Babi kecil di ladang ladangKeberkesanan pengeluaran babi bergantung kepada pemakanan anak babi yang betul dari 1 hingga 6 bulan. Bulan pertama menyusu berkembang hingga 8-10 kg pada susu ibu. Dalam tempoh ini, babi menghisap rahim dan dari hari kelima, mereka mencucuk diri dengan memintal ke feeder dengan suplemen mineral. Melahirkan anak babi susu ibu tidak mencukupi, makan diperlukan.

Tempoh penyusuan anak babi

Sow dengan babiSetiap tempoh makan adalah kerana keupayaan saluran penghadaman bayi untuk mencerna makanan. Pada akhir tempoh menyusu dalam perut babi bulanan, asid hidroklorik mula dihasilkan dan diet berkembang. Tempoh perkembangan anak boleh dibahagikan secara kondisional:

 • susu;
 • berkembang;
 • penggemukan.

Penggemukan susu berlangsung sehingga dua bulan. Tetapi selepas sebulan susu rahim tidak lagi mencukupi dan pada masa ini pemimpin ditentukan siapa yang mengambil susu daripada individu yang lemah. Pada masa yang sama, hierarki kawanan dibentuk. Jika pada masa akan datang semua keturunan jatuh ke satu tempat, babi tidak lagi berjuang untuk kepimpinan.

Pada umur satu bulan perut babi masih kecil dan pemberian babi adalah 1 bulan 6-7 kali sehari. Dari bulan kedua, susu bubur susu, susu dan produk masam dimasukkan ke dalam menu.

Penggemukan piglets dari 1 bulanTempoh pembiakan sampah dianggap selepas menyapih anak babi dari rahim. Babi dua bulan berat 20-25 kg dan bersedia untuk memberi makan dengan makanan kering, sayuran dan sayur-sayuran akar. Pada masa ini, janggut mesti dikebumikan, jika anak itu dimaksudkan untuk daging. Untuk memakan babi seminggu diambil untuk mengurangkan jumlah enapcemar, selepas rahim dikeluarkan dari bilik, babi dibiarkan di tempat biasa mereka selama 2 minggu lagi. Dalam tempoh 2 hingga 4 bulan, babi berkembang secara intensif.

Tugas tempoh penggemukan adalah dengan menggunakan makanan secukupnya dan mendapatkan lebih banyak daging. Bergantung pada baka babi dan rejim khas penyelenggaraan dan pemakanan penggemukan menerima:

 • produk daging;
 • bacon;
 • lemak.

Related  Penanaman ayam belanda di rumah – perkara yang teliti dan menarik

Budak berkembang di ladang-ladang swasta

Babi aktifUntuk berkembang selama beberapa bulan dari babi bulanan bangkai lebih daripada satu centner, sungguh. Ia perlu memberi makan anak babi dari 1 hingga 6 bulan dengan betul, untuk mewujudkan keadaan untuk pertumbuhan pesat. Pemakanan seimbang, vaksinasi tepat pada masanya dan suplemen khas menyumbang kepada produktiviti haiwan. Kesilapan yang timbul pada permulaan perkembangan penyedut akan menghalang pengurangan berat badan selanjutnya. Memberi makan babi di rumah adalah berfaedah, sebagai produk sisa makanan, dan kos daging dikurangkan.

Sekiranya anda membeli babi untuk menggemukkan, lebih baik membeli pasangan. Haiwan berasa selesa dalam kumpulan. Sekiranya babi dibeli pada usia bulanan, mereka harus menimbang sekurang-kurangnya 8-10 kg. Penggemukan piglets untuk daging di rumah bermula dengan perubahan secara beransur-ansur dalam diet biasa. Mengawal pembangunan babi boleh dibimbing oleh keuntungan harian. Satu set 400-700 gram sehari dianggap biasa untuk anak benih 2-4 bulan.

Untuk pemakanan bermutu tinggi haiwan muda harus menerima pelbagai makanan dan bahan tambahan. Tanaman akar boleh digunakan dalam bentuk masak dan mentah. Jangan berikan babi kentang mentah. Apa yang hendak memberi makan bulu bulanan di rumah, jika tidak ada lembu di ladang ladang? Produk semula jadi tenusu boleh digantikan dengan campuran:

 • fidoluks;
 • laktosa;
 • susu kering untuk anak babi;
 • serbuk whey, dan produk sejenis.

