnya, dan pembentukan telur akan pergi dengan mengorbankan burung dan kesihatan.

Bagaimana untuk mengatur makan ayam berbadan di rumah dan memilih diet seimbang?

Ayam ayam di ladang ladangDalam alam semulajadi, nenek moyang liar dan saudara terdekatnya makan sangat berbeza. Menu burung tersebut termasuk bijirin, beri dan buah-buahan, biji dan herba, larva dan serangga dewasa. Burung dari ayam tidak berhenti reptilia tidak beracun, seperti katak dan cicak. Mereka mengeluarkan cacing tanah, makan dedaunan dari cawangan yang semakin berkembang. Makan meletakkan ayam di rumah mungkin tidak seperti yang pelbagai, tetapi untuk memberi murid segala sesuatu yang diperlukan untuk pertumbuhan, pembangunan dan pulangan yang baik telur adalah sangat penting.

Komposisi makanan untuk ayam-ayam di rumah

Sebagai tambahan kepada pelbagai jenis bijirin, iaitu kira-kira 60% daripada menu, ayam diberi makanan sayuran dan haiwan, yang membekalkan burung dengan protein, lemak dan karbohidrat. Jika perlu, suplemen vitamin diperkenalkan, mineral semestinya ditawarkan.

Biji-bijian yang mana untuk memilih untuk membuat campuran yang paling berguna? Oleh kerana bijian itu harus diguna pakai dalam komposisi makanan, adalah perlu untuk menjelaskan jenis bijirin mana yang paling sesuai untuk ayam, dan bagaimana memberi mereka dengan betul.

Ramuan makanan untuk ayamHampir semua tanaman bijirin dicerna dengan sempurna oleh burung, membekalkan tubuh dengan karbohidrat, serat dan vitamin. Memutuskan apa yang akan memberi makan ayam-ayam peternakan agar mereka menjadi lebih baik, petani unggas harus berfikir tentang memperkenalkan ayam ke dalam diet:

 • kaya dengan karbohidrat jagung, dan bijinya adalah tanah preliminarily untuk membuat makanan lebih lengkap dan lebih baik;
 • gandum, yang menonjolkan latar belakang bijirin lain dengan banyak vitamin B dan E, protein sayuran, terutamanya dalam permintaan oleh lapisan;
 • Gandum merah, malah melampaui seluruh butiran dengan nilai pemakanan untuk lapisan;
 • barli, berguna untuk ayam daging dan daging-daging baka;
 • oat yang kaya serat, yang mesti dihancurkan dan dikukus untuk penghadaman yang lebih baik, jika tidak, biji-bijian yang tidak diperbaiki mengiritasi esofagus usus ayam;
 • oat bran, yang dengan sempurna menggantikan bijirin dan boleh menyumbang sehingga 20% daripada jumlah bijirin dalam menu;
 • erysipelas dan millet;
 • soba, yang sepatutnya tidak lebih daripada 10% daripada norma ayam ayam makanan di rumah.

Tetapi dalam campuran bijirin yang paling seimbang tidak cukup protein, kalsium, terutama untuk ayam petelur, fosforus dan beberapa vitamin penting, jadi menu itu mesti termasuk komponen lain.

Aditif berguna dalam diet meletakkan hen ayam akan:

 • biji rami dan bunga matahari;
 • tanaman leguminous;
 • kaya dengan kek protein dan serat dan makanan.

Di dalam menu, ia perlu memasukkan suplemen mineral yang tidak boleh diterima untuk diet manusia, tetapi burung tidak boleh melakukannya tanpa mereka. Ia adalah kapur, shell hancur, batu halus, abu, garam meja. Komponen suapan tersenarai tidak termasuk dalam makanan kompaun untuk ayam-ayam, tetapi diberikan secara berasingan.

Apakah jenis rumput yang anda boleh memberi ayam kepada ayam?

Umpan hijau untuk lapisanSuapan hijau sangat diperlukan ketika meletakkan ayam bertelur. Ia adalah sumber mineral yang sangat baik, serat, kelembapan, vitamin. Dengan pelbagai ayam bebas, makan sayur-sayuran dengan rumput hijau. Apabila memberi makan kira-kira 20% daripada norma ayam makan ayam di rumah harus di sayuran.

