memberi makan babiKerja selektif untuk meningkatkan kepelbagaian sows sedang dilaksanakan dengan jayanya. Tahap laktasi adalah sama, susu kering untuk anak babi diperlukan untuk memberi makan kepada banyak anak. Gantikan sepenuhnya susu rahim ketika makan tidak mungkin. Susu lembu segar digunakan dalam rumah jika ada seekor lembu di dalam sebatian. Lebih sering digunakan susu dehidrasi, selepas pembiakan ia menjadi produk semulajadi.

Mendapatkan dan komposisi MZM

proctitisLebih daripada satu abad untuk penggunaan makanan, campuran susu kering dibuat, mengeluarkan sehingga 85% kelembapan dari susu dalam relau khas. Susu kering untuk babi boleh disediakan dengan penambahan vitamin, dipanggil campuran ZTsM – pengganti susu keseluruhan. Asas semua formula susu kering adalah produk semula jadi – susu keseluruhan, whey, whey. Setelah kehilangan air, produk menjadi mudah, tidak merosot dalam masa 8 bulan. Sebelum digunakan, campuran dicairkan dengan air dalam bahagian yang betul.

Komposisi susu kering untuk anak babi hendaklah termasuk:

 • susu rendah lemak;
 • serum;
 • buttermilk;
 • laktosa.

Apa-apa campuran lebih daripada separuh mestilah terdiri daripada ramuan tenusu, kerana piglets gastrointestinal setakat ini hanya ditala untuk asimilasi susu ibu. Sow memberi makan lebih banyak lemak daripada susu lembu, jika tidak komposisinya sama.

menyemai dengan babiSusu ibu dalam sebilangan kecil piglets harus diterima.

Penternak berjaya meningkatkan kepelbagaian sows. Ada individu yang membawa lebih daripada 30 babi setahun. Meningkatkan jumlah puting susu dan jumlah susu, supaya ada cukup brood, ia tidak berfungsi. Pemakanan buatan membolehkan menyelamatkan ternakan yang diterima.

Walau bagaimanapun, susu kering untuk anak babi dalam komposisi yang hampir sama dengan alam semula jadi, adalah tidak menguntungkan dari segi ekonomi untuk digunakan. Ia perlu mencari bahan-bahan yang ZTsM akan menjadi produk yang berkesan, tetapi kurang mahal. Campuran dibuat dalam nisbah peratusan 1 kg:

 • Whey susu kering – 60;
 • lemak fodder – 7,0;
 • keputihan – 5.0;
 • makanan ikan – 7.0;
 • tepung soya – 12.0;
 • gluten dari jagung – 6,4;
 • monocalcium phosphate – 1,1;
 • premix P 51-1-1.

Untuk melindungi suckers dalam susu tepung, 18 g biovit-80 dan vitamin A, D. ditambah kepada anak babi.

Ia adalah komposisi yang ideal untuk bekalan protein dan tenaga.

Pengaruh komponen ZMC terhadap perkembangan babi

makanKomposisi ini digunakan sebagai pengganti susu asli rahim:

 • sebelum menyapu, apabila rahim prolifik tidak mempunyai produk sendiri untuk memberi makan;
 • selepas menyembelih piglets – untuk mengurangkan tekanan selama 3-5 hari, memerah susu untuk anak babi dijalankan mengikut arahan.

Minyak ternakan dalam bentuk minyak sawit dan sayuran di “Profat” adalah sumber tenaga. Penggunaan beberapa protein sayuran meliputi kekurangan semua nutrien dalam susu rahim, mewujudkan keadaan keseimbangan antara antagonis lysine dan methionine + cystine

Keperluan untuk karbohidrat ditutup dengan serum laktosa. Microelements diperkenalkan dengan premix. Campuran susu yang terbentuk paling sesuai dengan fisiologi penyedut.

Komposisi yang dibentangkan bukan satu-satunya. Pelbagai rumus susu untuk menyusukan haiwan menyusu telah dibangunkan dan sedang digunakan.

Penggunaan campuran susu kering

susu tepungJika anda menggunakan serbuk susu keseluruhan, komposisi semulajadi diperolehi pada kepekatan pencairan sebanyak 20%. Penggunaan produk sedemikian adalah tidak ekonomik. Dalam bahagian manakah anda ingin membuat serbuk susu untuk anak babi, bagaimana untuk mencapai keseimbangan antara faedah dan faedah? Ia lebih menguntungkan untuk menghasilkan campuran untuk pembiakan menggunakan serbuk kering 10-15%. Satu liter perut itu akan menggantikan setengah liter susu rahim. Apabila menyejat, anda boleh meningkatkan jumlah tunggal dengan menambahkan kuasa.

Dipulihkan daripada serbuk susu skim, produk boleh menjadi 20%, ia tidak akan berminyak, tetapi komponen lain dari babi akan menerima sepenuhnya. Setiap campuran serbuk susu untuk anak babi mempunyai arahan pembiakan.

Menabur selepas jauh melegakan tekanan. Dia perlu memberikan keselesaan dan keamanan. Dalam kemarahan, babi boleh makan anak-anak.

Susu dan campuran yang diformulasikan adalah produk semula jadi biologi. Ini mewajibkan untuk memerhatikan rejim kebersihan, tidak membenarkan pembiakan mikroba di sisa-sisa produk. Selepas setiap makan, semua hidangan dibasuh dengan sempurna. Cara betul mencairkan serbuk susu untuk anak kecil, yang ditulis dalam arahan. Sesetengah aditif semasa pencairan tidak boleh dibubarkan walaupun dalam air suam. Biasa kepada semua adalah satu peraturan – dalam air panas, tiada campuran diceraikan.

Oleh itu, serbuk itu terlebih dahulu disapu sehingga bubur tanpa benjolan dalam sedikit cecair, kemudian secara beransur-ansur menambah air suam dan sekata kacau pemukul ke jumlah yang dikehendaki. Campuran kualiti tanpa berdiri dan penyembuhan boleh berdiri sehingga 2 hari, tetapi anda hanya boleh menggunakan yang segar. Sediakan susu untuk kegunaan masa hadapan.

Cara memberi susu tepung kepada babi – video