Premix untuk babi BorkaAdakah mungkin memberi rumput kepada babi, dan jenis apa? Dari awal lagi makan, ramuan itu adalah sumber vitamin. Yang terbaik ialah tumbuh-tumbuhan leguminous. Bagi bayi, rumput mesti disiram dengan air mendidih sebelum pengedaran dan potongan kecil disediakan. Hingga dua bulan, bayi harus menerima premix “Piggy”. Ia adalah komposisi yang akan mengimbangi kekurangan zat besi dalam badan dan mencegah anemia. Kemudian, kesihatan babi akan ditambah dengan penggunaan premix “Borka”.

Doktor haiwan memberi nasihat di halaman rumah untuk memberi vaksin babi dari cacing, leptospirosis dan wabak. Babi mudah menganggap penyakit berjangkit, dan vaksinasi adalah ukuran perlindungan terhadap penyakit biasa.

Syarat untuk menjaga ternakan perdagangan

Penggemukan piglets dari 1 hingga 6 bulan di ladang besar dicirikan oleh teknik khas. Matlamatnya adalah untuk mendapatkan keuntungan berat badan yang paling besar dengan menggunakan campuran suapan seimbang terbaru. Stimulants digunakan untuk mengurangkan masa yang diambil untuk mendapatkan produk yang boleh dipasarkan. Diet yang dibangunkan untuk memberi makanan haiwan termasuk vitamin untuk pertumbuhan, premixes.

Related  Produk pembiakan lebah dan penggunaannya oleh manusia

Penggemukan ternakan untuk dagingDi sini makanan yis digunakan, yang merangsang nafsu makan haiwan, yang bermakna keuntungan massa yang cepat. Ia adalah di ladang besar yang menggunakan kaedah pemakanan ternakan yang kering, kerana ia kurang memakan masa. Selepas 4 bulan penggemukan anak babi dilakukan secara intensif dengan keuntungan 650-700 gram sehari. Menjelang setengah tahun, babi itu mengumpul satu sentimen berat hidup. Adalah penting dalam penghasilan daging babi untuk mengelakkan keseronokan haiwan, menyediakan mereka dengan kawasan berjalan kaki dan mencegah jatuh di pentas sehingga 4 bulan.

Pemakanan yang betul babi semasa penggemukan

Diet seimbang termasuk kumpulan suapan:

 • protein;
 • lemak;
 • karbohidrat;
 • vitamin dan mineral.

Protein adalah bahan binaan untuk tubuh, yang terdapat dalam kacang, bijirin dan sisa industri makanan. Susu juga merujuk kepada makanan protein.

Untuk pertumbuhan aktif dan peningkatan berat badan yang cepat, anak babi diberi suplemen khasKarbohidrat terdapat dalam tanaman akar dan makanan hijau. Mereka adalah sumber tenaga. Vitamin dan haiwan galian diperoleh dalam jenis atau tambahan khusus, premixes. Penggunaan premix menjimatkan sehingga 15% daripada makanan kerana asimilasi yang lebih baik.

Apabila babi menggemukkan menggunakan pelbagai aditif yang mengaktifkan proses metabolik:

 • amylosubtilin GZH – ubat larut air, merangsang berat badan;
 • etonium – meningkatkan rasa daging, meningkatkan hasilnya, menjimatkan makanan sebanyak 7%;
 • melekat natrium – meningkatkan selera makan babi dan meningkatkan rasa daging.

Stimulants telah dibangunkan dan ditawarkan banyak, yang paling penting, untuk memilih suplemen makanan yang sesuai dan tidak melebihi kadar yang disyorkan.

Adalah penting bahawa babi mempunyai akses berterusan ke air. Semasa tempoh penggayaan, keperluan air adalah 6-8 liter sehari.

Pengeluaran komoditi daging babi adalah perniagaan yang menguntungkan, sambil memerhatikan keadaan menjaga haiwan yang tepat.

Pemakanan babi yang tepat – video