Yang terkandung di dalam sel-sel makhluk hidup memberi rumput padang rumput di dalam bentuk segar dan kering. Ayam bertindak balas dengan baik untuk memberi makan dengan semanggi, alfalfa dan tanaman leguminous lain.

Apakah jenis rumput yang boleh diberikan kepada ayam daripada meletakkan ayam-ayam? Dari tanaman yang ditanam di taman-taman ayam band pertengahan boleh menawarkan Dill, kacang hijau muda, salad dan banyak tumbuhan lain, bukan menjengkelkan kepada saluran penghadaman burung.

Daripada tumbuh-tumbuhan rumpai, pemimpin untuk faedah adalah jelatang dioecious. Ia adalah sumber sebenar asid askorbik, vitamin A, B, K, serta serat, unsur surih dan kelembapan. Pada musim sejuk, apabila rumput segar tidak hadir, burung itu ditawarkan rumput herba.

Apa yang perlu memberi makan ayam-ayam petang untuk menunggang lebih baik pada musim sejuk? Di sini kita tidak harus lupa tentang jarum, pain dan fir jarum adalah di tengah-tengah musim sejuk mengumpul jumlah maksimum vitamin C dan karotena.

Pemilik taman sayuran boleh menambah diet lapisan mereka dengan sayur-sayuran akar. Komponen ini dalam menu burung yang rumit adalah mudah di mana banyak jenis ubi dan tanaman akar disimpan dengan sempurna dan tersedia pada musim panas dan musim sejuk.

Sebelum menyusu ayam-ayam yang meletakkan ayam dan ternakan dewasa, bit, wortel, lobak, lobak musim panas di atas ayam. Dari tanaman akar sayuran, wortel yang mengandungi karotena sangat berguna, dan ia mempunyai kesan yang baik terhadap kualiti telur dan lapisan telur lapisan. Sayur-sayuran ini boleh diberikan dalam bentuk mentah dan kering, mengawal kadar penggunaan.Pekali kebolehpulihan makanan

Skuasy, labu, labu dan lain-lain tembakan yang dipotong supaya burung itu selesa melekat dagingnya. Ayam dengan semangat makan kentang. Burungnya harus diberikan dalam bentuk rebus, bercampur dengan komponen lain.

Komposisi campuran campuran untuk ayam peternakan

Oleh kerana kesederhanaan penyediaan dan ketersediaan produk, ramai pemilik rumah ayam menyumbang makanan mereka sendiri. Campuran bijirin adalah makanan padat, dan biskut ringan atau basah berdasarkan bijirin, sayur-sayuran dan herba, adunan bran dan tepung yang dikukus.

Mengetahui apa makanan yang anda perlukan untuk mengonsumsi burung untuk meningkatkan pengeluaran telur dan mengekalkan badan dalam keadaan baik, adalah penting untuk memahami bagaimana untuk memberi makan ayam ayam di rumah, dan untuk mengekalkan perkadaran optimum. Campuran buatan dan buatan rumah untuk ayam termasuk semua kategori makanan yang disenaraikan, tetapi ia mesti termasuk sumber protein haiwan. Mereka termasuk:

 • produk tenusu;
 • daging dan tulang serta makanan ikan, serta sisa daging dan ikan;
 • cacing tanah.

Ayam makan rumputSebelum menyediakan mash untuk ayam ayam, peternak ayam perlu membuat keputusan tentang komposisi dan kuantiti. Produk berasingan harus disediakan sebelum memfailkan:

 • ubi kentang dan rebus kulit mentah, duduk dan menguli;
 • Sayur-sayuran dan sayur-sayuran akar tanah dengan apungan;
 • Daging dan ikan adalah haba yang dirawat dan disejukkan;
 • Kacang kacang rebus, dan kekacang yang telah dibasuh sebelum ini.

Sebelum memberi makan susu untuk ayam ayam, gandum itu dihancurkan atau dipotong. Pada musim sejuk, bijirin berguna untuk menanam, yang dengan ketara meningkatkan nilai nutrisi dan vitamin mereka. Kesan yang sama memberikan penambahan 5-10 gram yis per kilogram campuran.

Norma untuk ayam makan di lapisan di rumah

Ayam adalah omnivor dan boleh dikatakan boleh mencari makanan hampir sepanjang masa, tetapi makanan yang berlebihan bukan cara terbaik memberi kesan dan mengenai keadaan kesihatan burung, dan jumlah yang dibawa oleh telur. Oleh itu, adalah penting untuk mematuhi rejim pemakanan dan memberi ayam makanan yang sangat ditentukan.Catuan harian ayam bertelur

Berapa kali sehari untuk memberi makan ayam ayam, dan apakah norma penggunaan yang diterima? Untuk mengekalkan produktiviti penduduk telur, burung diberikan makanan 2-3 kali sehari. Perbahasan nombor itu sendiri boleh menjadi tukang masak, memberi tumpuan kepada ciri-ciri silsilah, nuansa kandungan dan kesejahteraan ayam.

Untuk 100 gram campuran gandum untuk ayam makan lapisan di rumah menambah setengah gram garam dan mineral makanan. Selain memperkenalkan sayur-sayuran atau rumput kering, sayur-sayuran dan tanaman akar, komponen haiwan berasal.Campuran bijirin untuk lapisan

Terdapat banyak resipi, bagaimana untuk menyediakan makanan anda sendiri untuk ayam ayam. Dalam keadaan farmstead peribadi, produk yang berbeza yang boleh digunakan dalam kursus ini. Pengaruh yang signifikan terhadap komposisi produk mempunyai batasan bermusim. Oleh itu, pada musim panas, kadar utama dibuat untuk sayur-sayuran, sementara di musim sejuk, ketika tidak ada, jerami, sebilangan besar sayur-sayuran yang disimpan dan tanaman akar diperkenalkan ke dalam diet.

Petani unggas yang berpengalaman tahu jenis makanan yang boleh ditukar ganti. Ini membantu membuat suapan bersama tanpa kehilangan sifat pemakanan dan tenaga apa yang ada di ladang pada masa ini.

Diet suapan di kepala pada masa berlainan tahun

Apa yang tidak boleh memberi makan ayam ayam?

Ketaatan ayam kadang-kadang membawa kepada akibat yang tidak menyenangkan. Burung ini tidak memberi perhatian kepada kualiti makanan, pecking dan kepincangan dan kepingan berjulur. Keputusan tuan rumah burung ketamakan dan kecuaian ditunjukkan sebagai jangkitan usus stalemate goiter, serangan parasit dan penyakit lain.

Makanan apa yang berbahaya kepada ayam? Apa yang tidak boleh memberi makan ayam ayam? Dalam menu ayam mana-mana baka tidak perlu ditanam, makanan masam atau produk dengan tanda-tanda rosak dan acuan yang jelas. Untuk mengelakkan masalah pencernaan, seseorang tidak seharusnya memberikan akar burung, kentang mentah dan pembersihan. Semua buangan dari meja, sebelum mereka sampai ke ayam, diperiksa dan disusun. Mereka tidak boleh mengandungi sisa-sisa filem pembungkusan, kerajang, tali dan objek tidak boleh dimakan yang lain.Pengawasan ayam di rumah ayam

Jika burung itu mendapat rumput segar dan hay, ia adalah penting untuk memastikan bahawa mereka termasuk tidak tumbuh-tumbuhan beracun seperti ekor kuda, celandine, wormwood. Ia adalah jenis ini adalah yang paling sering punca keracunan meletakkan ayam di rumah ayam dan paddock.

Permulaan petani ayam bertanya sama ada ia mungkin untuk memberi makan ayam ayam dengan roti. Jika ini makanan yang baik, maka dengan semua nilai pemakanan, mereka hanya akan membahayakan ternakan. Tetapi anda boleh memberi gandum biasa atau roti gandum kepada seekor burung. Suplemen ini amat berguna pada musim sejuk, apabila ayam memerlukan makanan, yang dengan cepat mengisi semula rizab tenaga. Di dalam diet, adalah lebih baik untuk memperkenalkan kepingan kering yang berkualiti, yang ditambah kepada bryozoans atau diberikan dalam bentuk direndam.

Apa yang dapat memberi makan ayam dalam masa musim sejuk – video